Όλοι οι τρόποι που μπορούμε τώρα να βοηθήσουμε όσους δοκιμάζονται από τις φωτιές

Εθελοντικές ομάδες και οργανώσεις, φιλοξενία ανθρώπων και ζώων, συγκέντρωση ειδών πρώτης ανάγκης, όλα εδώ.

Όλοι οι τρόποι που μπορούμε τώρα να βοηθήσουμε όσους δοκιμάζονται από τις φωτιές

Διαβάζεις ειδήσεις στο ίντερνετ, παντού γράφουν για τις φωτιές. Οι τηλεοράσεις έχουν όλη μέρα- και νύχτα - ζωντανή μετάδοση, τα ενημερωτικά ραδιόφωνα το ίδιο. Μπαίνεις social media, όλοι ποστάρουν για τις φωτιές. Το timeline σου έχει γεμίσει φλόγες.

Οι φίλοι σου ανεβάζουν εξελίξεις για τις πυρκαγιές, βλέπεις φωτογραφίες με εθελοντές που έτρεξαν σε μέρη που καίγονταν. Influencers λένε σε όλους πώς να βοηθήσουν, η «μαγεία της φύσης που συνάντησε την ψυχολογία της ύλης» φτιάχνει και δίνει δωρεάν κρέμες για εγκαύματα - και της βγάζουμε όλοι το καπέλο. Youtubers συγκεντρώνουν λεφτά (Kudos στους Unboxholics, ανακοίνωσαν πως μάζεψαν πάνω από 300.000 ευρώ!).

Ένας εθελοντής και ένας πυροσβέστης χαϊδεύουν και δίνουν νερό σε έναν σκύλο
Πηγή: Eurokinissi/Σωτήρης Δημητρόπουλος

Ένας παλιός συνάδελφος ανοίγει το σπίτι του για τους πυρόπληκτους, η ξαδέλφη σου περιμένει να φιλοξενήσει δύο γάτες (κι έχει και δύο δικές της!). Ο ιδρυτής της εταιρίας σου φορτώνει το αυτοκίνητό του νερά και σνακ για να τα παραδώσει σε εκείνους που τα χρειάζονται (true story).

Κι εκεί που η ψυχολογία σου έχει σκοτεινιάσει όσο και το τοπίο γύρω σου, γνωστοί και άγνωστοι σε κάνουν να χαμογελάς. Γνωστοί σε λίγους, όπως η γειτόνισσα που έδωσε ρούχα και είδη πρώτης ανάγκης. Ή στον πλανήτη ολόκληρο, όπως ο Γιάννης Αντετοκούνμπο, που εξασφάλισε φιλοξενία για τους ανθρώπους που ξεσπιτώθηκαν, ή η εθνική ομάδα πόλο που δώρισε το μισό πριμ της (και πήραν και αργυρό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς οι άνθρωποι και δεν μπόρεσαν να το χαρούν).

Φορείς και οργανώσεις που στηρίζουν τους πληγέντες

Μαύρισε η ψυχή μας; Μαύρισε. Έχουμε ακόμα πολλά να δούμε για το πόσο μεγάλη είναι η καταστροφή; Έχουμε. Νιώθουμε ανακούφιση και χαρά για το κύμα αλληλεγγύης; Νιώθουμε! Γιατί είναι στο χέρι μας να είμαστε μέρος του και το κάνουμε ακόμα πιο δυνατό όλοι μας, ο καθένας όπως μπορεί, όσο μπορεί, με τον τρόπο που μπορεί. Εμείς! Εσύ κι εγώ, ντε!

Η Hellas Direct κινήθηκε άμεσα με παροχή βοήθειας στους Εθελοντές Αφιδνών Δασοπυρόσβεσης, με δωρεές σε φορείς που βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή από την πρώτη στιγμή, όπως το Dog’s Voice και «Ο άλλος άνθρωπος- Κοινωνική Κουζίνα». Ενημερώσαμε για τις οργανώσεις που κινητοποιούνταν. Κι επειδή σχεδόν όλοι μας στην ομάδα της Hellas Direct έχουμε ή είχαμε σκύλο ή/και γάτα στο σπίτι μας, είμαστε διαθέσιμοι και για φιλοξενία ζώων από τις πυρόπληκτες περιοχές.

Η προσπάθεια δεν σταματά, όμως, και οι ανάγκες δεν τελειώνουν. Οπότε, παραμένουμε alert. Αν θέλεις κι εσύ να βοηθήσεις σίγουρα μπορείς. Ρίξε μια ματιά στις παρακάτω κινήσεις και θα βρεις τι μπορείς κι εσύ να κάνεις. Σε αυτό είμαστε όλοι μαζί!

