Έι Εasy Rider, έχεις ένα λεπτό να μας μιλήσεις για ασφαλή οδήγηση μοτοσυκλέτας;

Peter Fonda και Evel Knievel σε ένα vintage video με διαχρονικές αναφορές στη σωστή οδήγηση που δεν πρέπει να χάσεις!

Έι Εasy Rider, έχεις ένα λεπτό να μας μιλήσεις για ασφαλή οδήγηση μοτοσυκλέτας;

Θυμάσαι τον πρωταγωνιστή του Easy Rider; Έναν ωραίο, κουλ τύπο που, ας πούμε ότι δεν είχε επιλέξει και την πιο νομότυπη επαγγελματική καριέρα; O Peter Fonda (αδερφός της άλλης μεγάλης τύπισσας Jane Fonda) μετά την τεράστια επιτυχία που είχε σημειώσει η ταινία στην οποία πρωταγωνίστησε, συμμετείχε στη διεξαγωγή ενός 20λεπτου ενημερωτικού με θέμα την ασφαλή οδήγηση μηχανής.

Μαζί του, ο διάσημος επαγγελματίας stuntman της εποχής Evel Knievel ο οποίος λόγω δουλειάς ήξερε να κάνει εξαιρετικά παράτολμες φιγούρες και κινήσεις με μηχανές, και μπορούσε να δώσει επίσης τις καλύτερες συμβουλές για το πώς να αποφύγει κανείς οποιαδήποτε κακή εμπειρία με τη μηχανή του. Και ναι, έμοιαζε λίγο με τον χαμένο ξάδερφο του Elvis.

O Evel Knievel

Το σύντομο βίντεο με τίτλο "Not so Easy - A Motorcycle Safety Film" μπορεί να χαρακτηριστεί με πολλούς προσδιορισμούς ανάλογα με την οπτική του καθενός: καλτ, βίντατζ, "αρχαίο", νοσταλγικό αλλά σίγουρα, έστω και 40 χρόνια μετά, ενημερωτικό και βοηθητικό. Φυσικά και δεν περιμένουμε να πάρεις οδηγίες χρήσης μεταχείρισης και οδήγησης μηχανής από το 1970. Να το, αυτό είναι.

Ξέρουμε και ξέρεις ότι η τεχνογνωσία σε αυτόν τον τομέα έχει εξελιχθεί πολύ, και παράλληλα και οι τρόποι και τα μέσα ασφαλέστερης οδήγησης με μηχανή. Ούτε οι δρόμοι είναι ίδιοι, ούτε οι μηχανές, ούτε καν ο Κ.Ο.Κ. Ωστόσο, μέσα από την αφήγηση διάφορων tips από αυτούς τους δύο έμπειρους τύπους, τους μηχανόβιους της εποχής, μαθαίνουν πόσο "cool" είναι να είσαι προσεκτικός και να τηρείς πιστά τους κανόνες ασφαλείας και εκπαιδεύονταν να οδηγούν σωστά.  Τα πάντα τότε (όπως και τώρα πολλοί και πολλές θα ισχυριστούν) άλλωστε ήταν θέμα στυλ. Οπότε το γενικότερο feeling του video είναι "αν είσαι σωστός οδηγός φιλαράκι, έχεις και το σωστό το στυλ".

Στιγμιότυπο από το ενημερωτικό video που συμμετείχε ο Peter Fonda

O Evil Knievel τονίζει: ο εξοπλισμός, το κράνος και ο σοβαρός τεχνικός έλεγχος της μηχανής πριν την καβαλήσεις, είναι απαραίτητες προϋποθέσεις για να τη βάλεις μπρος, όπως δηλώνει ο ίδιος άλλωστε "δεν πάει ούτε στο φαρμακείο της γειτονιάς" χωρίς να έχει κάνει τα παραπάνω τσεκ. Μιλώντας για εξοπλισμό ίσως θα σε ενδιέφερε να ρίξεις μια ματιά και στο αφιέρωμα που έχουμε κάνει για να επιλέξεις το καλυτερότερο κράνος για την αφεντιά σου.

"Και μη νομίζεις ότι όλα αυτά στα λέμε γιατί είμαστε δυο θείτσες" σου λέει ο P.Fonda, "δες αλλωστε τι δουλειά κάνει ο E.Knievel" και καπάκι σου φλεξάρει όλες τις ακραίες κινήσεις που έκανε ο ικανότατος stuntman. Αλλά, αν δεν είσαι επαγγελματίας, μην το δοκιμάσεις στο σπίτι. Σε περίπτωση που θες να μάθεις παραπάνω για τον E.Knievel, μπορείς να τσεκάρεις εδώ, για μία από τις πιο παράτολμες επιδείξεις που έκανε ποτέ στη ζωή του στο Λονδίνο.

Είναι ένας gangster, και γι' αυτό πρέπει να ακούσεις τι έχει να σου πει. Αλλά στο "Not so Easy - A Motorcycle Safety Film" μεταξύ άλλων συμμετέχουν και μηχανές της τοπικής αστυνομικής διεύθυνσης του Los Angeles για να σου δείξουν το καλό παράδειγμα προς μίμηση, κάνοντας και μία επίδειξη με συγχρονισμένη οδήγηση. Συγεκριμένα όπως επισημαίνει ο P.Fonda "they ride by the book", ακολουθώντας κατά γράμμα δηλαδή τον Κ.Ο.Κ, γιατί σε αντίθετη περίπτωση, σταματάνε να ανήκουν στην ομάδα.

Το video είναι αρκετά διαδραστικό θα έλεγε κανείς για τα τεχνολογικά δεδομένα της εποχής και κλείνει με ένα κουιζάκι για να τσεκάρεις τι ακριβώς αποκόμισες από την όλη άτυπη εκπαίδευση. Με ερωτήσεις σωστό/λάθος, ο P.Fonda σου εξηγεί τις σωστές απαντήσεις και εσύ τσεκάρεις το ποσοστό σου.

Η ατάκα του κ.Fonda στο κλείσιμο δεν μπορεί παρά να σε προτρέψει να είσαι προσεκτικός, αλλά και με ένα reference από την ταινία που τον ανήγαγε σε είδωλο: "Have a good trip and don’t ride too easy". Σε ελεύθερη μετάφραση: "καλό ταξίδι, και μη μαρσάρεις και πολύ".

Δες κι αυτά