Ο Russell Crowe σου δείχνει στη νέα του ταινία τι να ΜΗΝ κάνεις όταν οδηγείς

Στο "Unhinged" ο ηθοποιός γίνεται ο οδηγός που απλά δε θέλεις να συναντήσεις εκεί έξω. Εμείς λέμε, αυτά καλό είναι να μη γίνονται.

Ο Russell Crowe σου δείχνει στη νέα του ταινία τι να ΜΗΝ κάνεις όταν οδηγείς

Λοιπόν, έχουμε fans του Russell Crowe εδώ; Σε αυτήν την ταινία ("Unhinged") θα τον μισήσετε λίγο. Δεν είναι ο ήρωας που αγαπήσαμε, δεν έχει καν όνομα. Το μόνο που ξέρουμε γι’ αυτόν (εντάξει όχι το μόνο, αλλά δε θα κάνουμε spoil), είναι ότι έχει πολλή οργή μέσα του. Κανένα άλλο συναίσθημα. Όλα έχουν διαγραφεί, μαζί με κάθε ίχνος λογικής. Μένει μόνο η οργή και μάλιστα ένα πολύ συγκεκριμένο είδος της: "Οδική Οργή", ή πιο σωστά, με βαριά, νοτιοαμερικάνικη προφορά: "Road Rage".

Πώς ξεκινάνε όλα; Μεγάλη κουβέντα (που δε μας απασχολεί καθόλου στην ταινία). Αυτό που πυροδοτεί την έκρηξη επιθετικής οδήγησης, στη συγκεκριμένη περίπτωση, είναι ένας απλός, καθημερινός διαπληκτισμός σε ένα φανάρι. Όλοι μας το έχουμε ζήσει: να εκνευριστούμε λίιιγο παραπάνω από το φυσιολογικό με το μπροστινό αυτοκίνητο που τολμά να μην έχει εξαφανιστεί από μπροστά μας τα λίγα κλάσματα του δευτερολέπτου που έχει ανάψει πράσινο - άσχετα από το εάν μία οποιαδήποτε άλλη μέρα, είμαστε εμείς στη θεση του μπροστινού αυτοκινήτου.

Είμαστε στο φανάρι λοιπόν, και η οδηγός στο δεύτερο αυτοκίνητο έχει μία πολύ δύσκολη μέρα. Όλα της φταίνε και ειδικά το μπροστινό Ford που καθυστερεί να ξεκινήσει και την αναγκάζει να κορνάρει - η παρατεταμένη, εκνευριστική κόρνα, όχι η στακάτη, τύπου "kind reminder", κόρνα.

Ο μπροστινός οδηγός, όμως, τυχαίνει να έχει μία ελαφρώς πιο δύσκολη μέρα. Δε θα το αφήσει να περάσει. Απαιτεί μία συγγνώμη από την οδηγό, που φέρθηκε με αγένεια και επιθετικότητα (μιλάμε πάντα για την παρατεταμένη κόρνα), και εκείνη τη στιγμή, όλα, και όταν λέμε όλα, μιλάμε και για ανθρώπινες ζωές - εξαρτώνται από αυτό. "Δεν έχω να απολογηθώ για τίποτα", ξεσπά η οδηγός, παραβιάζοντας και τους 3 βασικούς κανόνες που πρέπει να τηρείς αν θέλεις να αποφύγεις ένα επεισόδιο Οδικής Οργής, σύμφωνα με το δεύτερο trailer της ταινίας:

Κανόνας 1: Μην μπαίνεις σε διαπλοκή με άλλον οδηγό.

Κανόνας 2: Μην ξεχνάς ότι ο οδηγός δίπλα σου μπορεί να βρίσκεται σε breakdown.

Κανόνας 3: Μην ξεχνάς ότι μία κατάσταση μπορεί να πάρει πολύ άσχημη τροπή αν ανάψουν τα αίματα.


Μαντέψτε. Τα αίματα άναψαν. Κάτι που ξεκίνησε ως μία πολύ απλή, καθημερινή σκηνή στον δρόμο, εξελίχθηκε σε ένα θρίλερ. Το «Unhinged» δείχνει πώς μπορεί να πάει ΠΟΛΥ στραβά ένα αρκετά συνηθισμένο, όλο και πιο συνηθισμένο, φαινόμενο οδηγικής συμπεριφοράς που πολύ εύστοχα έχει χαρακτηριστεί ως Road Rage. Και γιατί έχει τεράστια σημασία να ελέγχεις τον εαυτό σου και να διατηρείς την ψυχραιμία σου, σε οποιαδήποτε κατάσταση, είτε ακραία είτε πιο απλή, όταν οδηγείς.

