Ό,τι ΔΕ φαντάζεσαι πως θα αλλάξει στις μετακινήσεις σου όταν έρθει το 5G

Ξυπνάς στο μέλλον. Το πιο πιθανό είναι ότι δε θα έχεις αυτοκίνητο. Πώς σου φαίνεται αυτό;

Ό,τι ΔΕ φαντάζεσαι πως θα αλλάξει στις μετακινήσεις σου όταν έρθει το 5G

Ξυπνάς σε 30 χρόνια από σήμερα. Το Internet of Things έχει μπει στο σπίτι σου και το 5g δίκτυο έχει πάει την έννοια "μεταφοράς δεδομένων σε live χρόνο", σε άλλο επίπεδο. Κλείνεις το θερμοσίφωνο από το κινητό σου, το ψυγείο σου παραγγέλνει ψώνια, όλα έχουν μπει στον αυτόματο. Το περίμενες ότι θα έρθει αυτή η μέρα. Σίγουρα όμως δεν περίμενες ότι θα είχαν αλλάξει τόσο πολλά στη ζωή σου.

1.       Δεν έχεις αυτοκίνητο!

Μην ψάχνεις πού το έχεις παρκάρει. Το πούλησες! Κάποτε δεν μπορούσες να φανταστείς τη ζωή σου χωρίς αυτοκίνητο. Αλλά αποφάσισες ότι δεν το χρειάζεσαι. Ναι, εσύ. Και πώς πας στη δουλειά σου;

Μοιάζει με Beat. Απλώς είναι αθόρυβο. Και δεν έχει οδηγό. Το σχήμα του μπορεί να είναι οβάλ. Ή ίσως μοιάζει με γυαλιστερή κάμπια και αιωρείται πάνω από την άσφαλτο  - έτσι είναι το φουτουριστικό "Renault Float" που διακρίθηκε σε διαγωνισμό σχεδίου αυτοκινήτων του μέλλοντος.

Α, έκπληξη! Μαζί σου στο αυτόνομο ταξί βρίσκονται άλλοι 3 επιβάτες με τους οποίους μοιράζεσαι τη τη διαδρομή κάθε ημέρα. Έτσι το ποσό που πληρώνεις, κι εσύ κι αυτοί, είναι ελάχιστο.

Κάποιες φορές σου λείπει η ελευθερία που ένιωθες όταν οδηγούσες μόνος/η σου. Αλλά έτσι και αλλιώς, μόνος/η σου είσαι. Δε μιλάτε. Δεν κοιτάζεστε καν. Γυαλιά εικονικής πραγματικότητας. Καθένας βλέπει και ζει ό,τι θέλει.

2.       Δεν αναγνωρίζεις τους δρόμους γύρω σου.

Κάτι έχει αλλάξει γύρω σου. Όλοι κάνουν τζόκινγκ και ποδήλατο. Δέντρα; Πάρκα; Πού βρέθηκαν όλα αυτά; Ε, δεν εγκατέλειψες μόνο εσύ το αυτοκίνητο. Το έκαναν κι άλλοι. Άρχισε να μειώνεται η κίνηση και να αχρηστεύουν οι θέσεις πάρκινγκ. Στη θέση τους μπήκαν ποδηλατόδρομοι και πάρκα.

Τι τους θες τους τεράστιους δρόμους, αν το όχημα δεν υπάρχει ποτέ περίπτωση να ξεστρατίσει από την πορεία του; Έφτασε η ημέρα που - μετά από πολλά λάθη, τροχαία, μηνύσεις και πορείες - τα αυτόνομα έγιναν 100% αλάνθαστα. Ήταν η κατάλληλη στιγμή να στενέψουν οι δρόμοι, να μεγαλώσουν τα πεζοδρόμια, να δημιουργηθούν περισσότεροι χώροι για πεζούς παρά για αυτοκίνητα.

3.       Έρχεται το γυμναστήριο σε σένα.

Κάτι είχε πάρει το αυτί σου για οχήματα που θα σου προσφέρουν πολύ περισσότερα από μία απλή μετακίνησή. Αλλά αυτό σίγουρα δεν το περίμενες. Δεν πας εσύ στο γυμναστήριο. Το γυμναστήριο έρχεται σε σένα! Κάνει στάση έξω από το σπίτι σου, μπαίνεις, κάνεις τις πιλάτες σου και γυρνάς σπίτι για ένα ντους πριν πας δουλειά. Το σουπερμάρκετ έρχεται κι αυτό σε σένα.

