Τι πρέπει να κάνεις μετά από τροχαίο που δεν είχε απλά σπασμένα φανάρια

Διάβασε αναλυτικά όλα τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσεις αν εμπλακείς σε τροχαίο με σοβαρό τραυματισμό έτσι ώστε να βοηθήσεις πραγματικά.

Τι πρέπει να κάνεις μετά από τροχαίο που δεν είχε απλά σπασμένα φανάρια

Στην Ελλάδα δυστυχώς δεν είναι λίγα τα τροχαία ατυχήματα, κάποια με σοβαρούς τραυματισμούς, κάποια με ελαφρύτερους και κάποια να οδηγούν σε θάνατο. Σε κάθε περίπτωση είναι καλό να γνωρίζεις τι πρέπει να κάνεις είτε αν εμπλέκεσαι στο ατύχημα είτε αν βρεθείς κοντά στον χώρο του συμβάντος. Τόσο σε επίπεδο βοήθειας προς κάποιον άνθρωπο όσο και σε επίπεδο διαδικασιών που πρέπει να ακολουθηθούν πρέπει να ξέρεις πώς να δράσεις σε τέτοιες περιπτώσεις.  

Ο ΚΟΚ ορίζει μεταξύ άλλων και τις ενέργειες που πρέπει να γίνουν σε κάθε περίπτωση τροχαίου ατυχήματος και αυτές ακριβώς τις οδηγίες είναι που θα πρέπει να ακολουθήσεις είτε είσαι στη θέση του υπαίτιου είτε όχι. Ακόμα και αν είσαι απλά παρών στο συμβάν θα ήταν καλό να δράσεις με τρόπο βοηθητικό προς το θύμα αν μπορείς και κρίνεις ότι είναι απαραίτητο φυσικά.

Εκτός από τις οδηγίες του ΚΟΚ υπάρχουν και κάποιες επιπλέον ενέργειες που θα πρέπει να κάνεις σχετικά με την ασφαλιστική κάλυψη προκειμένου να κυλήσουν ομαλά όλες οι διαδικασίες.

φωτεινός σηματοδότης σε δρόμο πόλης

Τροχαίο με σωματική βλάβη ή θάνατο

Αν εμπλακείς σε τροχαίο με σωματική βλάβη με οποιονδήποτε τρόπο, οι οδηγίες του Άρθρου 43 του ΚΟΚ είναι πολύ συγκεκριμένες και ανάλογα με την περίπτωση ορίζουν διαφορετικά πράγματα.

1. Τι πρέπει να κάνεις σε περίπτωση τροχαίου με σωματική βλάβη ή θάνατο

Αν το τροχαίο είναι θανατηφόρο ή περιλαμβάνει κάποια σωματική βλάβη, υπάρχουν κάποιες ενέργειες που θα πρέπει να ακολουθήσεις, εντός των πλαισίων του ΚΟΚ έτσι ώστε να διασφαλιστεί η ασφάλεια των εμπλεκόμενων αλλά και να τηρηθούν οι νόμιμες διαδικασίες.

  • Αρχικά, θα πρέπει να λάβεις τα απαραίτητα μέτρα έτσι ώστε να εξασφαλίσεις την ασφάλεια όσων βρίσκονται στο σημείο, όπως για παράδειγμα να τοποθετήσεις το ειδικό τρίγωνο. Σε περίπτωση που εσύ ή ο άλλος οδηγός δεν είναι σε θέση να το κάνει, προφανώς κάποιος τρίτος θα το εξασφαλίσει αυτό.
  • Στη συνέχεια, θα πρέπει να δώσεις τις πρώτες βοήθειες στους παθόντες, αν φυσικά γνωρίζεις τη διαδικασία.
  • Θα πρέπει ακόμη, να καλέσεις το ΕΚΑΒ και την τροχαία και παραμένεις στον τόπο του συμβάντος μέχρι την άφιξή τους. Αν δεν μπορεί να γίνει αυτό, δηλαδή αν πρέπει να απομακρυνθείς από τον τόπο του συμβάντος είτε για την περίθαλψη τραυματιών είτε για να καλέσεις την τροχαία, θα πρέπει και πάλι να δηλώσεις το συμβάν το συντομότερο δυνατό.
  • Επίσης δεν πρέπει να αλλάξεις καθόλου τα στοιχεία του συμβάντος. Δηλαδή, δεν πρέπει να μετακινήσεις τα οχήματα και γενικά να μην πειράξεις το οτιδήποτε μπορεί να αποτελεί στοιχείο για το τροχαίο. Βέβαια, σε ορισμένες περιπτώσεις είναι απαραίτητο για την ομαλή διεξαγωγή της κυκλοφορίας να μετακινηθούν τα οχήματα. Σε αυτήν την περίπτωση θα ήταν καλό να τραβήξεις φωτογραφίες πριν τη μετακίνηση έτσι ώστε να υπάρχουν τα απαραίτητα στοιχεία τόσο για την Τροχαία όσο και για την ασφαλιστική σου.
  • Τέλος, θα πρέπει να ειδοποιήσεις την ασφαλιστική σου, να την ενημερώσεις για το συμβάν και να ακολουθήσεις τις οδηγίες που θα σου δώσει. Το ίδιο θα πρέπει να παροτρύνεις να κάνει και ο άλλος οδηγός.

