Δουλεύουμε από το σπίτι: οδηγός επιβίωσης για rookies!

Εδώ είμαστε: όλες οι μικρές αλλά σημαντικές λεπτομέρειες για να βρεις πώς ακριβώς θα την παλέψεις να δουλεύεις στο σπίτι.

Δουλεύουμε από το σπίτι: οδηγός επιβίωσης για rookies!

Διάβασε βιβλία, καλέ. Πιάσε μία νέα γλώσσα. Ξεκίνα ένα online μάθημα . Η καραντίνα είναι και ευλογία, λένε. Ξαφνικά έχεις «ελεύθερο» και «παραγωγικό» χρόνο από το πουθενά. Ο Νεύτωνας έβαλε τις βάσεις για τη θεωρία της βαρύτητας ενώ βρισκόταν σε καραντίνα κατά τη διάρκεια της πανούκλας. Ο Σαίξπηρ έγραψε 3 θεατρικά έργα στην απομόνωση. ΜΕ ΤΙ ΜΥΑΛΟ ΡΕ ΠΑΙΔΙΑ;

Εσύ κλείνεις μόλις 1 εβδομάδα στο σπίτι και κοντεύεις να το χάσεις!

Και να είχες τον χρόνο να βυθιστείς στις σκέψεις σου και να γράψεις ένα μυθιστόρημα για μία πανδημία που αφάνισε το ανθρώπινο είδος λόγω ανθρώπινης βλακείας – τυχαίο παράδειγμα – εδώ δεν μπορείς καλά καλά να βολευτείς. Ψάχνεις την ιδανική στάση ώστε βλέπεις καλά την οθόνη του υπολογιστή σου, να έχεις αρκετό φως, τόσο-όσο όμως για να μη γυαλίζει η οθόνη, να έχεις τα πόδια στο τραπεζάκι αλλά να μπορείς να πιάσεις και τον καφέ σου, και όλα αυτά χωρίς να πιάνεται η μέση σου.

Φίλε/η, καλά το πας. Όλα παίζουν ρόλο τώρα. Η προσοχή στην παραμικρή λεπτομέρεια θα σε βοηθήσει να βρεις πώς ακριβώς θα την παλέψεις να δουλεύεις στο σπίτι.

Μήπως μας έλειψε τώρα η ρουτίνα;

Καραντίνα ημέρα #7. Νιώθεις ότι τώρα, από το σπίτι, δουλεύεις περισσότερο. Oopsie. Δεν το νιώθεις απλώς. Μάλλον ισχύει. Αυτή είναι η παγίδα με το work-from-home μοντέλο. Ναι, είναι σούπερ ευέλικτο. Μπορείς να δουλεύεις απ’ όπου θέλεις, ακόμη κι απ'την τουαλέτα, και ιδανικά ό,τι ώρα θέλεις. Αλλά μπορείς ΠΟΛΥ εύκολα να καταλήξεις απλώς να δουλεύεις. Τελεία.

Δεν το θέλουμε αυτό, σωστά; Βρες μία ρουτίνα. Ξεκίνα συγκεκριμένη ώρα και κλείσ’ τα όλα επίσης συγκεκριμένη ώρα. Ακόμη καλύτερα, κάνε μία βόλτα το τετράγωνο πριν ξεκινήσεις την ημέρα σου – όσο επιτρέπονται και οι βόλτες. Και οπωσδήποτε, κάνε διαλείμματα. Κάθε ώρα; Κάθε 2 ώρες; Βρες τον ρυθμό σου. Δε θα το πάμε τόσο μακριά ώστε να σου πούμε να γυμνάζεσαι 1 ώρα κάθε μέρα. Αλλά ένα στρέτσινγκ; Έστω;

Πιτζάμες; Όχι. Δεν επιτρέπεται.

Δεν είναι η κατάλληλη στιγμή να ζήσεις τον θρύλο του The Dude και να κυκλοφορείς με μία ρόμπα. Άντε, έστω, ότι την πρώτη εβδομάδα την περνάς με τη πιτζάμα, την τρύπια φόρμα ή το μποξεράκι.

Αν συνεχίσει αυτό για 1 ή 2 μήνες αυτό, θα τρελαθείς. Κι αν δε σε αγγίζει τώρα αυτό, σκέψου πόσο δύσκολο θα σου είναι μετά την καραντίνα να συνηθίσεις στην ιδέα ότι πρέπει να ντύνεσαι για να βγεις στον έξω κόσμο. Κάθε μα κάθε μέρα.

Stay social!

Έχεις διαβάσει πολλά για την εξάρτησή μας από τα social media. Ωραία. Ισχύουν. Αλλά θυμήσου ότι τότε κανείς δεν ήξερε ότι όλος ο κόσμος - εκτός από το Μαυροβούνιο, τη Βόρεια Κορέα και τα Νησιά του Σολομώντα - θα μπει σε καραντίνα.

Αυτή τη στιγμή, τα social media τα χρειάζεσαι περισσότερο από ποτέ.  Σύμφωνα με έρευνες, το δεύτερο μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν όσοι δουλεύουν από το σπίτι, μετά τη δυσκολία να βρουν μία ρουτίνα, είναι η μοναξιά. Μπες, χάζεψε, μίλα με φίλους, στείλε memes, selfie με τη μουσούδα που ζει μαζί σου, φωτογραφία το γατί σου που έχει πάθει εμμονή με το πληκτρολόγιό σου. Θες παρέα αυτές τις στιγμές!

Ο μεγαλύτερος εχθρός της προσοχής σου: σκόνη στα πιο άκυρα σημεία!

