Safe Roads project: Τον Νοέμβριο συνεχίσαμε να αποχαιρετάμε λακκούβες και καλωσορίσαμε σχολικές διαβάσεις

Safe Roads project + Safe Friday = LFE 💙

Διάβαση πεζών με κίτρινα μολύβια αντί για λευκές γραμμές

Πήραμε τους δρόμους και τον Νοέμβριο - και τους φτιάξαμε! Την ώρα που λακκούβες εξακολουθούν να εξαφανίζονται μυστηριωδώς κάθε βράδυ από τους δρόμους, το Safe Roads project ξαναβρήκε την περσινή αγαπημένη του, τη #SafeFriday, δηλαδή, κι έτσι είχαμε new entry: ξεθωριασμένες διαβάσεις.

Safe Roads project: Φτιάχνουμε λακκούβες, βάφουμε διαβάσεις

Εντάξει, όχι και τόσο new. Διαβάσεις φτιάχναμε από την περσινή Black Friday, όταν πρωτοαποφασίσαμε να γυρίσουμε την πλάτη στις πρόσκαιρες εκπτώσεις και να ασχοληθούμε με κάτι πιο σημαντικό: την ασφάλεια όλων και ειδικά των παιδιών.

Η απήχηση της #SafeFriday ήταν πέρα από κάθε προσδοκία και νομίσαμε πως τα είχαμε δει όλα. Αλλά διαψευστήκαμε! Με την επανεκκίνηση του Safe Roads project φέτος- το οποίο ασχολείται και με λακκούβες και με διαβάσεις- τα mails με αιτήματα άρχισαν και πάλι να πέφτουν βροχή.

Κι έτσι το van του Safe Roads project με το καταπληκτικό συνεργείο του είδε τα δρομολόγιά του να μεγαλώνουν, τους προορισμούς του να πολλαπλασιάζονται και τις στάσεις του να αυξάνονται. Και τη δουλειά του να γίνεται λίγο πιο ευχάριστη, πιο χρωματιστή, ρε παιδί μου. Ωραίο και το να κλείνεις λακκούβες, αλλά λίγο το ’χεις να ξημερώνει και να αφήνεις πίσω σου σχολικές διαβάσεις με χρωματιστά μολύβια για να ποδοπατηθούν ανελέητα από παιδικά πόδια;

σχολική διάβαση με κίτρινα μολύβια, στο φόντο το 17ο δημοτικό Περιστερίου
17ο Δημοτικό Σχολείο Περιστερίου

Safe Roads project: Στους δρόμους και τον Νοέμβριο

Οπότε ο Νοέμβριος βρήκε το Safe Roads project και πάλι στους δρόμους. Πάντα σε συνεργασία με τους δήμους και τηρώντας όλες τις προβλεπόμενες κάθε φορά προδιαγραφές, βάλαμε χρώμα στις νύχτες μας και τις μέρες σας (awwwww).

Φτιάξαμε 40 διαβάσεις. Σχολικές διαβάσεις που αχνοφαίνονταν. Σχολικές διαβάσεις που δεν φαίνονταν καθόλου. Σχολικές διαβάσεις τόσο παλιές που δεν τις θυμόταν κανείς 🙄 .

Και φυσικά δεν σταματήσαμε να κλείνουμε λακκούβες. Άλλες 134 έγιναν παρελθόν μέσα στον Νοέμβριο. Τις καταβροχθίζει το van μας κάθε βράδυ και το πρωί τις βρίσκει… βασικά, δεν τις βρίσκει το πρωί. Έχουν εξαφανιστεί. Gone.

Εικόνα μισή μισή, αριστερά δρόμος με λακκούβα, δεξιά η λακκούβα φτιαγμένη και logo Hellas Direct

Safe Roads project: Όσα μάθαμε

Τα αιτήματα που λαμβάνουμε καθημερινά για επισκευή διαβάσεων έξω από σχολεία μας επιβεβαίωσαν κάτι που ξέραμε, μας εξέπληξαν ευχάριστα και μας αιφνιδίασαν δυσάρεστα.

Αυτό που επιβεβαιώθηκε είναι πως όλοι έχουν- έχουμε- την ίδια ανησυχία σε ό,τι αφορά την ασφάλεια των παιδιών κατά τη μετακίνησή τους προς και από τα σχολεία τους. Γιατί τη βοήθεια του Safe Roads project για σχολικές διαβάσεις ζήτησαν μεμονωμένοι γονείς. Και σύλλογοι γονέων και κηδεμόνων σχολείων. Και διευθύνσεις σχολείων. Και εκπρόσωποι δήμων. Όλοι με την ίδια αγωνία: να γίνει πιο ασφαλές το πέρασμα των μαθητών και των μαθητριών στον πιο τακτικό προορισμό τους, μετά το σπίτι τους. Το ξέρουμε, έχουν όλοι δίκιο, μας απασχολεί κι εμάς. Άλλωστε γι’ αυτό είμαστε εκεί έξω. Συνεχίζουμε και θα συνεχίσουμε!

