Ο μήνας με τις περισσότερες ζημιές από χαλάζι δεν είναι αυτός που περίμενες

Ιούνιος + χαλάζι = LFE. Το λένε και τα στοιχεία μας!

Ασπρόμαυρη εικόνα από ψηλά, αυτοκίνητο μέσα σε πεσμένο χαλάζι

Αχ, καλοκαίρι. Εκεί που ετοιμάζεσαι – έστω νοερά- για διακοπές και ονειρεύεσαι παραλία και θάλασσα, ξαφνικά ανοίγουν οι ουρανοί. Και δεν είναι μόνο η βροχή, που μας έχει κάνει φέτος σχεδόν κάθε απόγευμα να αναρωτιόμαστε για το πού θα πάει το πράγμα, Ιούνιο μήνα. Είναι και το χαλάζι.

Χαλάζι, καλά διαβάζεις. Όχι, δεν τρελαθήκαμε. Απλώς προσπαθούμε να καταλάβουμε, όπως και εσύ, τι στο καλό συμβαίνει και πέφτει τόσο χαλάζι καλοκαιριάτικα. Και δεν το λέμε έτσι απλά. Το τεκμηριώνουν και τα στοιχεία μας.

Ρεκόρ ζημιών από χαλάζι Ιούνιο μήνα; Κι όμως ναι!

Όπως αγαπάμε να κάνουμε στην Hellas Direct, κοιτάξαμε στα δεδομένα μας για απαντήσεις. Και τι βρήκαμε; Αν θες βγες λίγο έξω και ρίξε μια ματιά προς τα πάνω στον ουρανό. Ναι, τώρα που διαβάζεις αυτές τις λέξεις, κάπου πάνω από το κεφάλι μας μπορεί ξανά, και φέτος, να ετοιμάζεται το χαλάζι να κάνει την εμφάνισή του μέσα στο καλοκαίρι. Όπως και πέρσι, άλλωστε. Γιατί το 2022 ο Ιούνιος ήταν ο μήνας με τις περισσότερες ζημιές από χαλάζι στα ασφαλισμένα αυτοκίνητά μας και τα τζάμια τους!

Ίδιο σκηνικό λίγες μέρες πριν: Ιούνιος 2023 – Χαμός  στα Γιάννενα ακόμη δεν μπήκε ο μήνας και η συνέχεια έπεται...

Όχι, δεν φταίει αποκλειστικά ο Ιούνιος, αλλά γενικότερα ο ερχομός του καλοκαιριού. Παρότι όλοι θα περιμέναμε το χαλάζι να «χτυπά» μαζί με τα κρύα, το 2021 και το 2019, τα στοιχεία από τα ασφαλισμένα μας οχήματα δείχνουν πως οι περισσότερες ζημιές από χαλάζι καταγράφηκαν τον Ιούλιο. Το 2020 ο Ιούλιος ήταν τρίτος, μετά τον Ιανουάριο και τον Ιούνιο. Το 2022 ο Ιούνιος έπιασε πρωτιά. Άρα, αν το χαλάζι σου φέρνει περισσότερο σε χειμώνα, μόνο και μόνο επειδή μοιάζει με χιόνι, γράψε λάθος. Στη χώρα μας το περισσότερο χαλάζι πέφτει προς καλοκαιράκι. Για το πώς, τον λόγο παίρνουν οι μετεωρολόγοι.

Κοντινό σε χέρια που κρατάνε στη χούφτα χαλάζι

Χαλάζι: Τι, πώς, πού και κυρίως γιατί

Φέρε λίγο στον νου σου τους κόκκους χαλάζι και φαντάσου τους μέσα σε ένα σύννεφο. Από πάνω τους έχουν αράξει κάτι ψυχρές αέριες μάζες που ήρθαν από τη βόρεια Ευρώπη και από κάτω τους η ζεστούλα από την αγαπημένη μας Γη. Αυτή η αντίθεση δημιουργεί συνθήκες αστάθειας, που ανεβοκατεβάζουν τα σύννεφα (με τους κόκκους μας), αρχίζουν οι στροβιλισμοί-σβούρες, έρχονται και κολλάνε υδρατμοί πάνω στους κόκκους μας και βουαλά το χαλάζι. Αλλά τώρα που βάρυνε ο σπαστικός κόκκος (πλέον χαλαζόκοκκος), πού λες ότι θα πέσει;

Αν ασχολείσαι με τη γη δεν θέλεις να σκεφτείς τίποτα. Γιατί ξέρεις πως το χαλάζι μπορεί να χαλάσει, μέσα σε λίγα λεπτά, ό,τι με κόπο έχτισες όλη τη χρονιά. Και μπορεί να είναι ακριβώς τη στιγμή που ετοιμαζόσουν για τη συγκομιδή.

Αν τώρα δεν έχεις άμεση εμπλοκή με αγροτικές εργασίες, τα πράγματα είναι απλά και δεν έχεις και πολλά να σκεφτείς: Το χαλάζι στο αυτοκίνητό σου μπορεί να το «σμιλέψει» με τρόπους που θα ήθελες να αποφύγεις. Και πιθανώς να το κάνει πιο ευάερο απ’ όσο θα ήθελες.

Έλα, χαλάζι. Δεν με νοιάζει (ποτέ, κανείς)

Υπάρχει λύση; Για το αν και πού και πότε θα πέσει χαλάζι, δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι. Αλλά για το πόσο προετοιμασμένοι μπορούν να είναι οι οδηγοί, ναι. Αν έχεις στην ασφάλεια του αυτοκινήτου σου καλύψεις όπως Θραύση Κρυστάλλων και προστασία από Φυσικά Φαινόμενα, θα έχεις το κεφάλι σου ήσυχο. Και όταν ο χαλαζόκοκκος αποφασίσει να πέσει, θα καλύπτει τα νώτα σου - και τις ζημιές- άλλος. Εμείς δηλαδή. Τέλειο; Αυτό έλειπε να αφήναμε έναν χαλαζόκοκκο να μας τη φέρει!💙

Δες κι αυτά