Road Rage: 8 στους 10 οδηγούς εμφανίζουν επιθετική οδήγηση τουλάχιστον 1 φορά σε έναν χρόνο

Σύμφωνα με έρευνα που έγινε το 2016, 8 στους 10 οδηγούς θα εμφανίσουν αυτή τη συμπεριφορά τουλάχιστον 1 φορά μέσα σε έναν χρόνο. Και δε χρειάζεται να το φτάσεις στα άκρα για να θεωρηθείς επιθετικός. Επιθετική οδήγηση θεωρείται οποιαδήποτε οδηγική συμπεριφορά παρουσιάζει ένα άτομο όταν διαπράττει μία σειρά από παραβάσεις, με τέτοιον τρόπο ώστε να θέτει σε κίνδυνο άλλα πρόσωπα ή ιδιοκτησία.

Πώς προκαλείται; Δεν υπάρχει μία μοναδική αιτία που οδηγεί σε αυτήν τη συμπεριφορά. Η κάθε περίπτωση είναι ξεχωριστή. Αλλά το pattern, οι μικρές αλυσιδωτές κινήσεις που οδηγούν στο ξέσπασμα ενός οδηγού είναι πάνω κάτω οι εξής: μία λάθος/υπερβολική κίνηση και μία ακόμη πιο λάθος/υπερβολική αντίδραση.

Στο "Unhinged", αυτό που πυροδοτεί το "road rage" είναι μία παρατεταμένη κόρνα, στο "Falling Down" (1993) ένα χαλασμένο κλιματιστικό (και φυσικά "όλα όσα πάνε στραβά στην αμερικανική κοινωνία"), στο "Breakdown" (1997) ένα λάθος που οδηγεί σχεδόν σε τρακάρισμα. Και μπορεί αυτά να συμβαίνουν μόνο στις ταινίες - αν και δεν το ορκιζόμαστε - αλλά το φαινόμενο της επιθετικής οδήγησης είναι υπαρκτό, συνδέεται με τροχαία ατυχήματα, τραυματισμούς, ακόμη και με την υγεία και τον κίνδυνο εμφάνισης εμφράγματος!

Επιθετική οδήγηση: Κάποιες ενδείξεις αυτής της συμπεριφοράς

Όλοι μας ξέρουμε λίγο πολύ τι σημαίνει επιθετική συμπεριφορά. Εμπεριστατωμένα, και μετά από έρευνες στους δρόμους όπου παρατηρείται πιο έντονα το φαινόμενο, στις ΗΠΑ φυσικά, οι ειδικοί κατάληξαν σε κάποιες βασικές ενδείξεις:

1. Όχημα που ακολουθεί εμμονικά ένα άλλο όχημα

2. Όχημα που αλλάζει λωρίδες άτακτα, χωρίς λόγο και επικίνδυνα

3. Όχημα που κινείται έξω από τον καθορισμένο, από τον νόμο, δρόμο για οχήματα (πεζοδρόμια, χαντάκια κ.ο.κ).

4. Όχημα που μπαίνει σε απαγορευμένους δρόμους

5. Οδηγός που οδηγεί σπασμωδικά, αλλάζοντας πολύ συχνά ταχύτητα και ανεβάζοντας στροφές

6. Οδηγός που αγνοεί τις πινακίδες κυκλοφορίας, τους τροχονόμους, τους κανόνες του ΚΟΚ ή τις ενδείξεις άλλων αυτοκινήτων (π.χ. flash)

7. Οδηγός που δεν κάνει τις απαραίτητες ενέργειες για να ειδοποιήσει (π.χ. flash)

8. Οδηγός που ξεπερνά τα όρια ταχύτητας

9. Οδηγός που προκαλεί άλλους σε κόντρες

10. Οδηγός που παίρνει λάθος τις στροφές

Μπορεί να συμβεί στον οποιονδήποτε

Φυσικά όλα αυτά είναι ενδείξεις. Δεν είναι ο μπροστινός σου που έχει ξεχάσει να βγάλει flash ο επόμενος Russell Crowe σε breakdown. Αλλά επειδή ποτέ δεν ξέρεις τι μπορεί να συναντήσεις και, όπως αναφέρει το poster της ταινίας "He can happen to anyone", ό,τι κι αν συμβεί, εκείνη τη στιγμή μην τσιγκουνευτείς, πες μια συγγνώμη. Όσο μεταδοτική είναι η λεκτική βία, τόσο μεταδοτική είναι και η ευγένεια :)

*Η ταινία βγήκε στους κινηματογράφους με καθυστέρηση λόγω COVID-19, τον Αύγουστο και μάλιστα έκανε πρεμιέρα και σε drive-in cinemas!

Δες κι αυτά