Βρε καλώς τον Δακτύλιο 2022: Τι ισχύει, πού, πότε και από πότε

Κυκλοφορείς στο κέντρο της Αθήνας; Εδώ όλα όσα χρειάζεται να ξέρεις!

πινακίδα με το «Δ» του δακτυλίου σε νησίδα δρόμου χωρίς κίνηση


Κάθε χρόνο τέτοια εποχή, κάνει και πάλι την εμφάνισή του ο δακτύλιος στο κέντρο της Αθήνας. Κι αντιστοίχως επιστρέφει και η είδηση για το πού και πότε ισχύει, για ποιους δεν ισχύει και τι πρέπει να κάνουν, τι πρόστιμο περιμένει όσους ανέμελα τον αψηφήσουν.

Πέρσι είχε ενδιαφέρον η υπόθεση- είχε ψωμί, που λέει κι ένας συνάδελφος εδώ- επειδή είχε προηγηθεί πολλή συζήτηση για τη διεύρυνση των εξαιρέσεων. Φέτος είχαμε άλλα θέματα να μας απασχολούν και δεν αναλωθήκαμε σε συζητήσεις για EURO 6 EURO 5. Λίγο η ενεργειακή κρίση, λίγο οι τιμές των καυσίμων, λίγο οι τιμές των πάντων που ταξιδεύουν ευτυχισμένες στη στρατόσφαιρα, πού χρόνος και όρεξη να πεις αν θα έπρεπε και το δικό σου αυτοκίνητο να μπαίνει ελεύθερα στον δακτύλιο.

Αν όμως έχεις καθημερινές μετακινήσεις μέσα - έξω στο κέντρο της Αθήνας, κάνε μια ρεπετισιόν για καλό και για κακό. Το πρόστιμο είναι 100 ευρώ- και είναι και κρίμα.

Αν πάλι μπαίνεις στον δακτύλιο ελεύθερα, διάβασε πού και πώς να βγάλεις την απαραίτητη κάρτα. Μόνο με αυτή μπορείς όντως να μπαίνεις ελεύθερα. Αλλιώς, 100 ευρώ και για σένα (όχι δώρο. Πρόστιμο).

μπλε πινακίδα με το σήμα Δ του δακτυλίου με φόντο ελιά

Δακτύλιος 2022: Πού, πότε και από πότε – όλες οι πληροφορίες

Νωρίτερα από πέρσι, ο δακτύλιος μπαίνει λοιπόν σε ισχύ από σήμερα 10 Οκτωβρίου και θα τον αποχαιρετήσουμε για καλοκαίρι στις 21 Ιουλίου 2023.

Το μέτρο εφαρμόζεται Δευτέρα έως και Πέμπτη 7 το πρωί με 8 το βράδυ και την Παρασκευή 7 το πρωί με 3 το μεσημέρι. Δεν ισχύει Σαββατοκύριακα, τις επίσημες αργίες και σε ημέρες με απεργία όλων των μέσων μεταφοράς.

Ο περιορισμός της κυκλοφορίας οχημάτων ανάλογα με τον τελευταίο αριθμό της πινακίδας του ισχύει στην περιοχή που σχηματίζουν οι λεωφόροι και οδοί: Λ. Αλεξάνδρας-Ζαχάρωφ-Λ. Μεσογείων- Φειδιππίδου -Μιχαλακοπούλου-Σπύρου Μερκούρη- Βρυάξιδος-Υμηττού-Ηλ. Ηλιού-Ανδρ. Φραντζή-Λ. Ανδρ. Συγγρού -Χαμοστέρνας-Πειραιώς- Ιερά Οδός - Λ. Κωνσταντινουπόλεως - Αχιλλέως - Πλατεία Καραϊσκάκη - Καρόλου - Μάρνη-28ης Οκτωβρίου (Πατησίων)-Λ. Αλεξάνδρας.

 ασπρόμαυρος χάρτης Αθήνας, περιοχή κέντρου σε μπλε χρώμα

Ποιοι μπαίνουν ελεύθερα

Από τους περιορισμούς εξαιρούνται και θα μπαίνουν ελεύθερα στο κέντρο της Αθήνας:

Τα εκ κατασκευής ηλεκτρικά οχήματα, υβριδικά ηλεκτρικά οχήματα, οχήματα φυσικού αερίου και υγραερίου.

Τα αυτοκίνητα EURO 6, εφόσον εκπέμπουν διοξείδιο του άνθρακα λιγότερο από 120 γρ./χλμ. και τα οποία έχουν ταξινομηθεί για πρώτη φορά σε κράτος – μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης έως και την 31/12/2020.

Τα αυτοκίνητα EURO 6 εφόσον εκπέμπουν διοξείδιο του άνθρακα λιγότερο από 145 γρ./χλμ., τα οποία ταξινομούνται για πρώτη φορά σε κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την 01/01/2021 και εφεξής.

