Το πιο cool ταξίδι στα νησιά το έκαναν οι Cool Crips αυτό το καλοκαίρι

Και διακοπές και ταξιδιωτική εκπομπή σε Σποράδες, Κυκλάδες και Κρήτη

Ασπρόμαυρη εικόνα με άνδρα σε αμαξίδιο γυρισμένο πλάτη να επιβιβάζεται σε πλοίο

Μπορεί να αρχίζει να πέφτει ψύχρα, αλλά εμείς θα σε γυρίσουμε ένα τσικ πίσω: βάλε με το νου σου καλοκαιράκι, θάλασσα, ταξίδι με πλοίο, ελληνικό νησί. Για την ακρίβεια νησιά: Σκιάθος, Αλόννησος, Σύρος, Μύκονος, Σαντορίνη, Κρήτη. Τέλειο;

Αυτό το tour έκαναν πριν λίγο καιρό οι Cool Crips, aka Γρηγόρης Χρυσικός και Σπύρος Νταντανίδης με το πολυμελές (#not) επιτελείο τους, δηλαδή δύο κάμερες και δύο Χρήστους (τον Χρήστο Πετσάνη, προσωπικό βοηθό από το μέλλον, όπως τον χαρακτηρίζουν, και τον κωμικό Χρήστο Πέτρου, που είναι, λέει meme, δεν το λέμε εμείς, το λένε οι συνταξιδιώτες του!).

Οι δημιουργοί της σελίδας «Η αναπηρία είναι κουλ» γύρισαν έξι νησιά, γυρίζοντας και την ταξιδιωτική εκπομπή που είχαν βάλει εδώ και χρόνια στο μυαλό τους. Κι εμείς στην Hellas Direct είμαστε πολύ χαρούμενοι που βοηθήσαμε να γίνει αυτό το ταξίδι. 💙

Μην περιμένεις κάποια παρουσίαση προσβάσιμων τοποθεσιών κτλ. Είναι απλώς οι διακοπές μιας παρέας στα 20κάτι της, με ανάπηρους και μη, που κάνουν ό,τι όλοι. Βραδινή έξοδο. Μπάνιο στη θάλασσα. Φαγητό έξω. Πλάκες. Με πολλά «μπιιιιπ».

Και είναι αδύνατο να δεις τα βίντεό τους και να μη γελάσεις.

Κήπος με πισίνα στο φόντο, άνδρας καθισμένος με την πλάτη σε δέντρο, άνδρας ξαπλωμένος στα πόδια του. Με κείμενο: Cool crips on tour

Cool Crips on tour και φύγαμε

Αυτό σίγουρα δεν είναι έκπληξη αν τους παρακολουθείς στα social ή αν πήγες στο Break the Barriers πάρτι τους (ALERT: το Vol2 είναι το Σάββατο στις 29/10!). Σπύρος και Γρηγόρης, αντιμετωπίζουν με χιούμορ και (αυτό)σαρκασμό τα πάντα.

Πώς αλλιώς άλλωστε θα επέλεγαν τα «Η αναπηρία είναι κουλ» ή Cool Crips για την ιντερνετική ταυτότητά τους;

εικαστικό με πρόβατο με τεχνητό πόδι να κρατάει βαλίτσα

Εχμ, τι; Cool Crips;

Μμμμ. Κοντοστάθηκες με αμηχανία; Οκ, μη νιώθεις μόνος/μόνη, συμβαίνει. Η αναπηρία παραμένει ένα θέμα ταμπού στην Ελλάδα. Γρηγόρης και Σπύρος εξηγούν πως η αναπηρία είναι ο περιορισμός που τους επιβάλλεται κατά κύριο λόγο από την κοινωνία και το περιβάλλον που ζουν και όχι από την βλάβη του σώματός τους.

Να, στο καλοκαιρινό tour ας πούμε, ο Σπύρος έκανε το ταξίδι προς Σποράδες στο γκαράζ του πλοίου, μέσα στο αναπηρικό όχημα. Τα ίδια ξανά μανά και στο μισό ακτοπλοϊκό ταξίδι προς τη Σύρο, αυτή τη φορά επειδή είχαν παρκάρει αυτοκίνητα πάνω στον διάδρομο που θα έπρεπε να έχει αφεθεί ελεύθερος για να περάσει το αμαξίδιό του. Αυτό που τον περιόρισε στο γκαράζ δεν ήταν η τετραπληγία του, ούτε το ίδιο το πλοίο, που αυτή τη φορά ήταν πλήρως προσβάσιμο. Ήταν μερικά παρκαρισμένα αυτοκίνητα. Σου θυμίζει μήπως κάτι;

Ομάδα ανθρώπων, τρεις όρθιοι και τρεις σε αμαξίδιο κοιτάζουν τον φακό

Τι θέλετε πραγματικά, Σπύρο και Γρηγόρη;

Απλά αυτονόητα πράγματα θέλουν: Να υπάρξει ενημέρωση σχετικά με διάφορες πτυχές της ζωής των ανάπηρων ανθρώπων. Να γίνουν βήματα ώστε να σταματήσουν να διαιωνίζονται στερεότυπα. Να αυξηθεί η ορατότητα των ανάπηρων ατόμων ώστε να περιοριστεί ο κάθε είδους αποκλεισμός τους.
Και το προσπαθούν διακωμωδώντας τα πάντα- πρώτα απ’ όλα τους εαυτούς τους- και αναδεικνύοντας και πολύ σοβαρά θέματα μέσω του προφίλ τους στα social, όπως αυτό του προσωπικού βοηθού. Γιατί η αναπηρία, όχι, δεν είναι κουλ. Αλλά ανάπηρα άτομα, όπως ο Σπύρος και ο Γρηγόρης, είναι.

