Κάθεσαι; Τα τέλη κυκλοφορίας θα τα πληρώνουμε μήνα - μήνα και αυτό είναι οριστικό!

Ήταν δίκαιο και -μετά από φωνές και συζητήσεις- έγινε πράξη! Τι αλλάζει με τα τέλη κυκλοφορίας;

Κάθεσαι; Τα τέλη κυκλοφορίας θα τα πληρώνουμε μήνα - μήνα και αυτό είναι οριστικό!

Θυμάσαι τον χαμό που έγινε πριν λίγους μήνες με τα τέλη κυκλοφορίας, ε; Ναι, μιλάμε για τότε που έπρεπε να πληρώσουμε τα κερατιάτικα ενός έτους, ενώ είχαμε κυκλοφορήσει με το όχημά μας το 1/3 του χρόνου, λόγω καραντίνας. Πολλοί ήταν εκείνοι που δεν ήθελαν να πληρώσουν το φέσι αυτό, αλλά τελικά αναγκάστηκαν. Και έπειτα από φωνές, τσιρίδες και πολύ σκέψη, αποφασίστηκε να πληρώνονται με τον μήνα ώστε να εξυπηρετούμαστε όλοι, είτε χρησιμοποιούμε το όχημά μας είτε όχι.  

πεζή γυναίκα περνά μια διάβαση


Τα νέα λοιπόν μας λένε ότι ο μπελάς αυτός θα μπορεί να πληρώνεται ανά μήνα και online όπως ήδη ξέρεις, ενώ για όλους εκείνους που κατέθεταν πινακίδες και έκαναν άρση ακινησίας στα μέσα του χρόνου, δεν θα υπάρχει κάποιο χρηματικό ποσό ως «ποινή» όπως ίσχυε μέχρι σήμερα.

Από πότε θα ισχύει η πληρωμή με τον μήνα;

Δυστυχώς δεν γνωρίζουμε την ακριβή ημερομηνία. Όμως ξέρουμε ότι αυτή η πρακτική, σύμφωνα με το Υπουργείο Οικονομικών, πρόκειται να ξεκινήσει στα μέσα Μαΐου όπου παράλληλα - όπως σε έχουμε ήδη ενημερώσει – οι οδηγοί θα μπορούν να πάρουν πίσω τις πινακίδες τους online, μέσω της εφαρμογής myCar. Την ίδια στιγμή, υπάρχουν συζητήσεις ώστε αυτό να ισχύσει για όλο τον χρόνο και να είναι μόνιμο.

Τι αλλάζει σχετικά με την πληρωμή των τελών κυκλοφορίας και κάθε πότε θα πληρώνουμε;

Λογικό, έχεις απορίες. Ξέρουμε όμως ότι καίγεσαι να μάθεις και για τις τιμές. Λοιπόν, ίσως να χαρείς και λίγο με τα νέα που σου έχουμε. Προβλέπεται αλλαγή στην τιμολογιακή πολιτική και πιο συγκεκριμένα θα υπάρχει διαφορά στις τιμές, π.χ. για εκείνους που χρησιμοποιούν το όχημά τους 12 μήνες θα είναι πιο οικονομικά τα πράγματα, ενώ για εκείνους που επιλέγουν εξάμηνη ή μηνιαία χρήση θα είναι λίγο πιο ακριβά. Κάτι σαν το μοντέλο τιμολόγησης της Hellas Direct ας πούμε –που όσο μεγαλύτερη είναι η διάρκεια της ασφάλειάς σου, τόσο καλύτερη η τιμή. Μπορείς να το διαπιστώσεις εύκολα, αν θες!

βραδινή λήψη αυτοκινήτων


Παρ' όλα αυτά, τα ισχύοντα του νόμου δεν αλλάζουν καθώς όποιος καταθέτει online τις πινακίδες του οφείλει να τις αφαιρεί από το όχημα και να τις φυλάει έως ότου γίνει η άρση τους και είναι νόμιμο να βολτάρει και πάλι στους δρόμους! Σε διαφορετική περίπτωση, αν εντοπιστεί –από αστυνομικούς ή τροχονόμους– όχημα το οποίο φέρει πινακίδες ενώ δεν θα έπρεπε, θα επιβάλλεται αυτόματα πρόστιμο στο ΑΦΜ του ιδιοκτήτη, ενώ οι ποινές που προβλέπονται αγγίζουν μέχρι και τα €30.000.

Πώς προκύπτει το πρόστιμο;

Στο έχουμε ξαναπεί και εδώ αλλά το ξαναλέμε, δεν βαριέσαι! Πάντως, καλά άκουσες. Το Υπουργείο Οικονομικών αποφάσισε να επιβάλλονται –μεταξύ άλλων– και υπέρογκα πρόστιμα, τα οποία ξεκινούν από τα €10.000, ώστε να αποφύγει και να προλάβει καταστάσεις περιορίζοντας όλους εκείνους που κατέθεσαν οnline τις πινακίδες τους και τις έχουν ακόμη στην κατοχή τους. Επιπλέον μαζί με αυτό, θα επιβάλλεται και πληρωμή διπλάσιου ποσού όσον αφορά στα τέλη κυκλοφορίας, ενώ σε περίπτωση που αμεληθεί η εξόφληση της συνολικής ποινής και γίνει δεύτερος έλεγχος, μπορεί και να τριπλασιαστεί (μην ξεκινάς τα τρεις έντεκα, τρεις δώδεκα τρεις δεκαπέντε και έντεκα. Είπαμε, έως €30.000!). Φυσικά, το κερασάκι σε όλα αυτά, είναι η αφαίρεση τις άδειας οδήγησης για 3 χρόνια!

