Ήρθε αυτή η εποχή του χρόνου. Οι μισοί μιλούν για μουσική. Οι άλλοι μισοί για πανηγύρι. Κάποιοι υπενθυμίζουν εμφανίσεις που έγραψαν ιστορία - είτε καλή είτε κακή. Θυμούνται ρομπότ, φωνάρες, λικνίσματα, φορέματα με βαθύ ντεκολτέ, φορέματα με πόρπες, καλλιτέχνες σόλο, μπάντες. Άλλοι παρατηρούν το πώς περάσαμε από τις σχεδόν στατικές ερμηνείες, άντε με ήπιες κινήσεις, σε άλλου τύπου πολυθέαμα, όπου οι άνθρωποι που κρατούν την κάμερα γίνονται σχεδόν κασκαντέρ. Τέλος πάντων, ό,τι «έγραψε» στο μυαλό του καθενός.
Ναι ναι, έχουμε Eurovision.
Eurovision και καλύψεις; Αβάντι ντο φα φα φα
Εδώ δεν θα κάνουμε ποιοτική ούτε μουσική ανάλυση. Ο καθένας και η καθεμιά μας έχει κάτι διαφορετικό να θυμάται- και για εντελώς διαφορετικούς λόγους. Και υπάρχουν και μερικά πολύ βασικά της Eurovision, κάτι σαν starter kit, που οι περισσότεροι θυμόμαστε - ακόμα κι αν κάποιοι δεν είχαμε γεννηθεί όταν πρωτοακούστηκαν.
Αν λοιπόν οι καλύψεις στην ασφάλεια αυτοκινήτου σου γίνονταν ντουέτο με τραγούδια της Eurovision, ποιο θα έπαιρνε το πολυπόθητο «douze points»;
Αστική ευθύνη, you’re my number one
Εντάξει, δεν μπορούμε να ξεκινήσουμε αλλιώς, είναι το τραγούδι που μας έφερε στη θέση number one: Το My number one της Έλενας Παπαρίζου. Είτε σου αρέσει η Eurovision είτε όχι, αυτό το κομμάτι κάπου το πήρε το αυτί σου. Είναι βασικό Eurovision element.
Κάτι σαν την κάλυψη για αστική ευθύνη, ας πούμε. Μπορεί να μη θυμάσαι τίποτα συγκεκριμένο για την ασφάλεια αυτοκινήτου σου (κακώς, αν μας ρωτάς, αλλά δεν είναι της παρούσης), αλλά ξέρεις ένα, το πιο βασικό: Αν προκαλέσεις ατύχημα, η ασφαλιστική σου θα πληρώσει τα σπασμένα για σένα. Θεμελιώδες για να μην είμαστε ζούγκλα εκεί έξω. Και υποχρεωτικό από τον νόμο. Number one, λέμε.
Safe Ride Home για να μην εχουμε Waterloo
Προφανώς μπορείς να βγεις, όπου, όποτε και με όποιον/α θες. Προφανώς μπορείς να ξενυχτήσεις πίνοντας το ποτάκι σου - πιθανώς η συζήτηση στην μπάρα να πάει από τον πληθυντικό στον ενικό καθώς το ποτάκι θα ακολουθεί την αντίστροφη πορεία. Τι κάνουμε τώρα; Ένα πράγμα σίγουρα ΔΕΝ κάνουμε: δεν οδηγούμε. Μπορείς να πάρεις τηλέφωνο στην Hellas Direct και με την κάλυψη Safe Ride Home να γυρίσεις με ασφάλεια στο σπίτι σου με ταξί, χωρίς να οδηγήσεις, χωρίς να βάλεις σε κίνδυνο και τον εαυτό σου και τους άλλους και χωρίς να κινδυνεύσεις με οποιασδήποτε φύσης οδικό Βατερλώ.
Από την άλλη, το Waterloo των ABBA, από τη Eurovision του 1974, διέγραψε πορεία αντίστροφη του ονόματός του: Όχι μόνο βγήκε πανηγυρικά πρώτο, αλλά άνοιξε τον δρόμο ώστε το συγκρότημα από τη Σουηδία να κατακτήσει τον κόσμο. Βρέθηκε στις πρώτες θέσεις των charts σε πολλές χώρες, έφτασε στο top 10 στις ΗΠΑ και το 2005, στην 50η επετειακή Eurovision, επιλέχθηκε ως το καλύτερο τραγούδι στην ιστορία του διαγωνισμού.
Από το Βατερλώ στο Waterloo, ένα Safe Ride Home δρόμος.