σχολική διάβαση με κίτρινα μολύβια
4ο Δημοτικό Σχολείο Αργυρούπολης

Η ευχάριστη έκπληξη αφορά τον όγκο των μηνυμάτων, την προέλευσή τους και την προθυμία εθελοντικής συμμετοχής στο project. Σε πόσα μέρη της Ελλάδας προσκλήθηκε το van μας, πόσα χιλιόμετρα - ή και ναυτικά μίλια😶 - πρέπει να «γράψει» για να φτάσει σε κάθε σχολείο που απευθύνθηκε σε μας. Πόσοι άνθρωποι έγραψαν «θέλω να βοηθήσω», «θέλω να συμμετέχω», «αν έρθετε στη χ πόλη επικοινωνήστε μαζί μου, θέλω να έρθω κι εγώ». Το Safe Roads project τους ευγνωμονεί όλους!

Νύχτα στον δρόμο, λακκούβες φρεσκοφτιαγμένες και στο φόντο οι ρόδες του βαν

Safe Roads project: Τι άλλο θα ακούσουν τα αυτάκια μας

Ο δυσάρεστος αιφνιδιασμός τώρα έχει να κάνει με το πόσα και τι είδους προβλήματα καταγράφουμε. Μας μεταφέρθηκαν απίθανα πράγματα. Για σχολείο που δεν έχει αυλή και τα παιδιά στο διάλειμμα διασχίζουν δύο δρόμους- ο ένας μέρος παλαιάς εθνικής. Για σχολείο με τρεις δρόμους περιμετρικά και καμία διάβαση πεζών σε κανέναν από τους τρεις. Για σχολείο με είσοδο σε δρόμο μονής κατεύθυνσης που στην πράξη έχει μετατραπεί σε διπλής - χωρίς διάβαση κι εδώ.

Για διερχόμενο αυτοκίνητο που πάτησε το πόδι σχολικού τροχονόμου. Για διερχόμενο αυτοκίνητο που προσπέρασε σχολικό τροχονόμο. Το τερματίσαμε.

σχολική διάβαση με κίτρινα μολύβια
4ο Νηπιαγωγείο Περιστερίου

Γιατί, εντάξει, μία πλευρά του προβλήματος είναι μια διάβαση που πάλιωσε και δεν ξαναφτιάχτηκε, και, οκ, οι ανάγκες είναι πολύ μεγάλες και όλα τα έργα παίρνουν μία σειρά και μπορεί να υπάρξει αναμονή κ.τ.λ. Σίγουρα κάθε διάβαση που επισκευάζεται και αναβαθμίζεται και φαίνεται πιο ξεκάθαρα βοηθά στην ασφαλή μετακίνηση των παιδιών. Αλλά ταυτόχρονα καλό θα ήταν να φτιάξει λίγο και η συμπεριφορά μας. Δηλαδή, περνάς έξω από σχολείο. Δεν το λέει η κοινή λογική να κόψεις ταχύτητα; Ακόμα κι αν δεν το λέει κάποια πινακίδα ή η διάβαση δεν φαίνεται ούτε με μεγεθυντικό φακό, η φωνή μέσα σου δεν σου λέει «μάστορα/κοπελιά, πάνε πιο σιγά;». Δεν το ξέρεις, δεν το φαντάζεσαι πως είναι πιθανό να εμφανιστεί ένα πιτσιρίκι που η εργοστασιακή ρύθμιση του λέει να πεταχτεί στον δρόμο να χαιρετήσει τους συμμαθητές του ή οτιδήποτε χωρίς να σκεφτεί να κοιτάξει δεξιά αριστερά; Ε, κόψε έγκαιρα. Δεν είναι φοβερό - αλλά μπορεί να κάνει φοβερή διαφορά.

σχολική διάβαση με κίτρινα μολύβια, στο φόντο το κτίριο του σχολείου
32ο Νηπιαγωγείο Περιστερίου

Safe Roads project: Αφηρημένη τέχνη και γραμμές στην άσφαλτο

Για τον Δεκέμβριο δεν περιμένουμε μεγάλες αλλαγές. Θα μας βρεις εκεί έξω. Το van του Safe Roads project θα συνεχίσει να γυρίζει στους δρόμους, να γεμίζει, να καλύπτει, να φτιάχνει και να βάφει. Λακκούβες με σχήματα που θυμίζουν αφηρημένη τέχνη. Και διαβάσεις με χρωματιστές γραμμές.

Γιατί όσο πιο ασφαλείς είναι οι δρόμοι μας, τόσο λιγότερα ατυχήματα θα έχουμε. Ναι, ασφαλιστική είμαστε, αλλά μας απασχολεί κάτι πέρα από την ασφάλιση: η ασφάλεια. Κι αυτό μας νοιάζει όλους, ναι;

Ναι 💙.

Δες κι αυτά