Τι να προσέξεις στο τιμόνι, τώρα που λιώνει το χιόνι

Τι χρειάζεται να προσέξεις καλά στο αυτοκίνητο και στην οδήγησή σου μετά από μία "Μήδεια";

Τι να προσέξεις στο τιμόνι, τώρα που λιώνει το χιόνι

Αχ...τι ωραία τα χιόνια, οι νιφάδες, τα παιδάκια, οι χιονάνθρωποι. Μένουμε όμως Ελλάδα, το κλιματικό καθεστώς Στοκχόλμης δεν κρατάει πολλές μέρες. Κάποια στιγμή ο δυνατός ήλιος της Μεσογείου λιώνει τα χιόνια και τους πάγους που είχαν δημιουργηθεί στους δρόμους. Αυτές ειδικά τις ημέρες που η "Μήδεια" έπαιξε το μονόπρακτό της σε πολλά μέρη της Ελλάδας, είδες και άκουσες πολλά tips για το "πώς να οδηγήσεις με ασφάλεια στην κακοκαιρία".

Τι συμβαίνει, όμως, όταν τα χιόνια λιώσουν; Πού θα πρέπει να εστιάσει ο/η οδηγός την προσοχή του/της; Μην αναρωτιέσαι άλλο, και συνέχισε το διάβασμα για να μάθεις!


Λακκούβες, καινούργιες!

Δρόμος με λακκούβα γεμάτη νερά


Θα μας πεις "χαίρω πολύ" οι λακκούβες είναι ούτως ή άλλως κάτι για το οποίο οι οδηγοί στην Ελλάδα πρέπει να προσέχουν πολύ, χειμώνα - καλοκαίρι. Και θα έχεις απόλυτο δίκιο. Μετά από περίοδο χιονόπτωσης, όμως, και ειδικά όταν το 'χει στρώσει θα πρέπει να γνωρίζεις ότι η δημιουργία μιας λακκούβας στον δρόμο είναι πολύ πιο πιθανή.

Όταν ξεπαγώνει το χιόνι, το νερό μπαίνει στις ρωγμές του δρόμου, αυτό μαλακώνει το χαλίκι και αν το χαλίκι παγώσει ξανά διογκώνεται, ραγίζει και σπάει, δημιουργώντας έτσι σιγά σιγά μία λακκούβα. "Αφού δεν υπάρχει κράτος " θα πεις. Πριν το πεις όμως να σου πούμε ότι οι λακκούβες αυτές είναι πάρα πολύ δύσκολο να επισκευαστούν μόνιμα κατά τη διάρκεια του χειμώνα, κι αυτό έχει να κάνει με το "κρύο μείγμα ασφάλτου" που δεν σκληραίνει όπως το "ζεστό μείγμα" που χρησιμοποιείται κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Το καλοκαίρι έχεις όλα τα δίκια του κόσμου να γκρινιάζεις όσο θες, δεν υπάρχει "επιστημονικό άλλοθι".


Ολισθηροί δρόμοι

Όταν λιώνουν τα χιόνια, οι δρόμοι γεμίζουν λασπόνερα. Δεν είναι ακριβώς νερά, ούτε χιόνι, είναι αυτή η ενδιάμεση κατάσταση που μοιάζει με γρανίτα από λάσπη.

Ολισθηρός δρόμος με λιωμένο χιόνι


Και πίστεψέ μας, είναι πολύ διαφορετικό από το να οδηγείς σε πάγο και χιόνι. Οι δρόμοι γίνονται πολύ πιο ολισθηροί και τα ελαστικά των αυτοκινήτων δύσκολα ανταπεξέρχονται σε ήδη δυσπρόσβατους και γεμάτους στροφές δρόμους. Σε αυτές τις συνθήκες πρέπει να οδηγείς πολύ προσεκτικά, αρκετά πιο αργά από το κανονικό και να έχεις πάντα τον έλεγχο του τιμονιού και του αυτοκινήτου. Για να μην καταλήξεις έτσι:

Αυτή η "γρανίτα από λάσπη" μπορεί εύκολα να κολλήσει στα λάστιχα του αυτοκινήτου σου και να κάνει την αλλαγή λωρίδας ιδιαίτερα δύσκολη και επικίνδυνη. Αν ο μη γένοιτο βρεθείς στη δυσάρεστη θέση να χάσεις τον έλεγχο του αυτοκινήτου σου μην πανικοβληθείς. Προσπάθησε να μείνεις ήρεμος και να ανακτήσεις τον έλεγχο του οχήματος πατώντας το γκάζι ή πιέζοντας απαλά τα φρένα του. Τέλος, έχε μαζί σου ένα μπουκάλι νερό σε περίπτωση που έχουν γεμίσει οι υαλοκαθαριστήρες σου από αυτό το μίγμα πάγου, έτσι θα το καθαρίσεις πιο εύκολα λιώνοντάς το.    

Πάγωμα - Απόψυξη

Παγωμένος δρόμος με λιωμένο χιόνι στις άκρες

Η αλήθεια είναι ότι δεν μπορείς να προβλέπεις ακριβώς πότε θα ξεπαγώσουν για τα καλά τα χιόνια και αν δεν θα ξαναπέσουν πολύ χαμηλά οι θερμοκρασίες. Ο "κύκλος του παγώματος και της απόψυξης" είναι σοβαρό ενδεχόμενο. Τι εννοούμε με αυτό; Θα το έχεις παρατηρήσει κι εσύ ότι τα πάντα γύρω σου θερμαίνονται κατά τη διάρκεια της ημέρας και στη συνέχεια παγώνουν ξανά τη νύχτα που πέφτει ο ήλιος και η θερμοκρασία.

