Αχ, αυτά τα υπέροχα σχέδια για καλοκαιρινές διακοπές. Η στιγμή που βάζεις μπρος το αυτοκίνητο και ξεκινάς. Αν ακόμα ψάχνεσαι, τσέκαρε προορισμούς που αγαπήσαμε για διακοπές με αυτοκίνητο, κι ίσως βρεις και τον δικό σου φετινό προορισμό.
Και η στιγμή της επιστροφής. Εντάξει, δεν είναι το ιδανικό όταν πρέπει να ξαναπιάσεις την καθημερινότητα από την αρχή, να πάρεις βαθιά ανάσα για να πέσεις με τα μούτρα σε δουλειά/ σχολεία/ σχολή/ ό,τι ρουτίνα έχει ο καθένας. Κι είναι ένα τσικ πιο δύσκολο όταν έχεις περάσει τέλεια. Αλλά είναι οκ αν τουλάχιστον βρήκες το σπίτι σου άθικτο, όπως το άφησες, χωρίς απρόσμενες και ανεπιθύμητες «επισκέψεις».
Αν (θεωρείς πως) έχεις βρει τις σούπερ κρυψώνες για τα πολύτιμα αντικείμενά σου, διάβασε τι λαβράκια έβγαλε το Reddit, που έκανε την ερώτηση «πού να μην κρύβουμε ποτέ πράγματα αξίας». Και απάντησαν θύματα, που νόμιζαν πως είχαν βρει το τέλειο μέρος (does it ring any bells?) αλλά και οι εμπλεκόμενοι της «άλλης πλευράς». Πρώην διαρρήκτες δηλαδή – μη ρωτήσεις πού βρέθηκαν, η ανωνυμία του διαδικτύου επιτρέπει να δηλώσεις ό,τι είσαι ή να είσαι ό,τι δηλώσεις.
Μιλούν οι «ειδικοί»: Πού να μην κρύβεις τα πολύτιμα αντικείμενά σου
Το Reddit ξεχώρισε, λοιπόν, κάποιες από τις απαντήσεις και σκόρπισε τη γνώση απλόχερα. Ιδού:
Χρηματοκιβώτιο; Μπα
Αν δεν είναι χρηματοκιβώτιο βιδωμένο σε ένα σημείο, ώστε να μην μπορεί εύκολα να αφαιρεθεί, δεν είναι ασφαλές. Αν μπορεί ένας άνθρωπος μόνος του ή με λίγη βοήθεια να το κουβαλήσει, επίσης δεν είναι ασφαλές.
Αναρωτιέσαι πόσο ασφαλές είναι ένα χρηματοκιβώτιο ειδικά κατασκευασμένο για να αντέχει στη φωτιά; Βασικά από τη φωτιά μπορεί να προστατευτεί μόνο, λένε οι «ειδικοί».
Ντουλάπες; Χρυσωρυχείο!
Αν κρύβεις κοσμήματα και άλλα πολύτιμα σε κάποια γωνιά της ντουλάπας, να ξέρεις πως δεν είσαι ο μόνος ή η μόνη που το σκέφτηκε. «Χρυσωρυχείο» για κοσμήματα χαρακτηρίζει τις ντουλάπες ένας χρήστης του Reddit. Οπότε καλύτερα βρες μια άλλη λύση.
Φαρμακείο; Περαστικά σου
Σκέφτεσαι: Ποιος θα πάει να ψάξει μέσα σε γάζες και οινόπνευμα και τζελ για τα τσιμπήματα; Ας βάλω εδώ το καλό μου ρολόι/το δαχτυλίδι της προγιαγιάς/τα καλά μανικετόκουμπα κ.ο.κ . Εδώ οι ειδικοί λένε: «Μην το σκέφτεσαι καν. Όπως είναι όλο το φαρμακείο θα το ρίξω σε μια τσάντα και θα κάνω το ξεσκαρτάρισμα μετά».
Κομοδίνο: Μόνο για τα βιβλία σου
«Μας διέρρηξαν το διαμέρισμα, ο δράστης μπήκε και βγήκε πολύ γρήγορα. Γύρισα από τη δουλειά και η αστυνομία μου είπε να μην αφήνω ποτέ πολύτιμα αντικείμενα στο κομοδίνο. Σίγουρα μου «τσέκαρε» ο διαρρήκτης τα συρτάρια, οι φάκελοί μου βρέθηκαν σε άλλο σημείο από εκεί που τους βάζω» λέει εδώ κάποιος που έπαθε κι έμαθε.
