Φτου και βγαίνεις: όσα αλλάζουν από σήμερα στις μετακινήσεις σου

Επιστρέφουμε σιγά σιγά στους δρόμους, με έξτρα προσοχή, μάσκες σε κλειστούς χώρους και - μέχρι και τις 31 Μαΐου - δώρο στην ασφάλεια αυτοκινήτου!

Φτου και βγαίνεις: όσα αλλάζουν από σήμερα στις μετακινήσεις σου

Ποιος να σου το ’λεγε ότι θα ερχόταν η στιγμή που θα μπορούσες να βγεις από το σπίτι χωρίς να στείλεις SMS ε; Φάνηκε σαν αιώνας. Οι πρώτες σκηνές πανικού για το κυνήγι χαρτιού τουαλέτας και αντισηπτικών μοιάζουν σαν να'ναι από άλλη δεκαετία (για πολλούς λόγους). Ήταν μόλις 1μιση μήνας. Και πέρασε.

Από τη Δευτέρα 4 Μαΐου, ξεκίνησε η σταδιακή επιστροφή στις μετακινήσεις μας. Και από Δευτέρα 18 Μαΐου ξεκινούν και οι μετακινήσεις εκτός νομού, στην ηπειρωτική Ελλάδα, την Εύβοια και την Κρήτη!

Εντάξει, όχι ακριβώς. Στόχος δεν είναι, επειδή η κατάσταση είναι ελεγχόμενη, να ξεχυθούμε όλοι στους δρόμους και να αγκαλιαστούμε σαν να μην υπάρχει αύριο.

Υπάρχουν ακόμη αυστηρές - και αρκετά πιο περίπλοκες - οδηγίες και συστάσεις για την τήρηση κανόνων υγιεινής και για να μη χρειαστεί να στείλουμε ποτέ ξανά μήνυμα στην κυβέρνηση για τη Μετακίνηση 1/2/3/4/5/6.

Ακολουθούν οι βασικές οδηγίες!

Τι ισχύει για τις μετακινήσεις σου με αυτοκίνητο;

Ήρθε η ώρα του. Μπορείς να βγάλεις το αυτοκινητάκι από την ακινησία που βρισκόταν τόσο καιρό και να οδηγήσεις. Χωρίς δικαιολογητικά – αλλά εντός νομού μέχρι τις 18 Μαΐου. Από 18 Μαΐου θα επιτρέπονται πλέον οι μετακινήσεις στην ηπειρωτική Ελλάδα, την Εύβοια και την Κρήτη. Στα υπόλοιπα αγαπημένα νησιά τα πήγαινε - έλα ίσως ξεκινήσουν από 25 Μαΐου, μόνο εάν μέχρι τότε τα πράγματα έχουν εξελιχθεί ομαλά και η κατάσταση είναι ακόμη ελέγχόμενη.

Μαζί σου στο αυτοκίνητο μπορούν πλέον να βρίσκονται άλλοι 2 επιβάτες, όχι μόνο ένας. Ωστόσο, ο περιορισμός στον αριθμό επιβατών στο αυτοκίνητο δεν ισχύει για οικογένειες με ανήλικα παιδιά.

Όσο για την κυκλοφορία στο κέντρο της Αθήνας, εξακολουθεί να μην ισχύει ο δακτύλιος και για τον Μάιο. Μονά, ζυγά, δεν έχει σημασία, μπορείς να κυκλοφορήσεις ελεύθερα στο κέντρο.

Μην ξεχνάς να ανοίγεις παράθυρα, να απολυμαίνεις όσο μπορείς τις επιφάνειες του αυτοκινήτου και να του φέρεσαι με έξτρα φροντίδα - τόσο καιρό χώρια ήσασταν! Αν ακούσεις οτιδήποτε περίεργο ή αισθανθείς ότι κάτι δεν πάει καλά, ήρθε η ευκαιρία να κάνεις κι έναν έλεγχο στο συνεργείο ότι όλα είναι εντάξει.

Πώς θα λειτουργήσουν τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς;

Μπορείς να χρησιμοποιείς κανονικά τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και να είσαι και ήσυχος/η ότι απολυμαίνονται τακτικά από τους επαγγελματίες εργαζόμενους καθαριότητας που δεν έχουν σταματήσει να εργάζονται όλο αυτό το διάστημα. Μάλιστα, σταδιακά επανέρχονται τα προ καραντίνας δρομολόγια:

Μετρό και Ηλεκτρικός: Το διάστημα μεταξύ συρμών τις ώρες αιχμής μειώνεται από 7,5 λεπτά στα 6 λεπτά.

