Έτσι θα περάσεις φέτος μαγικά Χριστούγεννα - ναι, από το σπίτι!

Με online streaming, μπορείς να απολαύσεις τις αγαπημένες σου συνήθειες, έστω και λίγο τροποποιημένες

Έτσι θα περάσεις φέτος μαγικά Χριστούγεννα - ναι, από το σπίτι!

Τα φετινά Χριστούγεννα είμαστε περισσότερο ανυπόμονοι να αλλάξουμε χρονιά, να μηδενίσει το κοντέρ, να το πιάσουμε από την αρχή, παρά στο κλασικό γιορτινό πνεύμα. Λίγο που δεν μπορούμε να βγούμε έξω, λίγο η παγκόσμια πανδημία που πάει να κλείσει χρόνο, είναι κάπως πεσμένη η ένταση και η διάθεση. Ε, και πόσες χριστουγεννιάτικες ταινίες να δεις από το σπίτι και πόσα στολίδια να κρεμάσεις για να ξεχαστείς και να μπεις στο κλίμα;

Μην απογοητεύεσαι, έχει κι άλλα πολλά εκεί έξω (έξω = Internet) για να ξεχαστείς, να διασκεδάσεις και να συνεχίσεις τις αγαπημένες σου χριστουγεννιάτικες συνήθειες, έστω και λίγο τροποποιημένες. Άλλωστε, είναι η χρονιά, που στο Viva προστέθηκε ένα ακόμη tab, πριν από τα Ακτοπλοϊκά και τις Εκδηλώσεις: Streaming. Έτσι θα περάσουν τα φετινά Χριστούγεννα!

Κι επειδή παίζουν πολλά, για να μη χάσεις αυτό που μπορεί να είναι ιδανικό για σένα, χρειάζεσαι έναν συντονισμό, έναν οδηγό για το τι παίζει και πού, τις επόμενες μέρες. Εδώ είμαστε, σε έχουμε!

ΚΠΙΣΝ: Μουσική, Disco Party, και άλυτα μυστήρια του Χολμς

Είναι στολίδι από μόνο του, αλλά τα Χριστούγεννα, το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος δίνει πόνο. Αρκεί να περάσεις μία βολτίτσα ένα απόγευμα, το έζησες το παραμύθι! Φέτος, φυσικά, το παραμύθι μπορείς να το ζήσεις μόνο online, με ένα χριστουγεννιάτικο πρόγραμμα που έχουν φτιάξει με τέτοιο τρόπο ώστε να ικανοποιεί πολλές ανάγκες και ηλικίες.

Βραδινή φωτογραφία με τα συντριβάνια του ΚΠΣΝ

Η στιγμή της φωταγώγησης μεταδόθηκε, live, με μία εμφάνιση του Φοίβου Δεληβοριά, κοντά στο ύφος και το στυλ των μουσικών lives της Ταράτσας του Φοίβου, για ζέσταμα! Και έκτοτε, ακολουθούν δραστηριότητες για όλα τα γούστα: Παραστάσεις, εκθέσεις ζωγραφικής, διαλέξεις, workshops κεντήματος, και φυσικά μουσικές συναυλίες, όπως αυτήν εδώ τη μοναδική εμφάνιση του Ταφ Λάθος, που εκτίμησαν πολύ οι φίλοι της ελληνικής χιπ χοπ σκηνής και μπορείς να απολαύσεις κι εσύ οποιαδήποτε στιγμή:

Για τους λάτρεις της κλασικής μουσικής και για όσους θέλουν τέτοιες μελωδίες στο background του σπιτιού τους, ειδικά τις χρονιάρες μέρες, θα μεταδοθεί live παράσταση της Εθνικής Συμφωνικής Ορχήστρας της ΕΡΤ, υπό τη διεύθυνση του πολυβραβευμένου μαέστρου Γιώργου Πέτρου, στις 21/12.

Και για όσους δεν χορταίνουν τον Κωστή Μαραβέγια, και θέλουν μία δόση από το ιδιαίτερο ύφος του, λίγο πριν κλείσει αυτή η παράξενη χρονιά, θα μεταδοθεί συναυλία του, στις 28/12.

