Εξοικονομώ - Αυτονομώ: Οδηγός επιδότησης για το νέο πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης κτιρίων

Ημερομηνίες, επιλέξιμες παρεμβάσεις, δικαιολογητικά. Όλες οι χρήσιμες πληροφορίες για να κάνεις την αίτηση στο καινούργιο Εξοικονομώ-Αυτονομώ.

Εξοικονομώ - Αυτονομώ: Οδηγός επιδότησης για το νέο πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης κτιρίων

Στις 11 Δεκεμβρίου 2020 ανοίγει επίσημα η πλατφόρμα για τις αιτήσεις στο νέο πρόγραμμα Εξοικονομώ - Αυτονομώ για να μπορέσεις να φτιάξεις επιτέλους τα κουφώματα που τόσο ήθελες και όχι μόνο.

Οι αιτήσεις θα γίνονται διαδοχικά και ανά περιφέρεια από τις 11 Δεκεμβρίου 2020 μέχρι τις 3 Φεβρουαρίου 2021, ενώ στο τέλος του Καλοκαιριού θα ανοίξει ο καινούριος κύκλος. Φρόντισε λοιπόν να δεις πότε ανοίγει η πλατφόρμα για τη δική σου περιφέρεια και να προετοιμαστείς αναλόγως. Ξέρεις, να μαζέψεις δικαιολογητικά, να σκεφτείς τι αλλαγές θέλεις να κάνεις, πόσο θα κοστίσουν, τα γνωστά.

Γιατί έχει γίνει ντόρος θα μου πεις;
Γιατί το νέο πρόγραμμα Εξοικονομώ - Αυτονομώ έχει μεγαλύτερο προϋπολογισμό, μεγαλύτερη διάρκεια και περισσότερες παρεμβάσεις για να εξοικονομήσεις χρήματα και να κάνεις το σπίτι σου πιο σύγχρονο.

Συνολικά θα διατεθούν €850 εκατομμύρια και στόχος είναι να αναβαθμίζονται περίπου 60.00 κτίρια κάθε χρόνο που θα είναι ανοιχτό το πρόγραμμα. Το Εξοικονομώ - Αυτονομώ θα μείνει ανοιχτό μέχρι να εξαντληθούν οι πόροι και θα ανοίγουν συνεχώς κύκλοι επιδότησης προκειμένου να μην συμβεί ό,τι και στο Εξοικονομώ κατ' οίκον ΙΙ και να επωφεληθούν όσο περισσότεροι γίνεται.

00 Το πρόγραμμα

Εξοικονομώ-Αυτονομώ, Εξοικονομώ 3, Εξοικονομώ κατ’ οίκον 2020, Εξοικονομώ κατ' οίκον 3 ή μήπως Εξοικονομώ κατοίκων 3;;

Η λογική λέει ότι μάλλον το νέο πρόγραμμα Εξοικονομώ θα πρέπει να είναι το Εξοικονομώ κατ’ οίκον ΙΙΙ. Μπορείς να το πεις κι έτσι, αλλά η κυβέρνηση το βάφτισε Εξοικονομώ - Αυτονομώ, γιατί είναι σούπερ ενισχυμένο, φουλ κομπλέ και προσφέρει περισσότερα.

Τι είναι όλα αυτά;
Και βασικά τι μπορείς να φτιάξεις στο σπίτι σου και τι όχι;

Πολυκατοικία με γαλάζια μπαλκόνια και παντζούρια

Μπορείς να κάνεις αίτηση και αν ναι ποιες προϋποθέσεις πρέπει να πληρούνται;

Επειδή το μπλέξιμο με το δημόσιο δεν είναι και χόμπι, μαζέψαμε όλες τις σπαζοκεφαλιές για το καινούριο πρόγραμμα Εξοικονομώ-Αυτονομώ και στις παρουσιάζουμε για να ξέρεις τι πρέπει να κάνεις -και τι να μην κάνεις- για να πάρεις την επιδότηση για το σπιτικό σου.

Ποιες είναι οι διαφορές του καινούριου Εξοικονομώ-Αυτονομώ από το παλιό Εξοικονομώ κατ’ οίκον;

Το καινούριο Εξοικονομώ έχει μεγαλύτερο προϋπολογισμό και στοχεύει να εξυπηρετήσει περισσότερους πολίτες.

Θα έχει μεγαλύτερη διάρκεια μιας και θα τρέχει μέχρι το 2030. Αυτό σημαίνει ότι θα ανοίγουν συνέχεια κύκλοι επιδότησης και άρα θα υπάρχει μεγαλύτερη ευελιξία σχετικά με το πότε και αν θα πάρεις την επιδότηση.

Έχει συνολικό προϋπολογισμό €850 εκατ. και θέτει πιο μακροπρόθεσμους στόχους και οι οποίοι θα καλύψουν περισσότερους πολίτες.

μινιατούρα σπιτιού και κέρματα δίπλα, πάνω σε σχέδιο για σπίτι

Μέχρι το 2030 στοχεύει να:

  • Βελτιωθεί κατά 38% η ενεργειακή απόδοση (σε σχέση με το 2017) και άρα να βελτιωθεί και η ποιότητα ζωής όσων χρησιμοποιούν τα κτίρια.
  • Γίνει μείωση μεγαλύτερη από 55% των εκπομπών CO2 (σε σχέση με το 2005).
  • Αντιμετωπίσει την ενεργειακή φτώχεια.
  • Ενισχύσει την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας.

Και πιο απλά στοχεύει σε :

  • Αναβάθμιση σε 60.000 σπίτια/κτίρια ετησίως μέχρι το 2030.
  • Υλοποίηση €11 δισ. επενδύσεων στον τομέα της ενεργειακής απόδοσης.
  • Προώθηση ηλεκτροκίνησης και ανάπτυξη υποδομών φόρτισης/ αποθήκευσης.
  • Αύξηση διείσδυσης και ενσωμάτωσης Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) σε κτίρια και υποδομές.

01 Πότε ξεκινάει - Αναλυτικό χρονοδιάγραμμα

Με τα της καραντίνας, το πρόγραμμα Εξοικονομώ - Αυτονομώ πήρε κάμποσες φορές παράταση. Πώς να κάνεις μερεμέτια άμα κυκλοφορεί η κορόνα ανενόχλητη; Λογικό. Και η αλήθεια είναι πως ίσως να πάρει κι άλλες παρατάσεις.

Πότε ξεκινάνε οι αιτήσεις ανά περιφέρεια;

Οι αιτήσεις θα γίνονται διαδοχικά ανά περιφέρεια, έτσι ώστε να μην συμβεί ό,τι και στο Webex και μείνουν πάλι στην απ' έξω πολλοί και διάφοροι.

Οι ημερομηνίες έναρξης των αιτήσεων για κάθε περιφέρεια είναι:

Πίνακας με ημερομηνίες αιτήσεων

Μέχρι πότε μπορώ να κάνω αίτηση;

Μπορείς να υποβάλλεις την αίτησή σου μέχρι και την κάλυψη του μέγιστου προϋπολογισμού που διατίθεται για το πρόγραμμα. Κοινώς, μέχρι να τελειώσουν τα λεφτά.

Στο 07 Αίτηση μπορείς να δεις όλη τη διαδικασία για την αίτηση βήμα βήμα!

κτίριο κατά τη διάρκεια ανύψωσης και γερανός

Μέχρι πότε μπορώ να ολοκληρώσω τις εργασίες αναβάθμισης;

12 μήνες μπορούν να έχουν διάρκεια οι εργασίες για τις επιλέξιμες παρεμβάσεις. Από τη στιγμή που θα εγκριθεί η αίτησή σου δηλαδή, θα έχεις 12 μήνες προκειμένου να ολοκληρωθούν οι εργασίες αναβάθμισης που έχεις επιλέξει για το σπίτι σου.

Ποιες ημερομηνίες πρέπει να προσέξω;

Ε, θα ήταν καλό να υποβάλλεις την αίτηση όσο πιο σύντομα από τη στιγμή που θα ανοίξει η πλατφόρμα της περιφέρειάς σου.

Γενικά δύο είναι οι βασικές ημερομηνίες του προγράμματος. Η μία είναι για το πότε ανοίγει η πλατφόρμα για την περιφέρεια που ανήκεις και η άλλη είναι για την προθεσμία των 12 μηνών που θα έχεις για την ολοκλήρωση των εργασιών από τότε που θα εγκριθεί η αίτησή σου.

