Τέλη κυκλοφορίας 2020: Απαντάμε σε όλες τις απορίες σου!

Και το πιο βασικό: πώς μπορείς να διαχειριστείς όλα τα έξοδα του αυτοκινήτου σου;

Τέλη κυκλοφορίας 2020: Απαντάμε σε όλες τις απορίες σου!

Είναι επίσημο. Δεν άλλαξε τίποτα στα τέλη κυκλοφορίας. Αν μπεις στο Taxisnet θα δεις ότι έχεις λάβει την ειδοποίηση για τα τέλη που πρέπει να πληρώσεις. Είναι ακριβώς το ποσό που πλήρωσες πέρυσι. Όλες οι αλλαγές που θα γινόντουσαν σχετικά με τον υπολογισμό εκπομπών ρύπων για να συγχρονιστούμε με την ευρωπαϊκή νομοθεσία, πήραν παράταση για του χρόνου. Οπότε για ακόμη μία χρονιά, το κράτος θα συγκεντρώσει €1,2 εκατ. Κι εσύ θα πληρώσεις από €22 μέχρι €1380, ανάλογα με τη κατηγορία στην οποία ανήκει το αυτοκίνητό σου.

Πώς υπολογίζονται τα τέλη κυκλοφορίας για το 2020;

Εξαρτάται από το έτος ταξινόμησης του αυτοκινήτου σου. Για αυτοκίνητα με ημερομηνία ταξινόμησης έως και Οκτώβριο του 2010, το ποσό εξαρτάται από τα κυβικά εκατοστά. Για αυτοκίνητα από τον Νοέμβριο του 2010 και έπειτα το ποσό προσαρμόζεται ανάλογα με τους ρύπους που εκπέμπει το αυτοκίνητο. Μπορείς να το δεις αναλυτικά στους παρακάτω πίνακες:

πίνακας ταξινόμησης οχημάτων μέχρι το 2000
πίνακας ταξινόμησης οχημάτων από το 2001 μέχρι και το 2005
πίνακας ταξινόμησης οχημάτων από το 2006 μέχρι 31/10/2010
πίνακας ταξινόμησης οχημάτων από 1/11/2010

Πώς πληρώνω τα τέλη κυκλοφορίας;

Μπαίνεις στο taxisnet, συμπληρώνεις το ΑΦΜ σου και την πινακίδα σου και εκτυπώνεις τα τέλη κυκλοφορίας. Μπορείς να πληρώσεις είτε μέσω e-banking, είτε στην τράπεζα, είτε σε υποκατάστημα των ΕΛΤΑ. Αν διαλέξεις να πληρώσεις μέσω e-banking, μπορείς να εξοφλήσεις τα τέλη με έως και 12 άτοκες δόσεις, με την προϋπόθεση ότι έχεις το επαρκές υπόλοιπο.

Σου έχουμε και άλλη ιδέα: πλήρωσέ τα σε ένα πρακτορείο ΟΠΑΠ και διεκδίκησε δώρο Οδική Βοήθεια για 6 μήνες από την Hellas Direct ;)

Μπορώ να ΜΗΝ πληρώσω τέλη κυκλοφορίας;

Αν θέλεις να αποφύγεις την πληρωμή, ο μόνος τρόπος να το κάνεις είναι να καταθέσεις πινακίδες στην εφορία και άρα να θέσεις το όχημα σε ακινησία. Για να αποφύγεις την πληρωμή των τελών πρέπει να το κάνεις μέχρι τις 15 Ιανουαρίου, αφού από το Υπουργείο δόθηκε παράταση. Οι μόνοι που απαλλάσσονται από την υποχρέωση πληρωμής τελών κυκλοφορίας είναι τα άτομα με αναπηρία και οι γονείς ανήλικων ατόμων με αναπηρία.

Ασπρόμαυρη φωτογραφία αυτοκινήτων μπροστά από σταθμό διοδίων

Ποιο είναι το πρόστιμο αν δεν πληρώσω;

Αν είσαι ιδιοκτήτης ΙΧ, το πρόστιμο ισούται με το ποσό των τελών, δηλαδή συνολικά θα πληρώσεις το διπλάσιο ποσό των τελών κυκλοφορίας. Αν τα τέλη κυκλοφορίας είναι λιγότερα από €30, το πρόστιμο είναι €30, δηλαδή θα πληρώσεις το ποσό των τελών και επιπλέον €30.  

Για επιβατικό Δ.Χ., φορτηγό ή λεωφορείο, το πρόστιμο είναι το μισό των τελών, δηλαδή θα πληρώσεις συνολικά το ποσό των τελών και επιπλέον το μισό του ποσού των τελών.

