Επιδότηση από το Εξοικονομώ κατ' οίκον ΙΙ: τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσεις

Όλες οι πληροφορίες που χρειάζεσαι για να κάνεις σωστά την αίτησή σου και να διεκδικήσεις επιχορήγηση για την ενεργειακή αναβάθμιση του σπιτιού σου!

Επιδότηση από το Εξοικονομώ κατ' οίκον ΙΙ: τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσεις

Από 16 Σεπτεμβρίου, ανοίγουν τμηματικά, ανά περιφέρεια, οι πλατφόρμες του Εξοικονομώ κατ’ οίκον ΙΙ, για όσους θέλουν να κάνουν αίτηση και να διεκδικήσουν επιδότηση για την ενεργειακή αναβάθμιση του σπιτιού τους.

Τι είναι το Εξοικονομώ κατ' οίκον;

Είναι ένας τρόπος να χρηματοδοτήσεις εργασίες που θα κάνουν το σπίτι σου πιο "πράσινο", εξοικονομώντας ενέργεια, και άρα χρήματα! Πώς δουλεύει; Αν εγκριθείς, διαλέγεις ποιες παρεμβάσεις θέλεις να κάνεις για να μειώσεις τις ενεργειακές ανάγκες του σπιτιού σου - π.χ. κουφώματα ή θερμομόνωση - και κερδίζεις επιδότηση από 25% έως 75% του συνολικού προϋπολογισμού της ανακαίνισης. Μπορείς, εναλλακτικά, να διεκδικήσεις άτοκο δάνειο για το σύνολο του προϋπολογισμού.

Το πρόγραμμα λειτουργεί με συγκεκριμένες προϋποθέσεις και οδηγίες. Και για να μην ψάχνεις αλλού, φτιάξαμε αυτόν τον οδηγό που θα σε βοηθήσει να καταλάβεις ποια ακριβώς είναι η διαδικασία και πώς θα εγκριθεί η αίτησή σου.  

Παλιό κτίριο κοιτώντας από κάτω

Πότε ξεκινάνε οι αιτήσεις σε κάθε περιφέρεια;

Οι πλατφόρμες για την υποβολή αιτήσεων ανοίγουν τμηματικά, ανά περιφέρεια:

16 Σεπτεμβρίου: Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Κεντρικής Μακεδονίας, Ηπείρου, Θεσσαλίας, Δυτικής Ελλάδας

19 Σεπτεμβρίου: Περιφέρεια Πελοποννήσου, Ιόνιων Νήσων

20 Σεπτεμβρίου: Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, Βορείου Αιγαίου

23 Σεπτεμβρίου: Περιφέρεια Αττικής

25 Σεπτεμβρίου: Περιφέρεια Κρήτης, Νοτίου Αιγαίου

26 Σεπτεμβρίου: Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας

Μέχρι πότε μπορώ να υποβάλω αίτηση;

Μπορείς να υποβάλεις την αίτησή σου μέχρι να εξαντληθούν τα κεφάλαια που έχουν οριστεί από το πρόγραμμα για καθεμία από τις 13 περιφέρειες.

Πάντως, τελική προθεσμία για την υποβολή αιτήσεων είναι 31-12-2021.

Τι είδους χρηματοδότηση θα έχω;

Με το πρόγραμμα αυτό μπορείς να κάνεις συγκεκριμένες παρεμβάσεις στο σπίτι σου, που θα έχουν ως αποτέλεσμα την εξοικονόμηση ενέργειας. Ανάλογα με το εισόδημά σου, μπορείς να εξασφαλίσεις:

είτε επιδότηση για ένα μέρος του προϋπολογισμού των εργασιών  - από 25% έως και 70% - με τη δυνατότητα να πάρεις άτοκο δάνειο για να καλύψεις το υπόλοιπο ποσό

είτε άτοκο τραπεζικό δάνειο για το σύνολο του ποσού

Ο προϋπολογισμός παρεμβάσεων για κάθε συμμετέχοντα δεν μπορεί να υπερβαίνει τα €250 ανά τ.μ. επιφάνειας του σπιτιού, με μέγιστο κόστος παρεμβάσεων τα €25.000 ανά κατοικία. Σε περίπτωση διαμερίσματος σε πολυκατοικία, το ποσό αυτό περιλαμβάνει και την αναλογία των κοινοχρήστων χώρων.

