Αυτόνομες μοτοσυκλέτες που είναι σχεδόν έτοιμες για βόλτες - με ή χωρίς αναβάτες!

Με μοντέλα από BMW μέχρι Honda και Yamaha, η επανάσταση στην αυτόνομη οδήγηση δεν αφορά μόνο τα αυτοκίνητα

Αυτόνομες μοτοσυκλέτες που είναι σχεδόν έτοιμες για βόλτες - με ή χωρίς αναβάτες!

Από τα παιδικά σου χρόνια ακόμα θα θυμάσαι τις μοτοσυκλέτες να είναι αναπόσπαστο κομμάτι και εργαλείο για πολλές επιχειρήσεις, ιδιωτικού ή δημόσιου τομέα. Το μέγεθός της συγκριτικά με αυτό ενός αυτοκινήτου διαφέρει σημαντικά και είναι ένας πολύ βασικός λόγος που χρησιμοποιείται τόσο πολύ από διανομείς και άλλες επιχειρήσεις, αστυνομία αλλά και πολλούς πολίτες. Και κάπου εκεί αναρωτήθηκες αν υπάρχουν αυτόνομες μοτοσυκλέτες; Πώς θα ήταν τα πράγματα αν υπήρχε ένα εργαλείο που δεν θα μπορούσε κανείς να οδηγήσει αλλά θα πήγαινε μόνο του; Βάστα καλά, γιατί υπάρχει ήδη πλάνο! Τα αυτόνομα οχήματα έχουν ήδη ξεκινήσει να κάνουν την εμφάνισή τους γύρω μας, εννοείται ότι οι μοτοσυκλέτες δεν θα έμεναν πίσω.

BMW R1200GS

Μια BMW R1200GS παρκαρισμένη στην άκρη του δρόμου

Στο παρελθόν είχε γίνει προσπάθεια από την BMW, που λάνσαρε το μοντέλο R1200GS το οποίο κατάφερε να εντυπωσιάσει πάρα πολύ. Σύμφωνα με τον άνθρωπο που βρίσκεται πίσω από αυτό το προτζεκτ, στόχος δεν είναι να κυκλοφορήσει στην αγορά μια εντελώς αυτόνομη μοτοσυκλέτα, αλλά να δημιουργηθεί ένα σύστημα ελέγχου που θα βοηθήσει τον αναβάτη να οδηγεί με μεγαλύτερη ασφάλεια. Η αλήθεια είναι ότι η συγκεκριμένη φαίνεται πολύ εντυπωσιακή αλλά και λίγο spooky για όποιον δεν ξέρει! Δεν συμφωνείς;

Brigade DLRB-306

Μια Brigade DLRB-306

Πρόσφατα έγινε ακόμη μια προσπάθεια να πάρει σάρκα και οστά αυτό το όραμα. Μιλάμε για την Brigade DLRB-306 που αποτελεί μια πολύ πετυχημένη αντίληψη - όχι και πολύ μακρινής - ιδέας για αυτόνομη μοτοσυκλέτα, αφού συνδυάζει την τεχνολογία με την πρακτικότητα. Η έμπνευση για τη δημιουργία της ήρθε κοιτώντας τους αστυνομικούς, όπου σύμφωνα με την Brigade, θα μπορούσαν να τους βοηθήσουν να έχουν μια πιο παραγωγική μέρα, αντί να βρίσκονται στον δρόμο με τη μοτοσυκλέτα τους όλη την ημέρα, ψάχνοντας μεταξύ πολλών για παράνομα παρκαρισμένα οχήματα, παραβάτες κόκκινων φαναριών και ανασφάλιστα οχήματα.

Η αυτόνομη μοτοσυκλέτα Brigade DLRB 360 σε δρόμο με φώτα

Η DLRB-306 είναι μία μοτοσυκλέτα που έχει στόχο να διατηρήσει την ηρεμία και την τάξη στον δρόμο. Διαθέτει κάμερες και αισθητήρες, ηχεία, προβολείς και ενσωματωμένο γυροσκόπιο - σε αντίθεση με την BMW- ώστε να συγκρατείται όρθια. Ωστόσο, η δουλειά της είναι πολύ πιο ουσιαστική από το να κόβει κλήσεις. Σε περίπτωση που συναντήσει παραβάτη, η μοτοσυκλέτα τον προειδοποιεί με ηχητικό μήνυμα να σταματήσει. Αν παραβάτης δεν σταματήσει παρά τις προειδοποιήσεις, η μοτοσυκλέτα τον ακολουθεί ενημερώνοντας παράλληλα τους αστυνομικούς για την υπόθεση. Μόλις αναλάβει η αστυνομία επιστρέφει και πάλι στη θέση της.

