Λυπητερή: Πόσα αυτοκίνητα έχει καταστρέψει το Fast & Furious;

Η υπέρτατη σειρά ταινιών δράσης, είναι η παραγωγή που σκοτώνει αλύπητα τα πιο εντυπωσιακά αυτοκίνητα.

Λυπητερή: Πόσα αυτοκίνητα έχει καταστρέψει το Fast & Furious;

Υπάρχουν πολλές ταινίες δράσης με αυτοκίνητα που έχεις σίγουρα στα αγαπημένα. Αλλά μία είναι η υπέρτατη, ο μοναδικός συνδυασμός δράσης και κωμωδίας/παρωδίας, ο ύμνος στην ταχύτητα (και την καγκουριά), το blockbuster με ορκισμένους fans που καλά κρατεί εδώ και 2 δεκαετίες. Το Fast & Furious είναι ένας μαραθώνιος δράσης με αυτοκίνητα. Και, αναπόφευκτα, η παραγωγή που σκοτώνει αλύπητα τα πιο εντυπωσιακά αυτοκίνητα.    

Ναι, πονάει η ψυχούλα σου όταν βλέπεις αυτοκινητάρες να πετάγονται από ελικόπτερα, φορτηγά, κτίρια, πλοία, αλλά ταυτόχρονα, γι΄αυτό τις βλέπεις τις ταινίες. Χωρίς τις εκρήξεις, τις βουτιές και τα τρακαρίσματα, δεν έχεις αδρεναλίνη, και χωρίς αδρεναλίνη δεν έχεις Fast & Furious. Ride or die, σωστά;

Αν πάρουμε τις ταινίες του Hollywood μεμονωμένα, αυτή που έχει «σκοτώσει» τα περισσότερα αυτοκίνητα είναι το "Transformers 3" (2011), με 532 κατεστραμμένα αυτοκίνητα, με δεύτερο να ακολουθεί το επικό "Matrix Reloaded", με 300 θύματα και τρίτο το "Fast & Furious 5" (2011), με 250 θύματα.

Αλλά, όταν μιλάμε για τα πιο πολυπόθητα αυτοκίνητα που καταστρέφονται on camera, ξεκάθαρος πρωταθλητής είναι η σειρά Fast & Furious.

Σκηνή από ταινία Fast & Furious: Αυτοκίνητα πετάγονται στον αέρα μετά από έκρηξη


Πόσα αυτοκίνητα έχουν καταστραφεί στις ταινίες Fast & Furious;

Ο αριθμός για όλες τις ταινίες δεν είναι επιβεβαιωμένος από την ίδια την παραγωγή, αλλά βασίζεται σε προσπάθειες που κάνουν fans να βγάλουν τη λυπητερή. Και δεν είναι ολοκληρωμένος, γιατί περιμένουμε άλλωστε να βγει στους κινηματογράφους, η 10η ταινία της σειράς, το «F9»,  με καθυστέρηση λόγω του κορονοϊού, εντός του 2021.

Ωστόσο, ένας μεγάλος fan, η ασφαλιστική Insure the Gap, έκανε μία ανάλυση επιστημονικού τύπου, κάνοντας binge watching για 13 ώρες. Μέτρησε πόσα αυτοκίνητα καταστράφηκαν και τι ζημιές είχαν στις πρώτες 7 ταινίες Fast & Furious. Γιατί; Γιατί αφενός, αυτό είναι διασκεδαστικό για έναν αναλογιστή που εργάζεται σε μία ασφαλιστική, και αφετέρου, γιατί οι ασφαλιστικές πάντα παίρνουμε data απ’ όπου μπορούμε, ακόμη κι από ταινίες μυθοπλασίας!

Ένα supercar μέσα στις φλόγες, στον αέρα, σε ελεύθερη πτώση, σε μία από τις ταινίες της σειράς


Πόσα κατεστραμμένα αυτοκίνητα εντόπισαν;

  • "The Fast & the Furious" (2001): 78 αυτοκίνητα
  • "2 Fast 2 Furious" (2003): 130 αυτοκίνητα
  • "The Fast & the Furious: Tokyo Drift" (2006): 249 αυτοκίνητα
  • "Fast & Furious" (2009): 190 αυτοκίνητα
  • "Fast Five" (2011): 260 αυτοκίνητα
  • "Fast & Furious 6" (2013): 350 αυτοκίνητα
  • "Furious 7" (2015): 230 αυτοκίνητα
Αυτοκίνητο προσγειώνεται πάνω σε νταλίκα on camera


Σύμφωνα με άλλη πηγή, το CNBC, στο όγδοο της σειράς, «The Fate of the Furious» (2017) καταστράφηκαν περίπου 300 αυτοκίνητα.

Οπότε μέχρι το όγδοο, μετράμε περίπου 1.787 κατεστραμμένα αυτοκίνητα στην παραγωγή Fast & Furious - περιμένουμε αυτόν που θα μετρήσει τα κατεστραμμένα οχήματα του 9ου !

Αν τα βάλεις κάτω, στις ταινίες Fast & Furious, κάθε λεπτό καταστρέφονται 2 αυτοκίνητα!

Και βέβαια δεν είναι τυχαίο. Η καταστροφή πουλάει. Το "Furious 7", όπου συνέβησαν τα απίθανα και καταστράφηκαν on camera 230 αυτοκίνητα, ήταν η μεγαλύτερη επιτυχία της σειράς, αλλά και μία από τις μεγαλύτερες επιτυχίες του Hollywood γενικότερα, συγκεντρώνοντας $143,6 εκατ. μόνο στις ΗΠΑ.

