Κι όμως! Αυτή ήταν η συχνότερη αιτία τρακαρίσματος (και) το 2022

Νομίζεις πως είναι πιο επικίνδυνες οι μακρινές διαδρομές; Σκέψου ξανά 🧐

ασπρόμαυρη εικόνα, συγκρουόμενα σε λούνα παρκ


Όπως πολλά πράγματα στη ζωή μας, έτσι και την οδήγηση την περιβάλλουν διάφοροι μύθοι. Διάφορα πράγματα που συμπεραίνουμε, φανταζόμαστε και τελικά πιστεύουμε. Μέχρι να έρθουν επιχειρήματα και μετρήσιμα στοιχεία να μας διαψεύσουν.

Τέτοιοι «μύθοι» συνδέονται και με το πώς, πότε και γιατί μπορεί να κάποιος να τρακάρει. Οι περισσότεροι από εμάς πιστεύουμε πως είναι πιθανότερο να μας συμβεί κάτι τέτοιο σε ένα μεγάλο ταξίδι, για παράδειγμα. Φεύγει κάποιος δικός σου για διακοπές οδικώς και περιμένεις να επιβεβαιώσεις πως έφτασε ασφαλής, ενώ δεν σου περνά από το μυαλό να κάνεις κάτι αντίστοιχο κάθε πρωί που φεύγει από το σπίτι για τη δουλειά. Ή κι αν ο κάνεις για ένα διάστημα, έπειτα από λίγο η αγωνία ξεθυμαίνει.

Ή φοβάσαι ένα μεγάλο τρακάρισμα που μπορεί να σε αφήσει χωρίς αυτοκίνητο για καιρό, σκέφτεσαι τι ταλαιπωρία θα φας, πόσο θα σου κοστίσει να φτιάξεις το αυτοκινητάκι σου. Και προσπερνάς τα σχεδόν καθημερινά μικροτρακαρίσματα που σου το έχουν κάνει έργο χαρακτικής τέχνης.

Illustration infographic με τις συχνότερες αιτίες τρακαρισμάτων και το ποσοστό ατυχημάτων ανάλογα με την απόσταση από το σπίτι

Αυτό ήταν το συχνότερο τρακάρισμα (και) το 2022

Αλλά, αυτή είναι η ομορφιά της στατιστικής (πού να το φανταζόμουν στο 1ο έτος του πανεπιστημίου, κάτι αιώνες πριν, που απέφευγα τις παραδόσεις της στατιστικής όπως η νυχτερίδα το φως, πως θα έφτανε η στιγμή να κάνω μια τέτοια δήλωση)! Τι κάνει, λοιπόν, η στατιστική: Παίρνει μια ξερή πρόταση και σου την κάνει σούπερ χρήσιμη εικόνα. Όχι, δεν μιλάμε για φωτογραφίες από ατυχήματα, μιλάμε για ένα συμπέρασμα, μία διαπίστωση – τεκμηριωμένη, όχι λόγια του αέρα. Που μπορεί να σου χρησιμέψει.

Φυσικά πάντα όλοι θα φοβόμαστε ένα μεγάλο τρακάρισμα που μπορεί να μας βάλει σε τεράστιους μπελάδες – και όχι μόνο. Πολύ λογικό. Τα καλά νέα όμως είναι πως δεν είναι ένα τέτοιο ατύχημα το συχνότερο που καταγράφεται.

Ενώ λοιπόν εσύ εμπλουτίζεις με κινηματογραφικά εφέ τον φόβο μιας μετωπικής, πχ, τα στοιχεία της Hellas Direct για το 2022 δείχνουν πως η πιο συχνή αιτία τρακαρίσματος ήταν κάτι πολύ πιο καθημερινό και σχεδόν αφελές: η πρόσκρουση σε παρκαρισμένο!

