Ακραία σκηνικά στον δρόμο που πιάνονται μόνο on - dashboard - camera

Ατυχήματα, συγκρούσεις και απερισκεψίες στον δρόμο, καταγεγραμμένα απο τις κάμερες στα ταμπλό των αυτοκινήτων.

Ακραία σκηνικά στον δρόμο που πιάνονται μόνο on - dashboard - camera

Ξέρεις τι είναι η Dashcam;

Είναι η κάμερα (dashboard camera), η οποία τοποθετείται στο ταμπλό ή το παρμπρίζ του αυτοκινήτου και χρησιμοποιείται για τη συνεχή καταγραφή της προβολής του δρόμου, της κυκλοφορίας κ.λπ. Από αυτήν τη θέση καταγράφει ό,τι βλέπει κατά την οδήγησή ή και στη στάθμευση. Τέτοιες κάμερες χρησιμοποιούνται κυρίως για να παρέχουν αποδεικτικά βίντεο σε περίπτωση τροχαίου ατυχήματος, αλλά ακόμη και όταν το όχημα είναι σταθμευμένο, οι κάμερες αυτές μπορούν να βιντεοσκοπήσουν τυχόν περιστατικό βανδαλισμού ή απόπειρα κλοπής και μέσω του συστήματος ασφάλειας του αυτοκινήτου να σταλεί αυτομάτως μήνυμα στον ιδιοκτήτη ώστε να ειδοποιηθεί για την κατάσταση.

Τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει πολύ διαδεδομένες και σε μερικά αυτοκίνητα είναι και ενσωματωμένες. Μέσω αυτής της τεχνολογικής εφαρμογής είμαστε πλέον στη θέση να μπορούμε να ξαναδούμε μερικές από τις πιο παράξενες, απρόοπτες και πολλές φορές ριψοκίνδυνες περιπτώσεις παραβάσεων ή και συγκρούσεων που συμβαίνουν στον δρόμο. Έτσι λοιπόν αποφασίσαμε να συλλέξουμε μερικές από αυτού του είδους τις βιντεοσκοπήσεις ανά τον κόσμο, που μας έκαναν τη μεγαλύτερη εντύπωση... Προς παραδειγματισμό κιόλας.

Τοπίο στην ομίχλη. Στην πολλή ομίχλη

Είναι Παρασκευούλα, καλή ώρα, και ώρα 07:3ο, είσαι μια κυρία μέσης ηλικίας που ζει στο Μάντσεστερ της Αγγλίας και εργάζεσαι σε μια κοντινή περιοχή, το Accrington. Δεν είναι Παρασκευή καλοκαιριού, όπως σήμερα, και ο καιρός είναι πολύ συννεφιασμένος, πολλή υγρασία, κρύο και μαντεψε... πολλή ομίχλη στους δρόμους. Και εκεί που οδηγείς προσεκτικά, γιατί δεν είσαι και χθεσινή, στην Αγγλία ζεις, ξέρεις τι συμβαίνει τους φθινοπωρινούς και χειμωνιάτικους μήνες, βλέπεις μπροστά σου ένα σημείο του δρόμου, το οποίο ουσιαστικά δεν βλέπεις καν. Λες θα κόψω κι άλλο ταχύτητα και μπαίνεις σε ένα τεράστιο σύννεφο ομίχλης το οποίο σε περικυκλώνει και «δεν βλέπεις την τύφλα σου» που λέμε στην Greece.  Ξαφνικά αρχίζουν να εμφανίζονται μπροστά σου αχνές μορφές αυτοκινήτων και πριν καλά καλά το καταλάβεις γίνεσαι μάρτυρας σύγκρουσης δύο ΙΧ, όταν ένα αμάξι πέφτει ακριβώς πίσω από το άλλο. Σοκάρεσαι;

Ε πώς δεν σοκάρεσαι. Και συνεχίζει η ιστορία με ακόμα άλλο ένα αμάξι να πέφτει πίσω στο ήδη σταματημένο. Παίρνεις το αμαξάκι σου και βγαίνεις άκρη άκρη στην λωρίδα όπως έκανε η κυρία Leticia Heys, πρωταγωνίστρια του παρακάτω video και δοξάζεις θεούς και δαίμονες που σε βγάλανε σώα από αυτή την περιπέτεια. Και στην τελική χαίρεσαι που σου 'κοψε εγκαίρως και μετακινήθηκες όσο πιο μακριά γίνεται, αλλά και που είχες ενεργή την κάμερα του ταμπλό του Audi σου, για να έχεις να βλέπεις και να δείχνεις πως ένα παρασκευιάτικο πρωινό γλίτωσες απο του Χάρου τα δόντια. Μπράβο σου, κυρία Heys.