Επίσης, αν εγκριθείς στο πρόγραμμα και επιτευχθεί ο ελάχιστος ενεργειακός στόχος που θα έχεις θέσει, θα καλυφθείς για το κόστος των δύο ενεργειακών επιθεωρήσεων που θα χρειαστεί να κάνεις - μία πριν υποβάλεις την αίτηση και μία μετά την υλοποίηση των έργων - για την αμοιβή συμβούλου, η συμμετοχή του οποίου είναι προαιρετική, και για τα τυχόν έξοδα που θα χρειαστούν για εκδόσεις αδειών/εγκρίσεων.

Στόρια παραθύρων κτιρίου

Τι παρεμβάσεις μπορώ να κάνω;

1.       Αντικατάσταση κουφωμάτων
Αν έχεις μονοκατοικία, έχεις και τη δυνατότητα αντικατάστασης της εξώπορτας. Αν πρόκειται για πολυκατοικία, υπάρχει και δυνατότητα αντικατάστασης των κουφωμάτων του κλιμακοστασίου και του φωταγωγού.

Και αν διαλέξεις να γίνουν εργασίες στα κουφώματα, ως συμπληρωματική δαπάνη, χρηματοδοτείται και η τοποθέτηση σκιάστρων (τέντες, ρολά κ.λπ.).

2.       Θερμομόνωση
Περιλαμβάνεται η εξωτερική θερμομόνωση δώματος, η θερμομόνωση κάτω από στέγη και η θερμομόνωση εξωτερικής τοιχοποιίας.

3.       Αναβάθμιση συστήματος θέρμανσης/ψύξης
Μπορείς να διαλέξεις την εγκατάσταση συστήματος θέρμανσης ή την αντικατάστασή του με καινούριο σύστημα πετρελαίου/φυσικού αερίου/υγραερίου/βιομάζας/αντλίας θερμότητας. Επίσης υπάρχει και η δυνατότητα εγκατάστασης διατάξεων αυτομάτου ελέγχου της λειτουργίας του συστήματος θέρμανσης, όπως χρονοδιακόπτες, αυτοματισμούς και θερμοστάτες χώρων.

4.       Αναβάθμιση παροχής ζεστού νερού
Η αναβάθμιση γίνεται με τη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, μέσα από την τοποθέτηση αντλίας θερμότητας ή ηλιακού συστήματος, για παράδειγμα.

Οποιαδήποτε πρόταση για παρέμβαση ή για συνδυασμό παρεμβάσεων πρέπει να πετυχαίνει ένα συγκεκριμένο ποσοστό εξοικονόμησης ενέργειας: από 40% έως 70% ανάλογα με την εισοδηματική κατηγορία που βρίσκεται ο συμμετέχοντας.

Πάνω όροφος σπιτιού με μπαλκόνι

Κριτήρια αξιολόγησης για τη συμμετοχή

Κάθε αίτηση αξιολογείται με βάση συγκεκριμένα κριτήρια που αφορούν εσένα, ως ιδιοκτήτη, και το σπίτι σου.

Έχω δικαίωμα συμμετοχής;

Για να μπορείς να συμμετέχεις πρέπει να πληροίς τις παρακάτω προϋποθέσεις:

1. Να κάνεις την αίτηση μόνο ως φυσικό πρόσωπο.

2. Να έχεις έμπρακτο δικαίωμα στο σπίτι όπου θέλεις να κάνεις τις εργασίες, δηλαδή να έχεις την πλήρη κυριότητα, την επικαρπία ή την ψιλή κυριότητα στο σπίτι.

3. Να έχεις εισόδημα έως και €35.000 ή οικογενειακό εισόδημα έως €45.000, για να διεκδικήσεις επιχορήγηση από 25% έως 70% του κόστους.

Με βάση το εισόδημά σου, αλλάζει και το ποσοστό επιχορήγησης που μπορείς να διεκδικήσεις, όπως φαίνεται στον παρακάτω πίνακα, με τις 7 κατηγορίες εισοδημάτων.

Πίνακς ποσοστών επιχορήγησης για το Εξοικονομώ κατ' οίκον ΙΙ

Για παράδειγμα, αν βρίσκεσαι στην κατηγορία 1, με ατομικό εισόδημα έως €10.000 δικαιούσαι επιχορήγηση ύψους 60%. Σε περίπτωση που έχεις παιδιά, δικαιούσαι αύξηση κατά 5% για κάθε παιδί, με μέγιστο ποσοστό επιχορήγησης 70%.

Σε περίπτωση που έχεις πάνω από €35.000 ατομικό εισόδημα ή €45.000 οικογενειακό εισόδημα (κατηγορία 7), μπορείς να διεκδικήσεις και πάλι συμμετοχή στο πρόγραμμα, αλλά μόνο για δάνειο του συνολικού προϋπολογισμού και όχι για επιχορήγηση.

