Κλοπή καταλύτη: Τι κάνεις αν βρεις το αυτοκίνητό σου πιο ανάλαφρο - και μάλιστα δύο φορές

Bάζεις μπροστά κι ακούς, αντί για τον γνώριμο ήχο του κινητήρα, τη μηχανή που έχει το καΐκι του παππού στο νησί. Ουπς.

ασπρόμαυρη εικόνα, κάτω μέρος αυτοκινήτου σηκωμένου με γρύλους, καταλύτης δεμένος με συρματόσχοινο

Σε ποιον αρέσει να πηγαίνει να πάρει το αυτοκίνητό του και να το βρίσκει λιγουλάκι «ελαφρύτερο»; Σε κανέναν. Ποιος από όλους εμάς μπορεί να διαβεβαιώσει πως δεν θα του συμβεί ποτέ να πάει ένα πρωί να πάρει το αυτοκίνητό του και να διαπιστώσει πως κάτι του λείπει; Επίσης κανένας.

Το να σου ανοίξουν το αυτοκίνητο μπορεί να σου μοιάζει απίθανο. Όσο απίθανο ήταν και το γκολ του Μάτε Άνιτς, τερματοφύλακα της Γιαντράν Σπλιτ. Ναι, γκολ του τερματοφύλακα. Από το δικό του τέρμα. Απίθανο; Ίσως. Έγινε; Ναι. Άρα απίθανο μέχρι να συμβεί (Και να ξανασυμβεί. Σαν sequel ταινίας 🙄).

Κλοπή καταλύτη - Επεισόδιο 1: Το πρώτο αίμα

Έτσι ανυποψίαστος πήγε κι ένα πρωί ο Μιχάλης να πάρει το αυτοκίνητό του από την πιλοτή του σπιτιού του για να έρθει στην Hellas Direct. Πλησιάζοντας είδε τον προφυλακτήρα κάτω και κάτι διάσπαρτες βίδες δεξιά αριστερά. Κι έπαψε να είναι ανυποψίαστος, αλλά δεν ήξερε και τι ακριβώς είχε συμβεί.

Μέχρι που έβαλε μπρος και άκουσε το αυτοκίνητό του να κάνει σαν τρακτέρ. Πιο πολλά ήταν τα ντεσιμπέλ του θορύβου από τα κυβικά του κινητήρα, δηλαδή. Και κατάλαβε πως ο καταλύτης του είχε κάνει φτερά. Κι ας ήταν το αυτοκίνητο θεωρητικά προστατευμένο, μέσα στην πιλοτή.

Ψύχραιμος ο Μιχάλης, είπε κάτι λίγα «γαλλικά», έσβησε τη μηχανή και έκανε δύο τηλεφωνήματα: ένα στην Hellas Direct να δηλώσει την κλοπή και ένα στην αστυνομία για να καταγραφεί το περιστατικό. Μετά, τα πράγματα πήραν εύκολα τον δρόμο τους. Η αστυνομία πήγε και κατέγραψε την κλοπή του καταλύτη, ο Μιχάλης επέλεξε συνεργείο, ο γερανος της οδικής βοήθειας μετέφερε το αυτοκίνητο, ο καταλύτης αντικαταστάθηκε και όλα μια χαρά.

Ή ίσως όχι;

Κλοπή καταλύτη - Επεισόδιο 2: Η αποστολή

Ο Μιχάλης δεν το άφησε έτσι. Σου λέει, αν έφτασαν μία φορά να μου πάρουν τον καταλύτη μέσα από την πιλοτή, σε ένα βράδυ, μπορεί να το ξανακάνουν. Και πήρε τα μέτρα του. Άρχισε να βρίσκει πατέντες στο παρκάρισμα κι ύστερα από μία αποτυχημένη απόπειρα (του χάλασαν την κλειδαριά αλλά δεν μπόρεσαν να κάνουν άλλη ζημιά) κατέληξε στον πιο ασφαλή και τσεκαρισμένο τρόπο παρκαρίσματος, ώστε να είναι δύσκολη η πρόσβαση στο αυτοκίνητό του.

Και ησύχασε. Λίγο. Και για λίγο.

