Lockdown μέρος #2: Πιάσε ποπ κορν, τα φεστιβάλ κινηματογράφου έρχονται σπίτι σου!

"Σινεμά με κάθε τρόπο", online από το δικό σου home cinema!

Lockdown μέρος #2: Πιάσε ποπ κορν, τα φεστιβάλ κινηματογράφου έρχονται σπίτι σου!

Ξέρουμε, το δεύτερο lockdown πονάει ακόμη περισσότερο. Άσε που έτυχε τη χειρότερη περίοδο. Τέτοια εποχή κάθε χρόνο, υπό κανονικές συνθήκες, ανοίγουν οι χειμερινοί κινηματογράφοι, ξεκινά η νέα σεζόν στις τέχνες, πας τα θέατρά σου, κατεβάζεις τα χειμωνιάτικα, κάνεις πλάνα για Χριστούγεννα (λέμε τώρα), και αν είσαι βαθιά σινεφίλ και πιστός οπαδός ενός από τα πιο αγαπημένα και πετυχημένα φεστιβάλ κινηματογράφου που γίνονται στον ΓΑΛΑΞΙΑ, ετοιμάζεσαι για Θεσσαλονίκη, για το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης – good times, ε;

Δεν είναι απλή υπόθεση. Πρέπει να κάνεις την ψακτική σου (αυτό για κάποιους είναι το 50% της ευχαρίστησης βέβαια), να φτιάξεις λίστα με τις must πρεμιέρες και να δεις ποιες ταινίες θα πρέπει να θυσιάσεις, γιατί δεν έχεις budget και γιατί η μέρα έχει δυστυχώς 24 ώρες.

Φέτος, λοιπόν, δεν θα το χαρείς όπως θα ήθελες. Αλλά ούτε και θα το χάσεις: Το φεστιβάλ διεξάγεται online, για πρώτη φορά τα τελευταία 61 χρόνια!

Το 61ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, online!

«Σινεμά με κάθε τρόπο», είναι το σύνθημα του φετινού φεστιβάλ (5 με 15 Νοεμβρίου) και φέτος ο τρόπος είναι ένας: Συνδέεις λαπτοπάκι στην τηλεόραση, συγκεντρώνεις όλα τα ψιψιψόνια γύρω σου (παρέα δυστυχώς απαγορεύεται), και γίνεσαι ένα με τον καναπέ.

Πώς δουλεύει; Μπαίνεις στο Thessaloniki Film Festival, φτιάχνεις έναν λογαριασμό (email και password), χαζεύεις τις ταινίες, βάζεις στη «Watchlist» αυτές που σου κάνουν κλικ ή αγοράζεις απευθείας (€3 η ταινία) αυτές που θέλεις οπωσδήποτε να δεις. Από τη στιγμή που θα αγοράσεις μία ταινία, θα την έχεις στη βιβλιοθήκη σου (Library) μέχρι και τη λήξη του φεστιβάλ. Μπορείς να τη δεις την ημέρα της προβολής της, οποιαδήποτε στιγμή.

Έχει φοβερό υλικό, με ειδικό αφιέρωμα σε sci-fi, πολλές ελληνικές που μπορεί να έχασες τα τελευταία χρόνια και πολλούς νέους σκηνοθέτες και διευθυντές φωτογραφίας, που μπορείς να βρεις στην κατηγορία Meet the Future. Κάποιες είναι ήδη Sold out! Αμέ. Και όριο στα εισιτήρια έχει και διαφημίσεις πριν την έναρξη της ταινίας έχει. Όπως στο πραγματικό σινεμά!

Αν είσαι χρόνια λάτρης του φεστιβάλ, το online θα σου φανεί παράξενο και μελαγχολικό – η πρεμιέρα έγινε σε ένα άδειο Ολύμπιον – αλλά έχει κι αυτό τη φάση του και τουλάχιστον είναι κάτι που δίνει λίγο χρώμα στις μέρες της καραντίνας.

