Μετακόμιση σε καινούργιο σπίτι: ο απόλυτος οδηγός

Το δύσκολο έγινε: βρήκες σπίτι! Για τα υπόλοιπα, 9 βασικές οδηγίες για να μην πελαγώσεις και να τα κάνεις όλα όπως πρέπει!

Μετακόμιση σε καινούργιο σπίτι: ο απόλυτος οδηγός

Λένε ότι είναι καλό να βγαίνεις από το "comfort zone" σου, δηλαδή να σπας τη ρουτίνα σου, να δοκιμάζεις τα όριά σου και να παίρνεις ρίσκα. Σε προετοιμάζει για οτιδήποτε άλλο μπορεί να συναντήσεις μπροστά σου στη ζωή σου, ώστε να μπορέσεις να το διαχειριστείς. Αυτή είναι και η φιλοσοφία του βουδισμού για παράδειγμα.

Αν η μετακόμιση σε ένα νέο σπίτι δεν είναι μία θαρραλέα έξοδος από το comfort zone - το σπίτι που έχεις συνηθίσει, τη γειτονιά που ξέρεις, τους γείτονες που συμπαθείς ή και όχι αλλά έχετε βρει έναν τρόπο να συνυπάρχετε - τότε τι είναι; Βέβαια, δεν υπάρχει τίποτα ζεν σε μία μετακόμιση. Αν έχεις μετακομίσει, το ξέρεις. Μόνο βουδιστής δεν είσαι εκείνες τις μέρες. Μάλλον το αντίθετο. Η μετακόμιση μπορεί να είναι μία πολύ στρεσογόνος περίοδος - και αυτό εξαρτάται πάντα και από τον λόγο για τον οποίο γίνεται. Αλλά, κοίτα, το δύσκολο έγινε. Βρήκες σπίτι! Όλα τα άλλα, τα πρακτικά, είναι θέμα μεθοδικότητας και οργάνωσης. Υπάρχουν 9 βασικές οδηγίες που μπορείς να ακολουθήσεις για να μην πελαγώσεις και να τα κάνεις όλα όπως πρέπει!

1. Βάλε προτεραιότητες: Φώτα ή Ίντερνετ;

Να μαντέψουμε; Στην ανάγκη, το φως της ημέρας και ο φακός του κινητού σου είναι αρκετά για να κάνεις οποιαδήποτε δουλειά. Αλλά δεν θα άντεχες χωρίς Ίντερνετ. Ή ας πούμε ότι μπορεί και να άντεχες αν ήταν οποιαδήποτε μέρα του χρόνου. Αλλά όχι κατά τη διάρκεια της μετακόμισης. Πολλή φασαρία, πολλά μπρος-πίσω και άλλα τόσα νεύρα (άρα πολλή πείνα, άρα ντελίβερι).

Οπότε, πριν απ’ όλα τα άλλα – φώτα, υδραυλικός, χρώμα τοίχου κ.λπ. – βγάλ’ το από τη μέση. Κλείσε ραντεβού για να γίνει είτε η εγκατάσταση είτε η μεταφορά του Ίντερνετ εγκαίρως! Υπολόγισε ότι μπορεί να χρειαστούν πάνω από 2 εβδομάδες.

2. Βάλε reminders, για να μην ξεχάσεις τίποτα

Στην αρχή θα σκέφτεσαι «εντάξει, μία μεταφορική θέλω και μετά όλα τα άλλα εύκολα». Αμ δε. Θα σκάνε καινούργια διάφορα από παντού. Για να μην βαριέσαι. Δεν πειράζει, το’χεις! Απλώς πρέπει να τα σημειώνεις για να μην χάσεις την μπάλα. Υπάρχουν apps για την οργάνωσή σου - ε, ναι, αν υπάρχουν apps για επαγγελματικά ταξίδια ή για την ψυχαγωγία σου στο σπίτι, δε θα υπήρχαν apps για μία μετακόμιση;

Χρησιμοποίησε ό,τι σε βολέυει: είτε εφαρμογή στο κινητό σου είτε post it, είτε μηνύματα στον εαυτό σου. Ό,τι σου έρχεται, (να θυμηθώ να βγάλω αγγελία για τον καναπέ μου, μην ξεχάσω ότι έχω βγάλει το λάδι στο μπαλκόνι) όποτε σου έρχεται, σημείωσέ το!

3. Πόσες κούτες πιστεύεις ότι μπορείς να μεταφέρεις εσύ χωρίς βοήθεια;

Γράψε μία λίστα με τα πράγματα που θέλεις να μεταφέρεις με μεταφορική, ξεκινώντας από τα τεράστια που για κανέναν λόγο δεν μπορείς να μεταφέρεις μόνος/μόνη και φτάνοντας στα υπόλοιπα που θα μπουν σε κούτες. Πρόσεξε, όλοι το ίδιο λάθος κάνουμε: «Τα πίτσι πίτσι τα μεταφέρουμε εμείς με την ησυχία μας». Μόνο ήσυχη δεν είναι αυτή η διαδικασία - αν έχεις ξαναμετακομίσει, το ξέρεις.