Τραμ: Το διάστημα μειώνεται από 11 λεπτά στα 8 λεπτά.

Λεωφορεία και Τρόλεϊ: Από τα 550 οχήματα που κυκλοφορούν θα ανέβουμε το επόμενο διάστημα στα 1.000.

Αλλά για να αποφύγουμε τις αγαπημένες, παραδοσιακές σκηνές πολυκοσμίας/υδρατμών/υψηλής θερμοκρασίας (πόσο πιο ευγενικά να το πούμε;) μέσα σε βαγόνια και λεωφορεία, καλό είναι να χρησιμοποιείς τα μέσα μεταφοράς μόνο εφόσον είναι απολύτως αναγκαίο και όχι σε ώρες αιχμής, όσο σου επιτρέπει το ωράριο εργασίας σου ή το πρόγραμμά σου.

Αν έχεις και μπορείς να χρησιμοποιήσεις αυτοκίνητο, είναι καλύτερο, για όλους (εκτός από το περιβάλλον, αλλά αυτό είναι άλλη ιστορία...). Και εννοείται ότι αν έχεις το παραμικρό σύμπτωμα, ακόμη και υπόνοια συμπτώματος, πρέπει να μείνεις σπίτι!

Μάσκα υποχρεωτικά, ασανσέρ κατ' εξαίρεση!

Για τον ίδιο λόγο, για την προστασία δηλαδή όλων των επιβατών και εργαζομένων, η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική στα ΜΜΜ. Επίσης, όπως θα δεις, θα εμφανιστούν στα πατώματα σήματα με ενδείξεις αναμονής, όπου θα μπορείς να σταθείς αν υπάρχει ουρά για να αποφευχθεί ο συγχρωτισμός. Όπως το κάνουν οι Σουηδοί - με ή χωρίς κορονοϊό.

Θα απαγορεύεται η χρήση ανελκυστήρων - εξαιρούνται προφανώς τα άτομα με αναπηρία και κινητικά προβλήματα - και θα γίνεται έλεγχος στις εισόδους των σταθμών ώστε να αποφεύγεται όσο γίνεται ο συνωστισμός και να τηρούνται οι αποστάσεις.  

Πού είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας και για ποιους;

Αρχικά, πριν τη φορέσεις κι αρχίσεις να μετράς ώρες, πρέπει να προσέξεις από πού θα την προμηθευτείς, ώστε να είναι κατάλληλη η ποιότητα. Καλύτερα από ένα φαρμακείο. Έπειτα πρέπει να προσέξεις να μη φορέσεις τη μάσκα ανάποδα, αλλιώς δε θα έχει τη σωστή δράση. Σύμφωνα με τους ειδικούς, η χειρουργική μάσκα μπορεί να χρησιμοποιηθεί το πολύ μέχρι 8 ώρες και για μόνο μία χρήση. Μετά, απευθείας στα σκουπίδια - όχι στον δρόμο! - πιάνοντάς την από τα λάστιχα ώστε να μην έρθουν σε επαφή τα χέρια σου με τη μάσκα.

Πέρα από τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική για όλους στα εξής: ταξί, ασανσέρ, νοσοκομεία, ιατρεία και διαγνωστικά κέντρα.

Για τους εργαζόμενους η χρήση της μάσκας είναι υποχρεωτική και στα: σουπερμάρκετ, καταστήματα τροφίμων που διαχειρίζονται μη τυποποιημένα τρόφιμα, κομμωτήρια και κέντρα αισθητικής.

Για τους πελάτες που επισκέπτονται κλειστούς χώρους (π.χ. σουπερμάρκετ ή κομμωτήρια) η χρήση μάσκας δεν είναι υποχρεωτική, αλλά συστήνεται ως οδηγία για επιπλέον προστασία. Αυτή η αυστηρή σύσταση θα ισχύει σε όλους τους κλειστούς χώρους που θα επανεκκινήσουν τη λειτουργία τους σταδιακά, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης.