02 Ωφελούμενοι του προγράμματος Εξοικονομώ - Αυτονομώ

Ποιος δεν θέλει να φτιάξει το σπίτι του; Πολλοί είναι εκείνοι που έμειναν στην απ'έξω με το Εξοικονομώ κατ' οίκον ΙΙ γιατί δεν μπόρεσαν καν να υποβάλλουν αίτηση.

Στόχος, όμως, του νέου Εξοικονομώ - Αυτονομώ είναι να αναβαθμιστούν περισσότερες κατοικίες και να ωφεληθούν ακόμα περισσότεροι πολίτες.

Παλιό σπίτι με μπλε παντζούρια

Ποιοι δικαιούνται το πρόγραμμα Εξοικονομώ - Αυτονομώ;

Οι ωφελούμενοι του προγράμματος είναι φυσικά πρόσωπα με εμπράγματο δικαίωμα σε επιλέξιμη κατοικία και που πληρούν τα εισοδηματικά κριτήρια.

Τι σημαίνει αυτό;

Για να μπορείς να ενταχθείς στο Εξοικονομώ - Αυτονομώ και να αναβαθμίσεις το σπίτι σου θα πρέπει να είσαι φυσικό πρόσωπο. Οκ. Και θα πρέπει για το σπίτι που υποβάλλεις την αίτηση να έχεις την πλήρη κυριότητα ή την επικαρπία ή την ψιλή κυριότητα.

Οι αστερίσκοι τώρα:

  1. Αν είστε πολλοί. Δηλαδή, αν για μια επιλέξιμη κατοικία υπάρχουν πολλοί δικαιούχοι εμπράγματων δικαιωμάτων τότε η αίτηση υποβάλλεται από έναν από τους δικαιούχους αφού συναινέσουν όλοι οι υπόλοιποι. Κοινώς, βρείτε τα γιατί ούτε καινούρια κουφώματα θα έχει, ούτε smart home living θα έχει για το 2021.
  2. Αν το 2019 (το φορολογικό έτος 2019) η επιλέξιμη κατοικία για την οποία γίνεται η αίτηση ενοικιάζεται/διατίθεται για βραχυχρόνια μίσθωση ή είναι κενή ή αποκτήθηκε πρόσφατα, τότε ωφελούμενος είναι μόνο το φυσικό πρόσωπο που έχει την επικαρπία ή την πλήρη κυριότητα.

Ποια είναι τα εισοδηματικά κριτήρια;

Δες στο πινακάκι σε ποια κατηγορία ανήκεις ανάλογα με το εισόδημά σου και τι ποσοστό επιχορήγησης δικαιούσαι.

Πίνακας για τις εισοδηματικές κατηγορίες και για τα ποσοστά επιχορήγησης

03 Επιλέξιμες κατοικίες

Στο νέο πρόγραμμα Εξοικονομώ - Αυτονομώ επιλέξιμη κατοικία μπορεί να είναι: μια μονοκατοικία, ένα διαμέρισμα και μια πολυκατοικία.

Τα κριτήρια που θα πρέπει να πληρούνται για να είναι επιλέξιμη μια κατοικία είναι να:

  • χρησιμοποιείται ως κύρια κατοικία
  • είναι νόμιμη
  • μην έχει κριθεί κατεδαφιστέα. Καταλαβαίνεις, είπαμε να κάνουμε αναβάθμιση όχι αναστήλωση.
  • έχει καταταχθεί σε ενεργειακή κατηγορία χαμηλότερη ή ίση της Γ με βάση το Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης (ΠΕΑ)

Δηλαδή, είτε έχεις μονοκατοικία είτε διαμέρισμα θα πρέπει να βάλεις τικ στα παραπάνω.

πράσινα παντζούρια με πολύχρωμες γλάστρες

Και επειδή υπάρχει πολλή κουβέντα για το πότε μια κατοικία είναι κύρια κατοικία και ποιος πρέπει να μένει εκεί και τα σχετικά, τη βλέπουμε να έρχεται την ερώτηση.

Τι εννοούμε κύρια κατοικία στο Εξοικονομώ - Αυτονομώ;

Η κύρια κατοικία δηλώνεται στη φορολογική δήλωση (Έντυπο Ε1). Από εκεί θα αντληθούν πληροφορίες σχετικά με το συγκεκριμένο κριτήριο.

Σε περίπτωση που νοικιάζεις το ακίνητο ή το παραχωρείς δωρεάν κάπου (πχ. σε έναν συγγενή ή φίλο χωρίς αμοιβή) και θέλεις να κάνεις αίτηση για το πρόγραμμα Εξοικονομώ - Αυτονομώ, θα πρέπει αυτός που μένει στο σπίτι (ο ενοικιαστής ή αυτός στον οποίο το παραχωρείς δωρεάν) να το δηλώνει σαν κύρια κατοικία.

Δηλαδή, σύμφωνα με τη φορολογική δήλωση αυτού που μένει στο ακίνητο (Έντυπο Ε1) να προκύπτει ότι το συγκεκριμένο ακίνητο χρησιμοποιείται ως κύρια κατοικία.

Με το εξοχικό τι θα κάνεις;

Δηλαδή...το εξοχικό που πηγαίνεις 3 μέρες τον χρόνο δεν μπορείς να το εντάξεις στο συγκεκριμένο πρόγραμμα. Εκτός και αν κάποιος το χρησιμοποιεί ως κυρία κατοικία. Όλο τον χρόνο!

πόρτα και παράθυρο σπιτιού σε γωνία ενενήντα μοίρες

Πότε είναι επιλέξιμη μια πολυκατοικία;

Αν τώρα κάνεις αίτηση πολυκατοικίας (είτε Τύπου Α είτε Τύπου Β) τα κριτήρια για να είναι επιλέξιμη αλλάζουν λίγο.

Αίτηση πολυκατοικίας Τύπου Α

Πριν υποβάλλεις την αίτηση θα πρέπει να βάλεις τικ στα παρακάτω:

  • η πολυκατοικία θα πρέπει να έχει ΑΦΜ
  • η πολυκατοικία θα πρέπει να έχει αριθμό λογαριασμού και IBAN
  • θα πρέπει να έχει εκδοθεί Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης (ΠΕΑ) που αφορά στο σύνολο του κτιρίου που χρησιμοποιείται ως κατοικία. Δηλαδή, το ΠΕΑ δεν μπορεί να αφορά μεμονωμένα στο κάθε διαμέρισμα που ενδεχομένως συμμετέχει στην αίτηση αλλά σε ολόκληρο το κτίριο που χρησιμοποιείται σαν κατοικία.
  • θα πρέπει να έχει γίνει γενική συνέλευση και να έχει αποφασιστεί ο εκπρόσωπος που θα υποβάλλει την αίτηση

Η αίτηση πολυκατοικίας Τύπου Α αφορά παρεμβάσεις σε κοινόχρηστους χώρους της πολυκατοικίας και παρεμβάσεις σε διαμερίσματα. Δηλαδή, συνδέεται με αιτήσεις μεμονωμένων διαμερισμάτων.

Στο βάθος κίτρινες πολυκατοικίες

Αίτηση πολυκατοικίας Τύπου Β

Οι αιτήσεις πολυκατοικίας Τύπου Β περιλαμβάνουν μόνο παρεμβάσεις σε κοινόχρηστους χώρους και δεν συνδέονται με επιμέρους αιτήσεις από διαμερίσματα.

Και σε αυτήν την περίπτωση η αίτηση υποβάλλεται από τον εκπρόσωπο της πολυκατοικίας, ο οποίος θα έχει αποφασιστεί μετά από τη γενική συνέλευση.

Δες πού θα πρέπει να κάνεις τικ αν είσαι σε αυτήν την κατηγορία:

  • η πολυκατοικία θα πρέπει να έχει ΑΦΜ
  • η πολυκατοικία θα πρέπει να έχει αριθμό λογαριασμού και IBAN
  • θα πρέπει να έχει εκδοθεί Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης (ΠΕΑ) που αφορά στο σύνολο του κτιρίου που χρησιμοποιείται ως κατοικία. Δηλαδή, το ΠΕΑ δεν μπορεί να αφορά μεμονωμένα στο κάθε διαμέρισμα που ενδεχομένως συμμετέχει στην αίτηση αλλά σε ολόκληρο το κτίριο που χρησιμοποιείται σαν κατοικία.
  • θα πρέπει να έχει γίνει γενική συνέλευση και να έχει αποφασιστεί ο εκπρόσωπος ο οποίος θα υποβάλλει την αίτηση
  • η αίτηση αφορά μόνο παρεμβάσεις σε κοινόχρηστους χώρους

Μπορεί να ενταχθεί στο πρόγραμμα προσφυγική ή εργατική κατοικία;

Είναι που μάλλον δεν θα έχεις οικοδομική άδεια ε;
Όλα καλά!