Και στις 7 κατηγορίες, καλύπτεται το κόστος των δύο ενεργειακών επιθεωρήσεων, η αμοιβή του συμβούλου και η αμοιβή για τυχόν εκδόσεις αδειών ή μελετών.

Αν είμαι παντρεμένος-η πρέπει να δηλώσω οικογενειακό εισόδημα;

Ναι! Αν είσαι παντρεμένος-η, δηλώνεις οικογενειακό εισόδημα. Για τον υπολογισμό του, χρησιμοποιούνται τα στοιχεία του TAXIS και αθροίζονται το εισόδημά σου, το εισόδημα του/ης συζύγου και τυχόν εισοδήματα παιδιών σου.

Ποιες είναι οι προϋποθέσεις για να επιλεγεί το σπίτι μου;

Το σπίτι σου πρέπει να πληροί τις εξής προϋποθέσεις:

  • Μπορεί να είναι είτε μονοκατοικία, είτε πολυκατοικία, είτε μεμονωμένο διαμέρισμα.
  • Πρέπει να χρησιμοποιείται ως κύρια κατοικία και αυτό θα πρέπει να αποδεικνύεται και στο Ε1 του περασμένου φορολογικού έτους. Αν από τη συγκεκριμένη δήλωση δεν προκύπτει ότι το κτίριο ήταν σε χρήση, μπορείς να χρησιμοποιήσεις αντίστοιχα δικαιολογητικά ενός από τα δύο προηγούμενα φορολογικά έτη.
  • Πρέπει να έχει οικοδομική άδεια ή οποιοδήποτε άλλο νομιμοποιητικό έγγραφο από το οποίο προκύπτει ότι η κατοικία υφίσταται νόμιμα.
  • Πρέπει να μην έχει κριθεί κατεδαφιστέο.
  • Πρέπει να έχει περάσει από ενεργειακή επιθεώρηση (μετά τις 26-11-2017) και να έχει καταταχθεί σε κατηγορία χαμηλότερη ή ίση της Δ.

Η αίτηση

Η αίτηση γίνεται ηλεκτρονικά εδώ. Αλλά προτού κάνεις την αίτηση πρέπει να έχεις κάνει την πρώτη ενεργειακή επιθεώρηση και να έχεις συγκεντρώσει τα απαραίτητα δικαιολογητικά. Καλό είναι να τα ξέρεις από πριν γιατί μπορεί να χρειαστεί να κάνεις μια-δυο επισκέψεις στην πολεοδομία!

Ποια δικαιολογητικά πρέπει να συγκεντρώσω πριν την αίτηση;

  • Δελτίο ταυτότητας ή διαβατήριο
  • Οικοδομική άδεια του κτιρίου ή άλλο νομιμοποιητικό έγγραφο (π.χ. βεβαίωση μηχανικού για κατοικία προ του έτους 1955, δήλωση αυθαιρέτου στο νόμο 4178/13 ή 4495/17)
  • Το τελευταίο Εκκαθαριστικό Φορολογίας Εισοδήματος
  • Το τελευταίο αντίγραφο της Δήλωσης Φορολογίας Εισοδήματος (Ε1)
  • Αντίγραφο της Δήλωσης Στοιχείων Ακινήτων (Ε9)
  • Πρόσφατο αντίγραφο Αναλυτικής Κατάστασης για τα Μισθώματα Ακινήτων (Ε2), αν πρόκειται για ενοικιαζόμενη κατοικία ή κατοικία που παραχωρείται δωρεάν

Τι πρέπει να ελέγξω πριν κάνω την αίτηση;

Πριν προχωρήσεις στην αίτηση, πέρα από τα παραπάνω δικαιολογητικά που θα πρέπει να συγκεντρώσεις, θα χρειαστεί να εξασφαλίσεις ότι:

