Πρόστιμα για ΚΤΕΟ και ανασφάλιστα. Ή και όχι

Πώς θα γίνει η ηλεκτρονική διασταύρωση στοιχείων για ανασφάλιστα και χωρίς ΚΤΕΟ οχήματα. Και γιατί μπορεί να μη γίνει τελικά.

Πρόστιμα για ΚΤΕΟ και ανασφάλιστα. Ή και όχι

Διαβάζεις εφημερίδα. Βλέπεις ειδήσεις. «Ξεκινούν οι ηλεκτρονικοί έλεγχοι για ΚΤΕΟ και ανασφάλιστα, πρόστιμα στον ορίζοντα». Ανησυχείς. Ότι ξύπνησες ξαφνικά στον Σεπτέμβριο του 2018. Ξέρεις, τότε που άκουγες πάλι για την τελευταία αυστηρή προειδοποίηση που δόθηκε σε όσους ξέχασαν να περάσουν τα οχήματά τους από έλεγχο στα ΚΤΕΟ. Αρκετοί οδηγοί έτρεξαν τότε να τακτοποιήσουν τα θέματά τους, ώστε να γλιτώσουν τα πρόστιμα που θα έπεφταν από 1η Οκτωβρίου του 2018. Κάτι που δεν έγινε ποτέ.

Και κάπως έτσι, φτάνουμε στο σήμερα

Με καθυστέρηση αρκετών μηνών, ακούγεται πάλι ότι ΝΑΙ! Τώρα είναι η ώρα να γίνει η… πρωτοποριακή ηλεκτρονική διασταύρωση της λίστας του υπουργείου Οικονομικών –όπου καταγράφονται όλα, μα όλα τα οχήματα– με τη βάση δεδομένων του υπουργείου Μεταφορών για τα οχήματα που έχουν περάσει ΚΤΕΟ. Και τσακ! Θα έχουμε νικητές. Διακρίσεις δεν γίνονται, αφού ο έλεγχος θα συμπεριλάβει αυτοκίνητα, δίκυκλα, φορτηγά και λεωφορεία ιδιωτικής χρήσης.

Τι ισχύει τώρα;

Σύμφωνα με το νόμο, αν το όχημά σου είναι καινούργιο, θα πρέπει να το περάσεις ΚΤΕΟ στα 4 χρόνια από την πρώτη του κυκλοφορία. Μετά, θα επαναλαμβάνεις τη βόλτα για τον έλεγχο κάθε 2 χρόνια. Αν αργήσεις και χάσεις την προθεσμία σου, πληρώνεις πρόστιμο στο ταμείο του ΚΤΕΟ ώστε να γίνει τελικά ο έλεγχος. Το ποσό που θα πληρώσεις εξαρτάται από την καθυστέρηση:

  • €16 για καθυστέρηση έως 30 ημέρες
  • €33 για καθυστέρηση από 30 ημέρες - 6 μήνες
  • €65 για καθυστέρηση πάνω από 6 μήνες

Ηλεκτρονική διασταύρωση μέρος 683ο

Τα 2 υπουργεία προσπαθούν καιρό να συνδεθούν ψηφιακά ώστε να βρουν αυτόματα τους ιδιοκτήτες που δεν έχουν περάσει ΚΤΕΟ. Αν είσαι ένας από αυτούς, θα πάρεις ένα ωραιότατο μήνυμα στο Taxis σου, για να πας να πληρώσεις το πρόστιμο των €150. Η αλήθεια είναι ότι είχες αρκετές προειδοποιήσεις, σωστά;

Θα έχει και συνέχεια: με τα ανασφάλιστα

Όταν τελειώσει αυτή η ιστορία, θα έρθει το επόμενο χτύπημα: τα πρόστιμα για όσους κυκλοφορούν με ανασφάλιστα οχήματα. Πάλι ηλεκτρονική διασταύρωση, πάλι πρόστιμο μέσω Taxisnet, πάλι κλιμακωτά ανάλογα με τα κυβικά:

  • 100 ευρώ για δίκυκλα έως 250 cc
  • 150 ευρώ για δίκυκλα από 251 cc και άνω
  • 200 ευρώ για αυτοκίνητα έως 1.000 cc
  • 250 ευρώ για αυτοκίνητα από 1.001 cc και άνω

Και τώρα, τι;

Όλα αυτά ακούγονται ωραία, αλλά τα ακούς καιρό είναι η αλήθεια. Και ίσως είναι λίγο δύσκολο να τα πιστέψεις αυτή τη φορά. Όπως και να έχει, εσύ καλύτερα φρόντισε να μην ρισκάρεις το πρόστιμο. Κι αν σου πέφτουν πολλά έξοδα μαζί και δεν τα είχες υπολογίσει έτσι, μπορείς πάντα να ασφαλίσεις το αυτοκίνητό σου για όσο θέλεις, μέχρι να ισορροπήσεις. Διάλεξε εσύ τη διάρκεια, από 30 έως 365 ημέρες. 😉

Δες κι αυτά