Σε αυτήν την περίπτωση θα πρέπει απλά να πάρεις μια βεβαίωση από την αρμόδια υπηρεσία (πχ. Τμήμα Πρόνοιας της Γενικής Διεύθυνσης Περιφέρειας) η οποία θα λέει πως το συγκεκριμένο κτίριο χτίστηκε χωρίς την υποχρέωση οικοδομικής άδειας από την πολεοδομία.

Παλιός σκαραβαίος παρκαρισμένος μπροστά από παλιό σπίτι με άσπρα παντζούρια

Είναι επιλέξιμες οι ημιτελείς ή υπό κατασκευή κατοικίες;

Μήπως το παρακάνεις λίγο τώρα;

Ημιτελείς και υπό κατασκευή κατοικίες δεν είναι επιλέξιμες για το πρόγραμμα Εξοικονομώ - Αυτονομώ. Η κατοικία για την οποία κάνεις αίτηση θα πρέπει να είναι ολοκληρωμένη και να έχει ρεύμα (ηλεκτροδοτημένη).

Μέχρι πόσες κατοικίες μπορείς να βάλεις σε κάθε αίτηση;

Σε κάθε αίτηση μπορείς να επιλέξεις δαπάνες που αφορούν μία μόνο κατοικία. Ωστόσο, μπορείς να κάνεις παραπάνω από μία αίτηση και κάθε μία να αφορά διαφορετική επιλέξιμη κατοικία.

μπαλκόνι με κόκκινα και λευκά πλακάκια μπροστά από εισόδους σπιτιών

04 Επιλέξιμες παρεμβάσεις

Το νέο πρόγραμμα Εξοικονομώ - Αυτονομώ στοχεύει στην ενεργειακή αναβάθμιση και αυτονόμηση περισσότερων κατοικιών. Αυτό σημαίνει ουσιαστικά ότι οι παρεμβάσεις που περιλαμβάνει στοχεύουν σε σπίτια με μικρότερη ενεργειακή εξάρτηση και πιο φιλικά προς το περιβάλλον.

Και το καλύτερο, στο παιχνίδι έχουν μπει πια και οι παρεμβάσεις που αφορούν κοινόχρηστους χώρους πολυκατοικιών.

Για παράδειγμα, με την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων και συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας, παύεις να εξαρτάσαι απόλυτα από το δίκτυο της ΔΕΗ.

Φωτοβολταϊκά πάνελ τοποθετημένα σε χωράφι

Έτσι, λοιπόν, έχουμε 4 μεγάλες κατηγορίες παρεμβάσεων:

  1. Ενεργειακή εξοικονόμηση. Περιλαμβάνει εργασίες που θωρακίζουν ενεργειακά ένα σπίτι, όπως για παράδειγμα η τοποθέτηση καινούριων κουφωμάτων.
  2. Ενεργειακή αυτονομία. Με αυτές τις εργασίες παύεις να εξαρτάσαι απόλυτα από το δίκτυο της ΔΕΗ σε ό,τι αφορά τις ενεργειακές σου ανάγκες. Για παράδειγμα, η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων θα σου παρέχει τη δυνατότητα αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας.
  3. Έξυπνα συστήματα. Ξέρεις, αυτό που χτυπάς παλαμάκι και ανάβει φως; Τέτοιες εργασίες έχουμε εδώ, όπως είναι για παράδειγμα η εγκατάσταση συστημάτων απομακρυσμένου ελέγχου.
  4. Κοινόχρηστες. Τέτοιες είναι η αναβάθμιση του ανελκυστήρα ή η αναβάθμιση του συστήματος φωτισμού. Για να μην ψάχνεις τα κλειδιά στα σκοτάδια, ας πούμε.

Επιλέξιμες παρεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας

  • Αντικατάσταση κουφωμάτων
  • Τοποθέτηση/αντικατάσταση θερμοκάλυψης/κελύφους
  • Αναβάθμιση συστήματος θέρμανσης/ψύξης
  • Συστήματα ζεστού νερού χρήσης με χρήση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ)

Επιλέξιμες παρεμβάσεις ενεργειακής αυτονομίας

  • Συστήματα ηλεκτροπαραγωγής από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ)
  • Συστήματα αποθήκευσης ενέργειας από φωτοβολταϊκά
  • Υποδομές φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων

Ίσως στο μέλλον τα σπίτια να μοιάζουν περισσότερο σαν κι αυτό:

Επιλέξιμες παρεμβάσεις έξυπνων συστημάτων

  • Συστήματα απομακρυσμένου ελέγχου
  • Συστήματα έξυπνου φωτισμού
  • Συστήματα έξυπνης διαχείρισης του συστήματος θέρμανσης/ψύξης

Δες αυτό το video για μια εισαγωγή στο smart home:

Κοινόχρηστες επιλέξιμες παρεμβάσεις (πολυκατοικίες)

  • Αναβάθμιση ανελκυστήρα
  • Αναβάθμιση συστήματος φωτισμού

Ποιες παρεμβάσεις δεν είναι επιλέξιμες;

Κάποιες παρεμβάσεις δεν περιλαμβάνονται πια στο νέο πρόγραμμα Εξοικονομώ - Αυτονομώ και αυτές είναι:

  • η εγκατάσταση νέου καυστήρα πετρελαίου
  • η εγκατάσταση ενεργειακού τζακιού για Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Ενεργειακό τζάκι μπορείς να βάλεις με το νέο πρόγραμμα Εξοικονομώ - Αυτονομώ;

Τον χαβά σου εσύ, αλλά καλά κάνεις και ρωτάς.

Αν ζεις στην Αθήνα ή στη Θεσσαλονίκη όχι, είπαμε. Δεν μπορείς να βάλεις ενεργειακό τζάκι.
Αν ζεις οπουδήποτε αλλού, τότε go for it! Είναι και ρομαντικό, πώς να το κάνουμε τώρα;
Για την ακρίβεια μπορείς να μετατρέψεις το ήδη υπάρχον τζάκι κλειστού θαλάμου σε ανοιχτό και με την προϋπόθεση ότι θα έχει ελάχιστο βαθμό απόδοσης 70%.

Πρόσοψη σπιτιού με γαλάζια παράθυρα και μπαλκόνι με κόκκινα λουλούδια

05 Προϋπολογισμός

Πόσα χρήματα θα δοθούν συνολικά; Πόσα χρήματα δικαιούσαι με βάση την κατηγορία στην οποία ανήκεις και ό,τι άλλο θέλεις να ξέρεις σχετικά με το κασέρι του Εξοικονομώ - Αυτονομώ.

Συνολικός προϋπολογισμός προγράμματος

Το νέο πρόγραμμα Εξοικονομώ - Αυτονομώ προβλέπει πολύ μεγαλύτερο προϋπολογισμό από τα προηγούμενα μιας και στοχεύει στην αναβάθμιση περισσότερων κατοικιών (60.000 ετησίως μέχρι το 2030).

€850 εκατ. είναι το σύνολο των χρημάτων που θα διατεθούν από το πρόγραμμα. Από αυτά, τα €830 εκατ. θα κατανεμηθούν ανάλογα σε κάθε περιφέρεια και τα υπόλοιπα θα αντληθούν από το Ταμείο για το Εξοικονομώ κατ' οίκον ΙΙ για τις καλύψεις των δανείων.

Θα μπορείς να υποβάλλεις αίτηση μέχρι την κάλυψη του μέγιστου προϋπολογισμού. Δηλαδή, μέχρι να τελειώσουν τα λεφτά.

ο ουρανός όπως φαίνεται από τον ακάλυπτο μιας πολυκατοικίας

Ανώτατος προϋπολογισμός επιλέξιμων παρεμβάσεων ανά αίτηση

Ανάλογα με την εισοδηματική κατηγορία στην οποία ανήκεις διαμορφώνεται και ο ανώτατος προϋπολογισμός επιλέξιμων παρεμβάσεων (ή επιλέξιμων δαπανών, και τα δύο σωστά είναι).

Αυτό είναι το συνολικό ποσό το οποίο θα κοστίσουν οι παρεμβάσεις που θα κάνεις στο σπίτι σου και είναι διαφορετικό από το ποσό της επιχορήγησης που θα πάρεις.

