Τέλη κυκλοφορίας 2021: πώς, πού και γιατί πληρώνουμε

Μειωμένα δεν θα είναι, αλλά φέτος τα τέλη κυκλοφορίας παίρνουν παράταση 2 μηνών και έρχονται με δύο νέα features: QR code και online κατάθεση πινακίδων!

Τέλη κυκλοφορίας 2021: πώς, πού και γιατί πληρώνουμε

Στις 26 Φεβρουαρίου 2021 έληξε η προθεσμία για την αποπληρωμή τελών κυκλοφορίας για το 2021 ή για όσους ήθελαν να καταθέσουν πινακίδες, για να αποδεσμευτούν από τα έξοδα του αυτοκινήτου τους. Μάλιστα, για να διευκολυνθούν όσοι σκόπευαν να θέσουν το όχημά τους σε ακινησία, και για να αποφευχθεί ο συνωστισμός στις ΔΟΥ, για πρώτη φορά δόθηκε η δυνατότητα κατάθεσης πινακίδω ηλεκτρονικά, χωρίς ουρές!

Κατάθεση πινακίδων ηλεκτρονικά, online, από το σπίτι

Η ιδέα είναι η εξής: πλέον, αν θέλεις να κάνεις δήλωση ακινησίας και να καταθέσεις πινακίδες, ώστε να μην χρειαστεί να πληρώσεις τα τέλη κυκλοφορίας για την επόμενη χρονιά (αλλά και τα τεκμήρια και το τέλος πολυτελούς διαβίωσης αν υπάρχουν), μπορείς να το κάνεις ψηφιακά, μέσα από ειδική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ, τη myCAR.

Πώς γίνεται; Ουσιαστικά συμπληρώνεις στην πλατφόρμα myCar τα ίδια στοιχεία που συμπληρώνεις για την πληρωμή τελών (πινακίδα και ΑΦΜ), τα στοιχεία της διεύθυνσής σου (οδός, αριθμός, πόλη) και το σημείο ακινητοποίησης του οχήματος και θα αφαιρείς μόνος/η σου τις πινακίδες. Η σχετική ρύθμιση προβλέπει, φυσικά, πρόστιμα.

Πρόστιμο: από €10.000 έως αφαίρεση άδειας οδήγησης για 3 χρόνια

Το πρόστιμο για οδηγό ο οποίος έχει καταθέσει πινακίδες ηλεκτρονικά και παρ' όλα αυτά εντοπιστεί να κινεί το όχημά του ξεκινά από τα €10.000! Μάλιστα, θα επιβαρύνεται και με το διπλάσιο του ποσού που θα έπρεπε να πληρώσει για τα τέλη κυκλοφορίας. Αν γίνει έλεγχος και πιαστεί δεύτερη φορά, το πρόστιμο τριπλασιάζεται σε €30.000 και προβλέπεται αφαίρεση της άδειας οδήγησης για 3 χρόνια!

Ακριβώς τα ίδια ισχύουν αν έχεις δηλώσει ακινησία και το αυτοκίνητό σου βρεθεί (με ή χωρίς πινακίδες) σε διαφορετική τοποθεσία από αυτήν που έχεις δηλώσει στην πλατφόρμα myCar.  

Για να μπορούν να γίνουν οι έλεγχοι πιο εντατικά, και για να μπορούν να συμμετέχουν σε αυτούς τους ελέγχους όλες οι ομάδες της Αστυνομίας και όχι μόνο η Τροχαία, δημιουργείται μια ηλεκτρονική βάση δεδομένων, ώστε να μπορούν οι αρχές να ελέγχουν επί τόπου αν κάποιο όχημα έχει δηλώσει άρση ακινησίας ή όχι.

Η παράταση 2 μηνών λόγω περιοριστικών μέτρων

Η προθεσμία για την αποπληρωμή τελών κυκλοφορίας, τυπικά, κάθε χρόνο είναι στις 31 Δεκεμβρίου. Αλλά ειδικά λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών που έχει προκαλέσει ο COVID-19, με αποτέλεσμα να τέθηκαν ή να βρίσκονται ακόμη πολλοί εργαζόμενοι σε αναστολή, δόθηκε παράταση μέχρι τις 26 Φεβρουαρίου του 2021.

