Κατοικίδια στο αυτοκίνητο: πώς να ρολάρεις σωστά και με ασφάλεια

Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων, αφιερωμένη στο πιο τυχερό ζωάκι στον κόσμο: το δικό σου! Καλές βόλτες, πάντα με ασφάλεια!

Κατοικίδια στο αυτοκίνητο: πώς να ρολάρεις σωστά και με ασφάλεια

Αν έχεις ζωάκι, κάθε μέρα είναι γιορτή στο σπίτι. Για την ακρίβεια, κάθε πρωί που ξυπνάς (σε ξυπνάει) και κοιτάζεστε και αρχίζεις τα "πού’ σαι συ", "πού 'ντο", "καλό παιδί" και τέτοια, είναι πάρτυ. Σαν να βλέπεστε πρώτη φορά μετά από χρόνια.

Αλλά ειδικά η 4η μέρα του Οκτώβρη, είναι επίσημα γιορτή, η Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων, όπως καθιερώθηκε το 1931 και γιορτάζεται κάθε χρόνο για να μας θυμίζει ότι όλα τα ζώα γεννιούνται με ίσα δικαιώματα. Και επειδή αυτή η μέρα πέφτει Κυριακή και μυριζόμαστε πολλές βόλτες με κατοικίδια, πάμε να δούμε τα basics, για ασφαλή οδήγηση με ζωάκια στο αυτοκίνητο!

Τι πρέπει να προσέχεις όταν οδηγείς με το κατοικίδιό σου;

Είτε είναι μικράκι είτε παππούδι, σκυλάκι ή γατάκι (όχι δεν μπορούμε να σταματήσουμε τα υποκοριστικά όταν μιλάμε για ζωάκια), υπάρχουν κάποιοι κανόνες ασφαλείας που πρέπει να ακολουθείς ακόμη κι αν η βόλτα είναι μέχρι το πάρκο ή τον κτηνίατρο. Για να μη γίνουν λάθη και να μη χάσει κανείς την ψυχραιμία του!

Θυμωμένη γάτα μέσα σε κλουβί μεταφοράς στο μπροστινό κάθισμα

Μια σύντομη «αυτοκινητάδα»

Καλό είναι να ξεκινήσεις με μικρές διαδρομές ώστε να μπορέσει να συνηθίσει το κατοικίδιό σου την ιδέα της μετακίνησης με το αυτοκίνητο. Κάποια ζώα δυσκολεύονται να προσαρμοστούν στο περιβάλλον του αυτοκινήτου και κάποια άλλα δεν το συνηθίζουν ποτέ. Οπότε, μην το ρισκάρεις να ξεκινήσεις από Αθήνα για Πάτρα κατευθείαν. Κάνε την αρχή με συχνές επισκέψεις σε ένα κοντινό πάρκο. Δώσ' του λίγο χρόνο, για να μπορέσει να αγαπήσει τις αυτοκινητάδες!

Ταυτότητα και microchip για να μη χωριστείτε ποτέ!

Δεν είναι μόνο χαριτωμενιά, όπως στη «Λαίδη και τον Αλήτη». Η ταυτότητα με το τηλέφωνό σου είναι ο πιο γρήγορος τρόπος να σε βρουν αν χαθεί το κατοικίδιό σου. Και το microchip είναι μία δικλείδα ασφαλείας: Αν χαθεί και χαθεί μαζί η ταυτότητα από το περιλαίμιό του, όποιος το βρει θα μπορεί να το πάει σε έναν οποιονδήποτε κτηνίατρο, ακόμη και στον δήμο της περιοχής, και με ένα απλό scan θα σε βρουν και θα επανενωθείτε.

Με το microchip μπορέσαμε κι εμείς να βρούμε τον μπαμπά της σκυλίτσας που εμφανίστηκε έξω από την Hellas Direct!

Η Ντάλια είναι με την οικογένειά της :)

Ιδιοκτήτης κρατά το σκυλάκι του, τη Ντάλια

Ζώνη στο αυτοκίνητο. Και για το κατοικίδιο σου.