Το ποσό της επιχορήγησης που θα πάρεις είναι ένα ποσοστό –και συγκεκριμένα αυτό που δικαιούσαι ανάλογα με την εισοδηματική κατηγορία που ανήκεις– επί του προϋπολογισμού των επιλέξιμων παρεμβάσεων, δηλαδή του ποσού που θα κοστίσουν οι εργασίες που θα κάνεις.

Έτσι, ο ανώτατος προϋπολογισμός επιλέξιμων παρεμβάσεων για κάθε κατηγορία αίτησης είναι:

  • €50.000 αν η αίτησή σου αφορά μονοκατοικία, μεμονωμένο διαμέρισμα ή διαμέρισμα ως μέρος της αίτησης πολυκατοικίας Τύπου Α.
  • €80.000 αν πρόκειται για αίτηση πολυκατοικίας Τύπου Β.
  • €100.000 αν έχεις υποβάλλει παραπάνω από μία αίτηση. Δηλαδή, αν για παράδειγμα έχεις υποβάλλει τρεις αιτήσεις για τρεις διαφορετικές κατοικίες, το σύνολο των παρεμβάσεων και για τις τρεις αιτήσεις/κατοικίες δεν θα πρέπει να ξεπερνά τις €100.000.

Αν οι επιλέξιμες δαπάνες της αίτησής σου ξεπερνούν τον ανώτατο προϋπολογισμό, θα βάλεις από την τσέπη σου ό,τι περισσεύει ή θα προσαρμοστούν ανάλογα από το πρόγραμμα. Γι' αυτό πρέπει να είσαι προσεκτικός με τα μαθηματικά.

Ανώτατος προϋπολογισμός λοιπών δαπανών

Οι λοιπές δαπάνες που επιχορηγούνται πλήρως σύμφωνα με τα προβλεπόμενα κόστη αυτών είναι:

  • κόστος διενέργειας δύο ενεργειακών επιθεωρήσεων.
  • αμοιβή συμβούλου έργου σχετικά με την υποβολή, παρακολούθηση και διεκπεραίωση της αίτησης.
  • αμοιβή για τυχόν έκδοση αδειών, εγκρίσεων, εκπόνηση μελετών όπου αυτές είναι απαραίτητες για την υλοποίηση των παρεμβάσεων.
  • έκδοση πιστοποιητικού ελέγχου ανελκυστήρα.
Πίνακας για τις ανώτατες τιμές επιλέξιμων δαπανών

Για το προβλεπόμενο κόστος των παραπάνω δες εδώ αναλυτικά μιας και αλλάζει λίγο από κατηγορία σε κατηγορία.

άνθρωπος σχεδιάζει σε χαρτί

Κάλυψη ιδιωτικής συμμετοχής σε περίπτωση δανείου

Γενικά, το ποσό που μένει από την επιχορήγηση για την κάλυψη των δαπανών που θα κάνεις, μπορείς είτε να το πληρώσεις από την τσέπη σου (Ίδια Κεφάλαια) είτε να πάρεις δάνειο. Το δάνειο δεν μπορεί να καλύψει το ποσό όμως που ξεπερνάει τον ανώτατο προϋπολογισμό επιλέξιμων δαπανών.

Σε περίπτωση που επιλέξεις να πάρεις δάνειο θα έχεις σχετικά ευνοϊκούς όρους. Για παράδειγμα:

  • υπάρχει η δυνατότητα πρόωρης, μερικής ή ολικής εξόφλησης του δανείου χωρίς επιπλέον επιβάρυνση του δανειολήπτη, δηλαδή χωρίς επιπλέον επιβάρυνση δική σου.
  • η τράπεζα δεν μπορεί να ζητήσει εμπράγματη εξασφάλιση για τη λήψη του δανείου. Δηλαδή, η τράπεζα δεν θα μπορεί να απαιτήσει από εσένα κανένα αντικείμενο αξίας σε περίπτωση μη αποπληρωμής του δανείου.
  • το κόστος διαχείρισης φακέλου του δανείου βαρύνει το Ταμείο του Εξοικονομώ κατ' οίκον ΙΙ και όχι τον ωφελούμενο, δηλαδή όχι εσένα.
  • το επιτόκιο είναι σταθερό σε όλη τη διάρκεια του δανείου (4,5 ή 6 χρόνια).
  • η καταβολή των δόσεων γίνεται κάθε μήνα.

Ποιο είναι το μέγιστο ποσοστό επιχορήγησης που μπορείς να πάρεις;

Το μέγιστο ποσοστό επιχορήγησης είναι το 95% και το ελάχιστο το 35%. Εξαρτάται από το σε ποια εισοδηματική κατηγορία ανήκεις και αν δικαιούσαι τις επιπλέον επιχορηγήσεις για τον κορονοϊό και την ενεργειακή αναβάθμιση.

Πότε δικαιούσαι ποσοστό επιχορήγησης 95%;

Πρόκειται για το μέγιστο ποσοστό επιχορήγησης του προγράμματος και θα το πάρεις αν πληροίς όλα τα παρακάτω:

  • το ατομικό σου εισόδημα είναι μικρότερο ή ίσο από €10.000 ή το οικογενειακό εισόδημα είναι μικρότερο ή ίσο από €20.000 (προκειμένου να ανήκεις στην πρώτη κατηγορία επιδότησης). Είσαι ήδη στο 65%.
  • δικαιούσαι το ποσοστό επιχορήγησης λόγω Covid-19 που είναι 10%. Έφτασες στο 75%.
  • δικαιούσαι το ποσοστό ενεργειακής αναβάθμισης 10% αν ανέβεις από καητηγορία Η ή Ζ στη Β. Κοντεύεις, είσαι στο 85%.
  • και για να πας στο 95% θα πρέπει να μένεις σε έναν από τους δήμους που ανήκουν σε λιγνιτικές περιοχές.

Πότε δικαιούσαι ποσοστό επιχορήγησης 85%;

Μπορείς να φτάσεις ποσοστό επιχορήγησης 85% αν πληροίς όλα τα παρακάτω:

  • το ατομικό σου εισόδημα είναι μικρότερο ή ίσο από €10.000 ή το οικογενειακό εισόδημα είναι μικρότερο ή ίσο από €20.000 (προκειμένου να ανήκεις στην πρώτη κατηγορία επιδότησης). Είσαι ήδη στο 65%.
  • δικαιούσαι το ποσοστό επιχορήγησης λόγω Covid-19 που είναι 10%. Έφτασες στο 75%.
  • δικαιούσαι το ποσοστό ενεργειακής αναβάθμισης 10% αν ανέβεις από καητηγορία Η και Ζ στη Β. Και έφτασες στο 85%.

Μπορείς γενικά να φτάσεις στο 85% επιχορήγηση αν ανήκεις στην πρώτη εισοδηματική κατηγορία (65%) και συνδυάζοντας δύο από τα τρία premium ποσοστά επιχορήγησης 10% (Covid-19, ενεργειακή αναβάθμιση και διαμονή σε λιγνιτικές περιοχές).

Τι θα γίνει αν υπερβαίνεις τον ανώτατο επιλέξιμο προϋπολογισμό παρεμβάσεων;

Καλό είναι να μην υπερβείς τον ανώτατο επιλέξιμο προϋπολογισμό παρεμβάσεων.

Όμως αν για κάποιον λόγο η αίτηση που κατέθεσες υπερβαίνει τον επιλέξιμο προϋπολογισμό, θα προσαρμοστεί στο ανώτατο όριο κι εσύ θα πρέπει να πληρώσεις το υπόλοιπο ποσό που μένει.

παλιά παντζούρια σπιτιού όπως φαίνονται από κάτω

06 Δικαιολογητικά

Ξέρεις, δημόσιο είναι αυτό...
Εδώ θα βρείς όλη τη χαρτούρα που θα πρέπει να έχεις μαζέψει πριν κάνεις την αίτηση. Γιατί και proactive είσαι και πολύ μπροστά είσαι και smart home θα έχεις!

