Τα drive-in cinemas επιστρέφουν, και η αρχή γίνεται στον Λυκαβηττό!

Το μεγάλο comeback: drive-in cinemas σε όλον τον κόσμο και ένα μοναδικό event στον Λυκαβηττό!

Drive In ασπρόμαυρη εικόνα

Σου 'χει λείψει το σινεμά; Εμάς ναι. Η αλήθεια είναι ότι η παγκόσμια συνθήκη αυτή τη στιγμή κάνει μεταξύ άλλων και τα πολιτισμικά δρώμενα πιο δύσβατα και την ανάπτυξή τους πιο δύσκολη. Η αγάπη για την 7η τέχνη όμως μπορεί να υπερνικήσει πολλά εμπόδια. Το έκανε από παλιά άλλωστε. Από τη δεκαετία του '30 στις Η.Π.Α είχαν υιοθετήσει το concept του drive-in movie theater. Μιλάμε για την προβολή ταινιών σε τεράστιους προβολείς, σε υπαίθριους χώρους μεγάλης έκτασης ώστε να παρκάρει το κοινό το αυτοκίνητό του και να παρακολουθεί από εκεί την ταινία που θέλει.

Σίγουρα έχεις μία εικόνα στο μυαλό σου σε τι αναφερόμαστε. Κλασικές ταινίες όπως για παράδειγμα το "Grease" σου δείχνουν πώς λειτουργούσε αυτός ο τρόπος διασκέδασης στην εποχή του '50. Και ναι, το drive-in είναι χρωματισμένο με μία ρομαντική πινελιά στις μνήμες όσων το έζησαν. Τα πρώτα ραντεβού των ζευγαριών αυτής της δεκαετίας, το ποπ κορν στα δύο, η πρώτη "κίνηση" στο "πρόσωπο"... Μεσουράνησαν λοιπόν εκείνη τη δεκαετία. Αλλά σιγά σιγά με την ανάπτυξη της βιομηχανίας του θεάματος εξασθένησε η χρήση τους. Ε, τώρα επιστρέφουν!

Η επιστροφή του drive-in στην Ελλάδα!

Τώρα περισσότερο από ποτέ έχουμε ανάγκη να "ξεσκάσουμε", να αλλάξουμε παραστάσεις, να δούμε κάτι όμορφο και καλαίσθητο. Απλά τώρα, είναι πιο αναγκαίο όλα αυτά να γίνονται με τεράστια προσοχή, πράγμα που μας κάνει (ή θα έπρεπε να μας κάνει) να βρίσκουμε ασφαλείς τρόπους ψυχαγωγίας όπως αυτός!

Γι' αυτό, φέτος η Hellas Direct, η digital ασφαλιστική αυτοκινήτου, συντονίστηκε με τον En Lefko 87.7 για να γίνει πραγματικότητα το 4ο Athens Drive In Cinema! Hell yeah! Την Τετάρτη 3 Ιουνίου στον Λυκαβηττό, θα προβληθεί η - κλασική πλέον - γαλλική κωμωδία "Για όλα φταίει το Γκαζόν" κι εσύ μπορείς να γίνεις ένας από τους τυχερούς που θα την παρακολουθήσει από το αυτοκίνητό του! Με φίλους και με ασφάλεια.


Το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να απαντήσεις σωστά στην ερώτηση που σου κάνουμε (πανεύκολη) και να μπεις στην κλήρωση που θα σου χαρίσει το εισιτήριο για αυτή τη μαγική βραδιά κάτω από τον αθηναϊκό ουρανό!

Δες περισσότερα στο event:

Και επειδή η αγάπη για τον κινηματογράφο είναι διαχρονική, παγκόσμια και ασταμάτητη, τώρα, εν μέσω συνθηκών πανδημίας, η αναβίωσή του drive-in cinema, παρατηρείται έντονα ανά τον κόσμο! Με φρέσκιες ιδέες που έρχονται να ανταποκριθούν στις νέες ανάγκες των εποχών που ζούμε και να μας θυμίσουν ότι ο κινηματογράφος θα επιβιώσει. Εμείς θα σου αναφέρουμε ενδεικτικά μερικές περιπτώσεις.

