Τέλη κυκλοφορίας 2021: πώς, πού και γιατί πληρώνουμε

HD Team

HD Team

Τα τέλη κυκλοφορίας παραμένουν σταθερά στον χρόνο - ακόμη κι αν η χρονιά που, σχεδόν, πέρασε ήταν το 2020, και η κυκλοφορία ήταν περιορισμένη ή και ανύπαρκτη σε ορισμένες περιπτώσεις! Που σημαίνει ότι τα τέλη που πρέπει να πληρώσουμε για τη χρονιά που έρχεται, είναι ακριβώς τα ίδια με πέρσι και υπολογίζονται ακριβώς με τον ίδιο τρόπο, δηλαδή με βάση τον κυβισμό ή με βάση την εκπομπή διοξειδίου του άνθρακα, ανάλογα με την ημερομηνία πρώτης ταξινόμησης.

Αλλά αυτή τη φορά, τα τέλη κυκλοφορίας παίρνουν παράταση μέχρι τις 26 Φεβρουαρίου του 2021. Κάτι το οποίο σημαίνει ότι όποιος σκέφτεται να καταθέσει πινακίδες, μπορεί να το κάνει μέχρι και τέλη Φεβρουαρίου, και να κυκλοφορεί μέχρι τότε, χωρίς να έχει πληρώσει τα τέλη κυκλοφορίας.

Επίσης, ειδικά φέτος, τα τέλη έχουν δύο νέα features: πληρωμή με QR code και online κατάθεση πινακίδων. Ουσιαστικά, όπως κι άλλα πραγματάκια που άλλαξαν στην οδήγηση λόγω περιορισμών στις μετακινήσεις μας, η πληρωμή τελών κυκλοφορίας γίνεται πιο εύκολη – ως προς τη διαδικασία πληρωμής όχι ως προς το ύψος τους...

Απορίες; Πάμε.

Πότε είναι η προθεσμία πληρωμής για τα τέλη κυκλοφορίας;

Η προθεσμία, τυπικά, κάθε χρόνο είναι στις 31 Δεκεμβρίου. Αλλά ειδικά λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών που έχει προκαλέσει ο COVID-19, με αποτέλεσμα να βρίσκονται πολλοί εργαζόμενοι σε αναστολή, έχει δοθεί παράταση μέχρι τις 26 Φεμβρουαρίου του 2021. Το ποσό δεν αλλάζει, απλώς αλλάζει η προθεσμία - το οποίο σημαίνει ότι όποιος σκοπεύει να καταθέσει πινακίδες, μπορεί να το κάνει μέχρι και τις 26 Φεβρουαρίου, και να κερδίσει, δηλαδή, 2 μήνες κυκλοφορίας, χωρίς να πληρώσει τέλη.

Πώς πληρώνεις τα τέλη του 2021;

Υπό κανονικές συνθήκες, μπορείς να πληρώσεις είτε online είτε με επίσκεψη στην τράπεζα, σε ταχυδρομείο ή ακόμη και σε καταστήματα ΟΠΑΠ.

Ωστόσο, ειδικά φέτος, λόγω περιορισμών στις μετακινήσεις, όπως μαντεύεις, ενθαρρύνεται το online! Μάλιστα, το έχουν κάνει ακόμη πιο εύκολο, ώστε αν μπεις από κινητό, να μπορείς να πληρώσεις βγάζοντας απλώς μία φωτογραφία.

Πληρωμή τελών κυκλοφορίας μέσω mobile banking με σάρωση QR κωδικού

Για να πληρώσεις τα τέλη, με οποιονδήποτε τρόπο, πρέπει πρώτα να κατεβάσεις το ειδοποιητήριο, μπαίνοντας στην ειδική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ και συμπληρώνοντας ΑΦΜ και πινακίδα. Επίσης, αν θες, μπορείς να μπεις με τους κωδικούς TAXISnet εδώ.