Tο σκεπτικό πίσω από τη δημιουργία της είναι να μπορούν να αποδεσμευτούν οι αστυνομικές αρχές από επιχειρήσεις ρουτίνας ώστε να μπορούν να ερευνήσουν περισσότερο θέματα που αφορούν στην εγκληματικότητα.

Yamaha Motoroid και Motobot

Μια αυτόνομη Yamaha Motoroid

Σε αυτή την περίπτωση τα πράγματα δεν είναι τόσο σύνθετα. Το Motoroid της Yamaha χρησιμοποιεί τεχνητή νοημοσύνη και face control για να αναγνωρίσει τον ιδιοκτήτη της. Αφού η διαδικασία αυτή πετύχει, ξεκινάει μόνη της πηγαίνοντας προς το μέρος του. Η αυτονομία της συγκεκριμένης μοτοσυκλέτας φτάνει μέχρι εδώ. Αλλά πόσο κουλ είναι; Κάντο εικόνα!

Το Μotobot από την άλλη είναι περισσότερο μια ιδέα που έχει πολλά κοινά με αυτή της BMW και αποτελεί καινοτομία τόσο στη ρομποτική όσο και στον τομέα αυτονομία γενικότερα. Είναι μια μοτοσυκλέτα ρομπότ, με αναβάτη που είναι επίσης ρομπότ και είναι σε θέση να ανταγωνιστεί επαγγελματίες αφού μπορεί να πιάσει μέχρι και τα 100km την ώρα!

Μια Μotobot με αναβάτη-ρομπότ

Honda Riding Assist

Μια ακόμα αυτόνομη μοτοσυκλέτα η Honda Riding Assist παρκαρισμένη σε μια αίθουσα

Όπως και στην περίπτωση της Yamaha, έτσι και εδώ τα πράγματα είναι απλά αλλά και πάλι πολύ εντυπωσιακά. Η προσπάθεια της Honda για αυτονομία είναι πετυχημένη, αφού η συγκεκριμένη μοτοσυκλέτα μπορεί να κινηθεί μόνη της ακολουθώντας τον ιδιοκτήτη της σαν πιστός φίλος. Θα μπορούσε να της βγάλει και όνομα κανείς, δεν συμφωνείς;

Ford

Η αυτόνομη μοτοσυκλέτα της Ford

Γνωρίζουμε ότι αυτή η εταιρία κυκλοφόρησε μια παγκόσμια πατέντα όσον αφορά τις ηλεκτροκίνητες μοτοσυκλέτες. Όμως αυτό που είναι ακόμη πιο ενδιαφέρον είναι η ιδέα τους για ένα μοτοποδήλατο που θα είναι προσκολλημένο στο αυτοκίνητο. Θυμάσαι στην ταινία Batman, στο The Dark Knight το Batpod που ξεκολλούσε από το Batmobile? Κάντο εικόνα και στην πραγματικότητα τώρα!

Kawasaki

Αν και δεν έχουν επισημοποιήσει ακόμη κάτι, φαίνεται ότι κάτι ετοιμάζουν. Εξάλλου είναι γνωστό ότι η Kawasaki πειραματίζεται στον χώρο της αυτονομίας με πιο καλό παράδειγμα την μηχανή Kanjo που ήταν σχεδιασμένη με τέτοιο τρόπο ώστε να αλληλεπιδρά με τον αναβάτη της. Δεν ξέρουμε για εσένα, αλλά εμείς ανυπομονούμε!

Πώς θα ήταν άραγε οι δρόμοι μας αν υπήρχαν τέτοιες μοτοσυκλέτες παντού; Και, ακόμη σημαντικότερο, τι θα σήμαινε αυτό για το coolness των οδηγών μοτοσυκλέτας; Μπορείς να φανταστείς τον εαυτό σου ή τους σταρ που δεν αποχωρίζονται με τίποτα τη μοτοσυκλέτα τους σε μία αυτόνομη μηχανή; Χωρίς χέρια; Αυτά και ακόμη περισσότερα μας προβληματίζουν. Μπορείς και εσύ αν θέλεις να ψαχτείς, να μάθεις ποιες είναι οι μοτοσυκλέτες που αγαπήσαμε μέσα από ταινίες και σειρές ή ακόμα καλύτερα, ποιοι είναι οι διάσημοι που δεν αποχωρίζονται με τίποτα τη μοτοσυκλέτα τους. Μην τα κοιτάς, ξεκίνα!

Δες κι αυτά