  • Πληρούνται τα κριτήρια για το σπίτι και το εισόδημά σου
  • Έχεις πρόσβαση στην εφαρμογή TAXISnet
  • Δεν έχεις καμία εκκρεμότητα νομιμοποίησης του σπιτιού.
  • Έχεις κάνει κανονικά τη δήλωση για το φορολογικό έτος 2018, χωρίς εκκρεμότητες.
  • Στα φορολογικά έντυπα που αφορούν στην κατοικία, αναγράφεται ο αριθμός παροχής ηλεκτρικής ενέργειας.
  • Έχεις κάνει την πρώτη ενεργειακή επιθεώρηση του σπιτιού. Ο ενεργειακός επιθεωρητής, θα εκδώσει ένα Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης (Α’ ΠΕΑ) στο οποίο θα παραθέτει στοιχεία για το κατά πόσο πληρούνται τα κριτήρια για το σπίτι σου και θα προτείνει παρεμβάσεις με συγκεκριμένο ποσό εξοικονομούμενης πρωτογενούς ενέργειας. Αν έχεις κάνει ήδη ενεργειακή επιθεώρηση, μπορείς να χρησιμοποιήσεις αυτήν, αρκεί να έχει ημερομηνία μετά τις 26 Νοεμβρίου 2017.
Παλιό κτίριο φτιαγμένο με τούβλα και παράθυρα με πρασινάδα

Ποια βήματα θα ακολουθήσω από την αρχή μέχρι την υλοποίηση των έργων;

  1. Η αίτηση

Υποβάλεις ηλεκτρονικά την αίτησή σου στο πληροφοριακό σύστημα της επίσημης διαδικτυακής πύλης του Προγράμματος. Αν θέλεις να χρησιμοποιήσεις Σύμβουλο Έργου για τη διαδικασία υποβολής της αίτησης, καταχωρείς τα στοιχεία του και τον εξουσιοδοτείς ώστε να μπορεί να μπει στην αίτησή σου με τους κωδικούς σου στο taxisnet. Ο ίδιος θα μπορεί να συμπληρώσει όλα τα στοιχεία της αίτησης, μέχρι το στάδιο πριν την τελική υποβολή, η οποία πραγματοποιείται υποχρεωτικά από σένα.

2.  Διασταύρωση στοιχείων

Διασταυρώνονται από το taxisnet τα οικονομικά στοιχεία και τα στοιχεία του ακινήτου που καταχώρησες. Μόνο εφόσον υπάρχει ταύτιση, προχωράει η αίτηση στο επόμενο στάδιο.

3. Επιλογή χρηματοδότησης του υπόλοιπου ποσού

Καταχωρείς, είτε εσύ είτε ο σύμβουλος, στο πληροφοριακό σύστημα τα στοιχεία του πιστοποιητικού της πρώτης ενεργειακής επιθεώρησης (Α’ ΠΕΑ), τις παρεμβάσεις που έχεις διαλέξει, το κόστος τους καθώς και τον ενεργειακό στόχο που θα πετύχεις μετά την υλοποίησή τους.

Δηλώνεις με ποιο χρηματοδοτικό σχήμα θέλεις να μπεις στο πρόγραμμα, δηλαδή αν θα χρηματοδοτήσεις το υπόλοιπο ποσό με δικά σου χρήματα (Ίδια Κεφάλαια) ή με δάνειο από την τράπεζα. Η επιλογή Ιδίων Κεφαλαίων δεν μπορεί να αλλάξει στη συνέχεια. Η επιλογή δανείου μπορεί να αλλάξει σε Ίδια Κεφάλαια στο αμέσως επόμενο στάδιο αίτησης δανείου.

Επισυνάπτεις ηλεκτρονικά στην αίτησή σου τα δικαιολογητικά που απαιτούνται σε μορφή pdf.

4. Έλεγχος πληρότητας στοιχείων

Γίνεται έλεγχος από το πληροφοριακό σύστημα σχετικά με την πληρότητα των καταχωρήσεων, τα οικονομικά στοιχεία, τα στοιχεία του ακινήτου, την επίτευξη του ενεργειακού στόχου και την (αριθμητική) πληρότητα των απαιτούμενων δικαιολογητικών.

Εάν διαπιστωθεί ότι η αίτηση έχει ελλείψεις, ενημερώνεσαι για τυχόν στοιχεία που λείπουν, ώστε να τα διορθώσεις / τροποποιήσεις.

Εφόσον η αίτηση δεν έχει ελλείψεις και υπάρχει διαθεσιμότητα πόρων, μπορείς να υποβάλεις την αίτησή σου. Αυτόματα θα λάβεις έναν μοναδικό 6ψήφιο αριθμό πρωτοκόλλου και θα δεσμευτεί το σχετικό ποσό για την επιχορήγηση. Σε αυτό το στάδιο, θα ενημερωθείς για τον επιλέξιμο προϋπολογισμό, το ποσοστό και το ποσό της επιχορήγησης, το ανώτατο επιλέξιμο κόστος των παρεμβάσεων, του σύμβουλου έργου, τυχόν μελετών καθώς και των 2 ενεργειακών επιθεωρήσεων.

