Τέλη με τον μήνα: Ανοίγει 3 Απριλίου η πλατφόρμα - Όλα όσα χρειάζεται να ξέρεις

Έχεις ερωτήσεις για το πώς και το πού; Εδώ όλες οι απαντήσεις!

Ασπρόμαυρη εικόνα, αυτοκίνητο στον δρόμο εν κινήσει, βλέπουμε πίσω από τον ώμο του οδηγού


Ωραίο πράγμα το αυτοκίνητο. Σου δίνει μια μοναδική αίσθηση ανεξαρτησίας. Αλλά όλα τα ωραία πράγματα στη ζωή είναι παχυντικά ή παράνομα ή δαπανηρά, ε εδώ πέφτουμε στην τρίτη περίπτωση.

Οπότε μπορεί κι εσύ, όπως τόσοι, να οδηγήθηκες στο να βάλεις το όχημά σου σε ακινησία, δηλαδή να καταθέσεις ηλεκτρονικά τις πινακίδες του ώστε να μην επιβαρύνεσαι, για ένα διάστημα, τουλάχιστον, με τα έξοδά του. Λίγο τα καύσιμα, λίγο τα τέλη, λίγο η συντήρηση, όσο να πεις μαζεύονται.

Τέλη κυκλοφορίας 2023: Η προθεσμία τελείωσε, το wallet+ είναι ακόμα εδώ

Αν δεν χρειάστηκε να βάλεις το αυτοκίνητό σου σε ακινησία, ελπίζουμε να έκλεισες την εκκρεμότητα των τελών κυκλοφορίας 2023 εγκαίρως. Ελπίζουμε, αν χρειάστηκες βοήθεια, το wallet+ της Hellas Direct να σε διευκόλυνε με τη δυνατότητα πληρωμής σε δόσεις. Ελπίζουμε να μην έχεις να αντιμετωπίσεις και ετήσια τέλη και το πρόστιμό τους, αλλά ακόμα και σε αυτή την περίπτωση το wallet+ μπορεί να βοηθήσει.

Αν για οποιονδήποτε λόγο έχεις θέσει το όχημά σου, αυτοκίνητο ή μηχανή, σε ακινησία, διάβασε παρακάτω πώς θα το ξαναβγάλεις στον δρόμο!

Τα καλά νέα: Έρχεται πληρωμή των τελών κυκλοφορίας με τον μήνα

Τα τελευταία χρόνια έχει βρεθεί μία λύση για όσους οδηγούς αποχωρίζονται για ένα διάστημα το αυτοκίνητό τους, κι αυτή είναι η επιλογή της πληρωμής τελών κυκλοφορίας με τον μήνα. Αντί δηλαδή να καταβάλει κάποιος όλο το ποσό στα τέλη του χρόνου ή στις αρχές του επόμενου, έχει τη δυνατότητα να θέσει το όχημα σε ακινησία και να πληρώσει αναλογικά τέλη μόνο για όσο διάστημα θα το κινήσει.

πλατεία Συντάγματος από ψηλά, αυτοκίνητα στον δρόμο

Τέλη με τον μήνα: Ανοίγει στις 3 Απριλίου η πλατφόρμα

Σύμφωνα λοιπόν με διάταξη στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείο Οικονομικών, από τις 3 Απριλίου οι ιδιοκτήτες οχημάτων θα μπορούν να κάνουν άρση ακινησίας για τα οχήματά τους, πληρώνοντας τέλη κυκλοφορίας αναλογικά, μόνο για το διάστημα που τα κυκλοφορήσουν.

Τέλη με τον μήνα: Μόνο για αυτοκίνητο ή και για μηχανή;

Και για τα δύο! Είτε είχες αυτοκίνητο σε ακινησία είτε μηχανή, μπορείς να κάνεις άρση και να ξαναβγείς στον δρόμο.

Το μέτρο ισχύει και για ιδιοκτήτες οχημάτων που βρίσκονται σε κατάσταση αναγκαστικής ακινησίας για λόγους ανωτέρας βίας. Εφόσον ο λόγος δεν υπάρχει πια, εντός 2023, μπορούν και αυτοί να πληρώσουν αναλογικά τέλη για τους μήνες που απομένουν έως το τέλος του έτους.

Άρση ακινησίας: Πόσες φορές τον χρόνο;

Ας μην είμαστε πλεονέκτες. Μόνο μία φορά μέσα στο ίδιο ημερολογιακό έτος μπορεί κάποιος να κάνει άρση ακινησίας για το όχημά του.

Τέλη με τον μήνα: Κι αν θέλω μόνο μερικές μέρες;

Ε δεν παίζει. Ακόμα κι αν εσύ θέλεις να κυκλοφορήσεις το αυτοκίνητο ή τη μηχανή σου μόνο για λίγες μέρες- για μια εκδρομή, Πάσχα στο χωριό, ό,τι λαχταρά η ψυχή του καθενός- το ελάχιστο διάστημα της άρσης ακινησίας είναι ένας μήνας. Πριν γίνει η άρση ακινησίας θα πρέπει να έχεις πληρώσει τα τέλη για το διάστημα που σε ενδιαφέρει.

Άρση ακινησίας: Τι, πού, πώς

Μπαίνεις gov.gr και στην πλατφόρμα myCAR, με τους κωδικούς Taxisnet. Επιλέγεις το όχημα που είναι σε ηλεκτρονική ακινησία για να ζητήσεις την άρση του. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η πληρωμή των τελών κυκλοφορίας - για ποσά πάνω από 20 ευρώ, και πάλι το wallet+ είναι εδώ για σένα😉 -και το όχημα να είναι ασφαλισμένο την ημέρα που κάνεις το αίτημα για άρση ακινησίας.

screen shot από την πλατφόρμα myCAR με πεδία

Σημαντικό: Μην ξεχαστείς!

Αν κυκλοφορήσεις το αυτοκίνητο ή τη μηχανή σου για όποιο διάστημα επιλέξεις, θα πρέπει να θυμηθείς να το ξαναθέσεις σε ακινησία όταν το διάστημα αυτό τελειώσει. Αυτό γίνεται το αργότερο την τελευταία εργάσιμη μέρα του μήνα που λήγει η προσωρινή κίνηση. Κι αν αυτή είναι αργία, τότε την πρώτη εργάσιμη του επόμενου μήνα.

Αυτό δεν γίνεται αυτόματα. Δηλαδή μην θεωρήσεις πως επειδή έφτασε πχ η 31η Μαρτίου, που είχες ως τελευταία μέρα, το όχημα μπαίνει ξανά μόνο του σε ηλεκτρονική ακινησία. Εσύ θα πρέπει και πάλι να συνδεθείς στο MyCar και να ξανακάνεις αίτημα.

Τέλη με τον μήνα: τσεκ. Ασφάλεια;

Ας τα ξαναπούμε μια γρήγορη. Μπες στο hellasdirect.gr και ασφάλισε το αυτοκίνητο ή τη μηχανή σου για όσες μέρες χρειάζεσαι. Έναν μήνα; 38 ημέρες; 56; Όσες θέλεις εσύ. Και καλές διαδρομές!💙

Δες κι αυτά