Τα κίτρινα αθλητικά παπούτσια που μόλις τσέκαρες online και θα ήθελες πολύ να δοκιμάσεις αλλά δεν προλαβαίνεις; Έρχονται κι αυτά σε ένα!

Αν πιστεύεις ότι αυτά είναι πολυτέλειες, σκέψου πόσο διευκολύνεται η ζωή σου αν τα προβλήματα που αντιμετωπίζεις είναι εντελώς διαφορετικά. Αν δεν μπορείς να οδηγήσεις λόγω τύφλωσης, θα έρθει να σε πάρει ένα όχημα το οποίο επικοινωνεί μαζί σου μέσω του κώδικα Braille. Αν κυκλοφορείς με αμαξίδιο θα έρθει ένα ειδικά διαμορφωμένο όχημα, και μάλιστα θα σου προτείνει και το σημείο συνάντησης, για να μην ταλαιπωρηθείς καθόλου.

Και όλα αυτά όχι κάπου τυχαία, αλλά σε μία χώρα όπου τα πεζοδρόμια μοιάζουν κάπως έτσι:

Σπασμένες πλάκες σε πεζοδρόμιο

4.       Έχουν μειωθεί τα τροχαία και οι δωρητές οργάνων.

Θέλαμε να εκμηδενιστούν τα τροχαία και οι θάνατοι από τροχαία. Γι' αυτό άλλωστε άρχισαν οι μεγαλύτερες εταιρίες τεχνολογίες να ασχολούνται με αυτόνομα: για να βγει από την εξίσωση το ανθρώπινο λάθος που ευθύνεται για το 95% των τροχαίων.

Αλλά, μαζί με τα θύματα από τροχαία, αναπόφευκτα, μειώνονται και οι υποψήφιοι δότες οργάνων. Και αυτό επηρεάζει εκατομμύρια ασθενείς στον κόσμο, αφού το 15% με 20% των δωρεών μοσχευμάτων προέρχονται από θύματα θανατηφόρων τροχαίων.

Ωστόσο, πριν φανούν τα αποτελέσματα, προλαβαίνει να προχωρήσει η επιστήμη και να φέρει την επανάσταση της αναγεννητικής ιατρικής. Η δημιουργία οργάνων στα εργαστήρια (τρισδιάστατα ή βιονικά μοσχεύματα), καλύπτει γρήγορα - και με το παραπάνω - το κενό στη μεταμόσχευση. Ποιος θα το περίμενε. Η τεχνολογία αυτόνομης οδήγησης, σώζει πολύ περισσότερες ζωές απ' όσες φανταζόμασταν το 2020.

Disclaimer: Κι αν δε συμβεί τίποτα απ' όλα αυτά;

Ποιος είπε ότι οι δρόμοι θα αλλάξουν προς το καλύτερο; Πώς ξέρουμε ότι τα πάρκινγκ που θα αχρηστευτούν θα γίνουν πάρκα; Και γιατί αν είναι τόσο τέλεια και οικονομικά αυτά τα αυτόνομα οβάλ ταξί, να περιμένει κάποιος με τις ώρες στη στάση λεωφορείου; Αν το νέο μοντέλο μετακίνησης είναι ελκυστικό για όλους και δεν αναβαθμιστούν παράλληλα τα υπόλοιπα μέσα μεταφοράς, τότε αυτά θα αχρηστευτούν. Και οι πόλεις θα γεμίσουν με πολύ περισσότερα αιωρούμενα αυτοκινητάκια Waymo και Tesla απ’ όσα αντέχουν οι δρόμοι, η ατμόσφαιρα και τα νεύρα μας.

Καλές οι αλλαγές - εμείς ειδικά τις λατρεύουμε - αλλά πάντα ο στόχος είναι η ασφάλεια. Γι' αυτό είμαστε εδώ για ό,τι αφορά στην καθημερινότητά σου, τώρα και στο μέλλον, και κάνουμε ό,τι μπορούμε για να είναι οι δρόμοι ασφαλείς για όλους: πεζούς, οδηγούς, ποδήλατα, ρομπότ.

Εσύ απόλαυσε την οδήγηση και το αυτοκίνητό σου. Ποιος ξέρει πώς και με ποιους θα πηγαινοέρχεσαι στη δουλειά τα επόμενα χρόνια.

Δες κι αυτά