Όσα δε θα διαβάσεις σε κανέναν άλλο οδηγό για την ηλεκτροκίνηση

9 απίθανες απορίες για τα ηλεκτροκίνητα οχήματα. Από τα ιπτάμενα ηλεκτρικά αυτοκίνητα μέχρι DIY κατασκευή, εσείς ρωτάτε, η HD απαντά.

Όσα δε θα διαβάσεις σε κανέναν άλλο οδηγό για την ηλεκτροκίνηση

Σίγουρα θα έχεις διαβάσει πολλά, πάρα πολλά, πάρα πάρα πολλά για την ηλεκτροκίνηση, τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, αν συμφέρει να αγοράσεις, τι κάνουν οι Νορβηγοί, τι κάνουν οι Γάλλοι, πόσο θα πληρώνεις...και θα μπορούσαμε να συνεχίσουμε για πολύ.
Αν από την άλλη δεν σου λένε τίποτα όλα αυτά, σύντομα θα σου πουν. 😉
Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα φαίνεται να έχουν έρθει για να μείνουν.

Εδώ όμως σου έχουμε 9 πραγματάκια που δεν θα βρεις σε κανέναν οδηγό ηλεκτροκίνησης, όσο κι αν ψάξεις. Ωπ, ή μήπως θα τα βρεις;
Πάμε να δούμε τις 9 απίθανες απορίες για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα που κάποιοι σκέφτηκαν κι εμείς απαντάμε.


1. Μπορείς να ρυμουλκήσεις με ηλεκτρικό ένα άλλο αυτοκίνητο;

Γενικά οι κατασκευαστές δεν πιστοποιούν τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα για ρυμούλκηση ακόμα. Ωστόσο αυτό ενδέχεται να αλλάζει από μοντέλο σε μοντέλο.

πίσω μέρος αυτοκινήτου

2. Έκρηξη. Μπορεί να συμβεί και σε μένα;

Το περιστατικό που συνέβη στην Κίνα τον Αύγουστο του 2020 δεν είναι ο κανόνας. Αυτό που συνέβη ήταν ότι κατά τη διαδικασία της φόρτισης άρχισαν να βγαίνουν καπνοί. Ο οδηγός του αυτοκινήτου το είχε παρκάρει σε δημόσιο χώρο φόρτισης και όταν ήρθε η πυροσβεστική και άρχισε να ρίχνει νερό προκειμένου να σβήσει τη φωτιά, αυτό εξερράγη και διαλύθηκε εντελώς.

Η εταιρία που είχε κατασκευάσει το αυτοκίνητο έχει ξεκινήσει τις έρευνες προκειμένου να διαπιστώσει πού οφείλονται τα αίτια της έκρηξης. Και πάλι όμως αυτό δεν είναι κάτι που συμβαίνει κάθε μέρα. Παρόμοια περιστατικά που έχουν συμβεί το τελευταίο διάστημα είναι επίσης υπό διερεύνηση, αλλά και πάλι δεν μπορούμε να πούμε ότι είναι κάτι που συμβαίνει συχνά και αφορά όλα τα μοντέλα των ηλεκτρικών.

Να σημειώσουμε εδώ όμως, ότι έχουν αναπτυχθεί κάποια πολύ αποτελεσματικά συστήματα πυρόσβεσης για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα –που να μην το χρειαστείς ποτέ δηλαδή αλλά έτσι για να είσαι ενημερωμένο. Για παράδειγμα, υπάρχουν ειδικές δεξαμενές όπου τοποθετούνται τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα σε περίπτωση πυρκαγιάς έτσι ώστε να σβήσει πλήρως η φωτιά. Όπως και να έχει, θα πρέπει να είσαι προσεκτικός και να φροντίζεις να το συντηρείς σωστά. Οι πιθανότητες πυρκαγιάς σε ηλεκτρικό ούτως ή άλλως είναι ίδιες με αυτές που έχει ένα συμβατικό.

3. Χρειάζονται ειδικά ελαστικά;

Αν και εξ όψεως τα ελαστικά των συμβατικών και των ηλεκτροκίνητων οχημάτων φαίνονται ίδια, δεν είναι. Αυτά που χρησιμοποιούνται σε ηλεκτρικά αυτοκίνητα έχουν διαφορετικούς δείκτες και προδιαγραφές μιας και ολόκληρο το αμάξωμα και ο τρόπος λειτουργίας είναι διαφορετικός. Μόνο το μεγάλο βάρος αν σκεφτείς, θα καταλάβεις γιατί ένα συμβατικό και ένα ηλεκτρικό δεν μπορούν να φοράνε τα ίδια ελαστικά.

κοντινή φωτογραφία σε ιδιαίτερα ελαστικά αυτοκινήτου

4. Υπάρχουν εταιρίες που βγάζουν μόνο ηλεκτρικά αυτοκίνητα;

Ναι! Για παράδειγμα η Zhidou (zd) είναι μία από αυτές και η οποία μάλιστα εκπροσωπείται και στην Ελλάδα!