Άδειο Ολύμπιον για την πρεμιέρα του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης (φωτ: Άρης Ράμμος)
Άδειο Ολύμπιον για την πρεμιέρα του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης (φωτ: Άρης Ράμμος)

Bonus για τους πολύπαθους γονείς της καραντίνας: Τα Σαββατοκύριακα (7 και 8 Νοεμβρίου και 14 και 15 Νοεμβρίου), παίζει προβολές για παιδιά (και για μεγάλους γιατί όχι, θα πούμε εμείς), δωρεάν!

Και μιας και μιλάμε για τους μικρούς στο σπίτι...

3ο Παιδικό και Εφηβικό Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας

Ένα αρκετά φρέσκο φεστιβάλ αφιερωμένο σε παιδιά και εφήβους, το Παιδικό και Εφηβικό Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας θα γίνει επίσης online και δωρεάν για όσους το παρακολουθούν από Ελλάδα και Κύπρο, από τις 14 έως τις 22 Νοεμβρίου.

Κι όταν λέμε παιδικά, μη σκέφτεσαι μόνο animation. Το αρχείο περιλαμβάνει ταινίες για τα ζητήματα που απασχολούν ένα παιδί σήμερα, κι αυτό δεν είναι μόνο το ποδόσφαιρο - πάντως έχει και ποδόσφαιρο! Η βασική θεματική είναι η αγωνία των παιδιών για τον κόσμο που αλλάζει και για την κρίση της κλιματικής αλλαγής και η προσπάθεια που κάνουν για να αντιμετωπίσουν τη σκληρή καθημερινότητα, όπου κι αν βρίσκονται.

Το αρχείο φέτος έχει πάνω από 70 ταινίες, και πολλές από αυτές είναι προσβάσιμες και σε άτομα με αναπηρία.

ERTFLIX με 30 νέες ταινίες τον Νοέμβριο!

Ένα από τα μετρημένα στα δάχτυλα θετικά που έγιναν αυτή τη δύσκολη χρονιά, μαζί με τα αποτελέσματα των εκλογών στις ΗΠΑ ίσως, είναι ότι κάποια πράγματα άλλαξαν, εκσυγχρονίστηκαν και προσαρμόστηκαν στον 21οαιώνα! Βασικά, όσο κάποιοι μέναμε σπίτι, κάποια πράγματα γύρω μας μπήκαν σε fast forward!

Από τις εφαρμογές της τράπεζας και τις αιτήσεις για ανανέωση διπλώματος, μέχρι και την αθάνατη δημόσια τηλεόραση, που για πρώτη φορά στα χρονικά έφτιαξε μία πλατφόρμα με ταινίες, σειρές – ξένες και ελληνικές – ντοκιμαντέρ, παιδικά και διάφορα άλλα που παρέχονται online και δωρεάν, για όλους.

Μέσα σε λίγους μήνες η πλατφόρμα Ertflix έχει αποκτήσει 2.000 διαφορετικούς τίτλους και μάλιστα μόλις πριν από λίγες μέρες, το υλικό ανανεώθηκε με άλλες 30 ταινίες, χολυγουντιανές, αμερικανιές, ευρωπαϊκές, απ’ όλα - ευκαιρία να δεις μία από τις πιο πρόσφατες ταινίες του Λάνθιμου (χωρίς παιδιά!).

Δημιουργήθηκε και άλλη μία κατηγορία («Νεανικές») με εφηβικές ταινίες και μουσικά ντοκιμαντέρ. Η πλατφόρμα είναι ήδη διαθέσιμη στις περισσότερες Smart TV τηλεοράσεις και στα περισσότερα κινητά (iOS και Android), και φυσικά μέσω του site από οποιαδήποτε συσκευή με Internet!

