Σε αυτή τη λίστα με κλοπές αυτοκινήτων θέλεις να είναι και το δικό σου μέσα!

Τα στοιχεία μας μίλησαν: Να ποια μοντέλα ΔΕΝ προτιμούν οι κλέφτες και μπορούν να κοιμούνται ήσυχα.

Ασπρόμαυρη εικόνα με μπλε στοιχεια, μπροστα άνδρας με κουκούλα και μάσκα, πίσω του παρκαρισμένο μαύρο αυτοκίνη

Δεν είναι τυχαίο. Δεν τα προτιμούν. Δεν μας είναι αδιάφορο. Ίσα ίσα, μας ενδιαφέρει φουλ, το ίδιο κι εσένα. Και είναι πάρα πολύ λογικό. Αν είναι να δεις το μοντέλο του αυτοκινήτου σου να συμπεριλαμβάνεται σε μία λίστα με κλοπές, θα ήθελες να είναι μόνο αυτή, στην οποία καταγράψαμε και φέτος εκείνα τα οχήματα που δεν προτιμούν οι κλέφτες στην Ελλάδα.

Ενταξει, το ιδανικό είναι το αυτοκίνητό σου να είναι στη λίστα όσων δεν έχουν κλαπεί ποτέ. Το αμέσως επόμενο, όμως, το έχουμε καταγράψει στα στοιχεία μας εδώ παρακάτω.

Infographic με τρία επιμέρους διαγράμματα: Ποια αυτοκίνητα δεν προτιμούν οι κλέφες, Τι λέει μια μεζούρα για την πιθανότητα κλοπής του αυτοκινήτου σου και σχέση κλοπής οχήματος με ηλικία οδηγού

Αυτά τα αυτοκίνητα δεν προτιμούν οι κλέφτες στην Ελλάδα

Είναι τα μοντέλα εκείνα που κλάπηκαν με μικρότερη συχνότητα το 2022, από το σύνολο των οχημάτων που ήταν ασφαλισμένα στην Hellas Direct τη χρονιά αυτή. Και ξέρουμε πως σε νοιάζει. Πρώτον γιατί κανείς δεν θέλει να ζήσει τη στιγμή που κατεβαίνει να πάρει το αυτοκίνητό του και μένει με το κλειδί στο χέρι. Και δεύτερον γιατί διάβασες με μεγάλο ενδιαφέρον την αντίστοιχη λίστα του 2021 με τα αυτοκίνητα που δεν προτίμησαν οι κλέφτες.

Οπότε θα πούμε και φέτος «ουφ» στεναχώριας για όλα εκείνα τα αυτοκίνητα που είτε βρέθηκαν με απώλειες είτε εξαφανίστηκαν ολόκληρα. Και «ουφ» ανακούφισης αν το δικό σου μοντέλο είναι στην παρακάτω λίστα.

Από τα ασφαλισμένα οχήματα στην Hellas Direct στο τέλος του 2022, τα παρακάτω είναι αυτά που κλάπηκαν με τη μικρότερη συχνότητα. Μιλάμε είτε για μερική κλοπή, δηλαδή κάτι να ξαφρίστηκε από μέσα, είτε για ολική κλοπή, δηλαδή να έκανε ολόκληρο το όχημα φτερά. Το γιατί αυτά δεν τα προτιμούν ίσως να έχει σχέση με τη ζήτηση ανταλλακτικών ή με την ευκολία-δυσκολία στο άνοιγμα. Ποιος ξέρει.

Infographic με τα μοντέλα αυτοκινήτων που κλάπηκαν λιγότερο το 2022 σύμφωνα με στοιχεία της Hellas Direct

Κλοπές αυτοκινήτων: Ο πιο «μικρός» την πληρώνει

Σχεδόν τριπλάσια είναι η πιθανότητα να σου κλέψουν το αυτοκίνητα αν το μήκος του είναι κάτω από 3,7m. Ακούγεται τρελό αλλά είναι αληθινό, αυτό έδειξαν τα στοιχεία μας για το 2022.

Το μήκος των υπόλοιπων αυτοκινήτων, που κλάπηκαν μέσα στο 2022 και ήταν ασφαλισμένα στην Hellas Direct, δεν εμφανίζει σημαντικές διαφορές, με μικρή εξαίρεση τα αυτοκίνητα που είναι μεταξύ 4,4m – 4,7m, τα οποία κλάπηκαν με λίγο μεγαλύτερη συχνότητα, δηλαδή 5 περιστατικά για κάθε 1000 ασφαλισμένα αυτοκίνητα.

