Οι γυναίκες έχουν το προβάδισμα στην ασφαλή οδήγηση σε σχέση με τους άνδρες - και η επιστήμη εξηγεί το γιατί!

Ακόμη αναρωτιέσαι; Έχουμε νικητή στον αγώνα της ασφαλούς οδήγησης: girl power!

Οι γυναίκες έχουν το προβάδισμα στην ασφαλή οδήγηση σε σχέση με τους άνδρες - και η επιστήμη εξηγεί το γιατί!


Για πολλά χρόνια ίσως αυτή να μην ήταν μία "καυτή" ερώτηση! Πλέον όμως είναι, καθώς τα τροχαία ατυχήματα σαρώνουν τις περισσότερες σύγχρονες κοινωνίες και η λύση φαίνεται πως θα έρθει από καλούς οδηγούς, που πρωτίστως προστατεύουν την ανθρώπινη ζωή με την κυκλοφοριακή τους συμπεριφορά. Και ποιοι είναι αυτοί οι οδηγοί;

Αν θέλουμε να δούμε εάν το φύλο παίζει κάποιον ρόλο στην ασφαλή ή επικίνδυνη οδήγηση, πρέπει πρώτα να αναρωτηθούμε τι ποσοστό ανδρών και γυναικών χάνουν τη ζωή τους κάθε χρόνο από τα τροχαία ατυχήματα. Τα "μαντάτα" μοιάζουν να είναι κατηγορηματικά, καθώς το 2020, το 76% όσων τραυματίστηκαν θανάσιμα σε τροχαίο ατύχημα στις χώρες τις Ευρωπαϊκής Ένωσης ήταν άνδρες, ενώ μόλις το 24% ήταν γυναίκες. Η αναλογία φαίνεται να διατηρείται και στους σοβαρούς τραυματισμούς στον δρόμο, καθώς το 65% αφορά άνδρες έναντι 35% των γυναικών.

Ωστόσο, αυτή η συντριπτική πλειοψηφία δεν είναι αρκετή για να κλείσει τη συζήτηση. Αντιθέτως, φαίνεται πως μόλις την ξεκίνησε, γιατί αναπόφευκτα μας οδηγεί στο ερώτημα:

Γιατί οι άνδρες εμπλέκονται περισσότερο σε τροχαία ατυχήματα;

γράφημα με τη θνησιμότητα των τροχαίων για άνδρες και γυναίκες

Μία πρώτη λογική εξήγηση είναι ότι οι άνδρες οδηγούν περισσότερα χιλιόμετρα, άρα εκτίθενται περισσότερο και άρα αυξάνεται η πιθανότητα ενός ατυχήματος. Μία καλή, αλλά βιαστική απάντηση για όσους θέλουν να ανακηρύξουν τους άνδρες και όχι τις γυναίκες ασφαλέστερους οδηγούς. Καλώς ή κακώς, το κλίμα ίσως ανατραπεί, εάν κοιτάξουμε το ζητούμενο από μια πιο επιστημονική σκοπιά. Πάμε λοιπόν να ανακαλύψουμε, τι "μυστικά" μπορεί να κρύβει η βιολογία ενός άνδρα και μιας γυναίκας.

Ο ρόλος της βιολογίας στην οδήγηση

εσωτερικό αυτοκινήτου


Μπορεί στο σχολείο κάτι να πήρε το αυτί σου για την τεστοστερόνη και τα οιστρογόνα, αλλά μάλλον δύσκολα να θυμάσαι αρκετά για να μπορέσεις να τα συσχετίσεις με το πόσο καλά ή πόσο προσεκτικά οδηγείς. Γι’ αυτό όμως είμαστε εμείς εδώ!


Το πιο πιθανό είναι μόλις άκουσες τεστοστερόνη να πήγε το μυαλό σου σε τίποτα φωνακλάδες έτοιμους για καβγά στον δρόμο ή σε ριψοκίνδυνους μάγκες που κάνουν κόντρες με τα οχήματα και τους έχεις δει κυρίως σε ταινίες στο σινεμά. Η τεστοστερόνη όμως είναι μία ορμόνη που κυριαρχεί στους άνδρες, δηλαδή τον μισό πληθυσμό του πλανήτη, γι’ αυτό καλό είναι να μάθουμε και να καταλάβουμε πώς επηρεάζει την οδήγηση.