Ευχάριστα νέα για όλες τις επιχειρήσεις που τόσο καιρό είχαν αναστείλει τη λειτουργία τους. Όχι για όσους εμπλέκονται στη βιομηχανία θεάματος / μουσικής/ θεατρικών παραστάσεων και όσους περίμεναν πώς και πώς μία καλοκαιρινή συναυλία: τα φεστιβάλ δε θα γίνουν αυτό το καλοκαίρι...

Τι ισχύει για τα ταξί;

Ισχύει ό,τι ίσχυε τις τελευταίες εβδομάδες. Τα ταξί λειτουργούν κανονικά, απλώς σε κάθε διαδρομή επιτρέπεται να είναι ο οδηγός και ένας επιβάτης - με υποχρεωτική τη χρήση μάσκας. Εξαιρούνται οι γονείς με ανήλικα παιδιά ή η περίπτωση συνοδείας ατόμου για ιατρικούς λόγους.

Το δίπλωμα οδήγησης έρχεται στην πόρτα σου!

Το περιμέναμε, εδώ και δεκαετίες. Το σύστημα έκδοσης άδειας οδήγησης, επιτέλους, εκσυγχρονίζεται! Πλέον, για να παραλάβεις το δίπλωμα οδήγησης - είτε είναι πρώτη έκδωση είτε ανανέωση - δε θα χρειαστεί να επισκεφθείς το υπουργείο ή την περιφέρεια ή το υποκατάστημα ή όπου σε στέλνουν κάθε φορά τέλος πάντων. Θα αποσταλεί στη διεύθυνσή σου!

Σύμφωνα με το νέο σύστημα που ισχύει από 11 Μαΐου, ο ενδιαφερόμενος θα πρέπει να επικοινωνήσει με τη Διεύθυνση Μεταφορών και Επικοινωνιών της περιφερειακής ενότητάς του, ώστε να δηλώσει ή να επικαιροποιήσει την ταχυδρομική του διεύθυνση. Στη συνέχεια, με συστημένη αποστολή και χωρίς καμία επιβάρυνση, λαμβάνει την άδεια οδήγησης. Στο σπίτι του.

Πρώτα η κατάργηση του fax στο Δημόσιο, μετά αυτό - τι μας συμβαίνει;;;

Πότε ξεκινούν οι εξετάσεις για άδεια οδήγησης;

Σταδιακά, από 11 Μαΐου ξεκινούν και πάλι οι πρακτικές και θεωρητικές εξετάσεις για δίπλωμα οδήγησης αλλά με επιπλέον μέτρα προστασίας για εξεταστές και εξεταζόμενους. Στις θεωρητικές εξετάσεις, ο αριθμός υποφηφίων στις αίθουσες θα είναι μειωμένος κατά κατά 50%  και η χρήση μάσκας θα είναι υποχρεωτική.

Αντίστοιχα, στις πρακτικές εξετάσεις, θα είναι ένας ο εξεταστής μέσα στο αυτοκίνητο. Και δυστυχώς, όσο κι αν ανεβαίνει η θερμοκρασία, το κλιματιστικό θα πρέπει να είναι ανοιχτό και τα παράθυρα ορθάνοιχτα... Έξτρα πίεση για τον εξεταζόμενο!

Παράταση ισχύος αδειών οδήγησης

Αν λήγει αυτήν την περίοδο η άδεια οδήγησής σου, πριν βιαστείς να απευθυνθείς στο υπουργείο ή στο ΚΕΠ για τα διαδικασικά, έλεγξε ότι δεν ανήκεις στις κατηγορίες των αδειών οδήγησης που έχουν πάρει παράταση για να αποφευχθεί ο συγχωριτισμός στους συγκεκριμένους φορείς:

·       Όσοι οδηγοί έχουν δίπλωμα με ημερομηνία λήξης εντός του χρονικού διαστήματος 1 Ιανουαρίου 2020 έως 31 Ιουλίου 2020, παίρνουν παράταση μέχρι και τις 31 Ιουλίου.

·       Όσοι οδηγοί είναι άνω των 65 ετών ή είναι κάτοχοι άδειας οδήγησης με περιορισμό για λόγους υγείας και έχουν δίπλωμα με ημερομηνία λήξης εντός του χρονικού διαστήματος 1 Ιανουαρίου 2020 έως 30 Σεπτεμβρίου, παίρνουν παράταση μέχρι και τις 30 Σεπτεμβρίου.