Ό,τι μπορεί να το μεταφέρει η μεταφορική – σε μία καλή τιμούλα – πρόσθεσέ το! Πήγαινε συστημένα ή διάβασε reviews σε πλατφόρμες όπως το douleutaras.gr ή το myconstructor.gr

4. Βρες την ημέρα μετακόμισης!

Κλείσε τη μεγάλη μέρα και διάλεξε κατά προτίμηση ώρες που δε θα έχει πολλά παρκαρισμένα αυτοκίνητα ή πολλή κίνηση στον δρόμο του σπιτιού.

Αν μπορείς, βγάλε άδεια για να είσαι άνετος/η. Και αν έχεις παιδιά, σκυλιά, γατιά, βρες βοήθεια! Κάποιον φίλο ή συγγενή που μπορεί να τα φιλοξενήσει και να τα πάρει μακριά σου όσο εσύ φρικάρεις με όλα αυτά που έχεις να αντιμετωπίσεις. Γενικά, θα το ακούσεις πολλές φορές «αν θες βοήθεια πες μου». Θέλεις βοήθεια. Μη διστάσεις!

5. Κλείσε ό,τι έχει να κάνει με το παλιό σπίτι

Όποιος λογαριασμός του σπιτιού είναι στο όνομά σου πρέπει να διακοπεί. Δεν είναι τόσο δύσκολο όσο θα περίμενες πάντως. Στη ΔΕΗ ας πούμε, παίρνεις απλώς ένα τηλέφωνο και ύστερα στέλνεις ένα email με υπογεγραμμένα και σκαναρισμένα έγγραφα.

Ό,τι φαγώσιμο έχει μείνει στο σπίτι, πρέπει να φαγωθεί. Μαγείρεψε, τα ΠΑΝΤΑ! Ψάξε στο βάθος των ντουλαπιών για τα ξεχασμένα - τραχανά από την Αρκαδία, τη μαρμελάδα από τη Στεμνίτσα, τα ντολμαδάκια κονσέρβα – φτιάξε διάφορα τραπέζια με ό,τι έχεις. Δε θέλεις να κουβαλάς και μακαρόνια στη μετακόμιση! Κρίμα είναι.

Και φυσικά, περιόρισε τα ψώνια στο σουπερμάρκετ. Ειδικά αυτή τη στιγμή, χρειάζεσαι τα απολύτως απαραίτητα.

6. Όλοι το λένε και έτσι είναι: δώσε / ανακύκλωσε / πέτα ό,τι δε χρησιμοποιείς

Θα το δεις, η μετακόμιση είναι μία καλή ευκαιρία για ενδοσκόπηση. Είσαι κι εσύ, όπως όλοι μας, ένα καταναλωτικό ον. Oops. Τα μισά, μη σου πούμε τα δύο τρίτα, των πραγμάτων που έχεις στο σπίτι, δεν τα χρησιμοποιείς. Θα έχεις πολύ χρόνο να το φιλοσοφήσεις, αλλά για την ώρα, όσο πακετάρεις, φτιάξε τσάντες για ό,τι πρέπει να φύγει. Αλλού αυτά που πάνε για ανακύκλωση, αλλού αυτά που είναι σε αρκετά καλή κατάσταση και μπορείς να δώσεις, αλλού όσα πρέπει να πάνε σκουπίδια.

Για παλιά ρούχα μπορείς να χρησιμοποιήσεις ειδικούς σταθμούς ανακύκλωσης υφασμάτων και ενδυμάτων (οι περισσότεροι δήμοι έχουν). Και για ηλεκτρικές συσκευές μπορείς να επισκεφθείς είτε συγκεκριμένα καταστήματα είτε να απευθυνθείς στον δήμο σου. Βρήκαμε αυτό εδώ το πολύ ενδιαφέρον site όπου μπορείς να μάθεις τα πάντα: τι ακριβώς ανακυκλώνεται, πώς και ποιο είναι το κοντινότερο κατάστημα που γίνεται ανακύκλωση στη γειτονιά σου!

Το περιβάλλον δε φταίει σε τίποτα που αποφάσισες να μετακομίσεις!

7. Και οι κούτες θέλουν τη διαρρύθμισή τους

Ξεκίνα συγκεντρώνοντας τους αποθηκευτικούς χώρους, τις κούτες και οτιδήποτε μπορείς να χρησιμοποιήσεις για να φυλάξεις τα πράγματά σου. Μην ξεχνάς ότι τα πολυκαταστήματα – π.χ. Μουστάκας, Jumbo, Ζαχαριάς – πάντα αφήνουν απ’ έξω κούτες. Διαφορετικά μπορείς να αγοράσεις από ΙΚΕΑ ή σουπερμάρκετ.