Εκτός από τις ενέργειες που αναφέραμε θα πρέπει να έχεις τις ιατρικές βεβαιώσεις σε περίπτωση νοσηλείας ή επίσκεψης σε γιατρό προκειμένου να κυλήσουν ομαλά και οι όποιες διαδικασίες με τις ασφαλιστικές εταιρίες.

τρίγωνο που ειδοποιεί οχήματα ότι κάτι συμβαίνει στον δρόμο

Αν βρεθείς σε ένα τέτοιο συμβάν και ο οδηγός που προκάλεσε το ατύχημα επιχειρεί να διαφύγει, οποιαδήποτε πληροφορία σχετικά με το όχημα και τον οδηγό είναι χρήσιμη. Συγκεκριμένα, θα ήταν καλό να καταγράψεις τον αριθμό κυκλοφορίας, τον τύπο του οχήματος και το χρώμα αν είναι δυνατόν. Επιπλέον, τα στοιχεία των αυτόπτων μαρτύρων είναι εξίσου σημαντικά σε τέτοιες περιπτώσεις και θα πρέπει να φροντίσεις να τα συλλέξεις.

Ωστόσο, υπάρχει κι εδώ σχετική νομοθεσία και διαδικασίες που θα πρέπει να ακολουθούνται και τις οποίες είναι καλό να γνωρίζουμε όλοι.

2. Τι ορίζει ο νόμος σε περίπτωση εγκατάλειψης σε τροχαίο που προκλήθηκε σωματική βλάβη ή θάνατος

Η περίπτωση κατά την οποία κάποιος οδηγός προκαλέσει τροχαίο με σωματική βλάβη και απομακρυνθεί από τον τόπο του συμβάντος είναι ένοχος αδικήματος και οι ποινές μπορεί να διαφέρουν ανάλογα με την περίπτωση και τη σοβαρότητα του τραυματισμού. Οι ποινές μπορεί να είναι φυλάκιση και αφαίρεση της άδειας οδήγησης. Η διάρκεια φυλάκισης και το αν θα αφαιρεθεί  η άδεια οδήγησης εξαρτώνται κάθε φορά από την περίπτωση.

Τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει κουβέντες έτσι ώστε οι ποινές γι’ αυτές τις περιπτώσεις να γίνουν πιο αυστηρές. Ανεξάρτητα από τα αν θα γίνει ή όχι ή αν οι ποινές είναι αυτές που πρέπει να είναι, θα ήταν καλό να εστιάσουμε στον άνθρωπο. Σε τέτοιες περιπτώσεις προτεραιότητα θα πρέπει να έχει ο άνθρωπος που βρίσκεται σε ανάγκη. Η ανθρώπινη ζωή είναι πολύ σημαντική και δεν θα έπρεπε να συγκρίνεται με νούμερα που αντιστοιχούν σε ποινές φυλάκισης, πρόστιμα ή διαγράμματα που δείχνουν τον αριθμό των τροχαίων ατυχημάτων ανά έτος. ‌‌

Το παρμπρίζ όπως φαίνεται από το εσωτερικό ενός αυτοκινήτου

Εγκατάλειψη πεζών από οδηγούς

Εδώ θα πρέπει να προσθέσουμε πως η παράσυρση και εγκατάλειψη πεζών είναι ένα επίσης πολύ συχνό είδος τροχαίου ατυχήματος στην Ελλάδα –και ειδικά στις μεγάλες πόλεις. Σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για την περίοδο 2012-2018, τα περισσότερα θύματα παρασύρσεων στους ελληνικούς δρόμους είναι ηλικιωμένοι 71+, ενώ οι οδηγοί των οχημάτων που συμμετέχουν είναι συνήθως νεαροί ηλικίας 21-40.
Το πολύ δυσάρεστο με την εγκατάλειψη πεζού είναι ότι πέρα από την αποφυγή απόδοσης ευθυνών, μειώνει σημαντικά και τις πιθανότητες του τραυματισμένου να κρατηθεί στην ζωή. Εάν δεν υπάρχουν άλλοι αυτόπτες μάρτυρες, τότε ο οδηγός είναι ο μοναδικός που μπορεί να καλέσει το ασθενοφόρο, οπότε εάν δεν το κάνει ο τραυματισμένος μένει κυριολεκτικά αβοήθητος.

Για την Ελλάδα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ο Νομός Θεσσαλονίκης όπου το 2018, το 14% των πεζών που παρασύρθηκαν από οχήματα εγκαταλείφθηκε στο σημείο του συμβάντος. Το νούμερο αφορά βαριά και θανατηφόρα συμβάντα.

