Smart Concept#1: Το παλιό «μικρό» μεγάλωσε, έγινε SUV και μπήκε στην πρίζα

Φωτισμός που τα σπάει, πόρτες που ανοίγουν ανάποδα, κι ένα avatar βοηθός του οδηγού. Τι άλλο να ζητήσει κανείς;

Smart Concept#1: Το παλιό «μικρό» μεγάλωσε, έγινε SUV και μπήκε στην πρίζα

Δεν θυμίζει σε τίποτα τα smart που ξέραμε έως σήμερα, αυτό μπορεί να το πει κανείς με βεβαιότητα για το νέο smart Concept #1, που έκανε πρεμιέρα στην Έκθεση του Μονάχου. Για την ακρίβεια το βλέπεις και αναρωτιέσαι: Είναι αυτό όντως smart;

Ναι ναι, είναι. Και smart, και ηλεκτρικό και SUV. Δίνοντας μια πρώτη γεύση από τη νέα γενιά των ηλεκτροκίνητων της εταιρίας, το Concept #1 διατηρεί – χαμηλόφωνα- το γνωστό design των smart, εμπλουτίζεται όμως με καινοτόμες λεπτομέρειες, όπως οι λωρίδες LED με τον τσαχπίνικο φωτισμό, και η one of a kind γυάλινη οροφή. Ταυτόχρονα επιδιώκει να κάνει την οδηγική εμπειρία απόλυτα άνετη, χαλαρή κι ευχάριστη, βάζοντας στα «ατού» του οχήματος την τεχνητή νοημοσύνη. Και μη σε ξεγελά το compact εξωτερικό του, γιατί το εσωτερικό του είναι εντυπωσιακά ευρύχωρο.

Αυτοκίνητο με γυάλινη οροφή που βλέπεις μέσα

Smart Concept#1: Το μέλλον γράφεται ήδη

Μετά το ορόσημο του 2019, που η εταιρία στράφηκε εξολοκλήρου στην παραγωγή ηλεκτροκίνητων οχημάτων (διάβασε στον αναλυτικό οδηγό μας όλα όσα θέλεις να ξέρεις για την ηλεκτροκίνηση), Mercedes-Benz και Geely, που πλέον την αποτελούν, επιδιώκουν να γράψουν το επόμενο κεφάλαιο στην ιστορία της. Κι αυτό με premium, connected ηλεκτροκίνητα οχήματα για απαιτητικούς οδηγούς. Η ανάπτυξή τους θα γίνει από την Geely ενώ ο σχεδιασμός, εσωτερικός και εξωτερικός, θα έχει την υπογραφή της Mercedes-Benz. Καλό!

Αυτοκίνητο λευκό

«Το νέο smart Concept #1 είναι η πρώτη ματιά στο όραμά μας για νέα και βιώσιμη κινητικότητα. Χαρακτηρίζεται από μοντέρνο σχεδιασμό, premium εξοπλισμό και προηγμένη τεχνολογία» δήλωσε ο αντιπρόεδρος της smart Daniel Lescow. Το βλέπουμε, αγαπητέ, το βλέπουμε.

Εξωτερικός σχεδιασμός με νέο DNA στο design

Η πρώτη ματιά θα παραπέμψει σε smart αλλά την ίδια στιγμή ο σχεδιασμός του αποτυπώνει ξεκάθαρα τη μεταμόρφωση της εταιρίας. Σήμα κατατεθέν η οροφή με τον ατμοσφαιρικό φωτισμό, που ενώνεται σχεδόν αόρατα με το παρμπρίζ και τα παράθυρα και μοιάζει να αιωρείται. Αισθητικά ενδιαφέρουσα αντίθεση δημιουργούν χαρακτηριστικά σε μαύρο και ανθρακί στο χαμηλότερο μέρος του αμαξώματος. Τη δυναμικότητα που αποπνέουν συμπληρώνουν οι στιβαροί τροχοί 21 ιντσών!