Όπως σε όλους τους επιβάτες, έτσι και εδώ θα πρέπει να φροντίσεις να βάλεις ζώνη στο κατοικίδιό σου ή να το περιορίσεις στο κλουβί μεταφοράς του. Είναι πολύ επικίνδυνο τόσο για εκείνο όσο και για εσένα να είναι ελεύθερο ενώ κινείται το όχημα, γιατί μπορεί να σου αποσπάσει την προσοχή, αλλά και να τραυματιστεί αν φρενάρεις απότομα.

Καλοκαίρι και αυτοκίνητο; Πρόσεχε τη θερμοκρασία!

Βασικός κανόνας: Δεν αφήνουμε ζώα στο αυτοκίνητο. Ειδικά το καλοκαίρι. Με κλειστά ή ανοιχτά παράθυρα, δεν έχει σημασία! Η θερμοκρασία είναι ανυπόφορη και μπορεί να είναι θανάσιμη για το ζωάκι σου. Το έχεις ακούσει πολλές φορές και υπάρχει λόγος για αυτό. Οι περισσότεροι θάνατοι κατοικίδιων το καλοκαίρι οφείλονται σε αυτό.

«Αχ τι ωραία που με φυσάει ο αέρας!»

Είπαμε, αυτή η εικόνα είναι το πιο ωραίο θέαμα που μπορείς να συναντήσεις στην κίνηση. Τα σκυλιά λατρεύουν να βγάζουν το κεφάλι τους έξω από το παράθυρο και να απολαμβάνουν τον αέρα που ανεμίζει την γούνα τους, τη μουσούδα τους, τα μουστάκια τους. Όσο κι αν σε πονέσει, καλύτερα να ανεβάσεις λίγο το παράθυρο - τόσο ώστε να μπορεί να χαζεύει, χωρίς να κινδυνεύει να τραυματιστεί ή να πηδήξει απ' έξω.

«Καμιά λιχουδιά παίζει;»

Πώς δεν παίζει! Ειδικά αν είναι καλή κι ευχάριστη παρέα κατά τη διάρκεια της διαδρομής, το σκυλάκι/γατάκι/κουνελάκι/χελωνάκι/ιγκουάνα σου το αξίζει και με το παραπάνω. Αλλά καλό είναι να μην το ταΐζεις πριν από την βόλτα, για να αποφύγεις πιθανές στομαχικές διαταραχές. Ζαλίζονται κι ανακατεύονται πιο γρήγορα από εμάς. Οπότε, κράτησέ το για μετά, ως επιβράβευση. Θα το περιμένει με αγωνία. Και μην ξεχνάς να έχεις μαζί λίγο νεράκι, ειδικά τις ζεστές μέρες - αλλά κι αυτό με μέτρο.

Hey! Που πας; Και κάτι τελευταίο: Μουσική!

Για να είναι πιο χαλαρές οι βόλτες σου, μπορείς να κατεβάσεις την αυτήν την playlist στο Spotify που σύμφωνα με τους ειδικούς, θα βοηθήσουν τον μικρό σου φίλο να είναι πιο χαλαρός. Κι αν θες να το χαρείτε και οι δύο, μπορείς να προσθέσεις τραγούδια κι από το δικό σου ρεπερτόριο. Εδώ έχουμε ξεχωρίσει τα πιο ασφαλή τραγούδια για οδήγηση. Πιο ροκ 😉

Έτοιμοι; Τέλεια. Πριν φύγεις, μην ξεχνάς τον γενικό κανόνα συμβίωσης με κατοικίδιο: Για να είναι ήρεμο το ζωάκι πρέπει να είναι ήρεμος ο "χούμαν", δηλαδή εσύ. Ειδικά την ώρα της οδήγησης, πρέπει να διατηρήσεις την ψυχραιμία σου. Τα νεύρα δε βοηθάνε κανέναν. Ούτε το ζεν σου, ούτε την υγεία σου, όπως έχουν δείξει έρευνες, ούτε το χνουδωτό φιλαράκι που σε συνοδεύει. Καλές βόλτες!

Χρόνια πολλά, με τύχη πολλή, σε όλα τα ζωάκια του κόσμου!

Δες κι αυτά