Τι γίνεται αν είμαστε πάνω από ένας ιδιοκτήτης;

Σε αυτήν την περίπτωση, θα έχουν εκδοθεί έντυπα τελών για κάθε ΑΦΜ καθενός από τους συνιδιοκτήτες. Αλλά αρκεί να πληρωθεί το ποσό από έναν ιδιοκτήτη. Αν δεν πληρωθούν τα τέλη, ο καθένας θα είναι συνυπόχρεος για ολόκληρο το ποσό.

Αν αλλάξει ο αριθμός κυκλοφορίας και έχω πληρώσει τα τέλη πρέπει να πληρώσω ξανά;

Όχι, αν η αλλαγή στον αριθμό κυκλοφορίας γίνει αφού έχεις εξοφλήσει τα τέλη, δε χρειάζεται να ξαναπληρώσεις. Οι δύο αριθμοί συσχετίζονται και ισχύει η πληρωμή ανεξάρτητα από το σε ποιον αριθμό έγινε.

Ασπρόμαυρη φωτογραφία αυτοκινήτων σε κίνηση

Γιατί δε μου αναγνωρίζει τον ΑΦΜ ως ιδιοκτήτη οχήματος;

Αν σου εμφανίζεται το μήνυμα «ο ΑΦΜ δεν εμφανίζεται ως ιδιοκτήτης του οχήματος», έλεγξε μήπως έχεις συμπληρώσει λάθος ΑΦΜ ή μήπως έχεις κάνει κάποιο λάθος στα ψηφία.

Διαφορετικά, ο ΑΦΜ που συμπληρώνεις είναι διαφορετικός από αυτόν που αναγράφεται στην άδεια κυκλοφορίας του αυτοκινήτου ή είναι διαφορετικός από τα στοιχεία της ΔΟΥ. Στην πρώτη περίπτωση θα πρέπει να απευθυνθείς στην Περιφερειακή Υπηρεσία Μεταφορών οπότε πρέπει να απευθυνθείς στη ΔΟΥ. Στη δεύτερη περίπτωση θα πρέπει να απευθυνθείς στη ΔΟΥ.

Γιατί μπορεί να είναι «ελλιπή τα στοιχεία για τον υπολογισμό των τελών»;

Αν το όχημά σου ανήκει στην κατηγορία ταξινόμησης από τον Νοέμβριο του 2010 και έπειτα και ο υπολογισμός τελών γίνεται με βάση την εκπομπή ρύπων, μπορεί να σου εμφανιστεί το μήνυμα «ελλιπή στοιχεία για τον υπολογισμό των τελών». Σε αυτήν την περίπτωση θα πρέπει να επικοινωνήσεις με την Περιφερειακή Υπηρεσία Μεταφορών γιατί ίσως λείπουν τα στοιχεία που χρειάζονται για τον υπολογισμό των τελών (κυβικά εκατοστά κινητήρα, εκπομπές ρύπων, μεικτός βάρος και θέσεις) και ίσως χρειαστεί να διορθωθεί η άδεια κυκλοφορίας.

αυτοκινητόδρομος με κίνηση

Βασική ερώτηση: Πώς θα τα βγάλω πέρα;

Τα έξοδα του αυτοκινήτου σου είναι πολλά. Καύσιμα, service, τέλη, φόροι. Και δεν μπορείς να τα αποφύγεις. Έρχεται το ένα μετά το άλλο και πριν το καταλάβεις βγαίνεις έξω από τους υπολογισμούς σου. Αυτό που μπορεί να σε βοηθήσει, είναι να προσαρμόσεις τα έξοδα στον δικό σου προγραμματισμό; Για τα τέλη δεν έχεις πολλές επιλογές. Είναι συγκεκριμένο το ποσό. Και έχεις προθεσμία μέχρι 31 Δεκεμβρίου. Αλλά για την ασφάλεια του αυτοκινήτου σου;

Ασφάλεια αυτοκινήτου με βάση τον προϋπολογισμό σου

Για την ασφάλεια του αυτοκινήτου σου εσύ διαλέγεις πότε θα πληρώσεις. Στην Hellas Direct μπορείς να διαλέξεις διάρκεια από 30 έως 365 ημέρες, με ακρίβεια ημέρας, ανάλογα με το ποσό που θέλεις να διαθέσεις ή ανάλογα με την ημερομηνία που θέλεις να πληρώσεις. Θέλεις να πληρώσεις αφού πληρωθείς; Θέλεις να πληρώσεις μετά τις γιορτές για να μη σου πέσουν όλα μαζί; Τώρα; Μπες εδώ και κάνε την πιο έξυπνη αγορά σου 😉

Δες κι αυτά