Αυτοκίνητο με ανοιχτές και τις τέσσερις πόρτες

Φουτουριστικές λαβές, πόρτες που ανοίγουν ανάποδα και φωτισμός που «χορεύει»

Κοιτάζοντας το Concept #1 απ’ έξω αναρωτιέσαι λίγο πώς θα μπεις. Γιατί λαβές δεν (φαίνεται να) υπάρχουν πουθενά στις πόρτες! Προφανώς υπάρχουν, αλλά είναι σχεδόν αόρατες, υπηρετώντας τη συνολική εικόνα του οχήματος. Κι άντε και τις βρήκες τις λαβές, ξέρεις ότι οι πίσω πόρτες ανοίγουν αντίθετα από τις μπροστινές; (Στην παραγωγή ωστόσο αναμένεται να βγει μάλλον με συμβατικές πόρτες)

Λευκό αυτοκίνητο από το πλάι

Ο φωτισμός έχει ξεχωριστό ρόλο στο νέο smart Concept #1 και του έχει δοθεί πολύ μεγάλη προσοχή. Φώτα LED μπρος και πίσω εναρμονίζονται με τη συνολική εικόνα του αυτοκινήτου, εξωτερικός και εσωτερικός φωτισμός συντονίζονται ενώ η λωρίδα LED στο μπροστινό μέρος του οχήματος «σπάει» σε τριγωνάκια που τρεμοπαίζουν ρυθμικά! Ένα κομψοτέχνημα σε τέσσερις τροχούς!

Λευκό αυτοκίνητο, πίσω μέρος από το πλάι

Εσωτερικός σχεδιασμός που θυμίζει sedan

Βγάλε σημειωματάριο: Μήκος 4,290, πλάτος 1,910, ύψος 1,698. Από μόνες τους οι διαστάσεις του νέου smart Concept #1 μπορεί να μη λένε πολλά, ωστόσο το εσωτερικό του είναι εξαιρετικά ευρύχωρο (2,75 μέτρα το μεταξόνιο) αφήνοντας επαρκή χώρο για τους επιβάτες. Στην παραγωγή αναμένεται να βγει με τρεις θέσεις πίσω, με άνεση για τα πόδια και τους αγκώνες αλλά και άφθονο χώρο για αποσκευές. Κι ενώ θα κάθεσαι άνετα, το φως που πέφτει από τη διάφανη οροφή εντείνει ακόμα περισσότερο τη lounge ατμόσφαιρα. Φώτα στο πάτωμα ενισχύουν το αισθητικό αποτέλεσμα την ώρα που η τεχνολογία βροντοφωνάζει το δικό της «παρών» στην κεντρική κονσόλα του οχήματος, η οποία μοιάζει να αιωρείται ανάμεσα στα μπροστινά καθίσματα.

Εσωτερικό αυτοκινήτου με λευκά καθίσματα

Μίλησε κανείς για τεχνολογία;

Η νέα γενιά των μοντέλων smart επιδιώκει να προσφέρει τα υψηλότερα δυνατά επίπεδα δυναμικού χειρισμού και παθητικής ασφάλειας. Θα διαθέτουν μπαταρία με μεγαλύτερη διάρκεια ζωής, λειτουργία γρήγορης φόρτισης και updates για το λογισμικό τους στο cloud. Και φυσικά στοιχεία infotainment και καινοτόμα συστήματα υποβοήθησης της οδήγησης.

Εσωτερικό αυτοκινήτου με οθόνη

Η κεντρική 3D οθόνη αφής 12,8 ιντσών είναι σχεδιασμένη με τρόπο πολύ φιλικό προς τον χρήστη και έχει μία τρισδιάστατη σφαίρα που λειτουργεί σαν κεντρικό μενού. Ένα AI (τεχνητή νοημοσύνη) avatar τον βοηθά να περιηγηθεί στα μενού και τις λειτουργίες, αλλά δεν κάνει μόνο αυτό: Ο εικονικός φίλος μαθαίνει διαρκώς από τη συμπεριφορά του οδηγού και προσαρμόζεται στις προτιμήσεις του.

Η νέα εφαρμογή smart app για smartphones μεγαλώνει ακόμα περισσότερο την άνεση χρήσης. Όχι μόνο λειτουργεί σαν ψηφιακό κλειδί αλλά επιτρέπει και την εισαγωγή πολλών υπηρεσιών και λειτουργιών στο ψηφιακό οικοσύστημα του χρήστη.

Λευκό αυτοκίνητο κινείται στον δρόμο

Πότε θα το δούμε στους δρόμους;

Στην παραγωγή αναμένεται να μπει το 2022 και οι πωλήσεις πιθανώς να αρχίσουν το 2023.

Δες κι αυτά