Πάρε ανάσα και πάμε:

Απαραίτητα δικαιολογητικά για το Εξοικονομώ - Αυτονομώ

Εδώ είναι ολόκληρη η λίστα με όσα θα χρειαστείς για να κάνεις σωστά την αίτηση. Φρόντισε να κάνεις τικ σε όλα ανάλογα με την κατηγορία που βρίσκεσαι:

  • Δελτίο ταυτότητας ή διαβατηρίο του φυσικού προσώπου που κάνει την αίτηση.
  • Οικοδομική άδεια για το κτίριο που γίνεται η αίτηση επιδότησης ή οποιοδήποτε άλλο σχετικό έγγραφο που να το νομιμοποιεί.
  • Λογαριασμός της ΔΕΗ (ή άλλου παρόχου ηλεκτρικής ενέργειας).
  • Το πιο πρόσφατο εκκαθαριστικό σημείωμα φορολογίας εισοδήματος.
  • Αντίγραφο του τελευταίου Ε1 (δήλωση φορολογίας εισοδήματος), του ατόμου που κάνει την αίτηση, εφόσον η συγκεκριμένη κατοικία χρησιμοποιείται από τον ίδιο.
  • Αντίγραφο του Ε9 (δήλωση στοιχείων ακινήτων).
  • Για σπίτια που ενοικιάζονται ή παραχωρούνται δωρεάν απαιτούνται αντίγραφο της αναλυτικής κατάστασης για μισθώματα ακινήτων (Ε2) και υπεύθυνη δήλωση του Ν.1599/1986 του ενοίκου, ότι χρησιμοποιεί το συγκεκριμένο ακίνητο ως σπίτι ή επαγγελματική στέγη.
  • Για σπίτια που χρησιμοποιούνται από συγκύριο, τα δύο παραπάνω πιστοποιητικά μπορούν να αντικατασταθούν από αντίγραφο δήλωσης φορολογίας εισοδήματος (Ε1) συγκύριου, εφόσον το χρησιμοποιεί αυτός ως κατοικία.
  • Πρώτο πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης (ΠΕΑ).
  • Αν κάνεις αίτηση για πολυκατοικία είναι απαραίτητο να έχεις την απόφαση της γενικής συνέλευσης με την οποία έχει αποφασιστεί ο εκπρόσωπος -ο οποίος θα καταθέσει την αίτηση- καθώς επίσης ότι έχει αποφασιστεί ο τύπος της αίτησης, αν θα γίνει λήψη δανείου και από ποια τράπεζα και το ΑΦΜ της πολυκατοικίας.
Φωτογραφία Εντύπου Ε9, απαραίτητο για τη συμμετοχή στο Εξοικονομώ - Αυτονομώ

Τι συμβαίνει αν εκκρεμούν κάποια δικαιολογητικά;

Δεν θέλω τέτοια. Είπαμε ότι τα δικαιολογητικά που χρειάζεσαι είναι αυτά, είπαμε να κάνεις τικ σε όλα και μετά να κάνεις την αίτηση.

Για να μπορέσεις να ολοκληρώσεις τη διαδικασία της αίτησης και να θεωρηθεί ολοκληρωμένη θα πρέπει να έχεις όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά. Όλα!

Σε κάποια στάδια της αίτησης θα πρέπει να ανεβάζεις συγκεκριμένα δικαιολογητικά. Αν δεν τα έχεις ή δεν έχουν τη σωστή μορφή, θα ειδοποιηθείς από το σύστημα, έτσι ώστε να τα ανεβάσεις μέσα σε συγκεκριμένα χρονικό διάστημα. Επειδή λοιπόν ενδεχομένως να πρέπει να επικοινωνήσεις με δημόσιες υπηρεσίες για την έκδοση κάποιων από αυτά, είναι καλό να τα έχεις από πριν και να μην ρισκάρεις να καθυστερήσεις.

Τώρα, σε περίπτωση που για κάποιον λόγο υπάρχει απώλεια οικοδομικής άδειας (ας πούμε ότι κάπου χάθηκε, κάτι στην έφαγε, ξέρεις έχουν συμβεί τέτοια πράγματα) μπορείς να κάνεις την αίτηση. Αλλά θα πρέπει:

  • η απώλεια της οικοδομικής άδειας να είναι επιβεβαιωμένη από την αρμόδια υπηρεσία. Μην πας και γράψεις ότι την έχασες στη μετακόμιση. Καταλαβαίνεις.
  • να έχεις μία βεβαίωση της απώλειας από αρμόδια υπηρεσία.
  • να έχεις ένα ακόμα αποδεικτικό έγγραφο, όπως το συμβόλαιο. Αυτό το θέλουμε για τον αριθμό άδειας.

Σε αυτήν την περίπτωση, και μόνο εφόσον έχεις τα παραπάνω, μπορείς να υποβάλλεις την αίτηση. Σε διαφορετική περίπτωση, φρόντισε να μαζέψεις τα δικαιολογητικά που χρειάζεσαι από πριν.

07 Αίτηση

Τι πρέπει να κάνεις πριν την αίτηση

  1. Πρέπει να σιγουρευτείς ότι έχεις όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά ανάλογα με την κατηγορία που ανήκεις, να τα έχεις συγκεντρώσει σε έναν φάκελο και να τα έχεις μετατρέψει σε pdf προκειμένου να τα ανεβάσεις στην πλατφόρμα.
  2. Να έχεις εγγραφεί στο σύστημα και να έχεις επιβεβαιώσει τα στοιχεία σου. Αυτό θα γίνει με ένα email που θα σου στείλουν κι έναν πολύ μεγάλο κωδικό.
    Αυτόν τον κωδικό είναι καλό να τον κάνεις copy paste –για να είσαι σίγουρος ότι τον έχεις αντιγράψει σωστά– στο πεδίο της πλατφόρμας που θα σου ζητήσει, προκειμένου να εγγραφείς με επιτυχία (είναι το πρώτο βήμα δηλαδή που θα δεις στη διαδικασία της αίτησης παρακάτω).

Εκτός από τα δικαιολογητικά που αναφέρθηκαν παραπάνω, θα πρέπει να σιγουρευτείς και για τα εξής πριν ξεκινήσεις να κάνεις την αίτησή σου:

  • Έχεις κωδικούς TAXISnet.
  • Η υποβολή δήλωσης για υπαγωγή σε νόμο τακτοποίησης αυθαιρέτων
    κατασκευών θα πρέπει να έχει γίνει πριν από την υποβολή της αίτησης.
  • Υποβολή και εκκαθάριση δήλωσης για το φορολογικό έτος 2019.
  • Αν υπάρχουν και άλλοι δικαιούχοι δικαιωμάτων στο ακίνητο, πρέπει να εξασφαλιστεί η συναίνεσή τους και να αναγράφεται ορθά ο αριθμός παροχής ηλεκτρικής ενέργειας στη δήλωση Ε9.
  • Αν είναι νέο ακίνητο (δηλαδή αν αποκτήθηκε μετά τις 31/12/2019) θα πρέπει να έχει καταχωρηθεί στο Ε9.
  • Με την αίτηση επισυνάπτεται ο τίτλος ιδιοκτησίας και το πιστοποιητικό μεταγραφής από το αρμόδιο υποθηκοφυλακείο ή πιστοποιητικό καταχώρησης στα κτηματολογικά φύλλα του οικείου Κτηματολογικού Γραφείου.
  • Έκδοση Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης (ΠΕΑ) και συμπλήρωση του σχετικού Εντύπου Πρότασης Παρεμβάσεων ενεργειακής εξοικονόμησης-αυτονόμησης.

Η διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσεις βήμα βήμα για μια σωστή αίτηση στο πρόγραμμα Εξοικονομώ - Αυτονομώ

Στην επίσημη σελίδα του προγράμματος μπορείς να βρεις τον οδηγό και στο παράρτημα ΧΙΙ όλα τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσεις για να υποβάλεις σωστά την αίτησή σου.

Screenshot από την πλατφόρμα του προγράμματος Εξοικονομώ - Αυτονομώ

Μονοκατοικίες και μεμονωμένα διαμερίσματα

10 είναι τα στάδια από τη στιγμή που θα ξεκινήσεις την αίτηση μέχρι και την ολοκλήρωση της διαδικασίας.