Αν έχεις διαλέξει να μπεις στο πρόγραμμα με δάνειο, θα δεσμευτεί το ποσό της επιχορήγησης και θα έχεις προθεσμία 130 ημερών για την έναρξη και ολοκλήρωση της διαδικασίας δανειοδότησης. Μέσα σε αυτό το διάστημα, θα πρέπει να έχει καταχωρηθεί, υποβληθεί και εξεταστεί η αίτηση για δανειοδότηση σε συνεργαζόμενη τράπεζα, ώστε μέχρι το πέρας της προθεσμίας η αίτηση να οδηγηθεί «προς Υπαγωγή». Ο χρηματοπιστωτικός οργανισμός που θα αξιολογήσει την αίτησή σου, εφαρμόζει τους ισχύοντες εσωτερικούς κανονισμούς που τον διέπει, καθώς και τα κριτήρια πιστοδότησης για την αξιολόγηση της αίτησης για δάνειο. Επιπλέον, ο οργανισμός οφείλει να ολοκληρώσει τον πιστοληπτικό έλεγχο εντός 60 ημερών από τη στιγμή που θα υποβάλεις την αίτηση για δάνειο. Και πάλι, για την έκβαση του ελέγχου, θα ενημερωθείς μέσω του πληροφοριακού συστήματος. Αν εγκριθεί ποσό μικρότερο από αυτό που έχεις ζητήσει, μπορείς να καλύψεις το υπόλοιπο με ίδια κεφάλαια.

Αν η αίτηση δανείου απορριφθεί ή ακυρωθεί, έχεις την επιλογή να προχωρήσεις με Ίδια Κεφάλαια «προς Υπαγωγή» ή να υποβάλεις ξανά αίτημα δανείου.

Αν υποβάλεις ξανά αίτηση για δάνειο, η προθεσμία δανειοδότησης παρατείνεται κατά 45 ημέρες. Η παράταση αυτή δίνεται για μία ημέρα.

5. Η έγκριση της αίτησης

Κατά τακτά χρονικά διαστήματα, η τράπεζα (δικαιούχος) φτιάχνει λίστα με ολοκληρωμένες αιτήσεις (και έγκριση δανείου όπου χρειάζεται). Αν η αίτησή σου είναι ανάμεσα σε αυτές που έχουν εγκριθεί, ενημερώνεσαι ηλεκτρονικά.

6. Δήλωση αποδοχής

Υποβάλεις δήλωση αποδοχής της συμμετοχής σου - και των όρων συμμετοχής σου - στο πρόγραμμα. Έχεις προθεσμία να το κάνεις μέχρι και 5 ημέρες πριν από τη λήξη του αρχικού χρόνου υλοποίησης του έργου. Αν έχεις διαλέξει δανειοδότηση, έχεις επίσης περιθώριο να υπογράψεις τη δανειακή σύμβαση μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα.

7.  Στοιχεία προμηθευτών - Δυνατότητα προκαταβολής

Καταχωρούνται τα στοιχεία των προμηθευτών στο σύστημα και γίνεται έλεγχος ενεργών ΑΦΜ. Με την υπογραφή της δανειακής σύμβασης υπάρχει δυνατότητα εκταμίευσης ποσοστού 70% του δανείου, το οποίο αποτελεί προκαταβολή για την υλοποίηση του έργου.

Στην περίπτωση που στο χρηματοδοτικό σχήμα της απόφασης υπαγωγής προβλέπεται η καταβολή ιδίων κεφαλαίων, τότε μπορείς να καταβάλεις προκαταβολή στον ανάδοχο/προμηθευτή, μόνο όμως μέσω τραπεζικού συστήματος. Εσύ ο ίδιος είσαι υπεύθυνος για το ύψος της προκαταβολής που καταβάλεις στον ανάδοχο/ προμηθευτή.

8.  Υλοποίηση έργων

Προχωράς στην υλοποίηση των παρεμβάσεων. Τα έργα θα πρέπει να ολοκληρώνονται σε διάστημα 13 μηνών από την ημερομηνία έκδοσης της απόφασης υπαγωγής.

9.   Δεύτερη επιθεώρηση

Αφού γίνουν τα έργα, κάνεις τη 2η Ενεργειακή Επιθεώρηση.

