Αυτό το backpack γίνεται φορητός αερόσακος για δίτροχα και μπορεί να σου σώσει τη ζωή

Πότε έρχεται και πόσο θα κοστίζει το σακίδιο που «αισθάνεται» την πτώση και μεταμορφώνεται σε μια σωτήρια «αγκαλιά».

Αυτό το backpack γίνεται φορητός αερόσακος για δίτροχα και μπορεί να σου σώσει τη ζωή

Αυτό που σίγουρα δεν ξεχνάς αν κινείσαι σε δύο τροχούς είναι η φροντίδα της μηχανής σου και κάθε μέτρο που μπορείς να λάβεις για τη δική σου ασφάλεια.

Κι αν κινείσαι μέσα σε πόλη, οι παράγοντες κινδύνου αυξάνονται: Άλλα οχήματα, ενίοτε όχι και τόσο φιλικά προς τους δικυκλιστές, κακοσυντηρημένα οδοστρώματα, η προαιώνια κόντρα για τη λεγόμενη «διήθηση», το αν μπορείς να κινηθείς ανάμεσα στα άλλα οχήματα, βγαίνοντας από τις λωρίδες κυκλοφορίας, αλλά και το ποιος φταίει αν γίνει η στραβή (για το θέμα είχε αποφανθεί προ ετών ο Άρειος Πάγος). Αν είσαι ποδηλάτης, ξέρεις ακόμα καλύτερα πως ο δρόμος είναι συχνά κάθε άλλο παρά φιλόξενος.

Ένα καλό νέο για τους λάτρεις των δύο τροχών

Η Έκθεση Κινητικότητας του Μονάχου είχε ωραίες εκπλήξεις, όχι μόνο για όσους αγαπούν τα αυτοκίνητα, όπως το εντυπωσιακότατο ηλεκτρικό smart SUV, αλλά και για τους δικυκλιστές. Αρχικά τους ποδηλάτες αλλά και όλους εκείνους που κινούνται σε δύο τροχούς, σε ταχύτητες πόλης, και θέλουν μια έξτρα προστασία από τα δυσάρεστα της ασφάλτου.

Πράσινο φανάρι κυκλοφορίας με κάμερα

Το backpack που γίνεται αερόσακος

Τόσο εκτεθειμένος, βέβαια, που είναι κάποιος ενώ κυκλοφορεί σε δύο τροχούς, αναρωτιέται κανείς για τι ασφάλεια να μιλήσουμε; Κι όμως! Η γερμανική εταιρεία EVOC Sports, που βασικά φτιάχνει σακίδια πλάτης και προστατευτικό εξοπλισμό, συνέλαβε την ιδέα ενός backpack για δικυκλιστές, το οποίο ανοίγει σαν αερόσακος σε περίπτωση ατυχήματος.

Δηλαδή «αισθάνεται» την πτώση και μέσα σε δευτερόλεπτα φουσκώνει και γίνεται ένα προστατευτικό κάλυμμα για το πάνω μέρος του σώματος του οδηγού. Μια ξαφνική «αγκαλιά» από ανακυκλωμένο πολυεστέρα, που μπορεί να αποδειχτεί σωτήρια. Όποιος έχει φάει γερή τούμπα, ξέρει.

Σακίδιο πλάτης μαύρο

Commute Air Pro 18: Και σακίδιο και προστασία

Ο λόγος για το Commute Air Pro 18, το backpack δύο σε ένα, που, με ενσωματωμένη τεχνολογία αντίστοιχη με αυτή που χρησιμοποιείται στους αερόσακους, κάνει περισσότερα κι από το να σώζει μια ζωή – αν υποθέσουμε πως υπάρχει κάτι περισσότερο από αυτό.

Ο ποδηλάτης μπορεί να το έχει καθημερινά μαζί του για να κουβαλάει όλα τα σέα και τα μέα. Χωράει 18 λίτρα και είναι φτιαγμένο από ανακυκλωμένο πολυεστέρα, ενώ έχει και τις βολικές του τσεπούλες, για να μεταφέρονται κινητά και γυαλιά, αλλά και μια θήκη για λάπτοπ.