  1. Αρχικά συνδέεσαι στην επίσημη πλατφόρμα του προγράμματος με τους κωδικούς TAXISnet. Την πρώτη φορά που θα μπεις θα γίνει αυθεντικοποίηση των στοιχείων σου και θα δημιουργηθεί το αρχείο της αίτησης. Επίσης καταχωρείς τα στοιχεία σου και τα βασικά στοιχεία του ακινήτου για το οποίο θα κάνεις αίτηση.
    Είπαμε αυτό είναι καλό να το κάνεις όσο νωρίτερα γίνεται. Μια καλή ευκαιρία είναι κατά την περίοδο δοκιμαστικής λειτουργίας της πλατφόρμας.
  2. Εδώ έχεις την επιλογή να δηλώσεις σύμβουλο έργου. Αν έχεις σύμβουλο καταχωρείς τα στοιχεία του και τον εξουσιοδοτείς προκειμένου να αναλάβει τη διαδικασία υποβολής αίτησης. Αν δεν έχεις σύμβουλο συνεχίζεις εσύ κανονικά.
    Σε αυτό το στάδιο συμπληρώνεις τα απαραίτητα οικονομικά στοιχεία του ακινήτου, επισυνάπτεις το πρώτο Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης (Α' ΠΕΑ) και το έντυπο πρότασης παρεμβάσεων.
    Ακολουθεί ηλεκτρονικός έλεγχος των στοιχείων που έχουν καταχωρηθεί. Αν υπάρχουν ελλείψεις, ενημερώνεται ο σύμβουλος ή εσύ προκειμένου να συμπληρωθούν τα έγγραφα που λείπουν.
  3. Στο τρίτο στάδιο καταχωρείς τις παρεμβάσεις που έχεις επιλέξει, το κόστος τους και τις ποσότητες.
    Εδώ μπορείς να δηλώσεις αν μελλοντικά θέλεις να προσλάβεις σύμβουλο και το πώς θα καλύψεις το ποσοστό των δαπανών που σου αναλογεί. Δηλαδή με Ίδια Κεφάλαια ή δάνειο.
    Αν επιλέξεις Ίδια Κεφάλαια δεν μπορείς να το αλλάξεις μελλοντικά. Αν επιλέξεις δάνειο, μπορείς να το αλλάξεις σε Ίδια Κεφάλαια στο στάδιο αίτησης δανείου και πριν πάει η αίτηση «προς Υπαγωγή».
  4. Μετά περνάς στο στάδιο υποβολής της αίτησης. Αν δεν υπάρχουν ελλείψεις, η αίτησή σου παίρνει έναν μοναδικό εξαψήφιο ακέραιο αριθμό πρωτοκόλλου και δεσμεύεται το ποσό επιχορήγησης. Εδώ ενημερώνεσαι για το ποσοστό επιχορήγησης, τον επιλέξιμο προϋπολογισμό, το κόστος παρεμβάσεων κλπ.
    Όταν υποβάλλεις την αίτηση, θα δεις τον χαρακτηρισμό «ειδική περίπτωση». Σε αυτό το στάδιο ελέγχονται εκ νέου όσα έχεις υποβάλλει μέχρι τώρα και αν υπάρχουν ελλείψεις μπορείς εντός συγκεκριμένου χρονικού διαστήματος να τις αναπληρώσεις.
  5. Αφού έχεις υποβάλλει την αίτηση, έχει έρθει η σειρά των δικαιολογητικών. Έχεις συγκεκριμένο χρονικό διάστημα στο οποίο θα πρέπει να υποβάλλεις όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά. Αυτά ελέγχονται και ειδοποιείσαι για τυχόν ελλείψεις ή προβλήματα προκειμένου να τα καταθέσεις.
  6. Αν μέχρι τώρα είναι όλα καλά και δεν σου λείπει τίποτα, η αίτησή σου βρίσκεται στο στάδιο οριστικής υποβολής της αίτησης.
    Αν έχεις επιλέξει Ίδια Κεφάλαια η αίτησή σου προχωράει αμέσως «προς Υπαγωγή». Πάμε καλά!
    Αν έχεις επιλέξει δάνειο πρέπει μέσα σε 130 ημέρες να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία αίτησης για δάνειο στην τράπεζα που επιθυμείς. Δηλαδή θα πρέπει να υποβάλλεις όλα τα απαραίτητα έγγραφα για τη δανειοληπτική διαδικασία και να εγκριθεί. Η τράπεζα έχει υποχρέωση να ολοκληρώσει τη διαδικασία εντός 60 ημερών εφόσον έχεις υποβάλλει όλα τα δικαιολογητικά.
    Αν το δάνειό σου εγκριθεί και είσαι σύμφωνος με το ποσό ή δεν υπάρχει κάποιο άλλο πρόβλημα, η αίτησή σου περνάει στο στάδιο «προς Υπαγωγή» και είσαι καλά.
    Σε αυτό το στάδιο μπορείς να αλλάξεις σε Ίδια Κεφάλαια, αν αλλάξεις γνώμη και δεν θέλεις να πάρεις δάνειο ή αν για παράδειγμα η τράπεζα σού εγκρίνει μικρότερο ποσό από αυτό που ζήτησες. Μπορείς επίσης να ακυρώσεις και την αίτηση δανείου αν την έχεις ήδη υποβάλλει.
    Τέλος, έχεις την επιλογή να υποβάλλεις ξανά αίτηση για δάνειο, αν η τράπεζα σου ενέκρινε μικρότερο ποσό. Σε αυτήν την περίπτωση έχεις παράταση 45 ημέρες στην προθεσμία δανειοδότησης. Μπορείς να το κάνεις όμως μία φορά μόνο.
  7. Ανά τακτά χρονικά διαστήματα γίνεται έλεγχος των αιτήσεων και οι ωφελούμενοι –κοινώς εσύ που υποβάλλεις την αίτηση– ενημερώνεσαι για το αν έχει εγκριθεί η αίτησή σου ή/και το δάνειο.
  8. Αν πάρεις θετική απάντηση πρέπει να δηλώσεις ηλεκτρονικά ότι αποδέχεσαι τη συμμετοχή σου στο πρόγραμμα και τους όρους του. Αυτό πρέπει να γίνει τουλάχιστον 30 ημέρες πριν από την ημερομηνία έναρξης υλοποίησης του έργου.
    Αν έχεις επιλέξει δάνειο, θα πρέπει εντός αυτού του χρονικού διαστήματος να υπογράψεις και τη σύμβαση.
    Επίσης, εδώ δηλώνεται και ο δικαιούχος σε περίπτωση αποβίωσης του φυσικού προσώπου που έκανε την αίτηση. Ο δικαιούχος θα πρέπει να έχει εμπράγματο δικαίωμα και να έχει πραγματοποιήσει εγγραφή στο σύστημα προκειμένου να δηλωθούν τα στοιχεία του.
  9. Στο ένατο βήμα, δηλώνεις τα στοιχεία των προμηθευτών στο σύστημα. Θα πρέπει ο προμηθευτής να έχει εγγραφεί ως χρήστης στο σύστημα και να έχει καταχωρηθεί τουλάχιστον ένας επαγγελματικός λογαριασμός ΙΒΑΝ.
    Εδώ θα πρέπει, επίσης, να ανεβάσεις φωτογραφίες με τα τμήματα του κτιρίου στα οποία θα γίνουν οι παρεμβάσεις καθώς επίσης και φωτογραφίες που θα δείχνουν γενικά το κτίριο.
    Σε περίπτωση που έχεις πάρει δάνειο γίνεται εκταμίευση του 70% του ποσού το οποίο δίνεται σαν προκαταβολή στον προμηθευτή.
    Αν έχεις επιλέξει χρηματοδότηση με Ίδια Κεφάλαια τότε καταβάλλεις το ποσό που σου αναλογεί στον προμηθευτή.
    Και στις δυο περιπτώσεις οι συναλλαγές γίνονται ηλεκτρονικά στο περιβάλλον της τράπεζάς σου και όχι στο σύστημα του Εξοικονομώ - Αυτονομώ. Ωστόσο, αφού τακτοποιήσεις αυτές τις οικονομικές διαδικασίες θα πρέπει να δηλώσεις στην πλατφόρμα του Εξοικονομώ - Αυτονομώ τα σχετικά στοιχεία.
    Τέλος, θα πρέπει να είσαι προσεκτικός με τα ποσά που καταβάλεις και να είναι ακριβώς αυτά που ορίζονται από το πρόγραμμα. Ούτε περισσότερα ούτε λιγότερα.
  10. Υλοποίηση των παρεμβάσεων και έκδοση δεύτερου Πιστοποιητικού Ενεργειακής Αποδοσης (Β' ΠΕΑ).
    Αφού γίνουν οι παρεμβάσεις ανεβάζεις φωτογραφίες με τα τμήματα στα οποία έγιναν οι παρεμβάσεις και τη γενικότερη όψη του κτιρίου καθώς επίσης και το Β' ΠΕΑ.
    Επίσης, καταχωρείς και τα παραστατικά των δαπανών που έγιναν.
  11. Είσαι σε καλό δρόμο. Σε αυτήν τη φάση, αφού έχουν γίνει οι επιλέξιμες παρεμβάσεις και έχεις ανεβάσει τις σχετικές φωτογραφίες – πριν και μετά–, υποβάλλεις ό,τι δικαιολογητικά μένουν καθώς επίσης και τη δήλωση πιστοποίησης για το έργο.
    Εφόσον έχουν ελεγχθεί όλα όσα έχεις υποβάλλει αποφασίζεται ο τελικός συνολικός επιλέξιμος προϋπολογισμός του έργου, το τελικό επιλέξιμο κόστος των παρεμβάσεων και των λοιπών εργασιών και το υπόλοιπο ποσό που θα πρέπει να καταβάλλεις στους προμηθευτές.
  12. Και φτάσαμε στο τέλος. Εφόσον έχουν τακτοποιηθεί όλες οι οικονομικές εκκρεμότητες από τη μεριά σου –εσύ που υποβάλλεις την αίτηση– ο προμηθευτής ενημερώνει το σύστημα προκειμένου είτε να εκταμιευθεί το υπόλοιπο ποσό του δανείου είτε για να πάρεις το ποσό που σου αναλογεί σε περίπτωση Ιδίων Κεφαλαίων.
  13. Και η διαδικασία έχει ολοκληρωθεί με επιτυχία. Το σπίτι σου είναι αναβαθμισμένο, έξυπνο και κουλ. Έλα, άξιζε τον κόπο.