Τι σημαίνει αυτό για την οδήγησή σου όμως; Σημαίνει ότι αυξάνεται ο κίνδυνος του "αόρατου πάγου" τα βράδια που ξαναπαγώνουν οι δρόμοι. Αυτό καθιστά την οδήγηση σε ανηφόρες και γέφυρες επίφοβη. Για να αποφύγεις όσο μπορείς τον κίνδυνο: μείωσε την ταχύτητα, κράτα μια ασφαλή απόσταση από άλλους οδηγούς, ενημερώσου καλά για τις συνθήκες στους δρόμους πριν ξεκινήσεις και τέλος, έχε υπόψιν τα όρια του οχήματός σου και μην το πιέζεις.


Ζωάκια στον δρόμο

Ένα ελάφι πετάγεται στη μέση του δρόμου λίγο πριν περάσει από μπροστά του ένα αυτοκίνητο


Εντάξει, προφανώς δεν μιλάμε για το αστικό τοπίο αλλά για όσους βρίσκεστε ή οδηγείτε σε μέρη με δάση. Υπάρχουν πολλά ζωάκια που τον χειμώνα πέφτουν σε χειμερία νάρκη και άλλα που κρύβονται στις φωλιές τους για να προστατευθούν από το κρύο και άλλους κινδύνους. Όταν όμως τα χιόνια αρχίζουν να λιώνουν, πολλά από αυτά τα ζώα συνδέουν το λιώσιμο αυτό με μια αλλαγή στη συμπεριφορά τους. Τι σημαίνει αυτό; Ξυπνάνε ή αρχίζουν να βγαίνουν έξω! Ερμηνεύουν το λιώσιμο του χιονιού ως ερχομό της άνοιξης και του καλού καιρού. Και αυτά που ξυπνάνε πρώτη φορά μετά από μήνες, είναι πάρα πολύ πεινασμένα, τόσο που "δεν βλέπουν μπροστά τους".

Αντί γι' αυτά όμως, πρέπει εσύ να είσαι διπλά προσεκτικός όταν οδηγείς κοντά σε μέρη στα οποία ζουν. Πώς θα το ξέρεις αυτό; Υπάρχουν ταμπέλες και σημάδια που δηλώνουν "διέλευση ζώων". Έσο έτοιμος λοιπόν, όταν περνάς από τέτοιες περιοχές ειδικά μετά από χιονιάδες!

Συντήρηση αυτοκινήτου


Είναι βασική προϋπόθεση. Βέβαια ειδικά εν μέσω καραντίνας που υποτίθεται έτσι κι αλλιώς δεν χρησιμοποιείς πολύ το αυτοκίνητό σου, είναι καλό να έχεις υπόψιν σου τι ακριβώς πρέπει να προσέχεις για να είναι σε καλή κατάσταση.

Ένα χέρι ελέχγει την στάθμη των λαδιών του κινητήρα ενός αυτοκινήτου

Ωστόσο, μετά από συνθήκες κακοκαιρίας υπάρχουν μερικά πράγματα που πρέπει να προσέχεις λίγο παραπάνω: ο πάγος, οι κρύες θερμοκρασίες, το νερό αλλά και οι δύσβατοι δρόμοι. Όλα αυτά μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά τους κινητήρες, τις αναρτήσεις, τα ελαστικά μέχρι και το αμάξωμα του αυτοκινήτου σου. Οπότε μετά το πέρας της κακοκαιρίας έχεις δουλίτσα:

  • Αντικατάστησε τους υαλοκαθαριστήρες σου. Οι υαλοκαθαριστήρες κανονικά πρέπει να αντικαθίστανται κάθε 6 μήνες (κλείσε το στόμα σου). Και συνήθως τους μήνες του χειμώνα τους χρησιμοποιείς πάρα πολύ με αποτέλεσμα οι λεπίδες τους να φθείρονται περισσότερο και να μην είναι πλέον σε θέση να καθαρίσουν το νερό και τη βρωμιά από το παρμπρίζ.
  • Κάνε έλεγχο ελαστικών και φρένων. Η κακοκαιρία επιφέρει σημαντικές διαβρώσεις σε αυτά τα σημεία του αυτοκινήτου σου. Κάνε έναν καλό έλεγχο λοιπόν, και εξέτασε αν χρειάζεται να κάνεις αντικατάσταση στα τακάκια αλλά και τους ρότορες.
  • Καλό, δυνατό πλύσιμο αυτοκινήτου. Όχι μόνο για να γυαλίζει και να αισθάνεσαι ωραία με την εικόνα του, αλλά επίσης γιατί χρειάζεται να αφαιρεθεί όλο το συσσωρευμένο χιόνι, η λάσπη, το αλάτι και όλες οι βρωμιές και οι βλαβερές ουσίες που έχει συγκεντρώσει το αυτοκίνητο αυτήν την περίοδο και οι οποίες μπορούν να προκαλέσουν μέχρι και διάβρωση στο αμάξωμα.

Σε αυτό το video μπορείς να βρεις μαζεμένα tips για να συντηρήσεις σωστά το αυτοκίνητό σου τους μήνες του χειμώνα!

Δες κι αυτά