Άλυτα μυστήρια του Σέρλοκ Χολμς (21/12/2020)


Ο αγαπημένος ντετέκτιβ Σέρλοκ Χολμς έχει πήξει, τρέχει και δεν φτάνει, και ψάχνει για βοηθούς για να βγει η δουλειά, μπας και χαλαρώσει λίγο στην άδειά του. Με την καθοδήγηση του Γιάννη Σαρακατσάνη -υπέροχος, και στον ρόλο και στον συντονισμό του πρότζεκτ- οι συμμετέχοντες στη δραστηριότητα «Βοηθοί του Σέρλοκ Χολμς», παρακολουθούν στο κάθε βίντεο τις οδηγίες, κρατούν σημειώσεις, ενώνουν τελίτσες και λύνουν τον γρίφο!

Τρίτη και τελευταία αποστολή, στις 21/12, προλαβαίνετε! Καλή τύχη!

Disco Zoom Party Animals (6/1/2021)


Αυτό εδώ είναι για τους πιο τολμηρούς 4χρονους και ακόμη πιο τολμηρούς συνοδούς τους, που έχουν όρεξη να βάλουν μουσούδες, ουρίτσες και αυτάκια, να βάψουν πρόσωπα και να ανοίξουν το zoom στους υπολογιστές για να συναντήσουν κι άλλα ζωάκια 😊

Το Disco Zoom Party Animals (συμμετέχοντες από 4 έως 8 ετών) θα γίνει από απόσταση φυσικά, μέσω zoom, στις 6 Ιανουαρίου 2021. Ένα σου λέμε, στα plus είναι να έχουν οι συμμετέχοντες μαζί τους από ένα στεφάνι hula hoop.

Μπορείτε να αρχίσετε να προετοιμάζεστε από τώρα, οικογενειακώς, και να γραφτείτε από την Τετάρτη 30/12 στις 12.00.

Μέγαρο Μουσικής online με μουσικές συναυλίες και παραστάσεις

Το 2020, εκτός από όλα τα άλλα, ήταν και χρονιά του Μπετόβεν, καθώς συμπληρώνονται 250 χρόνια από τη γέννησή του. Επίσης, φέτος συμπληρώνονται 100 χρόνια από τη γέννηση του Γιώργου Σισιλιάνου, ενός από τους μεγαλύτερους Έλληνες συνθέτες. Οπότε το Μέγαρο Μουσικής ετοίμασε διάφορα πραγματάκια για την περίοδο των Χριστουγέννων. Και φυσικά, αναγκαστικά, όλα μέσω streaming.

Την περασμένη Κυριακή, μεταδόθηκε μία μαγνητοσκοπημένη συναυλία αφιερωμένη στους δύο συνθέτες. Αν το έχασες, δεν πειράζει, έχει πολλά ακόμη μέχρι να κλείσει η χρονιά!

Λειτουργία σε Σι Ελάσσονα του Bach (20/12/2020)

Την Κυριακή που έρχεται, μεταφέρεσαι στο Αμβούργο, στην αίθουσα Φιλαρμονικής του Έλβα, και από εκεί στο 1749, τη χρονιά που ολοκλήρωσε ο τεράστιος Johann Sebastian Bach τη «Λειτουργία σε σι ελάσσονα», ένα από τα σημαντικότερα έργα του συνθέτη αλλά και του είδους.

Το έργο αυτό περιλαμβάνει αρκετά μέρη τα οποία επεξεργαζόταν σε διαφορετικές φάσεις της ζωής του ο συνθέτης, και τα οποία τελικά μετέτρεψε σε λειτουργία μόλις 1 χρόνο πριν από τον θάνατό του. Η Λειτουργία ερμηνεύτηκε για πρώτη φορά, μάλλον, το 1859, δηλαδή 100 χρόνια μετά! Από τότε παραμένει ένα από τα δημοφιλέστερα και πολυηχογραφημένα έργα του γερμανού συνθέτη. Ανατριχίλα!