Σερτάμπ και Ρουσλάνα, τι ξέρετε για μερική και ολική κλοπή;
Στη Eurovision του 2003, η Ελλάδα συμμετείχε με τη Μαντώ και την μπαλάντα Never let you go. Ενώ η ερμηνεύτρια κέρδιζε το κοινό με τη φωνής της, το φόρεμά της έγραφε ιστορία αντίστοιχη με αυτή του φορέματος της Καίτης Γαρμπή μια δεκαετία πριν. Αλλά πού να το φανταζόμασταν τότε πως η τσαχπίνα Σερτάμπ θα ήταν ο κίνδυνος εξ ανατολής, που θα εμφανιζόταν στην ίδια σκηνή και θα μας έκλεβε την πρωτιά με το Everyway that I can - ε, καλά, και με τα χορευτικά της;
Έχοντας πάρει το μάθημά μας ως Ελλάδα, την επόμενη χρονιά ρίξαμε στη μουσική αρένα τα μεγάλα μέσα. Ο Σάκης Ρουβάς με το Shake it και με το περίφημο λευκό σακάκι έβαλε πλώρη για τη νίκη. Αλλά, ανατροπή και πάλι: Αυτή τη φορά ήταν η Ουκρανή Ρουσλάνα με κάτι φωτιές και κάτι καφέ κομμάτια υφάσματος σαν προβιές που μας πήρε τη σειρά μας. Και με το Wild Dances της έφυγε νικήτρια, «κλέβοντάς» μας απροσδόκητα την 1η θέση.
Ε το 2005 στείλαμε την Έλενα Παπαρίζου. The rest is history.
Έτσι και οι καλύψεις για μερική και ολική κλοπή, αχρείαστες να είναι. Μην περιμένεις να την πατήσεις μία φορά και να βρεις το αυτοκίνητό σου ανοιγμένο, μην περιμένεις να συμβεί η επόμενη και να μην το βρεις καθόλου, ας πούμε, για να κινητοποιηθείς. Φρόντισε να έχεις τις καλύψεις αυτές στην ασφάλεια του αυτοκινήτου σου και μην περιμένεις τη Σερτάμπ και τη Ρουσλάνα για να ρίξεις στη μάχη την Παπαρίζου. Δεν χρειάζεται να πάθουμε για να μάθουμε πια.
Τι ξέρεις για τον Johnny Logan; Όσα και για την αποζημίωση εκτός φιλικού διακανονισμού
Αν είσαι 40+ κι έχεις παρακολουθήσει Eurovision, σίγουρα θυμάσαι τον Johnny Logan, νικητή για λογαριασμό της Ιρλανδίας και μάλιστα δις: Το 1980 με το "What's Another Year" και το 1987 με το "Hold Me Now". Στοίχημα πως δεν ήξερες πως έχει - εμμέσως- κερδίσει στον διαγωνισμό και τρίτη φορά: Ήταν το 1992 όταν υπέγραψε, ως συνθέτης, το τραγούδι “Why me?”, το οποίο ερμήνευσε η Linda Martin και κατέκτησε την πρωτιά.
Κάπως έτσι πάνε και οι γνώσεις για τον φιλικό διακανονισμό. Όλοι ξέρουν πως είναι κάτι ανάμεσα στις ασφαλιστικές εταιρίες ώστε να διευκολύνεται και να επιταχύνεται η αποζημίωση. Αλλά πόσοι ξέρουν την κάλυψη για αποζημίωση εκτός φιλικού, που τους επιτρέπει να αποζημιωθούν και για ζημιές ή σωματικές ακόμα κι αν αυτές δεν εντάσσονται στο πλαίσιο του φιλικού; Ελα μου ντε!
Η Οδική βοήθεια φέρνει την Άνοιξη
Αυτή η ιστορία είναι ένα μάθημα ζωής. Είμαστε στο 1991, την Ελλάδα εκπροσωπεί στη Eurovision η Σοφία Βόσσου με την «Άνοιξη», μια ροκ όπερα before it was cool. Η ερμηνεία της αναδεικνύει το κομμάτι και το κομμάτι αφήνει στη φωνή της τον χώρο να κατακτήσει τον κόσμο. Κι εκεί που όλα δείχνουν ειδυλλιακά, λίγες ώρες πριν τον τελικό αρρωσταίνει ξαφνικά και αντικαθίσταται ο σαξοφωνίστας της ορχήστρας της RAI. Το αποτέλεσμα ήταν αυτό που ακούς στο βίντεο στο 1:15.
Αν είσαι στη Eurovision μπορεί να σε βρει ένα τέτοιο απρόοπτο. Αν είσαι στον δρόμο μπορούν να σε βρουν πολλά: μηχανική βλάβη, λάστιχο, μπαταρία, να μείνεις από καύσιμα. Μπορείς να τα προβλέψεις όλα; Όχι, κανείς δεν μπορεί. Μπορείς να κάνεις κάτι από πριν; Φυσικά, να βάλεις την κάλυψη για οδική βοήθεια στην ασφάλεια του αυτοκινήτου σου. Κι ό,τι και να σε βρει στον δρόμο, η ανταπόκριση θα είναι σαν να μπαίνει η άνοιξη 😏.
Καλύψεις, douze points!
Λίγες ώρες μας χωρίζουν από τον τελικό της Eurovision 2025. Οι Eurovisionistas ανυπομονούν για την Κλαυδία, κάποιοι θα παρακολουθήσουν τον διαγωνισμό αν τύχει, κάποιοι θα προσπεράσουν.
Η σκηνή είναι για τους ερμηνευτές ό,τι είναι για όλους μας ο δρόμος. Άλλοι θα βγάλουν τον καλύτερό τους εαυτό, άλλοι θα βρεθούν αντιμέτωποι με απρόοπτα. Είτε στη σκηνή είτε στον δρόμο, όλοι θέλουν δίπλα τους συνεργάτες στους οποίους να μπορούν να στηριχθούν για να νιώθουν ασφάλεια. Εσύ ποιους θα επιλέξεις;