Εθνική μέρα λακκούβας για μία ημέρα ή κάθε μέρα;

Το Safe Roads project μπαίνει δυναμικά στο 2024: Καλωσορίζει νέους δήμους, συνεχίζει να φτιάχνει λακκούβες και διαβάσεις.

νύχτα στον δρόμο, μροστά λακκούβα φρεσκοφτιαγμένη με άσφαλτο, στο φόντο το βαν του Safe Roads

Εθνική ημέρα λακκούβας είναι σήμερα στη Βρετανία χάρη στον λεγόμενο «κύριο Λακκούβα» - αγγλιστί Mr Pothole- ο οποίος κινητοποιήθηκε για να αναδείξει το πρόβλημα και κέρδισε κι αυτό το εχμ κάπως παράξενο προσωνύμιο.

Η βρετανική εθνική ημέρα λακκούβας και ο Mr Pothole

Ο 63χρονος Mark Morrell είναι ο άνθρωπος που για πάνω από μία δεκαετία τα δίνει όλα για να ευαισθητοποιήσει, να ενημερώσει και να κινητοποιήσει τον κόσμο για το ζήτημα. Παράλληλα προσπαθεί να θεσμοθετηθεί η ημέρα λακκούβας παγκοσμίως.

Δούλεψε για πάνω από 25 χρόνια σε έργα οδοποιίας, οπότε είχε ούτως ή άλλως εικόνα για το πρόβλημα. Το «κλικ» όμως έγινε όταν βγήκε στους δρόμους της πόλης του, στο Northamptonshire της Βρετανίας, με την κόρη του, η οποία τότε μάθαινε να οδηγεί. Κι άντε νταπ από ‘δω και ντουπ από ‘κει.

άνδρας γονατιστός φωτογραφίζει λακκούβα στην άσφαλτο

Safe Roads project: Ημέρα- ή νύχτα- λακκούβας

Ε, συνήθως κάπως έτσι γίνεται. Ξέρουμε για ένα πρόβλημα, αλλά όταν το ζήσουμε καταλαβαίνουμε ακόμα περισσότερο την ανάγκη να λυθεί. Σου θυμίζει κάτι; Μήπως έχεις πει κι εσύ «τι θα γίνει, ρε παιδί μου, πια;» καθώς πέφτεις στην ίδια λακκούβα στις καθημερινές διαδρομές σου; Ή καθώς τη βλέπεις με το πέρασμα του χρόνου να πολλαπλασιάζεται; Ή εντοπίζεις νέες λακκούβες σε σημεία που κάποτε η άσφαλτος ήταν ομαλή;

Σου έχουμε καλά νέα: Στη Βρετανία μπορεί να έχουν την εθνική ημέρα λακκούβας στις 15 Ιανουαρίου, στην Ελλάδα όμως οι λακκούβες έχουν την τιμητική τους κάθε μέρα. Για την ακρίβεια κάθε νύχτα, όταν βγαίνει το van του Safe Roads project και τις εξαφανίζει.

Αυτό έκανε και τον Δεκέμβριο: το van του Safe Roads project της Hellas Direct συνέχισε να παίρνει τους δρόμους. Και να τους φτιάχνει. Θες λακκούβα; Άντε γεια. Θες σχολική διάβαση; Το ’χουμε. Είπαμε: ασφάλεια για όλους.

εικόνα στη μέση, αριστερά λακκούβα στον δρόμο με λασπόνερα, δεξιά φτιαγμένη με άσφαλτο
Ατρειδών & Αμφικράτους, Αθήνα

Safe Roads project: Στους δρόμους και το 2024

Τα ακόμα καλύτερα νέα: Το 2023 τελείωσε, οι δράσεις και τα δρομολόγια του Safe Roads project όχι! Και το 2024 θα είμαστε εκεί έξω με το van και το εξειδικευμένο συνεργείο μας. Φτιάχνουμε, επιδιορθώνουμε, βάφουμε. Ανάλογα τις ανάγκες του κάθε δήμου.

Με τη νέα χρονιά ο «χάρτης» του Safe Roads project μεγαλώνει ακόμα περισσότερο. Περιλαμβάνει νέους δήμους και ετοιμάζεται να συνεργαστεί με ακόμα περισσότερους. Άλλωστε, όλα γίνονται σε συνεργασία μαζί τους και με όλες τις προβλεπόμενες προδιαγραφές, και οι λακκούβες και οι σχολικές διαβάσεις.

Μόλις πάρει το πράσινο φως η συνεργασία, το van ξεκινάει. Οι διαδρομές του φτιάχνονται με βάση τα ζητούμενα κάθε φορά. Είναι τα αμέτρητα mail που λαμβάνουμε καθημερινά; Καταγράφουμε και ομαδοποιούμε τα σημεία για να μπορέσουμε να φτιάξουμε ό,τι χρειάζεται. Είναι λίστα με σχολεία όπου οι διαβάσεις έχουν ξεθωριάσει; Θα είμαστε εκεί το συντομότερο δυνατό. Είναι λακκούβες που δυσκολεύουν τη μετακίνηση; Τις καταγράφουμε και τις βάζουμε στο πρόγραμμα. Όσο πιο ασφαλείς είναι οι δρόμοι μας τόσο λιγότερα ατυχήματα θα έχουμε. Αυτός είναι ο στόχος.

Συνηθισμένα εμπόδια; Κάποιες φορές ο καιρός - πώς να φτιάξεις λακκούβα ή να βάψεις διάβαση αν βρέχει; Οπότε, το van μας βγαίνει τις νύχτες, καιρού επιτρέποντος, και πιάνει δουλειά. Κι άντε, με τη βροχή δεν μπορείς να τα βάλεις, αμα βρέχει βρέχει, τι να κάνουμε. Το πιο συνηθισμένο εμπόδιο όμως, παιδιά, δεν είναι καιρικό φαινόμενο. Είναι απλώς τα παρκαρισμένα αυτοκίνητα.

Μα, πάνω στις σχολικές διαβάσεις, βρε φίλοι; Ακόμα κι όταν έχει υπάρξει ενημέρωση πως θα γίνουν έργα; Μπατ γουάι;

Διάβαση πεζών με κίτρινα μολύβια αντί για λευκές γραμμές. Στο βάθος παρκαρισμένα ΙΧ πάνω στη διάβαση

Safe Roads project: Περνάμε καλά στα καμαρίνια κι αυτό βγαίνει προς τα έξω

Εμπόδια ή όχι, εμείς συνεχίζουμε. Αν πετύχεις το van μας κάποια νύχτα, να ξέρεις τι σε περιμένει το επόμενο πρωί: λιγότερες λακκούβες, πιο καθαρές διαβάσεις.

λακκούβα στην άσφαλτο αριστερά ανοιχτή δεξιά κλειστή με άσφαλτο
Σώχου, Αθήνα

Δεν έχει έρθει ακόμα το Safe Roads project στη γειτονιά σου; Θα το προσπαθήσουμε! Οι περιοχές είναι πολλές, οι ανάγκες επίσης πολλές. Αστείρευτη και η διάθεσή μας όμως να εξακολουθήσουμε να κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας - και από το van μας- για να γίνουν οι δρόμοι μας καλύτεροι. Ναι, ασφαλιστική είμαστε, αλλά δεν μας νοιάζει μόνο η ασφάλιση. Μας νοιάζει ακόμα περισσότερο η ασφάλεια. Για όλους 💙.

Δες κι αυτά