Μπορείς να το παρακολουθήσεις, online, δωρεάν, την Κυριακή στις 12:00.

Χριστουγεννιάτικα medleys από εκκλησικό όργανο!

Μιας και μιλάμε για ανατριχίλες, έρχεται και μία συναυλία εκκλησιαστικού οργάνου, και συγκεκριμένα, του μεγαλύτερου εκκλησιαστικού οργάνου της Ελλάδας, στα χέρια της Ουρανίας Γκάσιου. Η οποία θα αποδώσει αγαπημένα Χριστουγεννιάτικα medleys και μελωδίες που γράφτηκαν από γνωστούς συνθέτες για τις ημέρες των Χριστουγέννων, σε αυτό το μεγαλοπρεπές μουσικό όργανο.

Έχεις την ευκαιρία να το ζήσεις online, σε live μετάδοση, τη Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου στις 20:30. Μία γεύση εδώ:

Παραμύθια για όλα τα παιδιά (19/12/2020)

Κι επειδή τα παιδάκια τα βαριούνται εύκολα αυτά, τα περισσότερα τουλάχιστον, έχει και παιδικό πρόγραμμα. Στις 19/12, μαζεύονται όλα γύρω από οθόνη -δεν γίνεται αλλιώς δυστυχώς- και παρακολουθούν σε streaming το μουσικό παραμύθι «Τα καλτσάκια».

Η αφήγηση γίνεται ταυτόχρονα στην ελληνική και στην ελληνική νοηματική γλώσσα. Επίσης, θα είναι διαθέσιμη και διαδικτυακή αναμετάδοση με ακουστική περιγραφή για παιδιά με προβλήματα όρασης.

Θέατρο κανείς; Ναι!

Επειδή δεν θέλεις και ούτε πρέπει να βγει από τη ζωή σου το θέατρο, μέχρι να επιστρέψουμε στους παλιούς ρυθμούς και στο δίπλα-δίπλα, συγκεντρώσαμε κάποια θέατρα που θα στριμάρουν τοπ παραστάσεις τις επόμενες ημέρες, για να τις απολαύσεις, έστω και από οθόνη, στηρίζοντας παράλληλα τους εργαζόμενους στις τέχνες.

Εθνικό Θέατρο: Show must go on

Πριν καλά καλά αρχίσει η φετινή θεατρική περίοδος, έπεσε αυλαία, από τον Χαρδαλιά και το team των 18:00. Αλλά, δεν μασάμε, οι παραστάσεις συνεχίζονται! Οι παραστάσεις που μεταδίδονται online από τον θίασο του Εθνικού Θεάτρου, τις επόμενες ημέρες, και με αγγλικούς υπότιτλους, είναι: «Η Στέλλα με τα κόκκινα γάντια», του Ιάκωβου Καμπανέλη (19/12) και η «Η κυρία του Μαξίμ» του Ζωρζ Φεντώ, σε σκηνοθεσία Θωμά Μοσχόπουλου (26/12).

Φωτογραφία από τη θεατρική ομάδα της παράστασης «Η κυρία του Μαξίμ»
Η θεατρική ομάδα της παράστασης "Η κυρία του Μαξίμ" ποζάρει με μπουρλέσκ στυλ. 

Πνευματώδης σάτιρα - αυτό που χρειαζόμαστε στη φάση που είμαστε! Κρατάς σημειώσεις; Συνεχίζουμε!

Θέατρο Πορεία: Η Μεγάλη Χίμαιρα επιστρέφει

Κλασική sold out παράσταση, από αυτές που συζητιούνται κάθε τόσο σε κουλτουροσυζητήσεις, και πάντα είσαι στην απ' έξω γιατί ποτέ δεν προλαβαίνεις εισιτήριο. Ε, ήρθε η ευκαιρία σου! Στο Θέατρο Πορεία, οι επόμενες δύο online παραστάσεις της παράστασης-απόδοσης του εμβληματικού μυθιστορήματος του Καραγάτση, είναι στις 20/12 και 26/12.

