Window Swap: Ταξίδεψε όπου θέλεις από τα παράθυρα όλου του κόσμου

Ψυχοθεραπεία για τις ταξιδιάρες ψυχές, μέχρι να έρθουν τα πραγματικά ταξίδια σε άγνωστα μέρη!

Window Swap: Ταξίδεψε όπου θέλεις από τα παράθυρα όλου του κόσμου

Πόσες φορές έχεις αισθανθεί ότι έχεις μπουκώσει και ότι χρειάζεσαι επειγόντως νέα ερεθίσματα; Καλά, τα ταξίδια τα έχεις ξεγράψει. Ό,τι έκανες έκανες, τουλάχιστον θα έχεις να το διηγείσαι στα εγγόνια σου. Το σπίτι σου, δεν το συζητάμε, έχει γίνει πια κάτι ουδέτερο στη ζωή σου, ένα background.

Ακόμη και το παράθυρό σου το σιχάθηκες, όσα χρώματα κι αν αλλάζει ο ουρανός μέσα σε ένα 24ωρο. Οκ, η Αθήνα σε sepia ατμόσφαιρα. Οκ, ο φωτισμός το βράδυ. Οκ, τα στολίδια στην απέναντι πολυκατοικία. Κάτι άλλο; Κάποια άλλη εικόνα; Κάποιο άλλο παράθυρο μήπως;

Screenshot από την εφαρμογή Window Swap

Αχά! Πολλά παράθυρα!

Το Window Swap είναι μία ακόμα εφαρμογή που γεννήθηκε από ανθρώπους σαν κι εμάς, που εγκλωβίστηκαν σπίτια τους λόγω της πανδημίας του COVID-19, και έπρεπε να βρουν μία διέξοδο (στην τεχνολογία) για να μη χάσουν τα λογικά τους. Έφτιαξαν την τέλεια εφαρμογή για να μπορείς να ταξιδεύεις, χωρίς να μετακινείσαι ;)

Screenshot από την εφαρμογή Window Swap που δείχνει έναν ροζ ουρανό

Μπαίνεις στο window-swap.com, και κάνεις κλικ για να δεις εικόνες ή βίντεο που έχουν ανεβάσει άλλοι έγκλειστοι, σαν κι εσένα, από όλον τον κόσμο! Αυτό που βλέπεις δεν είναι live, είναι πλάνα που έχουν ανεβάσει users, από τότε που φτιάχτηκε η σελίδα, την περασμένη άνοιξη, μέχρι και σήμερα.

Δεν χρειάζεται να κάνεις εγγραφή, ούτε να δώσεις στοιχεία, emails, cookies. Μπαίνεις απλώς και χαζεύεις τη θέα από διαφορετικά παράθυρα. Κι αν θες να ακούσεις πουλάκια, αυτοκινητάκια, βελάσματα κ.λπ., μπορείς να βάλεις και ήχο.

Screenshot από την εφαρνογή Window Swap που δείχνει έναν πράσινο λόφο και δέντρα

Ένα πρότζεκτ καραντίνας

Το Window Swap είναι δημιούργημα των Sonali Ranjit και Vaishnav Balasubramaniam, ένα ζευγάρι που ζει στη Σιγκαπούρη και τους πέτυχε εκεί η καραντίνα. Κλείστηκαν σπίτι, και όταν βαρέθηκαν τη θέα από το δικό τους παράθυρο, σκέφτηκαν να δουν και τίποτα άλλο. Και άρχισαν να χτίζουν ένα site για να ταξιδεύουν (και να ταξιδεύουμε) μέσα από παράθυρα, σε άλλους κόσμους.

Φωτογραφία από την εφαρμογή Window Swap που δείχνει το Σνατιάγο

Είναι και ένα είδος ψυχοθεραπείας στις ταξιδιάρες ψυχές που δεν έχουν συνηθίσει πώς είναι η ζωή χωρίς να προγραμματίζουν το επόμενο μακρινό ταξίδι με τη μοτοσυκλέτα τους, το τροχόσπιτό τους ή τα ποδαράκια τους.