·       Για τις άδειες των επαγγελματικών κατηγοριών ισχύει η καταληκτική ημερομηνία της 31ης Ιουλίου 2020.

ΨΗΦΙΑΚΗ προσωρινή άδεια οδήγησης για τους νέους οδηγούς!

Αν έχεις περάσει τις πρακτικές εξετάσεις οδήγησης, δε θα πρέπει να περιμένεις εβδομάδες μέχρι να εκδοθεί το δίπλωμά σου. Θα παίρνεις μία – προσωρινή, αλλά οκ! – άδεια οδήγησης ψηφιακά. Ναι digitally.

Πώς δουλεύει; Ο νέος οδηγός μπαίνει στο gov.gr, στην κατηγορία «Πολίτες και Καθημερινότητα» και ύστερα στην υποκατηγορία «Μετακινήσεις». Ταυτοποιείται με τους κωδικούς Taxisnet και θα παραλάμβάνει το ψηφιακό αρχείο (pdf) με την προσωρινή άδεια οδήγησης από την πλατφόρμα drivers.services.gov.gr. Αυτό ήταν!

Σε ενδεχόμενο έλεγχο, η Αστυνομία θα μπορεί να εξετάσει την εγκυρότητα της προσωρινής άδειας είτε μέσω ενώς link, είτε μέσω QR code, είτε μέσω κωδικού που θα αναφέρει το έγγραφο.

Η προσωρινή άδεια οδήγησης έχει ισχύ 4 μήνες - είναι μία καλή αρχή για ένα εντελώς ψηφιοποιημένο σύστημα παραλαβής αδειών οδήγησης! Επιτέλους!

Κανονικά λειτουργούν τα ΚΤΕΟ – νέα παράταση για τα ΔΤΕ

Από το πρωί της Δευτέρας 4 Μαΐου ξεκίνησε η πλήρης λειτουργία των ΚΤΕΟ, τα οποία λειτουργούσαν με μειωμένο ωράριο τις περασμένες εβδομάδες. Θα ισχύουν κάποιοι κανόνες φυσικά, όπως για παράδειγμα γάντια και μάσκες για όλους τους εργαζόμενους και αντισηπτικό σε εμφανές σημείο, ώστε να τηρούνται κανόνες υγιεινής.

Για να αποφευχθεί συνωστισμός, δίνεται νέα παράταση σε οδηγούς των οποίων έληγε τις περασμένες μέρες το Δελτίο Τεχνικού Ελέγχου. Συγκεκριμένα, για τα οχήματα των οποίων το ΔΤΕ έληγε εντός της περιόδου από 14 Μαρτίου έως και 3 Μαΐου, η διάρκεια παρατείνεται συνολικά κατά 70 ημέρες. Δηλαδή, στα συγκεκριμένα οχήματα, η παράταση των 45 ημερών που είχε δοθεί επεκτείνεται κατά 25 επιπλέον ημέρες.

Για παράδειγμα, για ένα όχημα με ημερομηνία λήξης του ΔΤΕ 14 Μαρτίου, παίρνει παράταση μέχρι και τις 25 Μαΐου.

Το δώρο στην ασφάλεια αυτοκινήτου σου ισχύει κανονικά!

Για όλη αυτήν την προσπάθεια που έκανες αυτό το διάστημα, μένοντας σπίτι ή δουλεύοντας έξω από το σπίτι, υπό πολύ δύσκολες συνθήκες, σου κάνουμε δώρο 1 μήνα στην ασφάλεια του αυτοκινήτου σου.

Ξέρουμε ότι δε θα αλλάξει τη ζωή σου 1 μήνας στην ασφάλεια - μακάρι να μπορούσαμε να βοηθήσουμε σε αυτό - αλλά είναι ένα δείγμα υποστήριξης στην κοινή προσπάθεια όλων μας. Από την Hellas Direct σε σένα!

Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι να συμπληρώσεις τον κωδικό MENOUMESPITI και να διαλέξεις διάρκεια πάνω από 120 ημέρες, online όπως πάντα! Ισχύει μέχρι τις 31 Μαΐου - και ελπίζουμε η επόμενη προσφορά που θα έχουμε για σένα να μην έχει καμία σχέση με ιούς, αντισηπτικά και μέτρα απαγόρευσης κυκλοφορίας.

Δες κι αυτά