Ασφάλεια σπιτιού & ΕΝΦΙΑ: Έτσι θα τσεκάρεις και θα πάρεις την έκπτωση

Τι πρέπει να κάνεις και μέχρι πότε - Βήμα βήμα η διαδικασία στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ

ασπρόμαυρη εικόνα, πρόσοψη πολυκατοικίας μπαλκόνια με τέντες

Εδώ τα λέγαμε πριν από λίγους μήνες για το έξτρα όφελος που έχουν όσοι ιδιοκτήτες έχουν ασφαλίσει τα σπίτια τους για φυσικές καταστροφές. Πέραν του ότι έχουν το κεφάλι τους ήσυχο για ό,τι πάθει το σπίτι τους από φωτιά, σεισμό, πλημμύρα, από φέτος η ασφάλεια σπιτιού φέρνει και έως 10% έκπτωση στον ΕΝΦΙΑ.

Παρεμπιπτόντως, αν έχεις επιλέξει Hellas Direct για την ασφάλεια σπιτιού - και μπράβο σου- δεν χρειάζεται να σε απασχολεί το θέμα των καλύψεων διότι περιλαμβάνονται και οι τρεις σε όποιο ασφαλιστικό πρόγραμμα κι αν διάλεξες.

Infograhic με τίτλο Έκπτωση στον ΕΝΦΙΑ οι απαραίτητες καλύψεις για φυσικές καταστροφές

Ασφάλεια σπιτιού & ΕΝΦΙΑ: Ποια η διαδικασία για την έκπτωση

Η πλατφόρμα της ΑΑΔΕ άνοιξε και οι ιδιοκτήτες των ασφαλισμένων σπιτιών μπορούν να ταιριάξουν τα ασφαλιστήρια συμβόλαιά τους με την κάθε ιδιοκτησία τους κι έτσι να δουν στη στιγμή αν και πόση έκπτωση δικαιούνται.

Η προθεσμία για την υποβολή της αίτησης λήγει στις 22 Φεβρουαρίου (σ.σ.: Πήρε τελικά παράταση έως την 1η Μαρτίου).

Εάν:

-Είχες ασφάλεια σπιτιού για τουλάχιστον τρεις μήνες το 2023
-Η ασφάλεια καλύπτει το 100% της αξίας του σπιτιού- τουλάχιστον €900/τ.μ.
-Η ασφάλεια του σπιτιού σου περιλαμβάνει τις τρεις κρίσιμες καλύψεις για φωτιά, σεισμό και πλημμύρα

Τότε:

Δικαιούσαι την έκπτωση στον ΕΝΦΙΑ του 2024. Για λεπτομέρειες και οδηγίες διάβασε παρακάτω!
Ινφογκράφικ με τίτλο Έκπτωση στον ΕΝΦΙΑ ανάλογη με τη διάρκεια της ασφάλειας σπιτιού

Έκπτωση ΕΝΦΙΑ: Η διαδικασία βήμα βήμα

Για να δηλώσεις το ασφαλισμένο σου σπίτι πρέπει να μπεις στην ψηφιακή πύλη myAADE και μετά Εφαρμογές - Δημοφιλείς Εφαρμογές - myPROPERTY - Μείωση ΕΝΦΙΑ ασφαλισμένων κατοικιών.

Προφανώς χρησιμοποιείς τους κωδικούς σου στο TAXISnet και έχεις ήδη τσεκάρει πως το σπίτι έχει περιληφθεί στο Ε9.

Επιλέγεις «Δημιουργία νέας αίτησης / Προβολή αιτήσεων» και στη συνέχεια την καρτέλα «Οι κατοικίες μου», όπου εμφανίζονται ανά ΑΤΑΚ (Αριθμό Ταυτότητας Ακινήτου) τα σπίτια, όπως αναφέρονται στο Ε9. Τώρα, δεν έχεις παρά να συσχετίσεις το ασφαλιστήριο συμβόλαιο (από την αντίστοιχη στήλη) με το ασφαλισμένο σπίτι. Αν το σπίτι είναι ένα και το συμβόλαιο επίσης ένα, ξεμπέρδεψες στο τσακ μπαμ. Θυμήσου μόνο πως αν έχεις για κάποιο λόγο πάνω από ένα συμβόλαιο για κάποιο σπίτι, θα πρέπει να τα προσθέσεις όλα.

