Η Apple προειδοποιεί: Η μηχανή σου μπορεί να βλάπτει την κάμερα του iPhone σου

Αν χρησιμοποιείς το κινητό σου για gps διάβασε την ανακοίνωση της Apple και δες ποια μοντέλα αφορά.

Η Apple προειδοποιεί: Η μηχανή σου μπορεί να βλάπτει την κάμερα του iPhone σου

Μπορεί να φαίνεται μια καλή κι εύκολη λύση να τοποθετείς το κινητό σου σε κάποια ειδική βάση στο τιμόνι της μηχανής σου, ωστόσο όσοι έχουν iPhone καλά θα κάνουν να το ξανασκεφτούν.

Η εταιρία εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία προειδοποιεί πως η έκθεση της συσκευής σε κραδασμούς συγκεκριμένου εύρους συχνοτήτων μπορεί να βλάψει την κάμερα του iPhone. Με λίγα λόγια, αν σκόπευες να βάλεις το κινητό σου στο τιμόνι σου, ή αν το βάζεις ήδη, καλύτερα μην το κάνεις.

Τιμόνι μηχανής με κινητό ανοιχτό στο gps

Η προειδοποίηση της Apple για ζημιά στις κάμερες των iPhone

Δεν μπορείς να πεις δεν ήξερα. Ενημερώνει η ίδια η Apple με ανακοίνωσή της πως οι κραδασμοί, ειδικά αυτοί που προκαλούνται από τους κινητήρες των μοτοσικλετών μεγάλης ισχύος και μεταφέρονται μέσω του τιμονιού, μπορεί να προκαλέσουν ζημιά στην κάμερα των κινητών της.

Και μάλιστα μόνιμη.

Το πάθημα να γίνει μάθημα

Ίσως και λίγο να άργησε η ανακοίνωση του τεχνολογικού κολοσσού, καθώς μια απλή αναζήτηση στη google βγάζει αρκετές αναφορές από χρήστες iPhone που, τα τελευταία χρόνια, μοιράζονταν το πάθημά τους: οι κάμερες των κινητών τους είχαν πάθει βλάβη ή είχαν καταστραφεί μετά την τοποθέτηση των συσκευών στο τιμόνι της μηχανής, κυρίως για να χρησιμοποιηθούν ως gps.

Στην ανακοίνωση – προειδοποίηση, η Apple αναφέρει πως τα συστήματα οπτικής σταθεροποίησης εικόνας (OIS) και αυτόματης εστίασης κλειστού βρόγχου (closed loop AF) μπορεί να υποστούν βλάβη από τη μακροπρόθεσμη – ό,τι κι αν σημαίνει αυτό πρακτικά-  έκθεσή τους σε κραδασμούς.

Πώς δουλεύουν τα δύο  «ευαίσθητα» συστήματα στις κάμερες των iPhone

Για όποιον δεν ασχολείται με τη φωτογραφία μπορεί τα ακόλουθα να είναι λίγο κινέζικα, είναι ωστόσο χρήσιμο να εξηγήσει κανείς ποιο είναι το θέμα με την τοποθέτηση κινητών στο τιμόνι των μηχανών.

Το σύστημα OIS της κάμερας επιτρέπει στους γυροσκοπικούς αισθητήρες να ανιχνεύουν την κίνηση και στη συνέχεια να μετατοπίζονται και να κινείται αντίστοιχα και ο φακός ώστε να μη βγαίνει θολή η φωτογραφία αν κατά λάθος κινηθεί λίγο εκείνος που τη βγάζει. Την ίδια ώρα, με το σύστημα AF οι μαγνητικοί αισθητήρες που έχει το τηλέφωνο καταγράφουν τους κραδασμούς ώστε να διορθώνεται η επίπτωσή τους και ο φακός να τοποθετείται με ακρίβεια εκεί που πρέπει.

Το πλήγμα στην αποτελεσματικότητά τους επηρεάζει τελικά την ποιότητα της εικόνας.

Κινητό και καφές ακουμπισμένα σε σέλα μηχανής

Ποιες μηχανές αφορά η προειδοποίηση της Apple

Το πρόβλημα αφορά κυρίως μηχανές μεγάλου κυβισμού και ισχύος. Για σκούτερ και πιο «ήρεμα» δίκυκλα ίσως επαρκεί να προμηθευτείς μια βάση που απορροφά τους κραδασμούς για να περιορίσεις τον κίνδυνο να έχεις σούπερ gps στο κινητό σου αλλά όχι και τόσο σούπερ κάμερα. Ή απλώς να χρησιμοποιήσεις κάποιο άλλο gps ώστε να προστατεύσεις την ακριβή, όσο να πεις, συσκευή σου.

Ποια μοντέλα iPhone έχουν πρόβλημα με την κάμερα

Σύμφωνα με την Apple, το σύστημα OIS διατίθεται με τα μοντέλα iPhone 6 Plus, iPhone 6s Plus, iPhone 7 και μετά και iPhone SE (2ηγενιά). Η υπερευρεία (Ultra Wide) κάμερα στο iPhone 11 και τα μεταγενέστερα μοντέλα δεν έχουν OIS, ούτε η κάμερα Telephoto στα μοντέλα iPhone 7 Plus και iPhone 8 Plus.

Το σύστημα AF υπάρχει στα μοντέλα από το iPhone XS και μετά και σε iPhone SE (2η γενιά).

Δες κι αυτά