Melody roads: Οι δρόμοι που παίζουν μουσική όσο οδηγείς πάνω τους

Κι όμως υπάρχουν! Σε ποιες περιοχές του κόσμου μπορείς να τους συναντήσεις;

Melody roads: Οι δρόμοι που παίζουν μουσική όσο οδηγείς πάνω τους

Το αυτοκίνητό σου είναι η προέκταση του εαυτού σου. Με αυτό πηγαίνεις στη δουλειά σου, με αυτό στο γυμναστήριο, τα ψώνια, τα ταξίδια. Με αυτό πηγαινοφέρνεις τα κουτσούβελα στις δραστηριότητές τους και σε αυτό κάνεις τις πιο φευγαλέες σου σκέψεις. Κακά τα ψέματα, το αυτοκίνητο είναι ένα σημαντικό εργαλείο για τον καθένα μας, αφού μας γλιτώνει χρόνο και ταλαιπωρία. Σκέψου τώρα όμως, πώς θα ήταν όση ώρα οδηγείς να περνάς από δρόμους που παίζουν το αγαπημένο σου τραγούδι; Και δεν εννοούμε από μεγάφωνα ή ηχεία. Δεν καταλαβαίνεις πώς γίνεται αυτό; Μισό και θα σου εξηγήσουμε!

Οδός μελωδίας: κι όμως υπάρχουν τέτοιοι δρόμοι ανά τον κόσμο

Τίποτα δεν είναι πιο μελωδικό από το «γκντούπ» που ακούγεται όταν πέφτεις μέσα στην ελληνική λακκουβάρα σε κάποιον κεντρικό δρόμο ή και όχι. Μόνο που αντί για χαλαρωτική μουσικούλα, εκείνη τη στιγμή ηχούν στα αυτιά σου μελωδίες που θυμίζουν death metal. Οι παλμοί ανεβαίνουν, η ένταση αυξάνεται και αρχίζεις να τραγουδάς για να μην κλάψεις από την ζημιά που μπορεί να έπαθες. Εντάξει, πλάκα κάνουμε.

Στα σοβαρά όμως, το ήξερες ότι υπάρχουν δρόμοι στον κόσμο που προκειμένου να γίνει η οδήγηση ασφαλέστερη και λιγάκι πιο απολαυστική, αποκτήσανε αυλακώσεις στην καλοστρωμένη τους άσφαλτο; Όμως όχι οποιεσδήποτε αυλακώσεις, αλλά.. μελωδικές! Μάλιστα καλά διαβάζεις. Η ιδέα πίσω από αυτό ήταν ότι παρατηρήθηκε αύξηση των περιστατικών όπου οι οδηγοί είχαν ατύχημα επειδή αποκοιμήθηκαν. Έτσι την αρχή έκαναν οι Ιάπωνες και αφού έτσι και αλλιώς θα πρόσθεταν στο δρόμο αυλακώσεις που αλλάζουν τον ήχο του αυτοκινήτου όσο κινείται, αποφάσισαν να το κάνουν λίγο πιο πρωτότυπο και διασκεδαστικό/ χαλαρωτικό, κάνοντάς τες να παράγουν μελωδία!

Πώς και γιατί φτιάχτηκαν τα μελωδικά μονοπάτια;

Αυτοί οι δρόμοι εκτείνονται μεταξύ 175 και 250 μέτρα. Είναι χαραγμένοι με χιλιάδες αυλακώσεις που παράγουν μουσική όταν οδηγεί κανείς πάνω τους με συγκεκριμένη ταχύτητα. Για την ακρίβεια, προκειμένου η μελωδία να παίξει με τέλεια αρμονία και ρυθμό, η ταχύτητα του οχήματος δεν πρέπει να ξεπερνά το ανώτατο όριο που έχει τεθεί.  Και θες να μάθεις και ένα έξτρα θετικό; Λόγω των αυλακώσεων, το νερό της βροχής μπορεί να στραγγίσει πολύ πιο γρήγορα, γεγονός που αποτρέπει την υδρολίσθηση. Δυο σε ένα, νοικοκυρεμένα.

Τα μελωδικά μονοπάτια ξεκίνησαν από την Ιαπωνία και βρίσκονται στις περιοχές Hokkaido, Wakayama, Shizuoka και Gunma όπου όλα παίζουν διαφορετικές μελωδίες. Υπάρχουν πολλά επιτυχημένα τραγούδια για να απολαύσει κανείς όπως το «Shiretoko Ryojo», που βρίσκεται σε έναν περιφερειακό δρόμο στο Shibetsu και το «Country Road, Whispers of the Heart του Studio Ghibli» στην Εθνική Διαδρομή του Kaneyama 252. Μπορεί να μην τα ξέρεις, αλλά πάρε μια γεύση:

Η ιδέα αυτή ενέπνευσε τόσο πολύ, που αποφάσισαν να την υιοθετήσουν και άλλες χώρες -όπως π.χ. η Δανία, η Ουγγαρία, η Νότια Κορέα, οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Κίνα, το Ιράν, το Σαν Μαρίνο, η Ταϊβάν, και η Ινδονησία- προκειμένου να επωφεληθούν από τα θετικά της.

Δεν ξέρουμε για εσένα, αλλά μάς μας άρεσε πολύ αυτή η ιδέα και ο λόγος για τον οποίο εφαρμόστηκε! Μακάρι να την δούμε να υλοποιείται σύντομα και εδώ. Και μιας και το έφερε η κουβέντα, δεν ξέρουμε αν ξέρεις τι μουσική πρέπει να ακούς όταν οδηγείς. Μπορεί να σου φαίνεται ασήμαντο, αλλά πίστεψέ μας παίζει πολύ μεγάλο ρόλο στην οδηγική σου συμπεριφορά. Τσέκαρέ το και θα δεις!

Δες κι αυτά