Ενώ τα στοιχεία της Τροχαίας για τα διάφορα είδη τροχαίων ατυχημάτων που συνέβησαν το 2019 στην Ελλάδα είναι:

διάγραμμα για τα είδη τω τροχαίων ατυχημάτων

Έτσι αν βρεθείς σε σημείο ατυχήματος με εγκατάλειψη θα ήταν καλό να προσφέρεις τις Πρώτες Βοήθειες –εφόσον έχεις τις γνώσεις– ή να εξασφαλίσεις την παροχή βοήθειας στον τραυματία καλώντας το ΕΚΑΒ και να καλέσεις την τροχαία.

Τροχαίο με υλικές ζημιές

Αν μπορούμε να πούμε πως υπάρχει μία καλή περίπτωση τροχαίου είναι αυτή. Αυτά τα μικρά, από απροσεξία, τσουγκρίσματα που απλά σε καθυστερούν στη δουλειά σου ή τσαλακώνουν λίγο τον προφυλακτήρα σου και σε κάνουν να ρίξεις δυο τρία μπινελίκια. Μιλάμε για τροχαία στα οποία δεν υπάρχει σωματική βλάβη αλλά μόνο υλικές ζημιές.

Αυτοκίνητα σε έναν δρόμο

Στην περίπτωση λοιπόν που εμπλακείς σε τροχαίο με μόνο υλικές ζημιές θα πρέπει:

  • να ακινητοποιήσεις το όχημά σου στον τόπο που έγινε το συμβάν. Προφανώς ορισμένες φορές δεν γίνεται να αφήσεις το όχημά σου ακριβώς στο σημείο που έγινε το συμβάν γιατί μπορεί να εμποδίζει την κυκλοφορία των υπόλοιπων οχημάτων. Σε αυτήν την περίπτωση φρόντισε να τραβήξεις φωτογραφίες του συμβάντος στο ακριβές σημείο και μετά να μετακινήσεις το όχημά σου.
  • να λάβεις όλα τα απαραίτητα μέτρα κυκλοφοριακής ασφάλειας προκειμένου να σιγορευτείς ότι είναι ασφαλείς όσοι βρίσκονται κοντά στο συμβάν, όπως για παράδειγμα να τοποθετήσεις το τρίγωνο που ειδοποιεί τα υπόλοιπα οχήματα ότι έχει γίνει ατύχημα
  • να ειδοποιήσεις την τροχαία έτσι ώστε να γίνει καταγραφή του συμβάντος
  • να ανταλλάξετε τα στοιχεία ταυτότητας και οποιαδήποτε άλλη σχετική πληροφορία με τον άλλον οδηγό
  • να ειδοποιήσεις την ασφαλιστική σου και να ακολουθήσεις τις οδηγίες που θα σου δοθούν προκειμένου να κυλήσει η διαδικασία ομαλά και να παροτρύνεις τον εμπλεκόμενο οδηγό να καλέσει και ο ίδιος την ασφαλιστική του έτσι ώστε να ακολουθηθούν οι απαραίτητες διαδικασίες

Στην Hellas Direct μπορείς να μας καλέσεις 24/7 για οτιδήποτε κι αν έχει συμβεί και η ομάδα μας θα σε καθοδηγήσει. Ειδικά στην περίπτωση που υπάρχουν μόνο υλικές ζημιές, η καταγραφή δεν θα πάρει πάνω από 10 λεπτά! Θα την κάνουμε μαζί τηλεφωνικά.

Σε άλλες ασφαλιστικές, η Φροντίδα Ατυχήματος είναι μία τρίτη εταιρία, η οποία ενημερώνεται και στέλνει κάποιον συνεργάτη στο σημείο του ατυχήματος, ώστε να καταγράψει το ατύχημα. Σε δεύτερο χρόνο, στέλνει την καταγραφή στην ασφαλιστική.

Εμείς στην Hellas Direct για να κάνουμε τα πράγματα πιο αποτελεσματικά και άμεσα, έχουμε φέρει τη Φροντίδα Ατυχήματος μέσα στην εταιρία! Οπότε μπορούμε να κάνουμε την καταγραφή τηλεφωνικά, ώστε να μην περιμένεις χωρίς λόγο στον δρόμο. Η ομάδα μας θα σε καθοδηγήσει ακριβώς για το τι πρέπει να κάνεις, τι φωτογραφίες να βγάλεις και θα είσαι έτοιμος να φύγεις μέσα σε 7-8 λεπτά κατά μέσο όρο! Έτσι εμείς θα έχουμε όλα τα στοιχεία που χρειαζόμαστε ώστε να ξεκινήσουμε τη διαδικασία αποζημίωσης, γρήγορα και με τα σωστά στοιχεία! Ό,τι κι αν συμβεί μην ξεχνάς να μας πάρεις τηλέφωνο, ακόμα και για την πιο μικρή ζημιά.

Δες κι αυτά