Όσοι έχουν άδεια δακτυλίου (η λίστα είναι τεράααααστια διάβασε παρακάτω)

Κίνηση στον δρόμο, δύο σειρές αυτοκινήτων από πίσω

Τι ισχύει με τις περσινές άδειες δακτυλίου - Πού και πώς εκδίδονται οι νέες

Αν έχεις άδεια δακτυλίου από πέρσι, θα πρέπει λίγο να κινητοποιηθείς. Δίνεται μια σιωπηρή, ας την πούμε, προθεσμία δύο εβδομάδων, κατά την οποία υπάρχει μια ελαστικότητα και δεν δίνονται πρόστιμα σε οδηγούς που έχουν περσινές άδειες. Μετά το 10ήμερο όμως είσαι στην ίδια μοίρα με όλους τους υπόλοιπους. Ή ειδική κάρτα ή 100 ευρώ πρόστιμο, διάλεξε.

Αν έχεις όχημα που ανήκει στις εξαιρέσεις, μπορείς να βγάλεις την κάρτα ελεύθερης διέλευσης στον δακτύλιο από το gov.gr. Θα πρέπει είτε να την εκτυπώσεις είτε να την έχεις στο κινητό σου, σε ηλεκτρονική μορφή, διαθέσιμη για να τη δείξεις σε τυχόν έλεγχο.

Αν είσαι μόνιμος/η κάτοικος Αθήνας, βγάζεις την αντίστοιχη κάρτα από τον δήμο Αθηναίων. Θυμίζουμε πως εδώ η κάρτα δεν σημαίνει ελευθέρας παντού αλλά σε συγκεκριμένη ζώνη κυκλοφορίας, ανάλογα με τη διεύθυνση κατοικίας. Και αν σε τσακώσει έλεγχος σε άλλη ζώνη προβλέπεται και για σένα η λυπητερή των 100 ευρώ.

Οι ζώνες είναι:
Α Ζώνη: Η περιοχή που περικλείεται από τις λεωφόρους και οδούς: Λ. Αλεξάνδρας-Ζαχάρωφ- Λ. Μεσογείων-Φειδιππίδου-Μιχαλακοπούλου-Σπ. Μερκούρη-Ριζάρη-Λ. Βασ. Σοφίας-Βασ. Γεωργίου Α’-ΣταδίουΑιόλου-28ης Οκτωβρίου (Πατησίων)-Λ. Αλεξάνδρας.

Β Ζώνη: Η περιοχή που περικλείεται από τις λεωφόρους και οδούς: 28ης Οκτωβρίου (Πατησίων)- Αιόλου- Σταδίου-Ερμού-Πειραιώς-Ιερά Οδός-Λ.Κωνσταντινουπόλεως-Αχιλλέως-Πλ. Καραϊσκάκη-Καρόλου-Μάρνη-28ης Οκτωβρίου (Πατησίων).

Γ Ζώνη: Η περιοχή που περικλείεται από τις λεωφόρους και οδούς: Ερμού-Πλατεία Συντάγματος-Λ. Αμαλίας-Λ. Ανδρ. Συγγρού-Καλλιρρόης-Παναγή Τσαλδάρη-Χαμοστέρνας- Πειραιώς-Ερμού.

Δ Ζώνη: Η περιοχή που περικλείεται από τις λεωφόρους και οδούς: Λ. Βασ. Σοφίας-Ριζάρη-Σπ. Μερκούρη- Υμηττού-Ηλ. Ηλιού-Α. Φραντζή-Καλλιρρόης- Λ. Ανδρ. Συγγρού-Λ. Βασ. Αμαλίας- Λ. Βασ. Σοφίας.

Τώρα, τα οχήματα που εξαιρούνται του μέτρου -όχι τα «καθαρά», ούτε αυτά των μόνιμων κατοίκων. Τα υπόλοιπα, εννοούμε- χρειάζονται αντίστοιχη άδεια από τη Διεύθυνση Τροχαίας Αττικής. Και είναι πολλά.

Δακτύλιος 2022: Οι εξαιρέσεις

Εκτός από τα λεγόμενα «καθαρά» οχήματα, όπως αναφέρονται παραπάνω, και τους μόνιμους κάτοικους του κέντρου, από τον δακτύλιο εξαιρούνται και πάαααρα πολλά άλλα οχήματα. Θα κάνουμε μια προσπάθεια να τα γράψουμε εν συντομία (μπορείς και να σκρολάρεις παρακάτω, δεν παρεξηγούμε):