Η νταλίκα

Ζόρικος κρεμανταλάς ο καιρός που κουβαλάς,
η ζωή σου μια νταλίκα με μπαγάζια και με ΙΚΑ.

Αυτά σου τραγουδάει η Σ. Μπέλου και σε βάζει στο κλίμα του οδηγού νταλίκας, που συνήθως ταξιδεύει πολύ μακρινές αποστάσεις και κουβαλάει πραμάτεια για όλη την Ευρώπη αν όχι και για Ασία. "Αν είχαν στόμα αυτές οι λαμαρίνες και τι δεν θα σου έλεγαν" θα σου πει ο μέσος νταλικέρης. Έχουν όμως πλέον μάτια, και με τις κάμερες μπορούν να σου μεταφέρουν επακριβώς τι βλέπουν στους δρόμους. Πόσους "άμπαλους", εριστικούς ή και ατσούμπαλους οδηγούς ΙΧ, που βάζουν σε κίνδυνο οδηγούς άλλων οχημάτων, πεζούς και πραμάτειες. Εδώ θα δεις μαζεμένες μερικές εξαιρετικής ευφυίας και οδηγικής δεξιότητας περιπτώσεις, που μάλλον θα σε κάνουν να συμφωνήσεις με τον τίτλο του video.

Δεν υιοθετούμε, αλλά η αλήθεια είναι πως παραδεχόμαστε τους νταλικέρηδες που πολλά έχουν δει τα μάτια τους αλλά (ως επι το πλείστον) μένουν ψύχραιμοι. Επίσης, τσέκαρε πώς ανταποδίδουν όταν τους φέρεσαι σωστά. Ποιος είπε ότι οι νταλικέρηδες δεν είναι gentlemen;

Fast and Furious

Όχι, οι παρακάτω σκηνές που θα δεις δεν είναι από γυρίσματα των γνωστών ταινιών αλλά είναι πραγματικά συμβάντα συγκρούσεων και ατυχημάτων σε αυτοκινητόδρομους, που προκλήθηκαν επειδή κάποιος/κάποια γκάζωσε. Και το πάτησε πολύ. Για περισσότερες από δύο δεκαετίες, η επιτάχυνση αποτελεί βασικό παράγοντα για περίπου το ένα τρίτο όλων των θανατηφόρων τροχαίων παγκοσμίως. Ναι, είναι μακάβρια πληροφορία, αλλά επίσης ναι, δυστυχώς, χρειάζεται να την επισημαίνουμε μέχρι και σήμερα.

Bad, bad drivers

Άλλη μια περίπτωση που εμπεριέχει, και πάλι δυστυχώς, αρκετούς οδηγούς ανά τον κόσμο είναι αυτή της κακής, πολύ κακής όμως, οδήγησης. Θα μας πεις "ε βέβαια, αφού παίρνουν το δίπλωμα βράδυ/λαδώνουν" κλπ. Όπως και να 'χει, οι "μαγκιές" τύπου "περνάω με κόκκινο, δεν έχει ψυχή γύρω", "προσπερνάω γιατί ο μπροστινός κινείται με ταχύτητα χελώνας" ή "κορνάρω τον διπλανό γιατί δεν μου αρέσει η φάτσα του" μπορούν πανεύκολα να αποβούν μοιραίες. Πολλές οι αντιδράσεις απέναντι σε αυτά τα σκηνικά: από άγχος και κλαυσίγελο, μέχρι φόβο και τρόμο.

Angry Birds στο τιμόνι

Ο Θουκυδίδης έλεγε "δύο πράγματα είναι αντίθετα στη λήψη σωστής απόφασης, η βιασύνη και ο θυμός". Μερικές χιλιετίες αργότερα, τα σοφά του λόγια επιβεβαιώνουν και τα πλάνα από τις κάμερες, οι οποίες καταγράφουν σκηνικά απείρου κάλλους να συμβαίνουν σε αυτοκινητόδρομους, όταν έστω και ένας οδηγός είναι εξαγριωμένος. Τα "γαλλικά" δίνουν και παίρνουν, οι κόρνες σολάρουν σε ρυθμούς βουβουζέλας Ολυμπιακών Αγώνων, ενώ η νοηματική έχει πάντα πρωταγωνιστικό ρόλο. Κι όμως, ο θυμός στο τιμόνι δεν είναι ΠΟΠ, ίσως είναι συγκεκριμένες "γαλλικές λέξεις" που χρησιμοποιούμε και έχουν γίνει πλέον διεθνείς, όμως η οργή κατά τη διάρκεια της οδήγησης δεν αποτελεί ελληνική πρωτοπορία. Θα μπορούσαμε να προτείνουμε στα μαθήματα οδήγησης να γίνονται παράλληλα και εκπαιδεύσεις ασκήσεων ηρεμίας. Λέμε τώρα, σε περίπτωση που.

Δες κι αυτά