Στο ειδοποιητήριο που σου εμφανίζεται, βλέπεις έναν QR Code, αυτό το τετραγωνάκι στη γωνία πάνω δεξιά:

Αυτόν τον κωδικό θα σκανάρεις όταν μπεις στο mobile banking σου και επιλέξεις τη συναλλαγή «Τέλη κυκλοφορίας», για να εμφανιστούν αυτόματα τα στοιχεία σου, χωρίς να χρειαστεί να τα πληκτρολογήσεις. Επίσης, τον ίδιο κωδικό μπορείς να σκανάρεις αν διαλέξεις να πληρώσεις στην τράπεζα, σε μηχάνημα αυτόματων πληρωμών.

Αλλά και από desktop αν μπεις στο e-banking σου, η διαδικασία είναι απλή: Διαλέγεις νέα συναλλαγή, πληκτρολογείς «Τέλη κυκλοφορίας» και συμπληρώνοντας την πινακίδα σου και το ΑΦΜ σου, αν κλικάρεις Ανάκτηση στοιχείων, εμφανίζεται και ο κωδικός πληρωμής και το ποσό προς πληρωμή.

Μπορείς, επίσης, να πληρώσεις τα τέλη κυκλοφορίας με πιστωτική κάρτα σε 12 άτοκες δόσεις, εξοφλώντας την πρώτη δόση μέσα στον Δεκέμβριο.

Τι πληρώνεις για τα τέλη κυκλοφορίας του οχήματός σου;

Ο υπολογισμός των τελών φέτος, γίνεται με τον ίδιο τρόπο που έγινε ο υπολογισμός των τελών κυκλοφορίας του 2020:

  • Για οχήματα με ημερομηνία πρώτης ταξινόμησης έως το 2010, τα τέλη κυκλοφορίας υπολογίζονται με βάση τον κυβισμό.
  • Για οχήματα με ημερομηνία πρώτης ταξινόμησης μετά το 2010, τα τέλη υπολογίζονται αποκλειστικά με βάση την εκπομπή διοξειδίου του άνθρακα (γραμμάρια CO2 ανά χιλιόμετρο).

Το ποσό θα το δεις έτσι κι αλλιώς όταν πληκτρολογήσεις τα στοιχεία σου στο site της ΑΑΔΕ. Αλλά μπορείς να δεις στα πινακάκια που ακολουθούν, αναλυτικά τις κατηγορίες οχημάτων με βάση την ημερομηνία πρώτης ταξινόμησης:

Ποιο είναι το πρόστιμο αν δεν πληρώσεις τα τέλη κυκλοφορίας μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου;  

Το πρόστιμο είναι το ποσό των τελών, δηλαδή συνολικά, θα πληρώσεις το διπλάσιο. Παράδειγμα: έστω ότι το ποσό καταβολής των τελών κυκλοφορίας για ένα όχημα είναι €120. Με το πρόστιμο, ο ιδιοκτήτης του συγκεκριμένου οχήματος θα πληρώσει συνολικά €240 (€120 + €120). Αν τα τέλη κυκλοφορίας είναι λιγότερα από €30, το πρόστιμο είναι €30, δηλαδή θα πληρώσεις το ποσό των τελών και επιπλέον €30.

Για επιβατικό Δ.Χ., φορτηγό ή λεωφορείο, το πρόστιμο είναι το μισό των τελών, δηλαδή θα πληρώσεις συνολικά το ποσό των τελών και επιπλέον το μισό του ποσού των τελών.