Τα συν και πλην της τεστοστερόνης

χημικός τύπος της τεστοστερόνης

Θα ξεκινήσουμε με τα καλά νέα. Τα επίπεδα τεστοστερόνης συνδέονται με βασικές λειτουργίες που έχουν μεγάλη σημασία στην οδήγηση. Την επεξεργασία οπτικών σημάτων και την αντιληπτική ικανότητα του χώρου. Όταν κυκλοφορείς στον δρόμο βλέπουν τα μάτια σου κάθε λογής εικόνες, όπως άλλα οχήματα, τις σημάνσεις, το οδόστρωμα, αλλά και οτιδήποτε άλλο μπορεί να τραβήξει την προσοχή σου.

Οπότε και ένα κλάσμα δευτερολέπτου πιο γρήγορης επεξεργασίας των εισερχομένων πληροφοριών μπορεί να κάνει τη διαφορά. Και λίγα εκατοστά λάθος εκτίμησης της απόστασης από διερχόμενο όχημα, μπορεί να οδηγήσουν σε σύγκρουση. Οπότε ναι, η περισσότερη τεστοστερόνη βοηθάει σε γρήγορους υπολογισμούς και καλύτερη αντίληψη του χώρου. Είναι όμως αυτά τα δυο χαρακτηριστικά αρκετά για να πούμε ότι οι άνδρες είναι πιο ασφαλείς οδηγοί; Για να πάρουμε την απάντηση που ψάχνουμε, πάμε και στα δυσάρεστα νέα.

Η περισσότερη τεστοστερόνη συνδέεται με ενισχυμένη πρόθεση ανάληψης ρίσκου καθώς και περισσότερης αυτοπεποίθησης. Ναι, σωστά κατάλαβες. Οι άντρες έχουν μια ροπή προς την επικινδυνότητα λόγω της τεστοστερόνης. Γιατί θα συμφωνήσεις κι εσύ πως ο παραπάνω συνδυασμός για κάποιον πίσω από το τιμόνι είναι ξεκάθαρα επικίνδυνος. Νιώθει περισσότερο σίγουρος για τον εαυτό του και τις ικανότητές του, την ίδια ώρα που είναι πρόθυμος να πατήσει το γκάζι και να σε προσπεράσει. Αυτός είναι άλλωστε και ο λόγος που οι περισσότεροι άνδρες που χάνουν τη ζωή τους σε τροχαίο ατύχημα είναι μεταξύ 20 και 30 ετών. Σε αυτές τις ηλικίες είναι που η τεστοστερόνη βρίσκεται στην κορυφή της, εμφανίζοντας τα υψηλότερα επίπεδα από κάθε άλλη περίοδο της ζωής τους.

Τα αυξημένα οιστρογόνα βοηθούν στη συγκέντρωση

χημικός τύπος των μορίων των οιστρογόνων

Στα παραπάνω έρχονται να προστεθούν και οι θετικές επιπτώσεις των οιστρογόνων στις γυναίκες, καθώς ενισχύουν την ικανότητα συγκέντρωσης, κάτι που είναι πολύ σημαντικό όταν μιλάμε για ασφαλή οδήγηση. Το να κρατάς το βλέμμα και τη σκέψη σου στον δρόμο ενώ οδηγείς, αντί να χαζεύεις από το παράθυρο και να σκέφτεσαι "τα δικά σου" είναι κάτι που μπορεί πολλές φορές να κάνει τη διαφορά και να σε κρατήσει μακριά από δυσάρεστες εξελίξεις.

Τα παιδικά παιχνίδια επηρεάζουν και τον τρόπο που οδηγείς!

φιγούρα playmobli με αυτοκίνητο


Μπορεί για την ώρα η ζυγαριά να έχει γείρει προς τις γυναίκες για το χρίσμα του πιο ασφαλή οδηγού, αλλά απομένει να εξετάσουμε ακόμη έναν σημαντικό παράγοντα που έχει να κάνει με ποιες επιδράσεις δέχονται στην παιδική τους ηλικία τα αγόρια σε σχέση με τα κορίτσια. Γιατί όπως σωστά φαντάζεσαι, το πώς μεγάλωσες έχει σίγουρα κάτι να πει και για το τι οδηγός είσαι.

Στα περισσότερα αγόρια τα πρώτα τους παιχνίδια είναι συνήθως τα αυτοκινητάκια, ενώ στα κορίτσια οι κούκλες. Άρα από πολύ μικρά τα παιδιά δέχονται τα πρώτα τους ερεθίσματα, που καμιά φορά μπορεί να είναι και μπερδεμένα.

