Παράταση στα τέλη κυκλοφορίας 2024: Το wallet+ είναι εδώ για δόσεις χωρίς πιστωτική!

Έχεις περισσότερο χρόνο, έχεις και τρόπο να ξενοιάσεις με επιτόκιο από 0%. Διάβασε εδώ.

ασπρόμαυρη εικόνα, Σύνταγμα, δρόμος με αυτοκίνητα από ψηλά

Υπάρχει κάτι πιο βέβαιο από το ότι τα φας μελομακάρονα αυτές τις μέρες; (team κουραμπιέδες, σας έχουμε!) Όχι. Κάτι πιο βέβαιο από το ότι θα βαρεθείς να ακούς στα μαγαζιά την playlist των χριστουγεννιάτικων τραγουδιών, με Last Christmas I gave you my heart και Jingle Bells και δεν συμμαζέυεται; Όχι.

Κάτι πιο βέβαιο από την παράταση στην πληρωμή των τελών κυκλοφορίας; Παλι όχι. Έγινε βέβαια κουβέντα για την ανάγκη να μην εξαρτόμαστε από παρατάσεις, για τη σημασία της συνέπειας στις οικονομικές υποχρεώσεις κ.ο.κ. Τελικά, τα γνωστά.

Αυτοκίνητα στον δρόμο το ένα πίσω από το άλλο

Τέλη κυκλοφορίας 2024: Παράταση στην πληρωμή έως τα τέλη Φεβρουαρίου

Οπότε εδώ είμαστε και φέτος. Η προθεσμία πληρωμής των τελων κυκλοφορίας, που λήγει κάθε χρόνο στις 31 Δεκεμβρίου, πήρε και την εξίσου πατροπαράδοτη παράτασή της έως τις 29 Φεβρουαρίου.

Μπορεί φέτος να έγινε πιο έντονα η συζήτηση για το αν θα δοθεί παράταση ή όχι. Άλλωστε όταν αναρτήθηκαν τα ειδοποιητήρια για τα τέλη κυκλοφορίας 2024 είχαμε ακόμα ζέστη και ήλιο και κάναμε ακόμα μπάνιο στη θάλασσα. Αλλά τελικά, τι έκπληξη; Καμία έκπληξη. Μόνο παράταση.

Ευτυχώς, βέβαια. Γιατί τα τέλη κυκλοφορίας για το αυτοκίνητο ή τη μηχανή σου σε καλούν ακριβώς τη στιγμή που έχεις άλλα στο μυαλό σου: δώρα, ας πούμε. Όχι αυτό που παίρνεις εσύ, αυτά που έχεις να πάρεις για τους άλλους. Εξόδους νυχτερινές. Και κανένα ταξιδάκι σε χριστουγεννιάτικους προορισμούς, αν βγει.

Εκτός αν ξέρεις ήδη για το wallet+, οπότε ξέρεις πως το πάγιο έξοδο του οχήματός σου δεν είναι εμπόδιο στα υπόλοιπα «θέλω» των ημερών. Γιατί ξεμπερδεύεις με δόσεις χωρίς πιστωτική και ξενοιάζεις ως του χρόνου. Αμέ!

εικαστικό με αυτοκινητάκι και στο πλάι τη λέξη wallet+ με εξαρτήματα από πάνω

wallet+ για τέλη κυκλοφορίας σε δόσεις χωρίς πιστωτική

Το wallet+ είναι η online πλατφόρμα της Hellas Direct που σε βοηθά να καλύψεις όλα τα έξοδα του οχήματός σου σε δόσεις χωρίς πιστωτική. Αυτή την εποχή, τι άλλο, τα τέλη.

Πόσο απλό είναι: Μπαίνεις στη σελίδα του wallet+, βάζεις μερικά στοιχεία, βρίσκουμε τα τέλη σου, ζητάς το αντίστοιχο ποσό από την τράπεζα που επιλέγεις, εμείς τα πληρώνουμε, εσύ ησυχάζεις και εξοφλείς τη χρηματοδότηση που πήρες σε δόσεις χωρίς πιστωτική.

Αν τα τέλη κυκλοφορίας για το αυτοκίνητο ή τη μηχανή σου είναι έως 500 ευρώ, μπορείς να τα πληρώσεις με BNPL (Buy Now Pay Later). Αυτό σημαίνει πως το wallet+ θα πληρώσει όλο το ποσό των τελών κυκλοφορίας κι εσύ θα το εξοφλήσεις σε 4 ή 6 δόσεις και επιτόκιο 0%. Αν τα τέλη σου είναι από 501 έως 2.000 ευρώ, μπορείς και πάλι να πάρεις χρηματοδότηση, να πληρώσεις όλο το ποσό των τελών για να ξενοιάσεις και στη συνέχεια να εξοφλήσεις τη χρηματοδότηση σε 6 ή 12 δόσεις με επιτόκιο που ξεκινά από 12,6%.

Τόσο απλό!

Μπορείς να πληρώσεις τα τέλη κυκλοφορίας και ηλεκτρονικά ή και σε φυσικά καταστήματα, σε ΕΛΤΑ ή τράπεζα, με τον QR κωδικό και τον κωδικό ηλεκτρονικής πληρωμής. Αλλά αν δεν θέλεις να χρεώσεις την πιστωτική σου ή να πληρώσεις το ποσό εφάπαξ, το wallet+ σου λύνει τα χέρια.

