Τέλη κυκλοφορίας 2024: Η παράταση τελειώνει, το wallet+ είναι εδώ για δόσεις χωρίς πιστωτική

Θέλεις BNPL; Γίνεται. Επιτόκιο από 0%; Κι αυτό γίνεται. Θέλεις έως 12 δόσεις; Ναι σε όλα με το wallet+

ασπρόμαυρη εικόνα, δρόμος από την άκρη του με αυτοκίνητα εν κινήσει και παρκαρισμένα

Πότε ήταν Νοέμβριος και λέγαμε πως αναρτήθηκαν από την ΑΑΔΕ τα ειδοποιητήρια για τα τέλη κυκλοφορίας 2024, πότε έφτασε τέλος Φεβρουαρίου και λήγει και η παράταση για την πληρωμή τους. Ο χρόνος κυλά σαν νερό.

Τέλη κυκλοφορίας now, pay later με wallet+

Εκτός του ότι πρέπει να τα πληρώσεις - ναι, ναι, ξέρουμε, έχεις άλλες πόσες υποχρεώσεις που τρέχουν αλλά και πάλι πρέπει να τα πληρώσεις- τώρα αρχίζει και ο χρόνος να πιέζει. Αν είσαι άνθρωπος της τελευταίας στιγμής, αυτό δεν σου λέει τίποτα. Έχεις συνηθίσει να αφήνεις τις πληρωμές για το παρά πέντε. Ε, εκεί είμαστε τώρα.

Μπορεί βέβαια και να μη σου αρέσει καθόλου που η καταληκτική ημερομηνία πλησιάζει, δεν ήθελες να φτάσει το τέλος του Φεβρουαρίου για να λήξει κι αυτή η εκκρεμότητα. Αλλά, όπως έλεγε και ο μπαμπάς μου: ουκ αν λάβοις παρά του μη έχοντος. Τι να γίνει, υπήρχαν άλλες ανάγκες, πιο επείγουσες, με καμία ευελιξία στον χρόνο και τον τρόπο πληρωμής.

Τέλη κυκλοφορίας 2024: Πώς θα τα πληρώσεις και τι μπορεί να κάνει για σένα το wallet+

Γι’ αυτό το τελευταίο σου έχουμε καλά νέα: το wallet+, την πλατφόρμα της Hellas Direct που σου επιτρέπει να πληρώσεις τα τέλη σε δόσεις και χωρίς πιστωτική (όχι μόνο τα τέλη, κι άλλες ανάγκες του οχήματός σου. Θα τα πούμε παρακάτω).

Τι έχεις να κάνεις; Πολύ απλά μπαίνεις στη σελίδα του wallet+ (υποβολή αιτήσεων θα γίνεται έως 29/2 στις 10 το πρωί), συμπληρώνεις μερικά στοιχεία για σένα και το όχημά σου, βρίσκουμε το ποσό των τελών σου, κάνεις αίτηση για χρηματοδότηση σε μία από τις συνεργαζόμενες τράπεζες. Με την έγκριση από την τράπεζα, εμείς σου πληρώνουμε τα τέλη κι εσύ τα εξοφλείς σε δόσεις, από 0% επιτόκιο και χωρίς να επιβαρύνεις την πιστωτική σου.

Αν τα τέλη κυκλοφορίας για το αυτοκίνητο ή τη μηχανή σου είναι από 20 έως 500 ευρώ, μπορείς να τα πληρώσεις με BNPL (Buy Now Pay Later) κι έτσι το wallet+ θα πληρώσει όλο το ποσό κι εσύ θα το εξοφλήσεις σε 4 ή 6 δόσεις και με επιτόκιο 0%. Αν τα τέλη σου είναι από 501 έως 2.000 ευρώ, μπορείς και πάλι να πάρεις χρηματοδότηση, να πληρώσεις όλο το ποσό των τελών για να ξενοιάσεις και στη συνέχεια να εξοφλήσεις τη χρηματοδότηση σε 6 ή 12 δόσεις με επιτόκιο ανάλογα με την τράπεζα που θα επιλέξεις.

Φυσικά μπορείς να πληρώσεις τα τέλη κυκλοφορίας και ηλεκτρονικά ή και σε φυσικά καταστήματα, σε ΕΛΤΑ ή τράπεζα, με τον QR κωδικό και τον κωδικό ηλεκτρονικής πληρωμής. Αλλά για δόσεις χωρίς πιστωτική, η λύση είναι wallet+.

illustration με τη λέξη walllet+, αριστερά αυτοκίνητο κι από πάνω εξαρτήματα

Το wallet+ είναι για όλους

Αν διάβασες ως εδώ και τώρα λες «α, δεν με αφορά, δεν έχω αυτοκίνητο ή μηχανή ασφαλισμένο στην Hellas Direct», θα πούμε απλώς: μη βγάζεις βιαστικά συμπεράσματα!