Αν τα σπίτια είναι πολλά, μεγάλα καράβια μεγάλες φουρτούνες, τι να γίνει. Επαναλαμβάνεις τη διαδικασία για όλα.

screen shot από τη σελίδα της ΑΑΔΕ με τις εφαμογές

Τι κάνεις αν υπάρχουν συνιδιοκτήτες

Εντάξει, απλά τα πράγματα. Ακολουθείς τα παραπάνω βήματα για να ταιριάξεις σπίτι με συμβόλαιο και στη συνέχεια επιλέγεις την καρτέλα «Ασφαλιστήρια συμβόλαιά μου, Δήλωση συνιδιοκτητών/τρίτων». Εκεί, στη στήλη «Συνιδιοκτήτες / Τρίτα πρόσωπα» με το σύμβολο + συμπληρώνεις τον ΑΦΜ του συνιδιοκτητη. Κάμερα τώρα σε εκείνον.

Τι κάνεις αν είσαι συνιδιοκτήτης

Εφόσον σε περιλάβει στην αίτησή του όποιος έχει κάνει την ασφάλεια σπιτιού θα ενημερωθείς γι’ αυτό από την ΑΑΔΕ. Μετά δεν έχεις παρά να μπεις στην καρτέλα «Οι κατοικίες μου», να βρεις το συμβόλαιο που δηλώθηκε από τον ασφαλισμένο και να το επιλέξεις. Ουσιαστικά να κάνεις κι εσύ αίτηση για το ίδιο ακίνητο, δηλαδή.

Το ποιος σε συμεριέλαβε ως συνιοδιοκτήτη μπορείς να το τσεκάρεις και μέσω της καρτέλας «Ασφαλιστήρια συμβόλαια που δηλώθηκαν για εμένα».

ανοιχτή πόρτα σπιτιού με το κλειδί στην κλειδαριά

Τι κάνεις αν δεν εμφανίζεται το ασφαλιστήριο συμβόλαιο του σπιτιού σου

Οκ, όλα καλά. Επικοινωνείς με την ασφαλιστική σου ώστε να στείλει στην ΑΑΔΕ τα στοιχεία σου. Το ίδιο θα πρέπει να κάνεις κι αν για οποιοδήποτε λόγο δεν εμφανίζονται σωστά τα στοιχεία του συμβολαίου (πχ έναρξη και λήξη ασφάλειας, καλύψεις κτλ).

Κι αν όλα πάνε στραβά;

Και πάλι μην ανησυχείς. Ακόμα κι αν κάτι έγινε λάθος στην αίτηση, μπορείς μέχρι τις 22 του μήνα να μεις και να την αλλάξεις ή να τη συμπληρώσεις. Μπαίνεις στην εφαρμογή με τα ίδια βήματα κι απλώς αντί για «Δημιουργία νέας αίτησης» επιλέγεις «Προβολή Αίτησης». Εκεί, στις «Επιλογές» μπορείς να κάνεις τροποποιητική δήλωση, να δεις το ιστορικό των δηλώσεων και να εκτυπώσεις την αίτησή σου.

Έκπτωση ΕΝΦΙΑ: Και πώς θα μάθω τελικά αν τη δικαιούμαι;

Από την πλέον επίσημη πηγή, την ίδια την ΑΑΔΕ. Στην αρχική σελίδα της πλατφόρμας επιλέγεις «Αποτελέσματα αιτήσεων» και ενημερώνεσαι ανά ακίνητο για το στάδιο επεξεργασίας της αίτησής σου και για την έγκριση ή μη της μείωσης στον ΕΝΦΙΑ.

Ασφάλεια σπιτιού και έκπτωση ΕΝΦΙΑ: Προσέχουμε για να έχουμε

Δεν πήρες την έκπτωση για φέτος; Δεν αλλάζει αυτό τώρα, αλλά κοιτάμε μπροστά. Μπορείς να ασφαλίσεις το σπίτι σου για το 2024 και να ωφεληθείς διπλά. Πρώτον να έχεις το κεφάλι σου ήσυχο για κάτι τόσο πολύτιμο, όπως είναι το σπίτι σου - άντε, τα ίδια θα λέμε; Και δεύτερον να πάρεις την έκπτωση για τον ΕΝΦΙΑ της επόμενης χρονιάς.

Προσέχουμε για να έχουμε💙🏡 .

Δες κι αυτά