Στόχοι και κίνητρα για την ηλεκτροκίνηση σε Ελλάδα και Ευρώπη

Όλα τα κίνητρα που δίνονται στην Ελλάδα και στην Ευρώπη για να αγοράσεις ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο: από την επιδότηση μέχρι τα μειωμένα τέλη κυκλοφορίας.

Στόχοι και κίνητρα για την ηλεκτροκίνηση σε Ελλάδα και Ευρώπη

Όλοι ξέρουν ότι τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα είναι ακριβά –ακόμα τουλάχιστον– και γι' αυτόν ακριβώς τον λόγο οι κυβερνήσεις πολλών κρατών προσφέρουν μία σειρά από ελαφρύνσεις στους πολίτες έτσι ώστε να μπορέσουν να αποκτήσουν πιο εύκολα ένα ηλεκτροκίνητο όχημα.

Η κλιματική αλλαγή και η ανάγκη για εναλλακτικές πηγές ενέργειας είναι δύο βασικοί λόγοι –ή τουλάχιστον έτσι μας λένε– για τους οποίους η ΕΕ στο σύνολό της έχει βάλει στόχους σχετικούς με την ηλεκτροκίνηση. Για παράδειγμα, στοχεύει μέχρι το 2030 να κυκλοφορούν περίπου 30 εκατομμύρια ηλεκτρικά αυτοκίνητα στην Ευρώπη και να έχει το 25% της παγκόσμιας αγοράς των μπαταριών –τώρα έχει μερίδιο 3%.      

Προφανώς κάτι τέτοιο δεν θα μπορούσε να γίνει αγοράζοντας απλά ο καθένας από ένα ηλεκτρικό αυτοκινητάκι –αν ήταν παιδικά ηλεκτρικά αυτοκίνητα μπορεί και να γινόταν δηλαδή, αλλά τώρα είναι λίγο δύσκολο.

Κι εδώ ακριβώς μπαίνουν τα κίνητρα που υπάρχουν για την αγορά ενός ηλεκτρικού οχήματος. Ξεκινώντας από τα μειωμένα –έως μηδαμινά, ανάλογα με το όχημα– τέλη κυκλοφορίας μέχρι την επιδότηση για αγορά καινούριου ηλεκτρικού οχήματος και την εγκατάσταση οικιακού φορτιστή, οι πολίτες τόσο της Ελλάδας όσο και άλλων ευρωπαϊκών χωρών μπορούν να αποκτήσουν με μεγαλύτερη άνεση το ηλεκτροκίνητο που επιθυμούν.

Στην Ελλάδα, εκτός από την κρατική επιδότηση για αγορά, υπάρχουν και ελαφρύνσεις σχετικές με τη φορολογία και τη νομοθεσία που αφορούν τόσο στα αμιγώς ηλεκτρικά όσο και στα υβριδικά οχήματα.

Φορολογία για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα στην Ελλάδα

Αν και ακόμα γίνονται συζητήσεις για περαιτέρω ελαφρύνσεις και για τη φορολογία των ηλεκτρικών οχημάτων, κάποια πράγματα έχουν κλειδώσει, τα ξέρουμε και μπράβο τους. Φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις έχουν σημαντικές ελαφρύνσεις στους φόρους που πληρώνουν αν έχουν ένα ηλεκτροκίνητο όχημα.

Συγκεκριμένα, αν έχεις ένα αμιγώς ηλεκτρικό αυτοκίνητο:

  • δεν πληρώνεις τέλη κυκλοφορίας
  • δεν πληρώνεις τεκμήριο και φόρο πολυτελούς διαβίωσης, για όχημα αξίας έως €50.000
  • παρκάρεις δωρεάν σε ορισμένες περιοχές
  • δεν καταβάλλεις τέλος ταξινόμησης
  • κυκλοφορείς ελεύθερα στον δακτύλιο
γκρι e-honda

Αν από την άλλη έχεις υβριδικό, έχεις κι εσύ τα bonus σου, μη νομίζεις:  

  • πληρώνεις το 50% του τέλους ταξινόμησης
  • τα τέλη κυκλοφορίας είναι ανάλογα με τις εκπομπές CO2
ηλεκτρικό μοντέλο της hyundai

Τι προβλέπει η ελληνική νομοθεσία για τα ηλεκτρικά οχήματα;

Είπαμε τόσο ιδιώτες όσο και επιχειρήσεις θα έχουν κίνητρα για να αποκτήσουν ηλεκτρικά οχήματα, πέραν των φορολογικών απαλλαγών μιας που η ελληνική κυβέρνηση με νόμο πια θα στηρίξει την ηλεκτροκίνηση. Η νομοθεσία περιλαμβάνει επιδοτήσεις που διευκολύνουν την αγορά ηλεκτρικού οχήματος και συγκεκριμένα για:

  • αγορά ΙΧ: έως €6.000
  • οικιακό φορτιστή: έως €7.500 η επιδότηση μαζί με την αγορά του οχήματος
  • απόσυρση παλαιότερου οχήματος: €1.000
  • αγορά ηλεκτρικού ταξί: έως €8.000
  • αγορά plug-in υβριδικού ταξί: έως €5.500
  • υποχρεωτική απόσυρση παλαιότερου ταξί και επιδότηση για αγορά νέου ηλεκτρικού: €2.500
  • αγορά ηλεκτρικού σκούτερ: 20%
  • αγορά ηλεκτρικού ποδηλάτου: 40%
ηλεκτρική μοτοσυκλέτα παρκαρισμένη