Η.Π.Α: πάνω από 300 drive-in κινηματογράφοι


Εντάξει, πρωτοπόροι είναι φυσικά οι Η.Π.Α που σύμφωνα με την Ένωση Ιδιοκτητών Υπαίθριων Κινηματογράφων, έχει συνολικά 305 drive-in κινηματογράφους. Έχουν στόχο την επανεκκίνησή τους τώρα, τηρώντας φυσικά και τις απαραίτητες υγειονομικές προϋποθέσεις. Αλλά και στην Ευρώπη φαίνεται πως τώρα ειδικά που ο καιρός καλυτερεύει και οι ημέρες του lockdown τελειώνουν, η λύση των υπαίθριων σινεμά επιλέγεται από πολλές ευρωπαϊκές πόλεις.

παρκαρισμένα αυτοκίνητα μπροστά από τη σκηνή του city drive-in

Λιθουανία: Το πρώτο υπαίθριο σινεμά της χώρας

Στη Λιθουανία αποφασίστηκε το άνοιγμα του πρώτου υπαίθριου σινεμά της χώρας στη πόλη Vilnius κεντρικά της χώρας. Οι λιθουανοί διοργανωτές συμβουλεύτηκαν συναδέλφους τους από Νορβηγία και Γερμανία και από τις 17 Απριλίου τέθηκε σε ισχύ η λειτουργία του. Βέβαια, πριν ξεκινήσει να λειτουργεί, έπρεπε να τεθούν τα απαραίτητα για τη διασφάλιση της μέγιστης ασφάλειας των θεατών. Οπότε αποφάσισαν πως θα είναι δυνατή η παρακολούθηση ταινιών μόνο από το αυτοκίνητο και θα απαγορεύεται στους θεατές να βγουν από το αυτοκίνητό τους κατά τη διάρκεια της προβολής. Επιπλέον, ο αριθμός των ατόμων μέσα στο όχημα είναι συγκεκριμένος: όχι περισσότερα από δύο σε ένα αυτοκίνητο.

αυτοκίνητα σε σειρά περιμένουν να αρχίσει η ταινία σε πάρκινγκ

Κροατία: Φεστιβάλ κινηματογράφου με ανθρωπιστικό χαρακτήρα

Αλλά και στη Κροατία, δύο φοιτητές της Ακαδημίας Δραματικής Τέχνης του Ζάγκρεμπ αποφάσισαν να διοργανώσουν το πρώτο Φεστιβάλ Υπαίθριου Κινηματογράφου. Ο στόχος τους είναι να υπενθυμίσουν στο κοινό τη σημασία της τέχνης και ιδιαίτερα στις τρέχουσες εποχές κρίσης και με αυτόν τον τρόπο να αναζωογονήσουν τον πολιτιστικό τομέα της πόλης τους. Διοργάνωσαν λοιπόν ένα διήμερο κροατικού κινηματογράφου στον υπαίθριο χώρο του πάρκινγκ πίσω από το Τεχνικό Μουσείο. Θέλουν αυτή η κουλτούρα εναλλακτικής προβολής ταινιών να συνεχίσει να υπάρχει στις ζωές των συμπολιτών τους. Να τους γίνει συνήθεια! Το συγκεκριμένο πολιτιστικό διήμερο έχει επίσης ανθρωπιστικό χαρακτήρα καθώς οι επισκέπτες ενθαρρύνονται να δωρίσουν χρήματα για μαθητές που έχουν μείνει χωρίς κανένα μέσο διαβίωσης στην τρέχουσα κρίση. Εμείς, επικροτούμε και θαυμάζουμε!