Infographic με τα μήκη αυτοκινήτων που κλάπηκαν λιγότερο το 2022 σύμφωνα με στοιχεία της Hellas Direct

Ο νέος είναι ωραίος αλλά και πιο ευάλωτος

Για κάθε 1000 οδηγούς ηλικίας 20-29, ασφαλισμένους στην Hellas Direct, υπήρξαν 9 περιπτώσεις που την πάτησαν. Δεν είναι μικρή η διαφορά με τις άλλες ηλικίες, μάλιστα είναι πάνω από διπλάσια από τους over 50 (άλλωστε ο 50άρης, ως γνωστόν, είναι ένας νέος της εποχής). Όπως φαίνεται και στον πίνακα, όσο πιο νέος, τόσο πιο ελκυστικός. Στους κλέφτες, σίγουρα, πιθανώς και γενικότερα, δεν κρίνουμε.

Πριν αρχίσεις τα «μα, πως» και τα «γιατί», να ξεκαθαρίσουμε ότι έχεις δίκιο. Δεν παίζει τίποτα μεταφυσικό εδώ. Η λογική λέει πως όσο πιο νέος είσαι τόσο περισσότερο κυκλοφορείς. Οπότε και τόσο περισσότερο εκτίθεσαι.

Μακάρι φυσικά να μην τύχαινε ποτέ και σε κανέναν, αλλά τι να κάνουμε που συμβαίνει.

Infographic με ηλικίες οδηγών των αυτοκινήτων που κλάπηκαν το 2022 σύμφωνα με στοιχεία της Hellas Direct

Κλοπές αυτοκινήτων: Όλες οι ώρες δεν είναι ίδιες

Σύμφωνα με τα στοιχεία μας, οι περισσότερες κλοπές αυτοκινήτων φαίνονται το πρωί. Και είναι πολύ λογικό γιατί τότε δηλώνονται, αφού πολύ απλά τότε ξεκινάς για τη δουλειά ή για να πας τα παιδιά στο σχολείο (ή τότε παίρνεις το αυτοκίνητο για να γυρίσεις σπίτι…) και βλέπεις τη δυσάρεστη έκπληξη ενός σπασμένου τζαμιού ή μιας ανοιγμένης πόρτας. Αλλά λογικό να μη ξέρεις πότε μέσα στη νύχτα πιθανώς έγινε το κακό.

Η μέρα με τις περισσότερες κλοπές φαίνεται να είναι η Δευτέρα, ενώ, ίσως λίγο παράδοξα, οι πιο χαλαρές ημέρες με τις λιγότερες κλοπές είναι το Σάββατο και η Κυριακή.

Ο πιο «ξεκούραστος» μήνας, αναφορικά με τις κλοπές του 2022 σε ασφαλισμένα αυτοκίνητα στην Hellas Direct, ήταν ο Αύγουστος, ενώ μια κάποια υπερδραστηριότητα παρουσιάστηκε το Μάρτιο. Μόλις δηλαδή έφυγε ο χειμώνας, οι κλέφτες έπιασαν δουλειά.

Κι εσύ; Τι μπορείς να κάνεις;

Τι καλύτερο από την πρόληψη; Άλλωστε μόνο αυτό μπορείς να κάνεις, στην πραγματικότητα. Κάποιοι λένε πως η τεχνολογία αναγνώρισης προσώπου θα βάλει τέλος στις κλοπές αυτοκινήτου. Αλλά έως τότε μην περιμένεις, κάνε αυτό που μπορείς: Φρόντισε να έχεις το αυτοκίνητό σου ασφαλισμένο για μερική και ολική κλοπή. Γιατί έχουμε πολλές ιστορίες για οδηγούς που χρειάστηκαν και τις δύο καλύψεις. Φυσικά η πιο γνωστή είναι η χολιγουντιανή περιπέτεια του πιο διάσημου μιλφέιγ του δικού μας Αντώνη, το οποίο έζησε στιγμές κινηματογραφικής καταδίωξης και μεγάλης δόξας – αλλά πολύ σύντομα έρχονται κι άλλες. Stay tuned 😉.

Δες κι αυτά