10. Καταχώρηση του Β' ΠΕΑ και των παραστατικών

Μετά την έκδοση του πιστοποιητικού της δεύτερης ενεργειακής επιθεώρησης (Β’ ΠΕΑ), καταχωρείς στο σύστημα τα στοιχεία του Β’ ΠΕΑ και τα αναλυτικά στοιχεία των παραστατικών δαπανών των παρεμβάσεων.

11.   Τελικός έλεγχος

Αφού γίνουν τα έργα και η β' ενεργειακή επιθεώρηση ακολουθείται η παρακάτω διαδικασία:

-          Καταχωρείς τη δήλωση πιστοποίησης για την ολοκλήρωση του έργου και την παροχή των κινήτρων του προγράμματος, επισυνάπτοντας τα παραστατικά δαπανών και τα υπόλοιπα δικαιολογητικά.

-          Ενημερώνεσαι από το πληροφοριακό σύστημα για το τελικό επιλέξιμο κόστος καθώς και για το ποσό των ιδίων κεφαλαίων που απαιτείται να καταβάλεις στους προμηθευτές/αναδόχους.

-          Διενεργείται έλεγχος των δικαιολογητικών και διευθετούνται τυχόν εκκρεμότητες - με ορισμένες προθεσμίες. Με βάση τα υποβαλλόμενα παραστατικά δαπανών, διαμορφώνεται και ο τελικός συνολικός επιλέξιμος προϋπολογισμός του έργου.

12. Καταβολή επιχορήγησης ή εκταμίευση δανείου

Εφόσον διαπιστώσει ότι έχουν καταβληθεί τα ίδια κεφάλαια για την εξόφληση των δαπανών, η τράπεζα (δικαιούχος) ενημερώνει τον χρηματοπιστωτικό οργανισμό ώστε να καταβάλει την επιχορήγηση και την εκταμίευση του συνόλου του δανείου, κατά περίπτωση, για την εξόφληση των επί πιστώσει παραστατικών δαπανών και την καταβολή σε σένα του ποσού που του αντιστοιχεί για τα εξοφλημένα παραστατικά δαπάνης.

Μπορείς να δεις και πιο αναλυτικά, ένα-ένα, τα στάδια της αίτησης εδώ.

Ποια λάθη πρέπει να αποφύγω συμπληρώνοντας τα στοιχεία μου;

Αν καταχωρήσεις κάποια στοιχεία λανθασμένα, και δεν επιβεβαιωθούν με το Taxisnet, ο έλεγχος πληρότητας στοιχείων θα είναι αρνητικός.

Μερικά παραδείγματα λαθών που έχουν γίνει στο στάδιο συμπλήρωσης στοιχείων:

  • Ο ενδιαφερόμενος στρογγυλοποίησε τα ποσά στα εισοδήματα
  • Δήλωσε 2 παιδιά (ενώ η οικογένεια απέκτησε το δεύτερο παιδί το 2019)
  • Στρογγυλοποίησε την επιφάνεια κύριων χώρων ακινήτου Ε9
  • Έκανε λάθος στο ΑΦΜ του χρήστη της κατοικίας
  • Δήλωσε πλήρη κυριότητα σε ποσοστό 50%
Ένα νεοκλασικό και ένα σύγχρονο κτίριο

Συμμετοχή πολυκατοικίας ως σύνολο

Υπάρχει η δυνατότητα να συμμετέχουν τα διαμερίσματα μίας πολυκατοικίας ως σύνολο. Αρκεί να συντονιστούν οι ιδιοκτήτες όλων των διαμερισμάτων και να πληρούνται κάποια επιπλέον κριτήρια.

Πώς αξιολογούνται τα εισοδηματικά κριτήρια σε περίπτωση πολυκατοικίας;

Αν πληρούνται τα εισοδηματικά κριτήρια της κατηγορίας 1, 2 ή 3 τουλάχιστον από το 50% των ιδιοκτησιών, οι ιδιοκτήτες διαμερισμάτων που βάσει των εισοδημάτων τους εμπίπτουν στην κατηγορία 4 εντάσσονται στην κατηγορία 3, και οι ιδιοκτήτες με εισοδήματα υψηλότερα αυτών της κατηγορίας 4, εντάσσονται στην κατηγορία 4.

Σε διαφορετική περίπτωση, δηλαδή αν δεν εμπίπτει τουλάχιστον το 50% των ιδιοκτησιών στις 3 πρώτες κατηγορίες, ο κάθε ιδιοκτήτης εντάσσεται στην κατηγορία που αντιστοιχεί στο εισόδημά του.