αφίσα για drive-in στην Κροατία

Πολωνία: Ειδυλλιακός κινηματογράφος "Moonlight"

Στη Βαρσοβία έβαλαν μπρος τις διαδικασίες για το άνοιγμα υπαίθριου κινηματογράφου ονόματι "Moonlight". Ειδυλλιακό αν μη τι άλλο! Από τις 28 Μαΐου και καθημερινά, οι κάτοικοι της πόλης Żoliborz θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθούν, ασφαλείς μέσα από το αυτοκίνητό τους, ταινίες από κάθε είδος και διαφορετικές χρονικές περιόδους: από τις παλιές κλασικές ταινίες μέχρι τα τελευταία blockbusters. Χαιρετίζουμε και αυτή την κίνηση, εννοείται!

aimation αφίσα με ζευγάρι που παρακολουθεί αγκαλιασμένο μια ταινία σε drive-in

Τσεχία: Ένα φεστιβάλ στο ιδανικό σημείο της Πράγας

Στη Τσεχία ανέλαβαν μία πολύ ωραία πρωτοβουλία να ξεκινήσουν ένα πολυήμερο Φεστιβάλ Υπαίθριου Κινηματογράφου! Η όμορφη πόλη της Πράγας φυσικά είναι εκείνη που το φιλοξενεί. Όπως δήλωσε ο παραγωγός του φεστιβάλ Jakub Vedral, "το φεστιβάλ Art Parking από τις πρώτες δύο εβδομάδες και έχει πραγματοποιήσει περίπου 25 ή 30 προβολές ταινιών, θεατρικές παραστάσεις και συναυλίες".

Και εδώ τα μέτρα υγειονομικής ασφάλειας είναι αυστηρά και συγκεκριμένα: αφού παρκάρουν στον χώρο και μείνουν μέσα στα αυτοκίνητά τους, δίνονται στο κοινό ένας πομπός και ακουστικά για τη σύνδεση στο στερεοφωνικό σύστημα του αυτοκινήτου τους - εναλλακτικά μπορούν να ακούσουν από τα παράθυρα. Φυσικά το προσωπικό φορά μάσκες και γάντια καθόλη τη διάρκεια της εξυπηρέτησης. Και, πού να πραγματοποιείται το όλο σκηνικό; Σε έναν εγκαταλελειμμένο σιδηροδρομικό σταθμό! Ακόμη κι ο χώρος εμπνέει τέχνη!

παρκαρισμένα αυτοκίνητα μπροστά από τη σκηνή του city drive-in στο εξωτερικό

Κάννες!

Το παγκοσμίου φήμης Φεστιβάλ Καννών στη μαγευτική ριβιέρα της Γαλλίας, προσαρμόστηκε επίσης στις καινούριες συνθήκες! Το σκηνικό του υπαίθριου σινεμά στήθηκε σε έναν παραθαλάσσιο χώρο στάθμευσης αυτοκινήτων. Στις 20 Μαΐου μαζεύτηκαν και απήλαυσαν την κλασική ταινία "E.T." του 1980 του Steven Spielberg. Εξοπλισμένοι με τα απαραίτητα: μάσκες, ποπ κορν, αντισηπτικά και αναψυκτικά. Το φεστιβάλ διήρκησε από τις 12 έως τις 23 Μαΐου και οι θεατές έμειναν παραπάνω από ευχαριστημένοι, δεδομένου κιόλας ότι στη Γαλλία το lockdown τώρα αρχίζει σταδιακά να αίρεται. Ο David Lisnard, δήμαρχος των Καννών, είπε ότι ήταν ο τρόπος της πόλης να αποτίσει φόρο τιμής στον κινηματογράφο και να δείξει ότι "μας λείπουν οι ταινίες". Για την ιστορία το Φεστιβάλ των Καννών έχει αναβληθεί άλλες δύο φορές ιστορικά: η πρώτη ήταν το 1939 λόγω της εισβολής της Γερμανίας στην Πολωνία, και η δεύτερη λόγω της φοιτητικής εξέγερσης τον Μαΐου του 1968 όπου οι διαδηλώσεις εξαπλώθηκαν σε όλη τη χώρα.

Λοιπόν, φίλη/φίλε τόσες εναλλακτικές σου δώσαμε. Μη στρουθοκαμηλίζεις άλλο. Πάρε το υποκείμενο του πόθου σου, βγάλτο βόλτα και αράξτε με το αμάξι σας να δείτε ταινιούλα σε κάποιο drive-in σινεμά. Και ξέρεις, την κατάλληλη στιγμή (θα καταλάβεις εσύ πότε) κάνε την κίνησή σου! Όλα μία απόφαση είναι ;)

Δες κι αυτά