 • Αυτοκίνητα Κρατικών Υπηρεσιών, Ο.Τ.Α, Οργανισμών ή επιχειρήσεων κοινής ωφέλειας
 • Αυτοκίνητα Πρεσβειών
 • Αυτοκίνητα με ξένες πινακίδες Ελλήνων του εξωτερικού και ξένων επισκεπτών της χώρας για τις πρώτες σαράντα (40) ημέρες της παραμονής τους στην Ελλάδα.
 • Αυτοκίνητα μισθωμένα από ξένους επισκέπτες της χώρας και Έλληνες μόνιμους κατοίκους του εξωτερικού για το ίδιο χρονικό διάστημα, με αντίγραφο του αντίστοιχου μισθωτηρίου συμβολαίου.
 • Αυτοκίνητα γιατρών, με το ειδικό σήμα του Ιατρικού Συλλόγου με μόνο επιβάτη τον γιατρό, για εξυπηρέτηση επειγόντων περιστατικών.
 • Αυτοκίνητα αναπήρων πολέμου
 • Οχήματα Ατόμων με Αναπηρία
 • Αυτοκίνητα που μεταφέρουν ασθενείς που χρειάζονται συχνή θεραπεία
 • Αυτοκίνητα μεταφοράς φαρμάκων
 • Συγκεκριμένος αριθμός αυτοκινήτων για εφημερίδες και περιοδικά, το πρακτορείο «Άργος», το Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, την Ένωση Ανταποκριτών Ξένου Τύπου, την Ένωση Ανταποκριτών Ελληνικού Τύπου του Εξωτερικού, την ΕΡΤ, ραδιοφωνικούς και τηλεοπτικούς σταθμούς και τη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας.
 • Συγκεκριμένος αριθμός αυτοκινήτων για αεροπορικές εταιρείες.
 • Συγκεκριμένος αριθμός αυτοκινήτων για τράπεζες
 • Συγκεκριμένος αριθμός αυτοκινήτων για κάθε κοινοβουλευτικό κόμμα, κάθε κόμμα που εκπροσωπείται στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, βουλευτές, Ευρωβουλευτές, υπουργούς, υφυπουργούς, γενικούς και ειδικούς γραμματείς, τέως βουλευτές που δεν εξελέγησαν στις τελευταίες εκλογές (!), τη Βουλή, την Προεδρία της Δημοκρατίας, πρώην Προέδρους της Δημοκρατίας, πρώην πρωθυπουργούς και πρώην προέδρους της Βουλής.
 • Ειδικά αυτοκίνητα χρηματαποστολών
 • Συγκεκριμένος αριθμός αυτοκινήτων φυσιοθεραπευτών.
 • Συγκεκριμένος αριθμός αυτοκινήτων για ΓΣΕΕ, ΓΣΕΒΕΕ, ΑΔΕΔΥ, Εργατικό Κέντρο Αθηνών, ΤΕΕ, Οικονομικό Επιμελητήριο, ΕΒΕΑ.
 • Συγκεκριμένος αριθμός αυτοκινήτων για την Εθνική Ένωση Φωτορεπόρτερ Ελλάδος, για την Ένωση Νέων Ελλήνων Φωτορεπόρτερ, για την Ένωση Φωτοειδησεογράφων Ελλάδος και για την Πανελλαδική Ένωση Φωτοειδησεογράφων.
 • Τα εκπαιδευτικά αυτοκίνητα των σχολών οδηγών που είναι μέσα στα όρια του δακτυλίου.
 • Συγκεκριμένος αριθμός αυτοκινήτων για την ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ.
 • Συγκεκριμένος αριθμός αυτοκινήτων για τη Γενική Γραμματεία και τη Διεύθυνση Οδικών Υποδομών, την περιφέρεια Αττικής, την ΕΜΥ, το υπουργείο Περιβάλλοντος, το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.
 • Φορτηγά που μεταφέρουν τρόφιμα ή ποτά, είδη για νοσοκομεία ή κάνουν διανομή τύπου.
 • Φορτηγά πωλητών υπαίθριου εμπορίου
 • Νεκροφόρες
 • Αυτοκίνητα δικαστικών

Δακτύλιος 2022: Δεν ανήκω σε καμία εξαίρεση

Καλώς ήρθες! Δεν έχεις ηλεκτρικό ή υβριδικό, αυτοκίνητο με υγραέριο ή φυσικό αέριο, δεν έχεις πολύ καινούριο αυτοκίνητο, δεν είσαι μόνιμος κάτοικος κέντρου Αθήνας, δεν ανήκεις σε καμία από τις 1355423 εξαιρέσεις;

Εντάξει, τα πράγματα για σένα είναι πολύ εύκολα! Αγνόησε ό,τι διάβασες έως τώρα και κράτα μόνο αυτό: Μπαίνεις στο κέντρο μόνο τις ημερομηνίες που ταιριάζουν με την πινακίδα σου, τις μονές αν έχεις μονή πινακίδα, τις ζυγές αν έχεις ζυγή.

Ούτε κάρτες, ούτε αιτήσεις, ούτε τίποτα. Τόσο απλά 😉