Μπορείς να μην πληρώσεις καθόλου τέλη κυκλοφορίας;

Κι αν δεν ξέρεις αν θα χρησιμοποιείς το αυτοκίνητο τους επόμενους μήνες; Κι αν τελικά πληρώνεις τα έξοδα του αυτοκινήτου σου, χωρίς τελικά να το χρησιμοποιείς;

Ο μόνος τρόπος να απαλλαγείς από την υποχρέωση των τελών κυκλοφορίας (το ίδιο ισχύει και με την ασφάλειά σου), είναι να καταθέσεις πινακίδες και να δηλώσεις ακινησία. Και αν μέσα στο επόμενο έτος, θέλεις να κάνεις άρση της ακινησίας, θα μπορείς να πληρώσεις τα τέλη που σου αναλογούν, με τη ρύθμιση τελών κυκλοφορίας με τον μήνα, και να πάρεις πίσω τις πινακίδες.

Δώρο 2 μήνες για όσους θέλουν να κάνουν άρση ακινησίας!

Επειδή φέτος είναι ειδική περίπτωση, και δόθηκε παράταση μέχρι τις 26 Φεβρουαρίου, μπορείς να καταθέσεις πινακίδες μέχρι και την 26η Φεβρουαρίου, και άρα να κυκλοφορείς ελεύθερα για 2 μήνες, χωρίς να πληρώσεις τέλη κυκλοφορίας.

Επίσης, Δεν θα χρειαστεί καν να πας στην εφορία για να καταθέσεις πινακίδες. Μπορείς να το κάνεις online!

Κατάθεση πινακίδων ηλεκτρονικά, online, από το σπίτι!

Επειδή ο συνωστισμός σε εφορίες είναι κάτι που κανείς δεν θέλει φέτος, και επειδή όλα δείχνουν ότι οι οδηγοί που θα καταθέσουν φέτος πινακίδες θα είναι ακόμη περισσότεροι, αποφασίστηκε να γίνει αυτή η διαδικασία λίγο πιο εύκολη, online.

Η ιδέα είναι η εξής: αν θέλεις να κάνεις δήλωση ακινησίας και να καταθέσεις πινακίδες, ώστε να μη χρειαστεί να πληρώσεις τα τέλη κυκλοφορίας για την επόμενη χρονιά (αλλά και τα τεκμήρια και το τέλος πολυτελούς διαβίωσης αν υπάρχουν), θα μπορείς να το κάνεις ψηφιακά, μέσα από ειδική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ, τη myCAR.

Ουσιαστικά θα συμπληρώνεις τα ίδια στοιχεία που χρησιμοποιείς για την πληρωμή τελών (πινακίδα και ΑΦΜ), τα στοιχεία της διεύθυνσής σου (οδός, αριθμός, πόλη) και το σημείο ακινητοποίησης του οχήματος και θα αφαιρείς μόνος/η σου τις πινακίδες. Η σχετική ρύθμιση προβλέπει, φυσικά, πρόστιμα.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, το πρόστιμο για οδηγό ο οποίος έχει καταθέσει πινακίδες ηλεκτρονικά και κινεί το όχημά του ενδέχεται να φτάνει τα €10.000! Αν γίνει έλεγχος και πιαστεί δεύτερη φορά, το πρόστιμο ίσως να διπλασιάζεται ή να τριπλασιάζεται, σε €20.000 ή €30.000!

Ασφάλεια αυτοκινήτου ή μηχανής με βάση τον προϋπολογισμό σου

Ευτυχώς η ασφάλεια του οχήματός σου είναι λίγο πιο ευέλικτη, καιρό τώρα! Διαλέγεις εσύ τη διάρκεια που θες, με ακρίβεια ημέρας, ανάλογα με το ποσό που θέλεις να πληρώσεις ή ανάλογα με το πότε θέλεις να πληρώσεις. Και μπορείς να αφαιρέσεις τις καλύψεις που δεν χρειάζεσαι, αν δεν κυκλοφορείς λόγω των περιοριστικών μέτρων (π.χ. Νομική Προστασία ή Οδική Βοήθεια).  

Βρες το καλύτερο πρόγραμμα για την ασφάλεια του αυτοκινήτου σου ή της μηχανής σου, πάντα online, για να έχεις το κεφάλι σου ήσυχο!