Αν βέβαια το κείμενο γραφόταν σε μερικά χρόνια –δέκα; δεκαπέντε; ανάλογα πόσο αισιόδοξος είσαι– η απάντηση θα ήταν τελείως διαφορετική μιας και όλο και περισσότεροι κατασκευαστές ανακοινώνουν πως στο μέλλον θα παράγουν μόνο ηλεκτροκίνητα.

5. Ιπτάμενα ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Υπάρχουν;

Ναι, δεν κυκλοφορούν ακριβώς ανάμεσά μας, αλλά ναι! Υπάρχουν ιπτάμενα ηλεκτρικά αυτοκίνητα και κάποιοι οραματίζονται να βγουν και στους δρόμους:

6. Μπορείς να φτιάξεις μόνος σου ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο;

Γουστάρεις ΙΚΕΑ και DIY;
Καλώς, εμείς εδώ δεν κρίνουμε κανέναν.

Θεωρητικά λοιπόν μπορείς να φτιάξεις και μόνος σου ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο αρκεί να έχεις τις γνώσεις και να μπορέσεις να βρεις τα διάφορα μέρη του για να τα βάλεις μαζί – σωστά– και να το φτιάξεις. Επίσης πρέπει να έχεις και τα κατάλληλα εργαλεία.

Κάποιοι έχουν να σου δώσουν συμβουλές πάντως:

7. Μπορείς να το κάνεις να ακούγεται σαν Ferrari;

Καταρχάς μην είσαι κάγκουρας, βρε. Επειδή όμως τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα είναι αθόρυβα, μπορούν να είναι επικίνδυνα για τους πεζούς. Ειδικά για τους τυφλούς.

Έτσι έχει συμφωνηθεί τα ηλεκτροκίνητα να κάνουν κάποιον θόρυβο έτσι ώστε να ξέρουν οι πεζοί ότι βρίσκεται κοντά τους κάποιο όχημα –και μάλιστα πάνω σε αυτό δουλεύει και ο συνθέτης Hans Zimmer.

Αλλά όχι, δεν θα μπορεί να ακούγεται σαν μια Ferrari. Θα ακούγεται σαν ένα οποιοδήποτε άλλο συμβατικό αυτοκίνητο.

ο συνθέτης Hans Zimmer παίζει πλήκτρα

8. Πόσο εύκολο είναι να κλέψουν ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο;

Ακόμα δεν ξέρουμε πόσο εύκολο είναι γενικά να κλαπεί ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο. Έχει πολλά κοινά με τα συμβατικά οπότε υποθέτουμε πως όπως θα έκλεβαν ένα συμβατικό, έτσι θα κλέψουν και ένα ηλεκτρικό.

Βέβαια, αυτό που ξέρουμε είναι ότι, τον Αύγουστο του 2020, ερευνητές από το Βέλγιο κατάφεραν μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα να χακάρουν –και άρα να κλέψουν– το Tesla model X στο πλαίσιο ενός ελέγχου ασφαλείας.

Ο λόγος που συμβαίνει αυτό είναι γιατί τα μοντέλα της Tesla είναι συνδεδεμένα στο Internet προκειμένου να γίνονται αναβαθμίσεις και ενημερώσεις του λογισμικού. Η Tesla προφανώς έχει ενημερωθεί και το δουλεύει.

9. Υπάρχει ηλεκτρικό αυτοκίνητο για ΑμεΑ;

Ναι! Είναι ειδικά σχεδιασμένο για να μπορεί να μπει κανείς με το αμαξίδιό του και να μπορέσει να κινηθεί άνετα μέσα στην πόλη μιας και μοιάζει σε μέγεθος με ένα Smart ForTwo. Έχει αυτονομία περίπου 80 χιλιόμετρα και το αυτοκίνητο για το οποίο μιλάμε είναι της εταιρίας Kenguru ενώ κοστίζει περίπου €20.000.

Αν προτιμάς κάτι μεγαλύτερο όμως, υπάρχει και η ειδική έκδοση του Zafira-e Life. Έχει ειδική ράμπα στο πίσω μέρος για να μπαίνει ένα αναπηρικό αμαξίδιο και ειδικούς ιμάντες συγκράτησης για να μπορείς να ταξιδεύεις με ασφάλεια. Αυτό το αυτοκίνητο δεν μπορείς να το οδηγήσεις αν χρησιμοποιείς εσύ αναπηρικό αμαξίδιο, όπως το μοντέλο της Kenguru αλλά προσφέρει περίπου 230 χιλιόμετρα αυτονομίας.

Ανάλογα λοιπόν με τις ανάγκες σου, διαλέγεις ποιο μοντέλο σε βολεύει περισσότερο.


Εκτός από όλες αυτές τις άκρως ενδιαφέρουσες ερωτήσεις βέβαια, μπορείς να διαβάσεις στον πλήρη οδηγό για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα κι άλλες πληροφορίες όπως πόσο κοστίζουν, πώς θα τα φορτίσεις και φυσικά τα πάντα για την μπαταρία τους –που είναι και η καρδιά του ηλεκτρικού– στον οδηγό ηλεκτροκίνησης για την Ελλάδα!

Ή αν είσαι ένα βήμα μπροστά και έχεις αποκτήσει ήδη ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο πάρε προσφορά για να το ασφαλίσεις στην Hellas Direct.

Δες κι αυτά