Στον οδηγό του προγράμματος μπορείς να βρεις όλα τα έντυπα που θα χρειαστεί να καταθέσεις κατά τη διαδικασία της αίτησης. Ρίξε μια ματιά για παράδειγμα στο Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης:

Φωτογραφία από Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης

Και μην ξεχνάς πως πλέον θα έχεις το λιγότερο 5 λεπτά από τη στιγμή που θα δημιουργήσεις την αίτηση μέχρι και να την υποβάλεις καθώς επίσης θα ενημερώνεσαι με καλύτερο τρόπο από το σύστημα σχετικά με τα στοιχεία που συπληρώνεις.

Σε περίπτωση που η αίτηση αφορά πολυκατοικία – είτε Τύπου Α είτε Τύπου Β– η διαδικασία είναι η ίδια με τη διαφορά πως θα πρέπει να την κάνει ο εκπρόσωπος ή ο σύμβουλος έργου και να κατατεθούν και τα δικαιολογητικά που αφορούν μόνο στις πολυκατοικίες: απόφαση γενικής συνέλευσης, ΑΦΜ και λογαριασμός IBAN (τα στοιχεία του λογαριασμού μπορείς να τα δηλώσεις και πιο μετά από την έναρξη υποβολής της αίτησης).

κουμπιά ανελκυστήρα

Μέχρι πόσες αιτήσεις μπορείς να υποβάλλεις;

Μπορείς να κάνεις παραπάνω από μία αίτηση. Κάθε αίτηση θα αφορά όμως μόνο μία επιλέξιμη κατοικία.

Δεν μπορείς να κάνεις δύο αιτήσεις με διαφορετικές παρεμβάσεις για την ίδια επιλέξιμη κατοικία.

Αν κάνεις παραπάνω από μία αιτήσεις το συνολικό ποσό επιχορήγησης για όλες τις αιτήσεις δεν μπορεί να ξεπερνά τις €100.000.

Μπορείς να κάνεις μόνος σου την αίτηση;

Ναι. Την αίτηση μπορείς να την κάνεις και μόνος/η σου.
Ωστόσο, θα πρέπει να απευθυνθείς σε ενεργειακό επιθεωρητή για τα απαραίτητα πιστοποιητικά ή/και σε ένα τεχνικό γραφείο έτσι ώστε να έχεις βοήθεια τόσο για τη γραφειοκρατία όσο και τις εργασίες.

Αλλά δεν είναι και υποχρεωτικό. Αν είσαι τσακάλι με το δημόσιο μπορείς απλά να ακολουθήσεις τα βήματα για την αίτηση -αφού έχεις το πιστοποιητικό του ενεργειακού επιθεωρητή– και όλα καλά.

Επίσης μπορείς να δεις εδώ τις επίσημες οδηγίες για το πώς να εισάγεις τα στοιχεία σου στο σύστημα ενώ λειτουργεί και helpdesk για το Εξοικονομώ - Αυτονομώ από τις 07:00 έως τις 21:00. Μπορείς είτε να πάρεις τηλέφωνο είτε να στείλεις email.

Μπαλκόνια από πολυκατοικίες στο κέντρο της Αθήνας

08 Συχνές ερωτήσεις

Τι εννοούμε χρήση κύριας κατοικίας;

Η κύρια κατοικία δηλώνεται στη φορολογική δήλωση (Ε1), είναι εκεί που μένεις. Το σπίτι σου.

Αν όμως θέλεις να κάνεις αίτηση για κάποια κατοικία στην οποία δεν μένεις εσύ αλλά σου ανήκει, έχεις εμπράγματο δικαίωμα (έχεις ψιλή κυριότητα, επικαρπία ή πλήρη κυριότητα) και την παραχωρείς ή τη νοικιάζεις θα πρέπει:

  • να προσκομίσεις το δικό σου Ε2, με το οποίο θα αποδεικνύεται η παραχώρηση ή η ενοικίαση.
  • να καταθέσεις το Ε1 του προσώπου που μένει στην κατοικία έτσι ώστε να αποδειχθεί η χρήση κύριας κατοικίας. Προφανώς θα πρέπει από κάποιον να δηλώνεται ως κύρια κατοικία. Λογικό.

Πότε μια κατοικία είναι νόμιμη;

Για να είναι νόμιμη μια κατοικία θα πρέπει να υπάρχει οικοδομική άδεια.

Αν δεν υπάρχει οικοδομική άδεια ή αυτή που υπάρχει δεν ανταποκρίνεται στην τωρινή κατάσταση του κτιρίου, θα πρέπει να βγάλεις μία ή να καταθέσεις κάποιο άλλο νομιμοποιητικό έγγραφο όπως για παράδειγμα την υπαγωγή της δηλούμενης κατασκευής ή χρήσης σε νόμο τακτοποίησης αυθαίρετων κατασκευών.

Αν έχεις υποβάλλει αίτηση στον Β Κύκλο του Εξοικονομώ κατ' οίκον ΙΙ μπορείς να συμμετάσχεις και στο Εξοικονομώ - Αυτονομώ;

Όχι.
Αν έχεις υποβάλλει αίτηση στο Εξοικονομώ κατ' όικον ΙΙ και έχεις πάρει την επιχορήγηση, είτε στον Α Κύκλο είτε στον Β Κύκλο, για την περίοδο 2014-2020 δεν μπορείς να συμμετάσχεις και στο Εξοικονομώ - Αυτονομώ κάνοντας αίτηση για την ίδια επιλέξιμη κατοικία.

Αν όμως η νέα αίτηση αφορά άλλη επιλέξιμη κατοικία από αυτήν για την οποία ήδη έχεις λάβει επιχορήγηση δεν έχεις κανένα πρόβλημα. Σήκωσε μανίκια!

Αν επίσης είχες υποβάλλει αίτηση στο Εξοικονομώ κατ' όικον Ι, την περίοδο 2007-2013, μπορείς να συμμετάσχεις στο νέο πρόγραμμα Εξοικονομώ - Αυτονομώ ακόμα και για την ίδια επιλέξιμη κατοικία ακόμα κι αν έχεις πάρει επιχορήγηση.

Πορτοκαλί πρόσοψη κτιρίου με κλειστά παντζούρια

Μπορείς να συμμετάσχεις στο Εξοικονομώ - Αυτονομώ αν είσαι ενοικιαστής;

Όχι.

Δικαίωμα συμμετοχής έχουν μόνο όσοι έχουν εμπράγματο δικαίωμα στην κατοικία για την οποία υποβάλλεται η αίτηση.

Ενδεχομένως όμως να μπορεί να συμμετάσχει ο ιδιοκτήτης σου, αν πληροί τα κριτήρια συμμετοχής.

Τι είναι ενεργειακή αναβάθμιση;

Εκτός από βασικό στόχο του προγράμματος Εξοικονομώ - Αυτονομώ, η ενεργειακή αναβάθμιση είναι ένας πολύ ευρύς όρος που αφορά στο ποσό ενέργειας που καταναλώνει ένα κτίριο για τις διάφορες ανάγκες του.

Στο πλαίσιο του προγράμματος, αφορά όλες τις εργασίες που θα κάνεις στο σπίτι σου και θα έχουν σαν αποτέλεσμα να καταναλώνεις λιγότερη ενέργεια και να πληρώνεις και λιγότερα επίσης.