Πώς μπορείς να πάρεις πίσω τις πινακίδες σου;

Μην ανησυχείς γιατί υπάρχουν δύο τρόποι για να το πετύχεις αυτό, οι οποίοι προκύπτουν από το αν κατέθεσες τις πινακίδες σου online μέσω του myCAR ή όχι.

λόφος του Λυκαβηττού


Έτσι λοιπόν, σε περίπτωση που επέλεξες την online λύση, για να γίνει άρση των πινακίδων σου θα πρέπει να μπεις στο site του myCAR και να προχωρήσεις αντίστοιχα τις διαδικασίες. Ωστόσο, μην ξεχνάς ότι για να μπορέσεις να πάρεις πίσω τις αγαπημένες σου πινακίδες, θα πρέπει να έχεις πληρώσει τα τέλη κυκλοφορίας και να έχεις προχωρήσει στην ασφάλιση του οχήματος. Εφόσον έχεις προχωρήσει με αυτά, στέλνεις ηλεκτρονικά τα αποδεικτικά, πραγματοποιείται έλεγχος και εφόσον όλα είναι καλά, έχεις και πάλι την ελευθερία να κάνεις τις τσάρκες σου!

Από την άλλη είσαι και εσύ που κατέθεσες τις πινακίδες με τον παλιό καλό τρόπο –πηγαίνοντας στην εφορία! Τότε λοιπόν, θα πρέπει να κλείσεις ένα ραντεβού στη ΔΟΥ και να έχεις μαζί σου:

  • βεβαίωση ακινησίας
  • αστυνομική ταυτότητα ή διαβατήριο του αιτούντα
  • απόδειξη πληρωμής των τελών κυκλοφορίας
  • ενεργό ασφαλιστήριο συμβόλαιο

Μόλις τα παραδώσεις όλα αυτά, θα παραλάβεις τις πινακίδες και την άδεια κυκλοφορίας σου. Βεβαίως, μην ξεχνάς ότι μαζί με αυτά, πάει πακέτο και η βεβαίωση άρσης ακινησίας την οποία και πρέπει να φυλάξεις στα έγγραφα του οχήματος.

Online αντικατάσταση άδειας οδήγησης λόγω απώλειας/ κλοπής/ φθοράς/ αλλοίωσης

Για σένα που αναρωτήθηκες γι'αυτό, έχουμε νέα! Από 18/3 και μόνο στην Περιφέρεια Αττικής, μπορείς να υποβάλλεις αίτηση ώστε να γίνει η αντικατάσταση του εντύπου άδειας οδήγησης σου και η χορήγηση αντιγράφου της –λόγω απώλειας ή κλοπής ή φθοράς ή αλλοίωσης.

εικόνα της αρχικής σελίδας στην πλατφόρμα του Υπουργείου

Απλά χρειάζεται να υποβάλεις ηλεκτρονικά όλα τα δικαιολογητικά, σε ψηφιακή μορφή στις Υπηρεσίες Μεταφορών και Επικοινωνιών. Η διαδικασία είναι απλή, καθώς μπαίνοντας στις Ψηφιακές Υπηρεσίες - συνδέεσαι με τους κωδικούς σου από το TaxisNet -βλέπεις αναλυτικά όλες τις οδηγίες. Μην ανησυχείς για τα δικαιολογητικά που χρειάζονται, γιατί ενημερώνεσαι μέσα από την πλατφόρμα. Σημείωσε ότι χρειάζεσαι οπωσδήποτε μία φωτογραφία σου, καθώς και την υπογραφή σου σε ψηφιακή μορφή! Αυτά προς το παρόν! Εσύ τι άλλα νέα;

Επόμενος στόχος: Τέλη κυκλοφορίας με την ημέρα;

Γιατί όχι; Επιτέλους, καιρός ήταν να γίνουν λίγο πιο εύκολα τα πράγματα για όσους θέλουν να πληρώνουν τέλη κυκλοφορίας με τον μήνα. Και γιατί όχι με την ημέρα; Δεν θα έπρεπε να έχουμε πλήρη έλεγχο στα έξοδα που κάνουμε για την κυκλοφορία του αυτοκινήτου μας; Όπως για παράδειγμα στην Hellas Direct, που μπορείς να ασφαλίσεις το όχημά σου από 30 έως 365 ημέρες, με ακρίβεια ημέρας. Θέλεις να λήγει σε συγκεκριμένη ημερομηνία επειδή τότε πληρώνεσαι; Φυσικά και μπορείς να το κάνεις! Τσέκαρέ το! 💙

Δες κι αυτά