Μέχρι που ένα πρωί, περίπου 9 μήνες μετά, έζησε το ντεζαβού: Κατέβηκε να πάρει το αυτοκίνητό του να έρθει στη δουλειά και βρήκε τους κλέφτες να έχουν αναβαθμίσει τις υπηρεσίες τους. Αυτή τη φορά ο προφυλακτήρας ήταν κομμένος με λεπίδα, τόσο όσο χρειαζόταν. Ψύχραιμος και πάλι ο Μιχάλης κάθησε στη θέση του οδηγού, έβαλε μπροστά και έγινε ακριβώς ό,τι περίμενε: άκουσε έναν πολύ γνώριμο ήχο. Αλλά δεν ήταν ο ήχος της μηχανής του αυτοκινήτου. Ήταν ο ήχος της μηχανής που έχει το καΐκι του παππού του στο νησί.

Μετά ξανά μανά τα ίδια. Τηλεφώνημα στην αστυνομία, τηλεφώνημα και στην Hellas Direct. Έχεις μερική κλοπή; τον ρώτησε ο αστυνομικός που πήγε για την καταγραφή. Γιατί, αν έχεις, καλύπτεσαι. Έχει. Ξέρει, σε ασφαλιστική δουλεύει. Και παρότι με αριθμούς ασχολείται όλη μέρα, αυτό το δις εξαμαρτείν του έπεσε βαρύ. Μα τον καταλύτη του; Και δύο φορές μάλιστα; Γιατί; ΓΙΑΤΙ;

Κλοπή καταλύτη: Μέταλλο είναι η αιτία

Τι κάνει ο καταλύτης στο αυτοκίνητό σου; Είναι απαραίτητο κομμάτι του συστήματος εξάτμισης του οχήματος γιατί κάνει τα ρυπογόνα αέρια του αυτοκινήτου λιγότερο βλαβερά, πριν απελευθερωθούν στο περιβάλλον από την εξάτμιση.

Ο λόγος που έχει μπει στο μάτι των κλεφτών είναι τα πολύτιμα και σπάνια μέταλλα που χρησιμοποιούνται στην κατασκευή του, όπως ρόδιο, παλλάδιο και πλατίνα. Μάλιστα οι κλέφτες προτιμούν τα παλιότερα μοντέλα, συνήθως μεγάλου κυβισμού, επειδή οι καταλύτες τους έχουν μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε πολύτιμα μέταλλα σε σχέση με τα νεότερα.

Την εικόνα αυτή επιβεβαιώνουν και τα στοιχεία μας στην Hellas Direct: την τελευταία 3ετία πάνω από μία στις τέσσερις υποθέσεις μερικής κλοπής αφορά καταλύτη. Και σχεδόν όλες περιλαμβάνουν οχήματα περίπου 20ετίας - 25ετίας, με πρώτη κυκλοφορία μεταξύ 1997 και 2006.

Κι αν νομίζεις πως μια τέτοια κλοπή είναι χρονοβόρα ή δύσκολη, δες εδώ. Δεν πήρε ούτε ενάμισι λεπτό.

Τι μπορείς να κάνεις για να προστατευτείς

Αν έχεις όρεξη για τρέλες, εδώ οι ειδικοί των τεσσάρων τροχών και του ίντερνετ έχουν διάφορες προτάσεις: Μπορείς, για παράδειγμα, να βάψεις τον καταλύτη και να χαράξεις την πινακίδα σου πάνω του, για να φαίνεται πως είναι κλεμμένος - αν υποθέσουμε πως αυτό ενδιαφέρει τον αποδέκτη του. Μπορείς να επιλέξεις την προσθήκη μιας ειδικής κατασκευής που δυσκολεύει την αφαίρεση του καταλύτη- κάτι σαν μεταλλικό πλέγμα γύρω του. Μπορείς να πάρεις μερικές ιδέες στο παρακάτω βίντεο.

Μπορείς επίσης ούτως ή άλλως να συμπεριλάβεις κάλυψη μερικής κλοπής στην ασφάλεια αυτοκινήτου σου. Οπότε, αν τυχόν βρεθείς στην ίδια θέση με τον Μιχάλη να έχεις το κεφάλι σου ήσυχο 😏.

Δες κι αυτά