Το wallet+ είναι για όλους, είτε έχουν ασφάλεια αυτοκινήτου ή μηχανής στην Hellas Direct είτε όχι. Όπου κι αν έχεις ασφαλίσει το όχημά σου, το wallet+ είναι εδώ για σένα.

Τέλη τέλος, τώρα πρόστιμα

Εκπρόθεσμη πληρωμή των τελών κυκλοφορίας - ή καθόλου πληρωμή 😶- φέρνει πρόστιμο.

Έγινε λίγη κουβέντα γι΄αυτό το θέμα φέτος, να γίνει το πρόστιμο αναλογο της καθυστέρησης στην πληρωμή. Ωστόσο, προς το παρόν δεν αλλάζει κάτι από όσα ξέραμε. Το πρόστιμο για ΙΧ είναι ίσο με το ποσό των τελών, ουσιαστικά τα πληρώνεις επί 2.

Για να αποφύγεις το πρόστιμο- κι εφόσον δεν έχεις σκοπό να μετακινήσεις το όχημά σου- μπορείς να επιλέξεις να βάλεις το αυτοκίνητο ή τη μηχανή σου σε ψηφιακή ακινησία, δηλαδή να κάνεις κατάθεση πινακίδων online.

Και μπορεί η κατάθεση πινακίδων να είναι ψηφιακή, η ακινησία ωστόσο πρέπει να είναι κανονική. Γιατί, αν βρεθείς να κυκλοφορείς όχημα για το οποίο έχεις καταθέσει πινακίδες, υπάρχει πρόστιμο 10.000 ευρώ και στην υποτροπή φτάνει και τα 30.000 ευρώ.

Τέλη κυκλοφορίας 2024: Τα ειδοποιητήρια και τα ποσά

Για να βρεις τα τέλη σου, μπαίνεις στην εφαρμογή myCar με τα στοιχεία εισόδου στο taxisnet και κατεβάζεις το ειδοποιητήριο. Ή μπορείς να επιλέξεις «Τέλη κυκλοφορίας χωρίς κωδικούς TAXISnet» και να κατεβάσεις το ειδοποιητήριο με το ΑΦΜ σου και την πινακίδα του οχήματός σου.

Αναφορικά με το ποσό των τελών, δεν σε περιμένουν εκπλήξεις. Ό,τι περίμενες θα δεις, ανάλογα με το πότε ταξινομήθηκε το όχημά σου και τα κυβικά του κινητήρα του ή το πόσους ρύπους εκπέμπει.

Οπότε, όσα οχήματα κυκλοφόρησαν μετά την 1η Νοεμβρίου 2010 πληρώνουν με βάση τις εκπομπές CO2 που αναγράφονται στην άδεια κυκλοφορίας. Και τα πιο «καθαρά» από αυτά απαλλάσσονται πλήρως - κάτω από 90 ή 122 g/km, ανάλογα τη χρονιά ταξινόμησης.

Τα ποσά για τα οχήματα που ταξινομήθηκαν από το 2021 έως σήμερα είναι:

Infographic με εκπομές ρύπων και ποσό τελών κυκλοφορίας ανάλογα το έτος ταξινόμησης

Και όσα ταξινομήθηκαν τη δεκαετία 2010-2020:

Infographic με εκπομές ρύπων και ποσό τελών κυκλοφορίας ανάλογα το έτος ταξινόμησης

Όσα οχήματα ταξινομήθηκαν έως τις 31 Οκτωβρίου 2010 πληρώνουν τέλη κυκλοφορίας με βάση τον κυβισμό τους.

Infographic με κυβισμό και ποσό τελών κυκλοφορίας ανάλογα το έτος ταξινόμησης

Τα ποσά για όσα ταξινομήθηκαν από το 2001 έως και το 2005:

Infographic με κυβισμό και ποσό τελών κυκλοφορίας ανάλογα το έτος ταξινόμησης

Και όσα ταξινομήθηκαν έως το 2000:

Infographic με κυβισμό και ποσό τελών κυκλοφορίας ανάλογα το έτος ταξινόμησης

Τα τέλη φεύγουν, το wallet+ όχι

Πάει η εκκρεμότητα των τελών, λοιπόν, για έναν χρόνο ξένοιασες. Οι υπόλοιπες ανάγκες του αυτοκινήτου σου όμως παραμένουν. Ευτυχώς, και το wallet+ το ίδιο.

Αν χρειαστείς σέρβις, λάστιχα, να φτιάξεις κάποια εξωτερική ζημιά ή κάποια βλάβη, μην το αφήνεις για κάποτε (που συνήθως γίνεται ποτέ). Φτιάξτο με wallet+.

Όσο καλύτερα και πιο έγκαιρα συντηρημένα είναι τα αυτοκίνητα, τόσο ασφαλέστερες είναι και οι μετακινήσεις. Για να κυκλοφορείς είναι σημαντικό να έχεις ασφάλεια αυτοκινήτου αλλά κυρίως να είσαι ασφαλής. Εσύ, εγώ και όλοι💙 .

Δες κι αυτά