Όσο για το κόστος που αφορά σε κοινόχρηστες δαπάνες, επιμερίζεται με βάση τα χιλιοστά συνιδιοκτησίας των διαμερισμάτων. Επιλέξιμο για το πρόγραμμα είναι το μέρος των δαπανών που αφορά στα διαμερίσματα που εντάσσονται στο πρόγραμμα.

Ποιες επιπλέον προϋποθέσεις ισχύουν για πολυκατοικία;

Πριν γίνει υποβολή αίτησης για πολυκατοικία, θα πρέπει να υπάρχει απόφαση γενικής συνέλευσης της πολυκατοικίας, όπου θα συμφωνείται η συμμετοχή στο πρόγραμμα, η πραγματοποίηση παρεμβάσεων με βάση την πρώτη επιθεώρηση και ο ορισμός εκπροσώπου της πολυκατοικίας και η εξουσιοδότησή του για υποβολή των απαιτούμενων από το πρόγραμμα στοιχείων και δικαιολογητικών. Επιπλέον, όλοι οι ενδιαφερόμενοι ιδιοκτήτες θα πρέπει να συνεργαστούν με τον ίδιο χρηματοπιστωτικό οργανισμό και - αν το θελήσουν - με τον ίδιο σύμβουλο.

Οι ιδιοκτήτες διαμερισμάτων που δεν εντάσσονται ή δε θέλουν να συμμετέχουν στο πρόγραμμα συμμετέχουν στην υλοποίηση των παρεμβάσεων που έχουν δηλωθεί στην Απόφαση Γενικής Συνέλευσης Πολυκατοικίας με ίδια κεφάλαια.

Ηλιοβασίλεμα πάνω από αστικό τοπίο

Πώς γίνεται η αίτηση σε περίπτωση συμμετοχής πολυκατοικίας;

Εφόσον υπάρχει η κοινή απόφαση, την αίτηση την υποβάλει ο επιλεγμένος εκπρόσωπος. Στην αίτηση, ο εκπρόσωπος παραθέτει στοιχεία σχετικά με την ικανοποίηση των κριτηρίων επιλεξιμότητας του τμήματος του κτιρίου που χρησιμοποιείται ως κατοικία, επιμέρους αιτήσεις από καθένα από τους ιδιοκτήτες διαμερισμάτων που επιθυμούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα και Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης που αφορά συνολικά στο τμήμα του κτιρίου που χρησιμοποιείται ως κατοικία.

Μπορούν να υποβάλουν αίτηση όλοι οι ιδιοκτήτες των διαμερισμάτων μίας πολυκατοικίας για παρεμβάσεις μόνο στα σπίτια τους και όχι στους κοινόχρηστους χώρους;

Όχι, για να υποβληθεί αίτηση για πολυκατοικία πρέπει να πραγματοποιούνται και κοινόχρηστες παρεμβάσεις στην πολυκατοικία. Διαφορετικά, θα πρέπει να υποβληθούν ξεχωριστές αιτήσεις για μεμονωμένα διαμερίσματα.

Συχνές απορίες για το δικαίωμα συμμετοχής

Αν δεν έχουν λυθεί όλες οι απορίες σου μέχρι εδώ, μπορείς να βρεις αναλυτικά όλες τις πληροφορίες στο αρχείο του υπουργείου Περιβάλλοντος. Για μεγαλύτερη ευκολία, έχουμε συγκεντρώσει εδώ τις πιο συχνές ερωτήσεις.

Ποια κατοικία θεωρείται κύρια;

Η κύρια κατοικία δηλώνεται στη φορολογική δήλωση (Ε1). Εάν το ακίνητο χρησιμοποιείται για εκμετάλλευση ή δωρεάν παραχώρηση και άρα δε δηλώνεται ως κατοικία, η χρήση του ως κύρια κατοικία προκύπτει από το έντυπο Ε1 του χρήστη της κατοικίας. Η ενοικίαση/παραχώρηση προκύπτει από το έντυπο Ε2.

Αρκεί η φορολογική δήλωση για να θεωρηθεί νόμιμη η κατοικία μου;

Δεν αρκεί η δήλωση της κατοικίας στη φορολογική δήλωση. Πρέπει να έχεις οικοδομική άδεια ή σχετικό νομιμοποιητικό έγγραφο (π.χ. εξαίρεση από κατεδάφιση ή τακτοποίηση με το νόμο περί αυθαιρέτων) από το οποίο να προκύπτει ότι το κτίριο υφίσταται νόμιμα.

