Η αλήθεια είναι ότι τα συγκρουόμενα, ως παιχνίδι στο λούνα παρκ, ήταν- και για πολλούς ακόμη είναι- από τα αγαπημένα μας. Αλλά μόνο σαν παιχνίδι και μόνο στο λούνα παρκ.
Γιατί ξέρουμε ότι δεν έχεις καμιά όρεξη να τρακάρεις με το αυτοκίνητο σου στον δρόμο. Το κανονικό σου αυτοκίνητο, στον κανονικό δρόμο. Και πολύ καλά κάνεις.
Αλλά γι’ αυτό είμαστε εμείς εδώ! Για να σου πούμε πότε να προσέχεις περισσότερο γι’ αυτά τα εκνευριστικά «μπουμ».
Ποιες είναι οι «hot» μέρες για τρακάρισμα
Αυτή η Δευτέρα έχει βάλει σκοπό να παραμείνει η πιο αντιπαθητική μέρα της εβδομάδας, τώρα και για ακόμη έναν λόγο. Σύμφωνα με τα δεδομένα της Hellas Direct από όλα τα τρακαρίσματα που καταγράψαμε το 2021, τα περισσότερα έγιναν Δευτέρα.
Φαίνεται ότι τα νευράκια μας για το ξεκίνημα της εβδομάδας δεν μας βγαίνουν σε καλό. Γι’ αυτό Κυριακή βράδυ ας πέσεις για ύπνο με μία σκέψη παραπάνω. Μπορεί Δευτέρα πρωί να σε περιμένουν χίλιες δυο σκοτούρες, αλλά επειδή δεν αντέχεις άλλες, λίγο παραπάνω προσοχή στην οδήγηση σίγουρα θα βγει σε καλό. Εντάξει, και λίγο ακόμη την Τετάρτη. Χαλαρώνεις πάντως το Σαββατοκύριακο. Καλό αυτό. (Εκτός αν βγεις βόλτα το βραδάκι. Εκεί πάντα προσοχή!)
Μια ματιά στο ημερολόγιο της Hellas Direct για τα τρακαρίσματα
Επειδή η χρονιά έχει τα πάνω της και τα κάτω της, βάλε και τις γιορτές, ίσως καμιά επίσκεψη στους γονείς και το χωριό ή κάποια άδεια από τη δουλειά, ε λογικό να σε βοηθήσει και ένα ημερολόγιο για τα τρακαρίσματα. Όχι φυσικά για να το κρεμάσεις σε κάποιο τοίχο, αλλά για να πάρει τη θεσούλα του κάπου στο πίσω μέρος του μυαλού σου, μαζί με όλα αυτά που πρέπει να προσέχεις όταν οδηγείς.
Πρώτος και χειρότερος (για τρακαρίσματα μιλάμε) ο Δεκέμβρης. Να φταίει που δε χαρήκαμε τόσο γιορτές Χριστουγέννων τις προηγούμενες χρονιές λόγω covid; Για το 2021 πάντως αυτός ήταν ο μήνας με τα περισσότερα τρακαρίσματα αναλογικά (συμβάντα/ασφαλισμένα οχήματα).
Αν εξαιρέσουμε τον Αύγουστο, που πάντα είναι χαμηλά, βλέπουμε μια γενική τάση να αυξάνονται τα τρακαρίσματα όσο προχωρούμε από την αρχή της χρονιάς προς το τέλος. Ίσως είναι η κούραση από την πανδημία που βγαίνει σιγά σιγά;
Ρολόι τρακαρίσματος. Πώς λέμε ρολόι τοίχου…
Αύριο όμως ξημερώνει μια καινούργια μέρα και ακόμη 24 ώρες σε περιμένουν για να τις ζήσεις και να κυκλοφορήσεις. Άρα, και να προσέχεις.
Σωστά κατάλαβες, κάποιες ώρες είναι τα τρακαρίσματα πιο πιθανό να συμβούν και αμέσως παρακάτω θα σου πούμε ποιες είναι αυτές οι ώρες.
Μόλις είδες το 3ωράκι με τα περισσότερα ατυχήματα, λογικά έκανες συνειρμούς με τη δική σου καθημερινότητα και όσα έχεις ζήσεις εκεί έξω, για να καταλήξεις να αναφωνήσεις «αναμενόμενο».
Αν σκεφτούμε ότι 12.00-15.00 είναι ώρες αιχμής, οδεύουμε προς τα μισά της μέρας και ανυπομονούμε να πάμε σπίτι μας, ε, λογικό να μας φανούν αναμενόμενα τα περισσότερα τρακαρίσματα.
Από την άλλη, όπως σωστά θα αναρωτιόταν και ένα παιδί δημοτικού, αφού μιλάμε για κάτι αναμενόμενο (και δυσάρεστο!), που ξέρουμε δηλαδή ότι συμβαίνει, γιατί δεν κάνουμε κάτι να το αποτρέψουμε; Ας είναι η αυξημένη προσοχή σου τις ώρες αυτές η απάντησή σου στην εύλογη απορία του παιδιού.
Τα χρονικά διαστήματα που ακολουθούν από κοντά και που επίσης θέλουν την προσοχή σου είναι 9.00-12.00 το πρωί και 15.00-18.00 το μεσημεροαπόγευμα
Τι σου έφταιξε το καημένο το παρκαρισμένο;
Αναφορικά με τις πιο συνηθισμένες αιτίες ατυχημάτων, υπάρχουν καλά νέα: από την ανάλυσή μας προκύπτει πως τα περισσότερα τρακαρίσματα είναι μικρά. Ελαφριά. Μικροζημιές, γρατζουνιές, πες το όπως θέλεις.
Τρία στα δέκα οφείλονται σε πρόσκρουση με σταθμευμένο όχημα, ένα στα τέσσερα σε κίνηση όπισθεν. Στενός δρόμος, φεύγει για μια στιγμή το βλέμμα σου και να σε αγκαζέ με ένα παρκαρισμένο, είναι κάτι που εύκολα μπορεί να συμβεί. Η μη τήρηση αποστάσεων είναι η αιτία για ένα στα πέντε ατυχήματα και το ξέρουμε γιατί το έχουμε δει να γίνεται δίπλα μας ή έχουμε κι εμείς βρεθεί σ’ αυτή τη θέση.
Οπότε, λάβε τα μέτρα σου!
Τώρα που ξέρεις μέρες, ώρες και μήνες που γίνονται τα περισσότερα τρακαρίσματα, και τις πιο συνηθισμένες αιτίες τους, ευκαιρία είναι να κάνεις ότι καλύτερο μπορείς για να τα βγάλεις από τη ζωή σου. Από την άλλη, με τον χαμούλη που γίνεται εκεί έξω δεν μπορεί να αποκλειστεί αυτή η πιθανότητα, γι’ αυτό και εμείς είμαστε εδώ για να κάνουμε το καλύτερο δυνατό ώστε μην ταλαιπωρηθείς (σχεδόν) καθόλου.
Μην ξεχνάς πως έρχονται, με την αναθεώρηση του ΚΟΚ, νέα όρια ταχύτητας μέσα και έξω από τις πόλεις. Και υπάρχει λόγος γι΄αυτό! Κανένα κερδισμένο λεπτό δεν αξίζει να χαθεί μια ζωή ή να υπάρξει ένας σοβαρός τραυματισμός. Οπότε, όσο είσαι εκεί έξω, να θυμάσαι τι είναι πραγματικά σημαντικό: Εσύ, οι γύρω σου και η ασφάλεια όλων, ντε!