Και μάλιστα κρατάει χρόνια αυτή η κολόνια: Αυτό το είδος τρακαρίσματος είναι στην πρώτη θέση εδώ και χρόνια που μετράμε κι αναλύουμε τα στοιχεία μας. Φοβερό;

Illustration infographic με τις συχνότερες αιτίες τρακαρισμάτων

Πάνω από ένα στα τρία τρακαρίσματα είναι με παρκαρισμένο

Ας μείνουμε στα καλά νέα: Λίγο πάνω από το 1/3 των τρακαρισμάτων που καταγράψαμε στην Hellas Direct το 2022 είναι με παρκαρισμένο όχημα. Ποσοστό 36%, παρακαλώ. Όχι ευχάριστο, αλλά ελπιδοφόρο, αφού με λίγη παραπάνω προσοχή μπορούμε ίσως να μειώσουμε αυτού του είδους τα τρακαρίσματα. Το «ίσως» το λέμε γιατί αν το παρελθόν προδιαγράφει το μέλλον, εχμ, μάλλον δεν θα μειωθεί το 36άρι…

Ακολουθεί με 19,65% το επίσης κρίμα τρακάρισμα λόγω «μη τήρησης αποστάσεων» και στη 3η θέση με 19,45% έχουμε τρακαρίσματα σε κίνηση όπισθεν ή αναστροφή. Δηλαδή, 3 πραματάκια να κάνουμε λίγο πιο σωστά, θα δούμε άλλη εικόνα εκεί έξω στους δρόμους. Ναι; Ναι.

Τώρα, αν σου κάτσει, να ξέρεις πως μπορεί να καθαρίσει για σένα το Fast Track, η υπηρεσία της Hellas Direct που εξασφαλίζει αστραπιαία αποζημίωση. Αχρείαστο να 'ναι.

Όσο μικρότερη η απόσταση, τόσο συχνότερο το «μπαμ»

Πάμε τώρα σε σένα, που ξεκινάς για μεγάλο ταξίδι κι ανησυχείς για τους οδικούς κινδύνους στη διαδρομή. Δίκιο έχεις και σε καταλαβαίνουμε. Αλλά να ξέρεις, περισσότερα από τα μισά τρακαρίσματα που καταγράψαμε το 2022- ποσοστό 55%!- έγιναν σε απόσταση έως 5 χιλιομέτρων από το σπίτι του οδηγού.

Οπότε, εσύ κι εμείς και πολλοί ακόμα έχουν μεγαλύτερη ανησυχία για τις μεγάλες αποστάσεις, όμως τα στοιχεία δεν μας δικαιώνουν. Κι αν κάποιοι όταν πλησιάζουν με το αυτοκίνητο στο σπίτι τους βγάζουν τη ζώνη γιατί «έλα μωρέ, εδώ δίπλα είμαι, σχεδόν έφτασα» ή δεν φοράνε το κράνος γιατί «να, εδώ απέναντι θα πεταχτώ», ας το ξανασκεφτούν.

Γιατί τα δεδομένα μας λένε ότι κοντά στο σπίτι μας πρέπει να προσέχουμε διπλά και τριπλά. Εκεί που είμαστε πιο χαλαροί, ίσως γινόμαστε και πιο απρόσεκτοι ή πιο ευάλωτοι. Και είναι κρίμα.

Illustration infographic με το ποσοστό ατυχημάτων ανάλογα με την απόσταση από το σπίτι

Τρακαρίσματα: Τι λέει το ημερολόγιο

Τα είπαμε πριν λίγο καιρό, όταν μίλησαν τα ρολόγια και τα ημερολόγια για τους μήνες, τις μέρες και τις ώρες που γίνονται τα περισσότερα ατυχήματα στους δρόμους. Σύμφωνα με τα στοιχεία μας του 2022, λοιπόν, η Δευτέρα είναι μια δύσκολη μέρα για όλους - και πώς να είναι οι οδηγοί οι εξαίρεση! Δευτέρα δηλώνονται τα περισσότερα τρακαρίσματα, ποσοστό 17,1% (και η ημέρα αυτή είχε την πρωτοκαθεδρία και το 2021). Οι μήνες με τα περισσότερα ατυχήματα (αναλογικά – συμβάντα/συμβόλαια) ήταν ο Μάιος και ο Νοέμβριος, ενώ όσο αφορά τις ώρες, 12 με 3 και 3 με 6 ήταν τα δυσκολότερα τρίωρα του 2022.

Λίγο την προσοχή σας, παρακαλώ!

Τι κρατάμε από όλα αυτά; Πρώτον, τι άχτι έχουν οι οδηγοί στην Ελλάδα με τα καημένα τα παρκαρισμένα αυτοκίνητα, ανεξήγητο. Δεύτερον, η προσοχή στο τιμόνι (και η χρήση ζώνης/κράνους) δεν πρέπει να αυξομειώνεται ανάλογα με την απόσταση που διανύουμε. Ας μένει σταθερή. Για να είμαστε όλοι σταθερά ασφαλείς 💙.

Δες κι αυτά