Σακίδιο πλάτης με αερόσακο στους ώμους

Πώς «μεταμορφώνεται» το σακίδιο σε αερόσακο

Το Commute Air Pro 18 είναι εξοπλισμένο με επαναφορτιζόμενους αισθητήρες κίνησης, οι οποίοι βρίσκονται μέσα στον ιμάντα που δένει στο στήθος. Η μπαταρία που τους τροφοδοτεί έχει διάρκεια ζωής 32 ωρών και επαναφορτίζεται μέσω USB, όταν χρειαστεί.

Οι αισθητήρες αυτοί αναλύουν τη θέση του χρήστη και του σακιδίου έως και 1.100 φορές το δευτερόλεπτο. Μόλις χρειαστεί αυτόματα προκαλούν το άνοιγμα και φούσκωμα του σακιδίου, μετατρέποντάς το σε αερόσακο σε μόλις 0,2 δευτερόλεπτα. Τι κάνουν με αυτό τον τρόπο; Μπορούν να σώσουν μία ζωή προστατεύοντας το πάνω μέρος του σώματος: λαιμό, ώμους, πλάτη, αυχένα και στέρνο. Σύμφωνα με την κατασκευάστρια εταιρία, οι προδιαγραφές είναι αντίστοιχες με αυτές των μπουφάν μηχανής.

Προστασία που σώζει

Η Evoc λέει πως το Commute Air Pro μπορεί να μειώσει την ισχύ της πτώσης κατά 80%. Φουσκωμένο έχει μάξιμουμ πίεση 0,4 bar, η οποία διατηρείται χωρίς καμία απώλεια για πέντε δευτερόλεπτα μετά την πτώση.

Έτσι, ο χρήστης εκτίθεται σε μικρότερο κίνδυνο τόσο από την αρχική πτώση όσο και από όσες ακολουθήσουν, πριν ακινητοποιηθεί.

Επιπλέον, στο κακό σενάριο που χρειάζεται πράγματι να ανοίξει ο αερόσακος, στη συνέχεια δεν είναι σαν το αυτοκίνητο, που απαιτείται πλήρης αντικατάσταση. Εδώ ο αερόσακος ξαναγίνεται εύκολα σακίδιο και το μόνο που χρειάζεται αντικατάσταση είναι η αμπούλα που τον φουσκώνει.

Προσομοίωση ποδηλάτη που πέφτει

False alarm

Καθώς το σύστημα εξαρτάται από τους αισθητήρες, ενεργοποιείται από απότομες κινήσεις και αλλαγή θέσης. Έτσι η Evoc ανέπτυξε σε συνεργασία με τη Fidlock μία ηλεκτρομαγνητική αγκράφα για να αποτρέπει πιθανή ενεργοποίηση του αερόσακου ενώ δεν υπάρχει πραγματική ανάγκη.

Το σύστημα ενεργοποιείται με τη σύνδεση της «αγκράφας» με ένα LEDάκι, που φωτίζεται για να δείχνει πως είναι ενεργό. Όταν απαγκιστρωθούν το ένα από το άλλο, οι αισθητήρες απενεργοποιούνται, κι έτσι δεν χρειάζεται να ανησυχείς μήπως ας πούμε ρίξεις το σακίδιό σου στο πάτωμα πιο δυνατά απ’ ό,τι πρέπει, έπειτα από μία δύσκολη μέρα στο γραφείο. Αν ωστόσο σκύβεις για να κλειδώσεις το ποδήλατό σου, ή να δεις κάτι χαμηλά στη μηχανή σου, ε, έχε λίγο παραπάνω τον νου σου, μην… εκτοξευτείς.

Κούκλα ανθρώπινη με γιλέκο - αερόσακο

Πού και πότε (και πόσο)

Το Commute Air Pro 18 της EVOC αναμένεται να κάνει την εμφάνισή του στην αγορά στις αρχές του 2022 και θα κοστίζει περίπου 900 ευρώ.

Η ανταλλακτική αμπούλα θα κοστίζει 40 ευρώ.

Δες κι αυτά