Τι κάνεις αν βρεις ένα δέντρο αραγμένο πάνω στο αυτοκίνητό σου;

Πόσο καλά τα πήγαν τα αυτοκίνητα με την Ελπίδα; 6 στα 10 πάντως έκαναν αγκαλίτσες με δέντρο και όχι με το χιόνι

ασπρόμαυρη εικόνα, δέντρο πεσμένο πάνω σε αυτοκίνητο κάτω από χιόνια

Το αιώνιο debate «χειμωνάκηδες vs καλοκαιράκηδες» συνεχίζεται και πολλές φορές βγάζει νικητή. Όλα εξαρτώνται βέβαια από το πώς βιώνει κάποιος τον ακραίο καιρό μεγάλης ζέστης ή παγωνιάς.

Γιατί είναι άλλο να περνάς έναν καύσωνα κάτω από το κλιματιστικό ή σε κάποιο δροσερό βουνό κι άλλο να τον περνάς αγκαλιά με έναν ανεμιστήρα σε τέσσερις τοίχους που «βράζουν». Κι άλλο να περνάς την παγωνιά μπροστά στο τζάκι παίζοντας επιτραπέζια ή κάνοντας binge watching αγαπημένες σειρές και ταινίες κι άλλο να ξυπνάς ένα πρωί χωρίς ρεύμα και να βρίσκεις και το αυτοκίνητό σου μέσα στο χιόνι και με ένα δέντρο αραγμένο πάνω του.

Ευτυχώς, ο «Φίλιππος» ήταν ήπιος και γλυκούλης και δεν άφησε πίσω του χαμό. Ίσα που πασπάλισε την χιονόσκονή του, ένα πράγμα! Η κακοκαιρία «Ελπίδα» όμως προκάλεσε αρκετή ταλαιπωρία και πολλές ζημιές.

Χιονισμένοςδρόμος δέντρο με πεσμένο πάνω σε αυτοκίνητα

Η κακοκαιρία «Ελπίδα» και όσα άφησε πίσω της

Κι αν κάποιοι νομίζουν πως δεν είναι και τόσο πιθανό να πέσει ένα δέντρο σε αυτοκίνητο, ή πως τέλος πάντων δεν είναι πιθανό να συμβεί σε εκείνους, πολλοί είναι εκείνοι που είδαν το «όχι και τόσο πιθανό» να συμβαίνει στην –όχι και τόσο μακριά στο παρελθόν– κακοκαιρία «Ελπίδα». Πολλά πεσμένα δέντρα καταπλάκωσαν αυτοκίνητα. Κάποια έκοψαν πέφτοντας καλώδια της ΔΕΗ - bye bye ρεύμα. Κάποια έκλεισαν δρόμους - bye bye κυκλοφορία. Και κάποια έκλεισαν την είσοδο/έξοδο πολυκατοικιών για μέρες. Που σημαίνει, αν είσαι παιδί θα θυμάσαι μια ζωή τους γονείς σπίτι όλη μέρα, ατελείωτους χιονοπόλεμους και ύπνο στρωματσάδα στο πιο ζεστό aka λιγότερο παγωμένο δωμάτιο του σπιτιού. Αν είσαι ενήλικος επίσης θα το θυμάσαι. Για άλλους λόγους.

Δρόμος με χιόνια αυτοκίνητα καλυμμένα με χιόνι κα γερμένα δέντρα

And the Oscar goes to… κάλυψη Φυσικών Φαινομένων

Για να έχεις μια γενικότερη εικόνα των πραγμάτων, την εβδομάδα που άρχισε τη Δευτέρα 24/1, όταν «χτύπησε» και η «Ελπίδα», δηλαδή, στην Hellas Direct είχαμε 115 υποθέσεις που αφορούσαν την κάλυψη των Φυσικών Φαινομένων. Αυτή δηλαδή που ενεργοποιείται για να αποζημιωθείς για υλικές ζημιές που θα προκληθούν στο αυτοκίνητό σου άμεσα από φυσικά φαινόμενα. Ε είχε την τιμητική της!

Από αυτά τα 115 περιστατικά, σχεδόν έξι στα δέκα αφορούσαν πτώση δέντρων. Για την ακρίβεια, το 58% αφορούσε δέντρα που έπεσαν πάνω σε αυτοκίνητα. Το 25% ήταν άμεσες ζημιές από τη χιονόπτωση και το 17% αφορούσε πτώση υπόστεγου.

Διάγραμμα με ίτα με τίτλο «Ζημιές από την κακοκαιρία Ελπίδα»

Τι να κάνεις αν βρεις ένα δέντρο πάνω στο αυτοκίνητό σου

Τώρα, η «Ελπίδα» και ο «Φίλιππος» πέρασαν και μας άφησαν, αλλά ας είμαστε προετοιμασμένοι για την επόμενη φορά. Για όποτε χρειαστεί, ποτέ δεν ξέρεις.