Όλα τα κλειδιά στο χολ; Για ξανασκέψου το
Έχεις κι εσύ όλα τα κλειδιά, σπιτιού, αυτοκινήτου, αποθήκης, της καρδιάς σου, σε ένα τραπεζάκι δίπλα στην πόρτα ή μία κλειδοθήκη μόλις μπαίνεις; Να ξέρεις πως δίνεις το πράσινο φως σε έναν επιδέξιο διαρρήκτη να κάνει ένα βήμα στο σπίτι σου, να πάρει τα κλειδιά του αυτοκινήτου και μέσα σε μισό λεπτό να έχει ήδη φύγει. Με το αυτοκίνητο.
Τι να κάνεις και τι να μην κάνεις για να προστατέψεις το σπίτι σου από τους διαρρήκτες
Κλείδωσε τα παράθυρα
Εδώ ο χρήστης εξομολογείται πως είχε διάφορα θέματα στην εφηβεία και έκανε και διαρρήξεις. Η συμβουλή του είναι μία: «Κλειδώστε τα παράθυρά σας. Σε ποσοστό 99% μπαίναμε από τα ξεκλείδωτα παράθυρα».
Κλείδωσε τις πόρτες του αυτοκινήτου
Να κάτι που δεν περιμέναμε να χρειάζεται να ειπωθεί, αλλά η μίνι έρευνα του Reddit έδειξε πως πολύ συχνά οι άνθρωποι αφήνουν ξεκλείδωτα τα αυτοκίνητά τους με πολύτιμα αντικείμενα μέσα. Ενίοτε και με τα δεύτερα κλειδιά του αυτοκινήτου. Ή τα κλειδιά του σπιτιού. 🤷♀️
Κλείδωσε την αποθήκη σου
Ναι οκ, μάλλον δεν θα έχεις εκεί ιδιαίτερα πολύτιμα πράγματα. Αλλά θα έχεις πολλά εργαλεία που ανοίγουν τον δρόμο και για άλλα σημεία του σπιτιού/ της πολυκατοικίας. Ε;
Αλλά μην κλειδώνεις τα συρτάρια
Το κλειδωμένο συρτάρι σχεδόν φωνάζει «έχω κάτι πολύτιμο μέσα». «Έτσι ξέρω ακριβώς πού έχει πράγματα αξίας» εξομολογείται κάποιος που μάλλον έχει βρεθεί αρκετές φορές σε αυτές τις καταστάσεις. «Ανοίγω ένα ξύλινο συρτάρι με λοστό όσο γρήγορα θα το άνοιγα και κανονικά» εξηγεί.
Τον νου σου στα σκουπίδια σου
Καλά, αυτό ισχύει και γενικά, αλλά εδώ αναφερόμαστε σε μια νέα αγορά και το πού καταλήγει το κουτί της. Πήρες μια καινούργια τηλεόραση, ένα ακριβό γκατζετάκι, ένα laptop; Ε μην πετάξεις το κουτί ολόκληρο στα σκουπίδια, είναι σαν να «φωνάζεις» σε όποιον το δει πως έχεις κάτι τέτοιο σπίτι σου ή πάνω σου. Δίπλωσέ το να μην φαίνεται τι είχε μέσα, αυτή είναι η συμβουλή.
Δεύτερο κλειδί, αυτό το (όχι και τόσο) μυστήριο
Πού το κρύβεις; Κάτω από το χαλάκι της εισόδου; Κάτω από ή μέσα σε μια γλάστρα με ένα φυτό εσωτερικού χώρου; Πάνω στο κούφωμα τηςπόρτας; Πιο προβλέψιμο πεθαίνεις.
Άσε ένα φως αναμμένο όταν λείπεις
Κοίτα τώρα. Δεν εννοούμε ένα φως που θα καίει μέρα νύχτα. Αυτό μάλλον θα «φωνάζει» πως το σπίτι είναι άδειο. Άσε που με την τιμή του ρεύματος, μάλλον θα το μετανιώσεις. Ίσως αξίζει να επενδύσεις σε εκείνες τις smart λάμπες που μπορείς να τις ανάβεις και να τις σβήνεις από το κινητό σου ενώ είσαι σε διακοπές. Οπότε μπορείς να φωτίζεις διαφορετικά δωμάτια σε διαφορετικές ώρες, να μοιάζει σαν να είναι κάποιος στο σπίτι κι έτσι να είναι ο χώρος σου λίγο πιο προστατευμένος.