Καλοκαιρινό tour episode 1: Σποράδες

Για να ξεκινήσουν μαζί, Σπύρος και Γρηγόρης έπρεπε αρχικά να συναντηθούν. Οπότε το team Κομοτηνής και το team Αθήνας ξεκίνησαν, το καθένα από την αφετηρία του, με ραντεβού στον Βόλο και προορισμό πρώτα τη Σκιάθο και μετά την Αλόννησο. Τι είχε το ταξίδι; Κλασικά, μπανάκι, βραδινή βόλτα, φαγητό (από το οποίο δεν έχουν πλάνα γιατί όλοι έτρωγαν…). Α, και επίσκεψη στο κέντρο της MΟm, αν και δεν ήταν η μεσογειακή φώκια που γοήτευσε τον Σπύρο 😁.

Τρεις άνδρες, οι δύο σε αμαξίδιο, συζητούν με φόντο μοναστήρι

Καλοκαιρινό tour episode 2: Σύρος

Το ξεκίνημα του ταξιδιού ήταν και πάλι λίγο ανάποδο. Αλλά η ίδια η Σύρος ήταν τόσο όμορφη που ο Σπύρος της έβαλε 6 στα 5. Κάπου τα παιδιά έφαγαν και πόρτα, εεε, σκαλιά, αλλά εντάξει, το ξεπέρασαν. Έφαγαν σαν βίσωνες, λένε. Και έκαναν μπάνιο, όπου ο Γρηγόρης ξεκίνησε το μακρύ ταξίδι του. Για τον βυθό της θάλασσας. Η επιστροφή ήταν πιο εύκολη και uneventful (δες το βίντεο και θα καταλάβεις).

Καλοκαιρινό tour episode 3: Μύκονος-Σαντορίνη

Ο τρίτος τους σταθμός ήταν ένα νησί με περισσότερη κίνηση από το κέντρο της Αθήνας, όπως παρατήρησε ο Γρηγόρης αναφωνώντας «Μύκονόοοοοος». Σίγουρα ο Σπύρος θα θυμάται το δροσερό νεράκι στη θάλασσα και όλοι θα θυμούνται ότι οι 2 κλειδώθηκαν έξω από το δωμάτιό τους το βράδυ. Αλλά ακόμα δεν ήξεραν πως στη Σαντορίνη θα έμενε το όχημά τους κολλημένο στον χωματόδρομο. Ούτε τι ρομαντικές διαθέσεις θα τους έβγαζε το πιο-γραφικό-κι-από-τον-εαυτό-του ηλιοβασίλεμα, με τον Γρηγόρη να εξομολογείται πως έχει πάρει μαζί του τα λάθος ρούχα.

Άνδρας σε αμαξίδιο γυρισμένο πλάτη επιβιβάζεται σε πλοίο

Καλοκαιρινό tour episode 4: Κρήτη

Η επίσκεψη στην Κνωσό δεν πήγε όσο καλά θα ήθελαν όλοι, κι ήταν κρίμα. Στη βραδινή έξοδο στο Ηράκλειο ο Γρηγόρης χάθηκε κι ο Σπύρος συνάντησε ένα καρότσι σούπερ μάρκετ και το αποκάλεσε «ξάδελφο». Στα Χανιά όμως, επιτέλους τα πράγματα πήραν την τροπή που έπρεπε και η εκπομπή έγινε το προσωπικό talk show του Γρηγόρη, που «βγήκε» από μια σεζλόνγκ.

Διάβαση πεζών σε δρόμο, νύχτα, τη διασχίζουν ένας άνδρας σε αμαξίδιο κι ένας πεζός

Tour τέλος

Έπειτα από 10 μέρες στον δρόμο, οι Cool Crips γύρισαν στα σπίτια τους, όπως κάθε παρέα που το έχει ρίξει έξω. Με λίγο κάψιμο από τον ήλιο, με μαύρους κύκλους κάτω από τα μάτια από τα ξενύχτια και με μπόλικη κούραση. Είδαν πανέμορφα μέρη, συνάντησαν ωραίους ανθρώπους, είχαν αναποδιές και απρόοπτα κι επιβεβαίωσαν πως σημασία δεν έχει ο προορισμός σου αλλά η παρέα σου. Να είναι κουλ, ρε παιδί μου!

Οπότε, ένα όνειρο έγινε πραγματικότητα, μπήκε ένα «χ» στη bucket list και πάμε για τα επόμενα. Stay tuned!

Δες κι αυτά