Στο σπίτι μου έχω κάνει ένα αυθαίρετο δωμάτιο. Μπορώ να συμμετέχω;

Οχι, το πρόγραμμα προϋποθέτει τη νομιμότητα όλου του ακινήτου. Επομένως, θα πρέπει πρώτα να εξασφαλίσεις τη νομιμοποίηση του αυθαιρέτου.

Κόκκινο παντζούρι ενός παλιού σπιτιού

Έχω κατοικία που δηλώνεται ως ημιτελής. Μπορώ να συμμετέχω;

Όχι. Το πρόγραμμα ισχύει για ολοκληρωμένες και ήδη ηλεκτροδοτημένες κατοικίες.

Τι γίνεται αν νοικιάζω το σπίτι ή αν είναι κενό;

Έχεις δικαίωμα συμμετοχής μόνο αν έχεις πλήρη κυριότητα ή επικαρπία.

Αν είμαστε πάνω από ένας δικαιούχοι εμπράγματων δικαιωμάτων στο σπίτι;

Θα πρέπει να έχουν συναινέσει όλοι οι δικαιούχοι. Και στη δήλωση στοιχείων ακινήτων (Ε9) του καθενός θα πρέπει να αναγράφεται ο αριθμός παροχής ηλεκτρικής ενέργειας του σπιτιού.

Μπορώ να κάνω πάνω από μία αιτήσεις;

Όχι, κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να κάνει μία μόνο αίτηση. Μπορείς να κάνεις πάνω από μία αιτήσεις μόνο σε περίπτωση που αφορά διαμερίσματα πολυκατοικίας.

Μπορώ να υποβάλω αίτηση αν συμμετείχα στο πρώτο μέρος του προγράμματος;

Όχι, αν έχεις συμμετάσχει στο πρώτο μέρος του προγράμματος Εξοικονομώ κατ' Οίκον 2007-2013, δεν μπορείς να υποβάλεις αίτηση ξανά, για το συγκεκριμένο πρόγραμμα.

Μπορώ να ακυρώσω την αίτησή μου;

Ναι. Οποιαδήποτε στιγμή, πριν εκδοθεί η απόφαση, ηλεκτρονικά, μέσω του συστήματος. Μετά την ακύρωση, μπορείς να κάνεις εκ νέου αίτηση.

Πίνακας κατανομής πόρων ανά περιφέρεια για το πρόγραμμα Εξοικονομώ κατ' οίκον ΙΙ

Στόχος να αναβαθμιστούν 100.000 κατοικίες σε έναν χρόνο!

Τα κτίρια στην Ελλάδα είναι παλιά. Σε αριθμούς; Το 55% των κατοικιών έχει κατασκευαστεί πριν το 1980. Αυτό σημαίνει ότι πάνω από τα μισά σπίτια της χώρας δεν έχουν την κατάλληλη μόνωση ώστε να διατηρούν τη θερμοκρασία στο εσωτερικό. Ούτε τον κατάλληλο ενεργειακό προσανατολισμό ώστε να διευκολύνουν την εξοικονόμηση ενέργειας. Άρα; Καταναλώνουν πολλή ενέργεια και απαιτούν πολλά έξοδα.

Σύμφωνα με στοιχεία του 2012, ο κτιριακός τομέας ευθύνεται για το 45% της συνολικής εγχώριας κατανάλωσης ενέργειας.

Αν σε καθένα από αυτά γίνουν μεμονωμένες διορθώσεις ή παρεμβάσεις - ακόμη και μία τέντα κάνει διαφορά!- μπορεί να εξοικονομηθεί μέχρι και 70% της ενέργειας που καταναλώνει κάθε σπίτι. Αυτό σημαίνει μείωση εξόδων για τον ιδιοκτήτη του σπιτιού, μείωση των ρύπων που εκπέμπονται στην ατμόσφαιρα και κατ' επέκταση, μείωση των κινδύνων για την υγεία του συνολικού πληθυσμού.

Με αυτή τη λογική ξεκίνησε το πρόγραμμα Εξοικονομώ κατ’ Οίκον. Στο πρώτο μέρος (2007-2012) αναβαθμίστηκαν ενεργειακά πάνω από 60.000 κατοικίες. Τώρα ο συνολικός προϋπολογισμός είναι €275,01 εκατ. Συνυπολογίζοντας τη συνεισφορά των ιδιοκτητών, το ποσό θα φτάσει τα €400 εκατ. Και ο στόχος είναι να αναβαθμιστούν 100.000 κατοικίες, τον χρόνο! Οπότε αν σε ενδιαφέρει, ξεκίνα, μη χάνεις χρόνο!

Δες κι αυτά