Μήπως ήρθε η ώρα να βγάλεις το παιδικό κάθισμα από το αυτοκίνητο;

Ξέρεις πώς να το τοποθετήσεις και μέχρι πότε το χρειάζεσαι; Απάντησε σε 4 ερωτήσεις για να δεις αν ήρθε η ώρα να το βγάλεις.

Μήπως ήρθε η ώρα να βγάλεις το παιδικό κάθισμα από το αυτοκίνητο;

Κοστίζει από €50 έως €500 – χωρίς να σημαίνει ότι τα πιο ακριβά είναι απαραίτητα και τα πιο ασφαλή. Απαιτεί περίπου 5 λεπτά από τον χρόνο σου σε κάθε διαδρομή. Και, υπομονή. Γιατί μιλάμε για 5 λεπτά με γκρίνια, δυσφορία ή και αγανάκτηση αν δεν είσαι στα καλύτερά σου. Κανείς δεν είπε ότι ο ρόλος του παιδικού καθίσματος είναι να κάνει τη διαδρομή σου ευχάριστη. Βασικά σώζει ζωές.

Το παιδικό κάθισμα μειώνει κατά 70% τους θανάτους και τραυματισμούς από τροχαία ατυχήματα.

Μέχρι πότε κάθεται το πιτσιρίκι στο παιδικό κάθισμα;

Δεν είναι για πάντα! Ξεκίνησες με το "αβγό" με την έξοδο από το μαιευτήριο, πέρασες στο κλασσικό καθισματάκι για χρόνια, και τώρα αναρωτιέσαι μέχρι πότε θα έχετε το booster στο πίσω κάθισμα (ξέρεις, το high back booster, το ασφαλές! Όχι το απλό ανυψωτικό μαξιλαράκι...). Ο κανόνας – και ο νόμος – λέει ότι το παιδικό κάθισμα είναι υποχρεωτικό μέχρι να κλείσει το παιδί τα 12 χρόνια ή μέχρι να φτάσει το 1,35. Αλλά αυτό είναι ένας μπούσουλας. Κάθε παιδί μεγαλώνει διαφορετικά. Για να είναι προσδεδεμένο με ασφάλεια, πρέπει η ζώνη να εφαρμόζει σωστά και να ακουμπά στα πιο γερά σημεία του σώματός του.

Κάνε το τεστ για να δεις αν είναι ασφαλές να βγάλεις το παιδί από το κάθισμα!

Τώρα ξέρεις! Ή το ευχαριστείς για την προστασία που σας πρόσφερε τόσα χρόνια και το βγάζεις από το αυτοκίνητο, ή ανανεώνετε όρκους πίστης και συνεχίζετε ακάθεκτοι τις βόλτες σας. Κι αν στην παρέα υπάρχει και μικρότερο παιδί που έχει ακόμη δρόμο μπροστά του, κάνε ένα τσεκ ότι όλα είναι σωστά με το δικό του κάθισμα:

Η πιο σωστή θέση για το παιδικό κάθισμα.

Οι πίσω θέσεις θεωρούνται ασφαλέστερες. Η μεσαία θέση του πίσω καθίσματος είναι η πιο ασφαλής καθώς αυτό το σημείο έχει τη μεγαλύτερη απόσταση από κάθε πλευρά του αυτοκινήτου, άρα και τις μικρότερες πιθανότητες τραυματισμού σε περίπτωση σύγκρουσης. Αν δεν υπάρχουν υποδοχείς ζώνης σε αυτή τη θέση, συνιστάται αυτή πίσω από τον συνοδηγό καθώς οι συγκρούσεις από τη δεξιά πλευρά του αυτοκινήτου είναι ελαφρά μικρότερες.

Προσανατολισμός: μπροστά ή πίσω;

Τα καθίσματα που κοιτούν προς τα πίσω είναι ασφαλέστερα. Έρευνα στη Σουηδία έδειξε ότι σε 13.000 ατυχήματα με εμπλεκόμενα 800 παιδιά (0-4 ετών), οι σοβαροί τραυματισμοί σε παιδιά που ήταν σε «ανάποδα» καθίσματα ήταν στο 8%, ενώ σε παιδιά που ήταν σε καθίσματα που κοιτούσαν μπροστά το ποσοστό ήταν 40%!

Σύμφωνα, λοιπόν, με τους κανονισμούς της ΕΕ, τα παιδιά πρέπει να ταξιδεύουν σε κάθισμα που βλέπει προς τα πίσω, τουλάχιστον μέχρι να κλείσουν τα 2. Μπορούν να αρχίσουν να ταξιδεύουν σε κάθισμα που βλέπει μπροστά όταν το κεφάλι τους βρίσκεται πιο ψηλά από το πάνω μέρος του καθίσματος ή όταν βάρος τους υπερβαίνει το βάρος για το οποίο είναι κατασκευασμένο το κάθισμα.

...και μερικά εξτραδάκια 😉

Το καλοκαίρι ένα επιπλέον κάλυμμα από ελαφρύ ύφασμα που "αναπνέει" θα δώσει την απαραίτητη δροσιά στα πιτσιρίκια. Για μεγάλες διαδρομές τώρα στις διακοπές, θυμήσου να τσεκάρεις τη θέση της ανάκλισης σε περίπτωση που ένας υπνάκος on the road θεωρηθεί απαραίτητος. Και πριν το ταξίδι, βεβαιώσου ότι το αυτοκίνητο έχει συντηρηθεί σωστά και ότι έχεις κάλυψη Οδικής Βοήθειας για κάθε ενδεχόμενο. Ηλιοπροστασία στα παράθυρα...και φύγατε!

Δες κι αυτά