Μέσα στις επόμενες ημέρες, παίζει επίσης μία μοναδική online προβολή της παράστασης «Οιδίπους», σε σκηνοθεσία Δημήτρη Καραντζά (19/12) αλλά και μία live μετάδοση συναυλίας της μουσικού Irene Skylakaki με το trio project της, όπου θα παρουσιάσουν τον νέο της δίσκο «Souvenir» (27/12).

Radio Plays από το Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδάυρου

Radio what?? Plays, δηλαδή ραδιοφωνικές παραστάσεις, δηλαδή μουσικό θέατρο! Για πολλούς δεν είναι οικείο, ωστόσο δεν είναι καινούργιο. Πώς αναβίωσαν από το πουθενά τα drive-in cinemas, το καλοκαίρι που πέρασε; Έτσι και οι μουσικές αφηγήσεις μέσω ραδιοφώνου -ή podcast στη συγκεκριμένη περίπτωση- κάνουν comeback από τις παλιές καλιές δεκαετίες των 70s και 80s, για να παρέχουν έναν ακόμη τρόπο ψυχαγωγίας, στο σπίτι.

Το Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου πραγματοποιεί τα Radio Plays σε συνεργασία με τις Εκδόσεις Καστανιώτη και τα διηγήματα που διάλεξαν, προέρχονται από τη σειρά «Ελληνικά εγκλήματα». Για όλα τα έργα έχουν γραφτεί πρωτότυπες τζαζ συνθέσεις από μουσικούς, για να κάνουν την ατμόσφαιρα ακόμη πιο spooky!

Χριστούγεννα χωρίς Καρυοθραύστη; Πού πας;

Ακόμη και τα διαφημιστικά σποτάκια σε ραδιόφωνο και τηλεόραση, για τις παραστάσεις μπαλέτου Καρυοθραύστη, με τις μαγικές μελωδίες του Τσαϊκόφκσι, σου λείπουν τέτοιες μέρες, έτσι δεν είναι; Η πιο κλασική, χριστουγεννιάτικη ιστορία κλασικού μπαλέτου, είναι must για Χριστουγεννιάτικες δραστηριότητες, ακόμη κι αν δεν είσαι από τους πρώτους που θα τρέξουν να κλείσουν εισιτήριο. Ε, λοιπόν, φέτος μπορείς να το στριμάρεις.

Το New Paltz Ballet Theatre, μία αμερικάνικη, μη κερδοσκοπική εταιρία, που λειτουργεί από το 1996, με τη συμμετοχή μαθητών/μαθητριών και γονέων, κάθε χειμώνα ανεβάζει παραστάσεις του Καρυοθραύστη. Αυτή τη χρονιά, θα παρέχει δωρεάν access, σε όλον τον κόσμο, για την παράσταση Nutcracker της περσινής χρονιάς. Η παράσταση θα ανέβει στο YouTube στις 24 Δεκεμβρίου, και θα παραμείνει μέχρι 1 Ιανουαρίου. Βάλ'το στο πρόραμμα!

Φωτογραφία από την παράσταση Καρυοθραύστης

Καλή Βρανοχρονιά, με την Κατερίνα Βρανά!

Δεν θα μπορούσαμε να φανταστούμε καλύτερο κλείσιμο/φτύσιμο, πες το όπως θέλεις, του 2020. Η αγαπημένη standup comedian, που έχει τον τρόπο να δίνει ένα όμορφο twist, στα πάντα, είναι ο ιδανικός άνθρωπος για να μας γεμίσει αισιοδοξία για τη νέα χρονιά. Γι' αυτό θα παρουσιάσει μία παράσταση live, στις 28 Δεκεμβρίου στις 22:00,"γεμάτη κέφι, μπρίο, σουρεαλισμό και μελομακάρονα", όπως προειδοποιεί.

Φωτογραφία από αφίσα της Κατερίνα Βρανά για χριστουγεννιάτικο event

Αυτά από εμάς! Φτιάξε πρόγραμμα, κάνε υπομονή, και πάρε φόρα για ένα πιο αισιόδοξο 2021!

Καλές γιορτές!

Δες κι αυτά