Μην αρχίσεις να ρίχνεις πράγματα μέσα! Σκέψου το έξυπνα. Τα βιβλία είναι πιο ελαφριά σε βαλίτσα με ροδάκια, οι δίσκοι και τα πιάτα πιάνουν λιγότερο χώρο και είναι πιο ασφαλή κάθετα αντί για οριζόντια και τα ποτήρια σου θέλουν ένα καλό αυτοσχέδιο περιτύλιγμα (bubble wrap, χαρτί κουζίνας, φύλλα εφημερίδας, πλαστικές σακούλες).

Σφράγισε καλά ό,τι μπορεί να ανοίξει με καταστροφικές συνέπειες – οδοντόπαστα, καφές, ΛΑΔΙ.

Φιλική συμβουλή: τα παπούτσια πιάνουν λιγότερο χώρο μέσα σε σάκους και τα κουτιά των παπουτσιών είναι ο ιδανικός αποθηκευτικός χώρος για μικρά πραγματάκια – από αλατοπίπερο και δεντρολίβανο, μέχρι ποτηράκια ούζου και κεράκια ρεσό.

8. Ετικέτες, ετικέτες, ετικέτες!

Εκείνη τη στιγμή τα έχεις όλα μπροστά σου, ανοιχτά. Βλέπεις τις κούτες με τα βιβλία και τις κούτες με τις καφετιέρες σου. Μετά θα βλέπεις απλώς ένα χάος και δε θα ξέρεις από πού πρέπει να ξεκινήσεις. Πάρε μαρκαδόρο και γράψε τι έχει η κάθε κούτα - ΚΟΥΖΙΝΑ – ΒΙΒΛΙΑ – ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ – ΦΟΥΤΕΡ – ΠΑΝΤΕΛΟΝΙΑ. Πίστεψέ μας, όταν έρθει η ώρα να γεμίσεις τις ντουλάπες, θα νιώθεις πολύ πιο ήρεμος/η.

Ξεχώρισε ένα κουτί με σημαντικά «σαπούνι, αποσμητικό, φραπεδιέρι, ποτήρι» για να βρεις εύκολα ό,τι χρειάζεσαι την πρώτη ημέρα, γιατί μπορεί να χρειαστούν πολλές ημέρες μέχρι να ξεπακετάρεις.

ΠΟΛΥ σημαντικό: άσε αρκετά ρούχα στην άκρη για τις ημέρες πριν, κατά τη διάρκεια και μετά τη μετακόμιση. Μπορεί να νιώθεις ότι όλα είναι στον αέρα, αλλά θα έχεις καθαρά εσώρουχα :)

9. Τελευταίο τσεκ, φύγαμε!

Έχεις κατεβάσει διακόπτες. Έχεις αδειάσει τα πάντα – το ντουλάπι με τα χριστουγεννιάτικα στολίδια, τον φούρνο της κουζίνας, τις γλάστρες από το μπαλκόνι, τα πάντα. Χαιρέτα το σπίτι, παράδωσε τα κλειδιά, πάρε ή χαιρέτα την εγγύηση που έδωσες (αυτό σχετίζεται πάντα με τον λόγο για τον οποίο μετακομίζεις), πες αντίο στη γειτονιά και έφυγες για νέες περιπέτειες.

Πρώτες μέρες στο καινούργιο σπίτι

Μάθε λίγο τη γειτονιά. Ειδικά αν έχεις παιδιά, σκυλιά γατιά, κάνε γύρους να δεις τι παίζει, ποιοι είναι οι καινούργιοι γείτονες, το μίνι μάρκετ που είναι ανοιχτό Κυριακές κ.ο.κ. Μάθε το σπίτι σου. Τι θορύβους κάνει και, κυρίως, τι θορύβους δε θα έπρεπε να κάνει. Οι ζημιές και τα ελαττώματα φαίνονται στην πορεία πάντα. Αλλά ό,τι μπορείς να προλάβεις ή προβλέψεις από νωρίς είναι καλό!

Αν είναι δικό σου το σπίτι, υπάρχει και ο εύκολος τρόπος: το ασφαλίζεις online, πανεύκολα, για τις καλύψεις που θες, και έχεις το κεφάλι σου ήσυχο. Ό,τι και να συμβεί, θα έχεις μία ομάδα δίπλα σου 24/7 να σου στείλει όποιον τεχνικό χρειάζεσαι, οποιαδήποτε στιγμή!

Καλορίζικο!!

Δες κι αυτά