Κίνητρα για την ηλεκτροκίνηση στην Ελλάδα

Πάμε τώρα να δεις μαζεμένα τα κίνητρα που ετοιμάζονται στην Ελλάδα για το 2021. Τα κίνητρα αφορούν τόσο επαγγελματίες όσο και ιδιώτες.
Έτσι, εκτός από τις φορολογικές ελαφρύνσεις και τις επιδοτήσεις, ισχύουν ακόμη:

design με τα κίνητρα της ηλεκτροκίνησης στην Ελλάδα

Αναλυτικότερα:

  • Αυξάνεται ο αριθμός των επιδοτούμενων οχημάτων σε 10 (από 3) για εταιρίες που βρίσκονται τόσο στην ηπειρωτική Ελλάδα όσο και σε νησιά.
  • Καταργείται η υποχρεωτική αγορά του ηλεκτρικού οχήματος μετά από 36 μήνες σε περίπτωση leasing.
  • Δυνατότητα δανείου προκειμένου να αποκτήσει κανείς ηλεκτροκίνητο όχημα, ισχύει τόσο για ιδιώτες όσο και για επιχειρήσεις.
  • Υποχρεωτική απόσυρση παλαιότερου ταξί και επιδότηση €2.500.
  • Μπορούν να διεκδικήσουν επιδότηση εταιρίες του δημοσίου τομέα γενικότερα.
  • Ηλεκτρικά ποδήλατα θα μπορούν να αγοράσουν με επιδότηση και επιχειρήσεις που ανήκουν σε συγκεκριμένους κλάδους όπως ξενοδοχεία ή εταιρίες ενοικίασης οχημάτων.
  • Αγορά φορτιστών τόσο από ιδιώτες όσο και από επιχειρήσεις.
  • Επιδότηση έως €6.000 για αγορά ΙΧ ηλεκτρικού οχήματος.
  • Επιπλέον επιδότηση €1.000 για απόσυρση παλαιότερου οχήματος.

Αγορά ηλεκτρικού οχήματος με επιδότηση. Ποιο είναι το ποσοστό της κρατικής επιχορήγησης;

Αν το λιγουρεύεσαι λοιπόν το ηλεκτρικό αλλά δεν έχεις το κασέρι –κι εδώ που τα λέμε δεν είναι και λίγα– μην σκας. Έχει κι επιδότηση! Όλα όσα πρέπει να ξέρεις για την επιδότηση αγοράς ηλεκτρικού αυτοκινήτου –και όχι μόνο–, τα μαζέψαμε εδώ όμορφα κι ωραία!

Κίνητρα για την ηλεκτροκίνηση στην Ευρώπη

Σε πολλές –ή μάλλον στις περισσότερες– ευρωπαϊκές χώρες υπάρχουν διάφορες διατάξεις έτσι ώστε να διευκολυνθούν οι αγοραστές.
Ανάλογα με τη χώρα μπορεί να διαφέρουν τα νούμερα, ωστόσο για εκείνους που προτιμούν τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα υπάρχουν προνόμια όπως φοροαπαλλαγή, δωρεάν πάρκινγκ και επιδότηση για την αγορά του οχήματος.

πίνακας με τις μέγιστες επιδοτήσεις αγοράς ηλεκτρικού οχήματος σε ευρωπαϊκές χώρες

Εκτός από τα κονδύλια που έχουν εγκριθεί από την ΕΕ σχετικά με την ηλεκτροκίνηση –τα οποία αγγίζουν τα €6,1 δισ.– υπάρχει και το πρόγραμμα European Battery Innovation το οποίο θα ενισχύσει τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον χώρο των επαναφορτιζόμενων μπαταριών. Δηλαδή, πέραν των αγοραστών γίνεται προσπάθεια να ενισχυθούν και οι επιχειρήσεις που βρίσκονται στον χώρο της ηλεκτροκίνησης.  

τεχνήτης σε εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικών οχημάτων επιβλέπει μια σειρά από μπαταρίες

Όπως θα έχεις καταλάβει μέχρι τώρα, η ΕΕ έχει μεγάλους στόχους. Αν ακόμα τα κίνητρα δεν σου φαίνονται αρκετά κάνε υπομονή γιατί λογικά θα έρθουν κι άλλα. Εκτός από τις ρυθμίσεις που αφορούν άμεσα στην ηλεκτροκίνηση, όπως η ειδική νομοθεσία και η φορολογία σχετικά με τα ηλεκτρικά, μπορείς να επωφεληθείς και από άλλα προγράμματα όπως το Εξοικονομώ-Αυτονομώ που περιλαμβάνει για παράδειγμα την εγκατάσταση φορτιστή ηλεκτρικού αυτοκινήτου.

Αν από την άλλη έχεις ήδη πειστεί να αγοράσεις ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο τσέκαρε την προσφορά σου στην Hellas Direct μιας και ήδη ασφαλίζουμε αρκετά ηλεκτρικά μοντέλα ή διάβασε περισσότερα στον αναλυτικό οδηγό για την ηλεκτροκίνηση!

Δες κι αυτά