Ντοκιμαντέρ για Ό,ΤΙ ΘΕΣ, με ελληνικούς υπότιτλους

Κάποιες μέρες ή κάποιες σειρές είναι για binge watching. Να, παράδειγμα, αν ανέβει και το αμερικανικό "The Office" στο Ertflix (ευγενική παράκληση προς οποιονδήποτε υπεύθυνο!) παίζει να μη βγεις από το σπίτι, ακόμη και όταν αρθεί το lockdown.

Άλλες μέρες όμως διψάς για γνώση! Αν τη χρειάζεσαι στην καθημερινότητά σου ή όχι, δεν έχει σημασία, εσύ θέλεις να κάτσεις να δεις ποια ήταν τα κάστρα της Αγγλίας τα χρόνια του Μεσαίωνα, πώς ένας κινέζος ευνούχος βασιλικός υπηρέτης κατέληξε να γίνει ναύαρχος και να διοργανώσει αποστολές στη Μέση Ανατολή, την Αφρική και την Ινδία τον 14ο αιώνα και τι ακριβώς σημαίνει το ότι η επεξεργασία του DNA θα γίνεται με το πάτημα ενός κουμπιού.

Υπάρχουν πολλά πράγματα εκεί έξω που θα εξάψουν την περιέργειά σου. Και το Cosmos Greek Documentaries είναι γεμάτο ντοκιμαντέρ, online, δωρεάν, και με ελληνικούς υπότιτλους για να μην χαθείς στη μετάφραση!

Έχει κατηγορίες για όλους – Μυστήριο, Ιστορία, Πρόσωπα, Πλανήτης – σίγουρα θα βρεις τον εαυτό σου εκεί μέσα και σίγουρα πρέπει να δεις τα ντοκιμαντέρ του David Attenborough, για τη ζωή στον πλανήτη μας 😊

Αφιέρωμα στον ιταλικό κινηματογράφο, στο θέατρο, στις τέχνες!

Αυτό εδώ το διαμαντάκι, ξεφύτρωσε μέσα από τη συνεργασία της πρεσβείας της Ιταλίας στην Ελλάδα με το Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο της Αθήνας, και ήρθε την κατάλληλη στιγμή.

Στο Φθινόπωρο all’italiana Online μπορείς να βρεις ό,τι καλό έχει βγάλει η αγαπημένη Ιταλία: θέατρο, σινεμά, μουσική, μόδα, γαστρονομία - ένα θα σου πούμε, έχει ειδική ενότητα «Σικελικά τσιμπολογήματα»!

Έχει αφιέρωμα στον Ένιο Μορικόνε, τον ιταλό συνθέτη μουσικής που πέθανε πριν από λίγους μήνες. Και ναι, αυτό σημαίνει ότι στη λίστα με τις ταινίες θα βρεις και την αγαπημένη πολυβραβευμένη «Σινεμά ο Παράδεισος», διαθέσιμη από 13 έως 16 Νοεμβρίου.

Lockdown ή home cinema;

Ας μην κοροϊδευόμαστε, αν δεν ασχολείσαι ερασιτεχνικά με την κεραμική, το πλέξιμο ή τη συγγραφή, δεν έχεις και πάρα πολλές επιλογές ψυχαγωγίας μέσα στο σπίτι σου. Και το πιο πιθανό είναι ότι δεν θα έχεις καν όρεξη να μάθεις μία νέα γλώσσα ή να κάνεις online ένα σεμινάριο για την παραγωγή κρασιού - το έχεις ξαναζήσει το έργο άλλωστε.

Αλλά δες το έτσι: για πρώτη (αγχέμ, δεύτερη) φορά μπορείς να παρευρεθείς σε φεστιβάλ κινηματογράφου, έστω ιντερνετικά, και να δεις ταινιάρες που δεν περίμενες ότι θα έβλεπες ποτέ, online, δωρεάν ή σχεδόν δωρεάν, με ελληνικούς υπότιτλους, χωρίς να κολλάει, με ωραίο ήχο, ωραία εικόνα. Το δικό σου προσωπικό σινεμά, στο σπίτι σου!

Καλή προβολή και καλά κουράγια!

Δες κι αυτά