Χωρίς μείωση, ίδια με πέρσι

Το ποσό των τελών κυκλοφορίας παρέμεινε ίδιο, ακόμη κι αν η χρονιά που πέρασε ήταν το 2020, και η κυκλοφορία ήταν περιορισμένη ή και ανύπαρκτη σε ορισμένες περιπτώσεις! Με άλλα λόγια, και φέτος, τα τέλη κυκλοφορίας υπολογίζονται με βάση τον κυβισμό ή με βάση την εκπομπή διοξειδίου του άνθρακα, ανάλογα με την ημερομηνία πρώτης ταξινόμησης.

Ωστόσο, η διαδικασία πληρωμής τελών κυκλοφορίας είχε ειδικά φέτος δύο νέα features: πληρωμή με QR code και online κατάθεση πινακίδων. Ουσιαστικά, όπως κι άλλα πραγματάκια που άλλαξαν στην οδήγηση λόγω περιορισμών στις μετακινήσεις μας, η πληρωμή τελών κυκλοφορίας έγινε πιο εύκολη – ως προς τη διαδικασία πληρωμής όχι ως προς το ύψος τους...

Απορίες; Πάμε.

Πώς πληρώνεις τα τέλη του 2021;

Υπό κανονικές συνθήκες, μπορείς να πληρώσεις είτε online είτε με επίσκεψη στην τράπεζα, σε ταχυδρομείο ή ακόμη και σε καταστήματα ΟΠΑΠ.

Ωστόσο, ειδικά φέτος, λόγω περιορισμών στις μετακινήσεις, όπως μαντεύεις, ενθαρρύνεται το online! Μάλιστα, το έχουν κάνει ακόμη πιο εύκολο, ώστε αν μπεις από κινητό, να μπορείς να πληρώσεις βγάζοντας απλώς μία φωτογραφία.

Πληρωμή τελών κυκλοφορίας μέσω mobile banking με σάρωση QR κωδικού

Για να πληρώσεις τα τέλη, με οποιονδήποτε τρόπο, πρέπει πρώτα να κατεβάσεις το ειδοποιητήριο, μπαίνοντας στην ειδική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ και συμπληρώνοντας ΑΦΜ και πινακίδα. Επίσης, αν θες, μπορείς να μπεις με τους κωδικούς TAXISnet εδώ.

Στο ειδοποιητήριο που σου εμφανίζεται, βλέπεις έναν QR Code, αυτό το τετραγωνάκι στη γωνία πάνω δεξιά:

Φωτογραφία από το ειδοποιητήριο για τα τέλη κυκλοφορίας

Αυτόν τον κωδικό θα σκανάρεις όταν μπεις στο mobile banking σου και επιλέξεις τη συναλλαγή «Τέλη κυκλοφορίας», για να εμφανιστούν αυτόματα τα στοιχεία σου, χωρίς να χρειαστεί να τα πληκτρολογήσεις. Επίσης, τον ίδιο κωδικό μπορείς να σκανάρεις αν διαλέξεις να πληρώσεις στην τράπεζα, σε μηχάνημα αυτόματων πληρωμών.

Αλλά και από desktop αν μπεις στο e-banking σου, η διαδικασία είναι απλή: Διαλέγεις νέα συναλλαγή, πληκτρολογείς «Τέλη κυκλοφορίας» και συμπληρώνοντας την πινακίδα σου και το ΑΦΜ σου, αν κλικάρεις Ανάκτηση στοιχείων, εμφανίζεται και ο κωδικός πληρωμής και το ποσό προς πληρωμή.

Μπορείς, επίσης, να πληρώσεις τα τέλη κυκλοφορίας με πιστωτική κάρτα σε 12 άτοκες δόσεις, εξοφλώντας την πρώτη δόση μέχρι τη λήξη της προθεσμίας των τελών κυκλοφορίας.

Τι πληρώνεις για τα τέλη κυκλοφορίας του οχήματός σου;

Ο υπολογισμός των τελών φέτος, γίνεται με τον ίδιο τρόπο που έγινε ο υπολογισμός των τελών κυκλοφορίας του 2020:

  • Για οχήματα με ημερομηνία πρώτης ταξινόμησης έως το 2010, τα τέλη κυκλοφορίας υπολογίζονται με βάση τον κυβισμό.
  • Για οχήματα με ημερομηνία πρώτης ταξινόμησης μετά το 2010, τα τέλη υπολογίζονται αποκλειστικά με βάση την εκπομπή διοξειδίου του άνθρακα (γραμμάρια CO2 ανά χιλιόμετρο).