Γιατί όχι αυτοκινητάκια στα κορίτσια; Μήπως είναι ένα στερεότυπο που έρχεται από τα παλιά και παίζει τον ρόλο του στις πρώτες προτιμήσεις που διαμορφώνονται στο μυαλουδάκι ενός παιδιού; Και όσο μεγαλώνουν τα παιδιά, αυτές οι προτιμήσεις ενισχύονται και σε πολλές περιπτώσεις με λάθος τρόπο. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι τα ηλεκτρονικά παιχνίδια με αυτοκίνητα, που τις περισσότερες φορές είναι γρήγορα αυτοκίνητα. Για την ακρίβεια, τα πιο γρήγορα αυτοκίνητα κερδίζουν. Και αν το αυτοκίνητο φύγει από τον δρόμο και γκρεμοτσακιστεί, πατάμε restart, ξανά και ξανά, όσες φορές χρειαστεί μέχρι να κερδίσουμε. Και μάντεψε ποιοι παίζουν κυρίως αυτά τα παιχνίδια. Σωστά το συμπέρανες, τα αγόρια!

Τα μοτίβα στις ταινίες του Hollywood

στιγμιότυπο από την ταινία Fast and Furious


Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και με τις χολυγουντιανές ταινίες που ξετρελαίνουν τους πιτσιρικάδες. Ο όμορφος πρωταγωνιστής που τυχαίνει να είναι και ο πιο σκληρός τύπος, καταφέρνει πάντα να ξεφύγει με το αυτοκίνητο του από τους "κακούς", αφού πρώτα έχει γκρεμίσει τη μισή πόλη. Ασχολήθηκε ποτέ κανείς με όσους μένουν πίσω, κάτω από τα συντρίμμια και τα αναποδογυρισμένα οχήματα; Φυσικά και όχι, άλλωστε ταινία είναι. Μας αρκεί που σώθηκε ο ήρωας μας. Είναι λοιπόν τυχαίο που πολλοί νέοι άνδρες οδηγοί, όταν ψάχνουν να αγοράσουν αυτοκίνητο, δίνουν βαρύτητα στην ταχύτητα που "πιάνει" το όχημα, ενώ οι γυναίκες δίνουν περισσότερη βαρύτητα στην αξιοπιστία και την ανθεκτικότητα του οχήματος;

Ποιος δρόμος οδηγεί σε έναν κόσμο με λιγότερα τροχαία ατυχήματα;


Όταν μιλάμε για την οδήγηση στους ασφυκτικά γεμάτους δρόμους του σήμερα, σίγουρα οι απαντήσεις στα διάφορα ερωτήματα που προκύπτουν δεν είναι ούτε εύκολες ούτε απλές. Αξίζουν όμως τη σκέψη μας, μιας και οι απαντήσεις τους μπορούν να βοηθήσουν να μειωθούν οι χαμένες ανθρώπινες ζωές από τα τροχαία ατυχήματα. Τι μάθαμε λοιπόν σήμερα;

Τα στατιστικά δείχνουν ότι πολλοί περισσότεροι άνδρες σκοτώνονται κάθε χρόνο από τροχαία ατυχήματα. Σίγουρα παίζει ρόλο ότι οδηγούν περισσότερο, αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Δυστυχώς η ορμόνη της τεστοστερόνης, εκτός από μερικά θετικά, έχει και ένα σημαντικό μειονέκτημα. Διευκολύνει τους άνδρες να αναλαμβάνουν μεγαλύτερα ρίσκα, κάτι που μεταφράζεται σε πιο επικίνδυνη οδήγηση, όταν μιλάμε για κυκλοφορία στους δρόμους. Από την άλλη, τα οιστρογόνα των γυναικών τους βοηθούν στην καλύτερη συγκέντρωση, πλεονέκτημα συμπαντικό όταν αναφερόμαστε στην οδήγηση.

εσωτερικό αυτοκινήτου με γυναίκα να οδηγάει

Τέλος, η κουλτούρα και το πώς μεγαλώνουμε φαίνεται να συμβάλλει σημαντικά στο πώς θα συμπεριφερθούμε στον δρόμο, καθώς η πρώιμη ενασχόληση των αγοριών με τον κόσμο των αυτοκινήτων μπορεί να τους εξοικειώνει από νωρίς με το ‘’σπορ’’, αλλά τους φέρνει και πιο κοντά στην επικίνδυνη οδήγηση. Οι γυναίκες λοιπόν "κερδίζουν" τον τίτλο του πιο ασφαλή οδηγού και μας δείχνουν τον δρόμο για έναν κόσμο με λιγότερα τροχαία ατυχήματα.

Ωστόσο, όσο καλός ή καλή οδηγός και να είσαι, δεν είναι πάντα στο χέρι σου η ασφαλής οδήγηση. Σου χρειάζεται μια καλή ασφάλεια αυτοκινήτου, ας πούμε σαν αυτή που σου παρέχει η Hellas Direct ;)

Δες κι αυτά