Η σιχασιά μπορεί να είναι σύμμαχός σου
«Μου διέρρηξαν το σπίτι» περιγράφει ένας χρήστης στο Reddit. «Ο διαρρήκτης προσπέρασε το πιο πολύτιμο αντικείμενο του σπιτιού, ένα χρηματοκιβώτιο στο πάτωμα του μπάνιου. Αλλά ήταν καλυμμένο με βρόμικα ρούχα και χρησιμοποιημένες πετσέτες. Οπότε η ακαταστασία μου μου γλίτωσε πολλά λεφτά».
Με μια κουβέντα: Καλή κρυψώνα είναι αυτή που ο διαρρήκτης σιχαίνεται να πιάσει (πιθανώς σιχαίνεσαι κι εσύ).
Σύμμαχος και ο αντιπερισπασμός
Συνήθως οι διαρρήκτες μπαίνουν και βγαίνουν από ένα σπίτι σαν αστραπή. Δεν θέλουν να μείνουν μέσα πολύ για διάφορους (προφανείς) λόγους. Οπότε μία λύση είναι να αφήσεις σε ένα εμφανές σημείο κάτι που να δείχνει αξίας- αλλά δεν είναι, ώστε στη σύντομη παραμονή τους στο σπίτι σου να αρπάξουν αυτό και να αγνοήσουν άλλα αντικείμενα, πραγματικής αξίας. Μπορείς να χρησιμοποιήσεις μία κοσμηματοθήκη, για παράδειγμα, με μερικά φο μπιζού. Ή ένα παλιό πορτοφόλι με λίγα λεφτά. Απώλεια κι αυτά, αλλά μικρότερη.
Πρίζες; Αλήθεια τώρα;
Κι όμως ναι! Κάποιοι κρύβουν μετρητά ή κοσμήματα πίσω από ψεύτικες πρίζες. Μια τρύπα στον τοίχο, δηλαδή, που καλύπτεται με πρίζα και μοιάζει να συνδέεται με τα ηλεκτρολογικά του σπιτιού αλλά στην πραγματικότητα λειτουργεί σαν άτυπο χρηματοκιβώτιο για μικροπράγματα.
Μια τρομακτική αλλά και χρήσιμη εξομολόγηση
«Θα ψάξω κάτω από το κρεβάτι σου, θα αδειάσω όποιο συρτάρι βρω. Θα τσεκάρω το ψυγείο σου, θα δω κάτω από τον νιπτήρα, στο μπάνιο. Νομίζεις πως εκείνη η φανταστική κρυψώνα που είδες σε μια κατασκοπευτική ταινία θα μου ξεφύγει; Βλέπουμε κι εμείς τέτοιες ταινίες. Αν κάτι μου παίρνει πάνω από ένα λεπτό για να το πάρω (και θυμήσου πως δεν έχω θέμα να σπάσω πράγματα για να φτάσω σε αυτό που θέλω) τότε δεν αξίζει τον κόπο. Θέλω να έχω φύγει από το σπίτι σου το πολύ σε 15 λεπτά».
Κι αυτή η ειλικρινής μεν, τρομακτική δε περίληψη από κάποιον που μοιάζει να έχει «επισκεφθεί» πολλά σπίτια δείχνει πως μπορεί να κάνουμε λίγο χιούμορ, αλλά το να βρεις το σπίτι σου παραβιασμένο δεν είναι καθόλου αστείο. Τόσο για τα πράγματα αξίας που μπορεί να έχουν κάνει φτερά, όσο για το συντριπτικό συναίσθημα παραβίασης του χώρου σου.
Οπότε: πρώτο βήμα, ασφάλεια σπιτιού, για να προστατεύσεις ό,τι αγαπάς. Δεύτερο βήμα, αν μπορείς τουλάχιστον να αποφύγεις wannabe κρυψώνες, άκου τους «ειδικούς» που μόλις μίλησαν. Κι ευχόμαστε να μην σου χρειαστούν ποτέ.