Το ποσό θα το δεις έτσι κι αλλιώς όταν πληκτρολογήσεις τα στοιχεία σου στο site της ΑΑΔΕ. Αλλά μπορείς να δεις στα πινακάκια που ακολουθούν, αναλυτικά τις κατηγορίες οχημάτων με βάση την ημερομηνία πρώτης ταξινόμησης:

Πίνακας με το ποσό που θα πληρώσεις για τα τέλη κυκλοφορίας ανάλογα με τα κυβικά του αυτοκινήτου σου με πρώτη ταξινόμηση μέχρι και το 2000
Πίνακας με το ποσό που θα πληρώσεις για τα τέλη κυκλοφορίας ανάλογα με τα κυβικά του αυτοκινήτου σου με πρώτη ταξινόμηση από το 2001 μέχρι το 2005
Πίνακας με το ποσό που πληρώνεις για τέλη κυκλοφορίας για οχήματα με πρώτη ταξινόμηση από το 2006 μέχρι 31/10/2010
Πίνακας με το ποσό που πληρώνεις για τέλη κυκλοφορίας για οχήματα με πρώτη ταξινόμηση από 1/11/2010

Ποιο είναι το πρόστιμο αν πληρώσεις τα τέλη κυκλοφορίας μετά την προθεσμία;

Το πρόστιμο είναι το ποσό των τελών, δηλαδή συνολικά, θα πληρώσεις το διπλάσιο. Παράδειγμα: έστω ότι το ποσό καταβολής των τελών κυκλοφορίας για ένα όχημα είναι €120. Με το πρόστιμο, ο ιδιοκτήτης του συγκεκριμένου οχήματος θα πληρώσει συνολικά €240 (€120 + €120). Αν τα τέλη κυκλοφορίας είναι λιγότερα από €30, το πρόστιμο είναι €30, δηλαδή θα πληρώσεις το ποσό των τελών και επιπλέον €30.

Για επιβατικό Δ.Χ., φορτηγό ή λεωφορείο, το πρόστιμο είναι το μισό των τελών, δηλαδή θα πληρώσεις συνολικά το ποσό των τελών και επιπλέον το μισό του ποσού των τελών.

Μπορείς να μην πληρώσεις καθόλου τέλη κυκλοφορίας;

Κι αν δεν ξέρεις αν θα χρησιμοποιείς το αυτοκίνητο τους επόμενους μήνες; Κι αν τελικά πληρώνεις τα έξοδα του αυτοκινήτου σου, χωρίς τελικά να το χρησιμοποιείς;

Ο μόνος τρόπος να απαλλαγείς από την υποχρέωση των τελών κυκλοφορίας (το ίδιο ισχύει και με την ασφάλειά σου), είναι να καταθέσεις πινακίδες και να δηλώσεις ακινησία. Και αν μέσα στο επόμενο έτος, θέλεις να κάνεις άρση της ακινησίας, θα μπορείς να πληρώσεις τα τέλη που σου αναλογούν, με τη ρύθμιση τελών κυκλοφορίας με τον μήνα, και να πάρεις πίσω τις πινακίδες.

Ασφάλεια αυτοκινήτου ή μηχανής με βάση τον προϋπολογισμό σου

Ευτυχώς η ασφάλεια του οχήματός σου είναι λίγο πιο ευέλικτη, καιρό τώρα! Διαλέγεις εσύ τη διάρκεια που θες, με ακρίβεια ημέρας, ανάλογα με το ποσό που θέλεις να πληρώσεις ή ανάλογα με το πότε θέλεις να πληρώσεις. Και μπορείς να αφαιρέσεις τις καλύψεις που δεν χρειάζεσαι, αν δεν κυκλοφορείς λόγω των περιοριστικών μέτρων (π.χ. Νομική Προστασία ή Οδική Βοήθεια).  

Βρες το καλύτερο πρόγραμμα για την ασφάλεια του αυτοκινήτου σου ή της μηχανής σου, πάντα online, για να έχεις το κεφάλι σου ήσυχο!

Δες κι αυτά