Όπως το Drive & Listen, μία εφαρμογή μέσα από την οποία ταξιδεύεις σε διαφορετικά μέρη του κόσμου ακούγοντας τοπικούς ραδιοφωνικούς σταθμούς, έτσι και το Window Swap έρχεται να γεμίσει αυτό το κενό, δίνοντάς σου ένα sneak peak στο παράθυρο ενός εντελώς αγνώστου, σε μία εντελώς άγνωστη για σένα χώρα.

Στιγμιότυπο από την εφραρμογή Window Swap που δείχνει το Σίδνεϊ

Σαν να τρως ένα δροσιστικό (και μίζερο ίσως) φρουτάκι για να σου κόψει την όρεξη και να κάνεις λίγη υπομονή μέχρι να έρθει το πραγματικό πανηγύρι.

Έχει πλάνα από μέρη που ίσως έχεις ονειρευτεί να επισκεφθείς, όπως την Αυστραλία, τη Χιλή, την Ιαπωνία. Και άκυρες περιοχές, από άλλους κόσμους, όπως αυτό εδώ το πλάνο από το Albany στις ΗΠΑ. Ένα λιβάδι, με τη λιμνούλα του, τα λαμπραντοράκια του και τα όλα του, από μία βεράντα που, λογικά, δεν θα δεις ποτέ στη ζωή σου, αλλά τώρα που το βλέπεις, θα ήθελες!

Στιγμιότυπο που δείχνει δύο σκυλιά να παίζουν στο γρασίδι από την εφαρμογή Window Swap

Ακριβώς στην ίδια λογική, την ίδια περίοδο, δημιουργήθηκε μία σελίδα στο Facebook, το View from my window, για να μοιράζονται όλοι τη θέα από τα παράθυρά τους, μέχρι να λήξουν οι περιορισμοί στις μετακινήσεις, όπου κι αν βρίσκονται. Μέχρι σήμερα ανεβαίνουν, κάθε μέρα, δεκάδες posts -κι εδώ παίζουν και περιγραφές, reactions, σχόλια κ.λπ.- από παντού!

Πώς ανεβάζεις το δικό σου βίντεο στο Window Swap:

1.       Βγάζεις ένα 10λεπτο, οριζόντιο βίντεο με τη θέα του παραθύρου σου. Στο κάδρο πρέπει να φαίνεται και το πλαίσιο του παραθύρου.

2.       Προσπαθείς να είναι όσο πιο σταθερό γίνεται. Αν μπορείς, ακούμπησε το κινητό ή την κάμερα σε ένα σταθερό σημείο.

3.       Ονομάζεις το βίντεο με το όνομά σου και την τοποθεσία σου.

4.       Συμπληρώνεις τη χώρα σου και το email σου και ανεβάσεις το βίντεο στο link στο site τους. Αυτό ήταν! Ενημερώνεσαι με email όταν ανέβει το δικό σου παράθυρο.

Στιγμιότυπο από την εφαρνμογή Window Swap που δείχνει μια βράντα και ένα καταπράσινο κήπο

Να, ευκαιρία να φλεξάρεις κι εσύ και να προβάλεις την ντιζανιά στην αυλή σου, το κακτάκι στο μπαλκόνι σου ή τη μουσούδα / ουρίτσα στο περβάζι σου.

Άσε που είναι παρηγορητικό. Ακριβώς στη φάση που είσαι εσύ, που δεν σε χωράει ο τόπος, που έχεις κουραστεί να βλέπεις τους ίδιους τοίχους και την ίδια θέα, όποια κι αν είναι αυτή, είναι μία εντελώς άγνωστη ή ένας εντελώς άγνωστος, στη Σκοτία, στην Ινδία, στον Καναδά. Αλλά κατά μία έννοια, ζείτε το ίδιο πράγμα. Κι ο ένας μπορεί να βοηθήσει τον άλλο, με ένα βίντεο. Παραμυθένιο και χαλαρωτικό όπως αυτό εδώ, βγαλμένο από ένα παράθυρο στο Plymouth στις ΗΠΑ.

Στιγμιότυπο από την εφαρμογή Window Swap σε κήπο του Πλίμουθ στις ΗΠΑ

Δες κι αυτά