Άνθρωποι ο ένας δίπλα στον άλλο φορτώνουν είδη πρώτης ανάγκης σε αυτοκίνητο
Πηγή: Mano Aperta

Λογαριασμοί στα Social Media

Ενημερώνουν διαρκώς για τις ανάγκες και το πού συγκεντρώνονται τα είδη που προσφέρονται. Δες εδώ ενδεικτικά:

@act4evoia

Συγκέντρωση βοήθειας αλλά και ενημέρωση για την εξέλιξη των πυρκαγιών στο νησί. Υπάρχει και το αντίστοιχο hashtag #act4evoia.

animawild

Φροντίζει και περιθάλπτει ζώα. Αν βρείτε κάποιο τραυματισμένο άγριο ζώο επικοινωνήστε στο 2109510075

@act4naturaldisasters

Ενημέρωση για την εξέλιξη των πυρκαγιών και τις πρωτοβουλίες παροχής βοήθειας σε όσους την έχουν ανάγκη

@act4peloponnese

Ενημέρωση για τις φωτιές της Πελοποννήσου και κινητοποίηση για παροχή βοήθειας.

Σημεία συγκέντρωσης τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης

Σε πολλές πόλεις, ειδικά κοντά στις περιοχές όπου ξέσπασαν φωτιές αλλά όχι μόνο εκεί, στήθηκαν από νωρίς σημεία συγκέντρωσης τροφίμων, ρούχων, φαρμάκων , τροφών για ζώα και διαφόρων ειδών πρώτης ανάγκης. Ορισμένα λειτουργούν ακόμα αλλά ενδεχομένως οι ανάγκες να είναι διαφορετικές μέρα τη μέρα. Οπότε πριν ξεκινήσεις καλό είναι να επικοινωνήσεις με την εκάστοτε οργάνωση για να ενημερωθείς. Ενδεικτικά:

-Ο άλλος άνθρωπος- Κοινωνική Κουζίνα. Μεγάλου Αλεξάνδρου 109, Κεραμεικός

-Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός (Δευτέρα έως Παρασκευή 7:30 με 14:30)

  1. Κεντρική Αποθήκη, Άστρους 111-113, Κολωνός. 210 5147300
  2. Κεντρικά Γραφεία, Λυκαβηττού 1, Κολωνάκι. 210 3609825

-Δήμος Αγίας Παρασκευής, Μεσογείων 415-417 (Δευτέρα έως Παρασκευή, 8 με 2 και 5 με 8)

-Pet Corner, Τοσίτσα 5

-Δήμος Χαλανδρίου, Κέντρο Νεότητας, Αντιγόνης και Δαναΐδων (9 με 2)

-Δήμος Χαλκιδέων, 22210 20241 τις πρωινές ώρες και στο 6972423350 τις απογευματινές ώρες.

-Δημαρχείο Αρχαίας Ολυμπίας, Κονδύλη και Κοσμόπουλου 1, 26240 22549

-Δήμος Μαντουδίου - Λίμνης - Αγίας Άννας,  2227031603. Δεν έχουν άλλο αποθηκευτικό χώρο για τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης. Πλέον χρειάζονται ηλεκτρολογικό υλικό, ζωοτροφές, γεννήτριες, σκούπες, κ. ά.

Τρεις πυροσβέστες κάθονται αγκαλιασμένοι μέσα στο δάσος δίπλα σε πυροσβεστικές μάνικες

Fabric Republic

To Fabric Republic συγκεντρώνει ρούχα παιδικά και εφηβικά για τους πυρόπληκτους στην Βόρεια Εύβοια καθώς και στην υπόλοιπη Ελλάδα, όπου υπάρχουν καταγεγραμμένες ανάγκες.

Σύλλογος Εθελοντών Αφιδνών Δασοπροστασίας

Και έτρεξαν να βοηθήσουν για να σώσουν την περιοχή τους, και βοηθούν τους πυρόπληκτους της Βόρειας Εύβοιας. Το μπράβο είναι λίγο.

Κοινωνική Κουζίνα Ο Άλλος Άνθρωπος

Θα τους δεις πάντα να δίνουν το παρών, και στις τακτικές, καθημερινές ανάγκες, και στις έκτακτες. Μαγειρεύουν, συγκεντρώνουν τρόφιμα, μοιράζουν φαγητό. Πάντα στις επάλξεις.

Mano Aperta

Βρίσκονται στη Βόρεια Εύβοια από τη Δευτέρα 9/8, μοίρασαν τα είδη πρώτης ανάγκης που μετέφεραν. Την Τρίτη 10/8 στήνουν την κουζίνα τους στη Λίμνη και μαγειρεύουν 700 μερίδες για τους ανθρώπους που περνούν δύσκολα, τους εθελοντές αλλά και τους πυροσβέστες.

Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός

Ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός συλλέγει τρόφιμα για να τα διανείμει όπου υπάρχουν ανάγκες και άνοιξε και λογαριασμούς για τη συγκέντρωση χρημάτων προς ενίσχυση των πυροπαθών.

Dog’s Voice

Συντονίζει από την πρώτη στιγμή τις προσπάθειες να φτάσει άμεσα και αποτελεσματικά η βοήθεια σε όσους φροντίζουν ζώα από τις πυρόπληκτες περιοχές αλλά και να απομακρυνθούν ζώα από περιοχές όπου υπήρχε φωτιά. Όπως αναφέρουν στο Facebook, έχουν δεχθεί πάνω από 2.000 αιτήματα για φιλοξενία, οπότε αν έχεις συμπληρώσει κι εσύ τη σχετική φόρμα περίμενε λίγο, αν όχι ρώτησέ τους για άλλους τρόπους βοήθειας.

Δες κι αυτά