Πώς;
Σκέψου κάτι πολύ απλό. Τα παλιά κουφώματα έχουν μεγαλύτερες απώλειες ενέργειας. Δηλαδή τον χειμώνα μπαίνει κρύο και το καλοκαίρι ζέστη με αποτέλεσμα να χρειάζεσαι περισσότερη ενέργεια για να θερμάνεις ή να ψύξεις αντίστοιχα τον χώρο σου. Αν βάλεις καινούρια κουφώματα τα οποία θα εφαρμόζουν καλύτερα, αμέσως χρειάζεται να δαπανήσεις λιγότερη ενέργεια για να θερμάνεις ή να ψύξεις τον χώρο. Ένα άλλο παράδειγμα είναι η θερμομόνωση.

Επιπλέον τα ενεργειακά αναβαθμισμένα σπίτια θα έχουν και ελαφρύνσεις στη φορολογία.
Πρόκειται για ένα νομοσχέδιο που είναι ακόμα υπό συζήτηση και προτείνει τα ενεργειακά αναβαθμισμένα σπίτια από μια κατηγορία και πάνω να πληρώνουν μικρότερο ΕΝΦΙΑ και μικρότερους φόρους που αφορούν στο ακίνητο.

Πώς θα μάθεις αν είσαι στην ενεργειακή κατηγορία Γ;

Κοίτα, αν το σπίτι είναι από το '70 και δεν έχεις κάνει ποτέ κανενός είδους αναβάθμιση/ανακαίνιση (να αλλάξεις κουφώματα, να κάνεις μια θερμομόνωση, ξέρεις τέτοια πραγματάκια) θα είσαι και πολύ πιο κάτω από την Γ κατηγορία κατά 99%.

Ωστόσο, γι' αυτόν τον λόγο χρειάζεσαι τον ενεργειακό επιθεωρητή που θα σου δώσει το Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης. Εκεί θα αναγράφεται ακριβώς η ενεργειακή κατηγορία που ανήκει το σπίτι σου. Έτσι κι αλλιώς είναι ένα από τα δικαιολογητικά που χρειάζεσαι.

Ποιες είναι οι λιγνιτικές περιοχές;

Οι λιγνιτικές περιοχές βρίσκονται στις περιφέρειες Αρκαδίας, Κοζάνης και Φλώρινας και είναι οι δήμοι:

  • Δήμος Μεγαλόπολης
  • Δήμος Γορτυνίας
  • Δήμος Κοζάνης
  • Δήμος Βελβεντού
  • Δήμος Βοίου
  • Δήμος Εορδαίας
  • Δήμος Σερβίων
  • Δήμος Φλώρινας
  • Δήμος Αμυνταίου
  • Δήμος Πρεσπών

Μπορείς να πάρεις δάνειο;

Ναι.
Το δάνειο είναι προαιρετικό και μπορεί να φτάσει μέχρι τις €32.500, είναι άτοκο και μπορεί να έχει διάρκεια από 4 έως 6 έτη.

Σε περίπτωση λοιπόν που θέλεις να πάρεις δάνειο, θα κάνεις την αίτηση ηλεκτρονικά και θα επιλέξεις και την τράπεζα που προτιμάς.

Αν λάβεις θετική απάντηση από την τράπεζα μπορείς να συνεχίσεις και να απευθυνθείς και στον ενεργειακό επιθεωρητή για την έκδοση του πρώτου πιστοποιητικού.

μέρος από το εξωτερικό παλιάς μονοκατοικίας

Αν είσαι στον Τειρεσία μπορείς να κάνεις αίτηση και για το Εξοικονομώ - Αυτονομώ;

Σε περίπτωση που ενδιαφέρεσαι να ενταχθείς στο Εξοικονομώ - Αυτονομώ έχεις ανά πάσα στιγμή τη δυνατότητα να κάνεις αμετάκλητη δήλωση για μη λήψη δανείου και να προχωρήσεις την αίτηση σε κατάσταση «προς υπαγωγή».

Πρέπει να προσλάβεις μηχανικό;

Μπορείς, γιατί όχι;
Η αλήθεια είναι ότι ίσως και να σου φανεί πολύ χρήσιμος με τη γραφειοκρατία.

Και να τι θα κάνει για σένα αν τον προσλάβεις:

  • θα σε ενημερώσει έγκαιρα για τα δικαιολογητικά που χρειάζεσαι. Μάλλον θα έχει μεγαλύτερη εξοικείωση με το πρόγραμμα και τις ανάγκες του οπότε θα μπορεί να σε κατατοπίσει πιο γρήγορα. Μάλλον.
  • θα ψάξει για σένα τα σχέδια του κτιρίου -αν χρειαστεί- στην αρμόδια πολεοδομία.
  • θα κάνει αποτύπωση κτιρίων για τα οποία δεν υπάρχουν σχέδια για κάποιον λόγο.
  • θα ελέγξει την εγκυρότητα των πιστοποιητικών και των κατασκευών.
  • θα συντάξει το Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης.
  • θα συντάξει προκαταβολικά τη λίστα με τα υλικά και τις εργασίες για τις επιλέξιμες δαπάνες που σου ταιριάζουν, έτσι ώστε να έχεις μια εκτίμηση για το ποσό που θα πρέπει να πληρώσεις.

Γενικά, η διαδικασία της αίτησης για το Εξοικονομώ - Αυτονομώ είναι κάπως περίπλοκη και θέλει προσοχή.

Θα ήταν καλό πριν ξεκινήσεις να κάνεις την αίτηση, να κάνεις έναν καλό σχεδιασμό σχετικά με τις παρεμβάσεις που θέλεις να κάνεις, να ελέγξεις ποια δικαιολογητικά έχεις και ποια ενδεχομένως να χρειαστείς και να ζητήσεις τη συμβουλή ενός ειδικού όπου χρειάζεται.

Πότε θα ανοίξει ο επόμενος κύκλος του Εξοικονομώ - Αυτονομώ;

Το καλοκαίρι θα ανακοινωθεί ο καινούριος κύκλος για το Εξοικονομώ - Αυτονομώ με κάποιες διαφορές από το πρόγραμμα όπως τρέχει τώρα.
Συγκεκριμένα, το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας θα δώσει προτεραιότητα σε νοικοκυριά με χαμηλό εισόδημα και θα προσθέσει περισσότερες επιλέξιμες δαπάνες προκειμένου να αντιμετωπίσει πιο δραστικά την ενεργειακή φτώχεια. Ακόμη εξετάζεται το ενδεχόμενο η επιδότηση να εξαρτάται από τις κλιματολογικές συνθήκες της κάθε περιοχής (όπως για παράδειγμα συμβαίνει και με το επίδομα θέρμανσης) έτσι ώστε να υπάρξει και μια πιο δίκαιη κατανομή των πόρων και να επωφεληθούν αυτοί που έχουν πραγματικά ανάγκη.


Με το Εξοικονομώ κατ' οίκον Ι (για την περίοδο 2007-2013) αναβαθμίστηκαν ενεργειακά συνολικά 60.000 σπίτια.
Με τη συνέχεια του προγράμματος, Εξοικονομώ κατ' οίκον ΙΙ (2014-2020) υπολογίζεται ότι αναβαθμίστηκαν περίπου 100.000 κατοικίες και με προϋπολογισμό €275 εκατομμύρια.

Τώρα, με το Εξοικονομώ - Αυτονομώ και με συνολικό προϋπολογισμό €850 εκατομμύρια υπολογίζεται να αναβαθμίζονται 60.000 σπίτια τον χρόνο μέχρι και το 2030 ή μέχρι να εξαντληθούν οι πόροι.

Με το νέο πρόγραμμα Εξοικονομώ - Αυτονομώ ελπίζουμε πως δεν θα μείνει κανείς εκτός και περισσότεροι θα καταφέρουν να αναβαθμίσουν τα σπίτια τους. Και επειδή έχουμε καραντίνα, έχε το νου σου για τυχόν παρατάσεις και αλλαγές που ίσως να γίνουν.

Και αφού φτιάξεις το σπίτι σου με το Εξοικονομώ - Αυτονομώ μην ξεχάσεις να εξοικονομήσεις και με την ασφάλεια κατοικίας στην Hellas Direct. Είναι κρίμα να κάνεις τόσο κόπο και να σου έρθει από αλλού! Διάλεξε τις καλύψεις που σου ταιριάζουν για το ανακαινισμένο σπιτικό σου και ακόμα κι αν έχεις στεγαστικό, το αναλαμβάνουμε εμείς!

Δες κι αυτά