Αν ένα δέντρο, που είναι στην ευθύνη του δήμου, πέσει εν μέσω κακοκαιρίας πάνω στο αυτοκίνητό σου, θα νιώσεις καλά αν έχεις την προαιρετική κάλυψη για ζημιές από Φυσικά Φαινόμενα. Γιατί ο νόμος δεν σε υποχρεώνει να την έχεις, αλλά να που όλα μπορούν να συμβούν.

Αυτό που έχεις να κάνεις είναι να επικοινωνήσεις με την ασφαλιστική σου. Θα χρειαστείς σίγουρα φωτογραφίες από το αυτοκίνητό σου και το δέντρο και σε κάθε περίπτωση είναι πολύ χρήσιμη και μια καταγραφή από την Τροχαία.

Σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να ζητηθεί και μία βεβαίωση από την ΕΜΥ για τα καιρικά φαινόμενα που προκάλεσαν τέτοια καταστροφή. Όταν όμως πρόκειται για ένα τόσο γνωστό και εκτεταμένο φαινόμενο, όπως η κακοκαιρία «Ελπίδα», δεν χρειάζεται τέτοιο χαρτί. Περισσότερα μπορείς να δεις εδώ πάντως, για να είσαι σε κάθε περίπτωση ενήμερος/ενήμερη.

Οπότε, με τις φωτογραφίες σου και την καταγραφή της Τροχαίας, το αυτοκίνητό σου είναι έτοιμο για συνεργείο. Αν μετακινείται το πας και μόνος/μόνη σου, αν όχι το αναλαμβάνει αυτό η Οδική Βοήθεια. Κι αν είσαι στην Hellas Direct ξέρεις ήδη πως στα συνεργαζόμενα συνεργεία έχεις 50% έκπτωση στην απαλλαγή -στο ποσό, δηλαδή, που συμμετέχεις εσύ στην αποζημίωση. Καλό; Καλό. Αυτό σκέφτηκαν και σχεδόν 8 στους 10 ασφαλισμένους μας που έπαθαν ζημιά από την κακοκαιρία «Ελπίδα» και επέλεξαν συνεργαζόμενο συνεργείο για να τη φτιάξουν.

χάρτης της google με κομμάτι της Ελλάδας

Δεν έχεις κάλυψη Φυσικών Φαινομένων; Μα γιατί;

Αν τώρα μια κακοκαιρία φέρει ένα δέντρο πάνω στο αυτοκίνητό σου και δεν έχεις κάλυψη για Φυσικά Φαινόμενα, υπάρχει κι άλλος δρόμος. Πιο περίπλοκος, αλλά υπάρχει: Η Νομική Προστασία. Προαιρετική κάλυψη αυτή, αλλά αν την έχεις θα έχεις τη στήριξη της ασφαλιστικής σου προκειμένου να αποζημιωθείς από τον δήμο για όποια ζημιά έπαθες.

Εκτός κι αν σταθείς τυχερός μέσα στην ατυχία σου, και ο δήμος σου ανακοινώσει από μόνος του αποζημιώσεις προς τους ιδιοκτήτες οχημάτων που έπαθαν ζημιά από πτώσεις δέντρων σε μεγάλη κακοκαιρία. Αυτό έκαναν μετά το πέρασμα της κακοκαιρίας «Ελπίδα» πολλοί δήμοι, μεταξύ άλλων Αθήνας, Φιλοθέης – Ψυχικού, Γλυφάδας, Ζωγράφου, Νέας Σμύρνης, Βριλησσίων, Ηλιούπολης, Αγίας Παρασκευής, Παπάγου-Χολαργού.

Χιονισμένος δρόμος άδειος με αυτοκίνητα σκεπασμένα με χιόνι και γερμένα δέντρα

Και τώρα: Προσέχουμε για να έχουμε

Ελπίζουμε ποτέ κανένας χιονιάς να μη φέρει ένα δέντρο πάνω στο αυτοκίνητό σου. Σε κάθε περίπτωση, όλα αυτά είναι ίσως μια καλή ευκαιρία να ξανασκεφτείς τις καλύψεις που έχεις στο ασφαλιστήριο συμβόλαιό σου και για αυτά τα όχι τόσο συνηθισμένα ενδεχόμενα, ανάλογα φυσικά και με την τσέπη σου. Γιατί, αν κάτι μάθαμε, κάποιοι με τον δύσκολο τρόπο, σε αυτή την τελευταία κακοκαιρία, είναι πως το «όχι και πολύ πιθανό» δεν είναι και «απίθανο».

Δες κι αυτά