Τώρα στο σπίτι έχεις 200 φορές περισσότερες δικαιολογίες να χαζέψεις. Ξεκινά έτσι: "αχ, κάτσε να καθαρίσω λίγο το τραπέζι, μην είναι ακατάστατο τώρα που θα δουλέψω". Και μετά: "Πω πω, τα πόμολα τα καθάρισα με αντισηπτικό σήμερα;"

Και καταλήγει: "ΡΕ, ΠΟΣΟ ΒΡΟΜΙΚΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΚΑΛΩΔΙΟ ΤΗΣ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗΣ;" Ήρεμα. Πάντα έτσι ήταν και δεν έπαθες ποτέ τίποτα. Διώξε τις κακές σκέψεις κι άφησε το καθάρισμα για μετά. Ένα κόλπο για να μπορέσεις να διαχειριστείς το OCD σου είναι να ασχολείσαι με ένα καθάρισμα την ημέρα. Κάτσε να δεις πώς θα έχει γίνει το σπιτάκι σου μέχρι το τέλος της καραντίνας.

Παιδιά στο σπίτι;

Θυμάστε εκείνους τους παλιούς καλούς καιρούς, που ξυπνούσατε με βάρδιες μέσα στα άγρια χαράματα από τα κλάματα; Ε, θυμηθείτε το. Μόνο που τώρα δεν κλαίει απλώς. Μιλάει. Πολύ. Και φωναχτά. Και χωρίς σταματημό. Και δε σου ταράζει μόνο τον ύπνο και όλο σου το είναι αλλά και τις online βιντεοκλήσεις με το αφεντικό σου. Και δε φοράς και πιτζάμες :(

Μοιράστε τον χρόνο και προσπαθήστε να δίνει ο ένας λίγο προσωπικό χώρο και χρόνο στον άλλον. Έστω 5 λεπτά με τον εαυτό σου, αρκούν για τα νεύρα όλης της οικογένειας.

Φιλική συμβουλή: πρόσεξε πολύ καλά που αφήνεις τα απολύτως απαραίτητα. AirPods; Γυαλιά; Φορτιστή laptop; Τίποτα δεν είναι ασφαλές. Τα πάντα μπορούν να εξαφανιστούν κάτω από το βουνό legos, ρούχων, παιδικών βιβλίων και δεινοσαύρων.

Teamwork από απόσταση; Ώρα να αποκτήσετε νέα skills!

Η επικοινωνία από απόσταση δεν έχει επαφή. Καλό για όλους τους introverts εκεί έξω – τους συντροφικούς μας χαιρετισμούς – και ακόμη καλύτερο για να περιοριστεί η μετάδοση ενός ιού που σύμφωνα με τα τελευταία δεδομένα, έχει 8% θνησιμότητα. Αλλά αρκετά δύσκολο για την ομαλή συνεργασία και την ψυχραιμία όλων των μελών μίας ομάδας.

1.       Άσε τα «wdyt» και «nw» και πες μας τι εννοείς.
Ποτέ μην υποθέτεις ότι αυτός που θα διαβάσει τη συντόμευσή σου ξέρει τι εννοείς και ότι έχει την ψυχραιμία και την όρεξη να το ανακαλύψει. Μην τον βάζεις στη διαδικασία να μαντέψει.

2.       Μη σπα – μά – ρεις.
Δε χρειάζεται να ρωτήσεις τον άλλον 100 φορές αν έλαβε το μήνυμά σου. Ένα μήνυμα και ένα μέσο επικοινωνίας για ένα kind reminder αρκούν. Έτσι κι αλλιώς, οι πιθανότητες λένε ότι το έλαβε 😊

3.       Υιοθετήστε τους δικούς σας κανόνες επικοινωνίας.
Κάθε ομάδα δουλεύει διαφορετικά. Τώρα που χωρίζεστε, πρέπει να ξαναβρείτε τις διαδικασίες σας. Κάθε πρωί μία 10λεπτη κλήση; Κάθε κλήση έχει χρονικό όριο; Κάθε μέλος της ομάδας αναλαμβάνει από κάτι διαφορετικό για την οργάνωσή σας; Δοκιμάστε διάφορα μοντέλα επικοινωνίας και βρείτε αυτό που σας ταιριάζει.

4.       Ποτέ μην υποτιμάς τη δύναμη ενός emoji!
Μπορεί να λείπει η επαφή και το body language, αλλά η digital επικοινωνία έχει πολλούς συμβολισμούς: σημεία στίξης, χρήση γραμματικής, emojis, giphies.

Ακόμη και ο αριθμός τελειών που θα βάλεις μπορεί να έχει δραματικές συνέπειες για τη ροή της επικοινωνίας σε ένα ομαδικό chat. Αρκεί μόνο κάποιος να πάρει κάτι στραβά - δεν είναι και πολύ δύσκολο.

Πάντα δεν ήθελες λίγο χρόνο στο σπίτι σου;

Όλα είναι θέμα συνήθειας. Δες το σαν να πιάνεις νέα δουλειά και να ξεκινάς από την αρχή. Είτε είσαι μόνος/η στο σπίτι είτε με παιδιά και δεινοσαυράκια, θα βρεις τον τρόπο να είσαι παραγωγικός/η. Και αν όντως από το πουθενά προκύψει ελεύθερος χρόνος αν δε σκοπεύεις να λύσεις το μυστήριο της βαρύτητας ή να γράψεις θεατρικά έργα, υπάρχουν πολλά πράγματα εκεί έξω - όταν λέμε έξω αυτές τις μέρες εννοούμε πλέον το Διαδίκτυο - για να περάσεις όμορφα.

Όλα καλά. Μένεις σπίτι. Και το χειρότερο που μπορεί να συμβεί με τον χρόνο σου, είναι να χρειαστεί να μετρήσεις τα πλακάκια στο σπίτι σου. Μωσαϊκό; Μωσαϊκό.

Δες κι αυτά