Και κάτι ακόμα σημαντικό: Δεν χρειάζεται να έχεις ασφάλεια αυτοκινήτου ή μηχανής στην Hellas Direct για να χρησιμοποιήσεις το wallet+! Είναι διαθέσιμο σε όλους.

Τέλη κυκλοφορίας βήμα βήμα: Κατέβασε το ειδοποιητήριο

Όπως δεν ήταν έκπληξη η παράταση στην προθεσμία πληρωμής, έτσι δεν υπάρχουν εκπλπήξεις και στα ποσά. Αν έχεις το ίδιο όχημα, ό,τι πλήρωσες πέρσι θα πληρώσεις και φέτος (τσέκαρε τους πίνακες παρακάτω).

Μπαίνεις στην εφαρμογή myCar με τα στοιχεία που μπαίνεις στο taxisnet και κατεβάζεις το ειδοποιητήριο. Ή μπορείς να επιλέξεις «Τέλη κυκλοφορίας χωρίς κωδικούς TAXISnet» και να κατεβάσεις το ειδοποιητήριο με το ΑΦΜ σου και την πινακίδα του οχήματός σου.

Εκπρόθεσμη πληρωμή σημαίνει πρόστιμο. Μέχρι τώρα ξέραμε πως ήταν ίσο με το ποσό των τελών - δηλαδή σαν να πληρώνεις διπλάσια τέλη κυκλοφορίας. Μα γιατί; Προαναγγέλθηκε βέβαια κλιμακωτό πρόστιμο στους ξεχασιάρηδες, δηλαδή να επιβαρύνονται με ποσό ανάλογο της καθυστέρησης στην πληρωμή των τελών. Η πρόταση είναι ένα καινούργιο σύστημα, με βάση το οποίο δεν θα επιβάλλεται αμέσως προσαύξηση 100%, αλλά μια σταδιακή επιβάρυνση ανάλογα με την καθυστέρηση στην πληρωμή. Μένει να το δούμε, αλλά σε κάθε περίπτωση, είναι κρίμα, λέμε!

Αυτοτκίνητα από το πλάι εν κινήσει, θολή εικόνα

Τέλη κυκλοφορίας 2024 και ψηφιακή ακινησία

Αν δεν έχεις σκοπό να μετακινήσεις το αυτοκίνητο ή τη μηχανή σου, μπορείς να κάνεις κατάθεση πινακίδων online και να θέσεις το όχημα σε ψηφιακή ακινησία.

Θα πρέπει βέβαια να το θέσεις και σε κανονική ακινησία. Δηλαδή, αν βρεθείς να κυκλοφορείς όχημα για το οποίο έχεις καταθέσει πινακίδες - υποτίθεται- υπάρχει πρόστιμο 10.000 ευρώ που στην υποτροπή φτάνει και τα 30.000 ευρώ.

Τέλη κυκλοφορίας 2024: Ρύποι, κυβικά και ποσά

Το ύψος των τελών κυκλοφορίας καθορίζεται ανάλογα με το πότε ταξινομήθηκε ένα όχημα και τα κυβικά του κινητήρα ή το πόσους ρύπους εκπέμπει.

Οπότε, όσα κυκλοφόρησαν μετά την 1η Νοεμβρίου 2010 πληρώνουν με βάση τις εκπομπές CO2 που αναγράφονται στην άδεια κυκλοφορίας. Και τα πιο «καθαρά» από αυτά απαλλάσσονται πλήρως - κάτω από 90 ή 122 g/km, ανάλογα τη χρονιά ταξινόμησης.

Τα ποσά για τα οχήματα που ταξινομήθηκαν από το 2021 έως σήμερα είναι:

Infographic με εκπομές ρύπων και ποσό τελών κυκλοφορίας ανάλογα το έτος ταξινόμησης

Και όσα ταξινομήθηκαν τη δεκαετία 2010-2020:

Infographic με εκπομές ρύπων και ποσό τελών κυκλοφορίας ανάλογα το έτος ταξινόμησης

Όσα οχήματα ταξινομήθηκαν έως τις 31 Οκτωβρίου 2010 πληρώνουν τέλη κυκλοφορίας με βάση τον κυβισμό τους.

Infographic με κυβισμό και ποσό τελών κυκλοφορίας ανάλογα το έτος ταξινόμησης

Τα ποσά για όσα ταξινομήθηκαν από το 2001 έως και το 2005:

Infographic με κυβισμό και ποσό τελών κυκλοφορίας ανάλογα το έτος ταξινόμησης

Και όσα ταξινομήθηκαν έως το 2000:

Infographic με κυβισμό και ποσό τελών κυκλοφορίας ανάλογα το έτος ταξινόμησης

Τέλη τέλος, πάμε παρακάτω

Αφού- ενδεχομένως απρόθυμα, σε καταλαβαίνουμε- ξεμπερδέψεις με τα τέλη, φρόντισε το αυτοκίνητό σου και στις άλλες του ανάγκες. Λάστιχα; Σέρβις; Γρατζουνιές και βαθουλώματα που σε ενοχλούν στο μάτι ή ακόμα και στην κυκλοφορία; Βλάβες που παράγουν απόκοσμους ήχους την ώρα που οδηγείς;

Για ό,τι χρειάζεται το αυτοκίνητό σου, είπαμε: wallet+!

Δες κι αυτά