Το team των μαχητών των Fast & Furious


Και ενώ τους αγαπάμε πολύ και με αυτούς είμαστε σε κάθε ταινία, φαίνεται ότι οι πιο ζημιάρηδες είναι οι καλοί της υπόθεσης, όχι οι κακοί. Όλοι θυμόμαστε τι έγινε στο Abu Dhabi…

Το πιο ακριβό supercar που έχει καταστρέψει η παραγωγή Fast & Furious

Η Lykan Hypersport. Το beast. Ένα supercar αξίας €3,5 εκατ., που ανήκει σε έναν πρίγκιπα του Abu Dhabi, φυσικά, και έχουν την τύχη να οδηγήσουν ο Bryan και ο Don – όχι σε δρόμους δυστυχώς. Με γουρλωμένα μάτια και σαλάκι να τρέχει, βλέπουμε τη Lykan να βουτάει από τον έναν ουρανοξύστη στον άλλον, και στην τελευταία ελεύθερη πτώση να γίνεται κομματάκια.

Τη θυμάσαι τη σκηνή; Time to unleash the beast:

Πόσο κοστίζουν όλες αυτές οι ζημιές;

Εντάξει, δεν είναι αυτό που φαίνεται. Το αυτοκίνητο που καταστρέφεται δεν είναι το αυθεντικό Dodge Charger, αλλά ένας κλώνος. Για κάθε αυτοκίνητο των πρωταγωνιστών του Fast & Furious, φτιάχνουν κλώνους. Τι νόμιζες, χαζούλα είναι η Universal Pictures; Όλα κοστολογούνται με το σταγονόμετρο.

Πώς σκοτώνουν αυτοκίνητα on camera;

Αρχικά, πριν από τα γυρίσματα, αποφασίζουν το line-up των αυτοκινήτων, για πολλούς πιο σημαντικό και διασκεδαστικό από το ίδιο το casting. Ύστερα φτιάχνουν αντίγραφα, δηλαδή κλώνους του original αυτοκινήτου. Πάντα δημιουργούν τουλάχιστον ένα "hero" αυτοκίνητο, το οποίο χρησιμοποιείται για τα light γυρίσματα. Είναι αυτό που δεν παίρνει μέρος στα stunts, δηλαδή δεν θα φάει ξύλο.

Τα υπόλοιπα είναι τα stunt cars ή αλλιώς zombie cars. Δημιουργούνται για έναν σκοπό: να παραδοθούν στη δράση και να καταστραφούν. Όπως έγινε με αυτό εδώ το Camaro που προσγειώνει ο Brian στο "2 Fast 2 Furious" σε ένα γιοτ.

Γι’ αυτό και η κατασκευή τους πρέπει να κοστίσει όσο το δυνατόν λιγότερο, προφανώς! Τι κάνουν; Ψάχνουν σε μάντρες, συνεργεία ή ακόμη και ιδιοκτήτες, για παλιά αυτοκίνητα, εγκαταλελειμμένα, παρατημένα, διαλυμένα. Στα κατάλληλα χέρια, όλα αυτά μπορούν να ανασυναρμολογηθούν. Ανάλογα με την περίπτωση δηλαδή, μπορεί να χρειαστεί από ένα φρεσκαρισματάκι μέχρι και extreme makeover.

Ακόμη και με ξεχωριστά μέρη αυτοκινήτου, π.χ. ένας προφυλακτήρας, 2 καθίσματα, μία οροφή, που θα βρουν από δω και από εκεί, μπορούν να παίξουν μπαλίτσα και να έχουν ένα τέλειο αποτέλεσμα. Για παράδειγμα, για το πρωταγωνιστικό αυτοκίνητο, που οδηγεί σε πολλές από τις ταινίες ο Don, το Dodge Challenger, μόνο για ένα αντίγραφο αυτοκινήτου χρησιμοποιήθηκαν μέρη από 3 διαφορετικά αυτοκίνητα.

Η Dodge Challenger του Don (Vin Diesel) σε δράση


Κάνουν τόσο καλή δουλίτσα ώστε αν δεν πλησιάσεις πέρα από τα 6 μέτρα, δεν μπορείς να τα ξεχωρίσεις. Και αυτή είναι η βασική οδηγία στον κόσμο του κινηματογράφου: Αν δεν μπορείς να διακρίνεις τα ελαττώματα ενός stunt car από τα 6 μέτρα, σίγουρα δεν θα τα δεις στην κάμερα.

Όσο περισσότερα τα stunts στα οποία συμμετέχει το αυτοκίνητο, τόσο περισσότερα τα stunt cars. Για το θρυλικό Toyota Supra του αγαπημένου Fast & Furious ήρωα, Brian O’ Conner, χρησιμοποιήθηκαν συνολικά 8 αυτοκίνητα στα γυρίσματα, hero και stunt cars.

Η Dodge Challenger και το Toyota Supra, πρωταγωνιστές στις ταινίες Fast & Furious


Τι απογίνονται τα κατεστραμμένα αυτοκίνητα;

Μην ανησυχείς, τα περισσότερα έχουν happy ending. Κάποια που έχουν αξία για το στόρι και τους fans του Fast & Furious φυλάσσονται όπως είναι, τρακαρισμένα, ξεχαρβαλωμένα, σε μουσεία. Πολλά είναι για πέταμα, δεν θα στο κρύψουμε. Αλλά μην ξεχνάς ότι μάλλον προήλθαν από πεταμένα αυτοκίνητα έτσι κι αλλιώς! Ωστόσο, πολλά stunt αυτοκίνητα έχουν ακόμη μία ευκαιρία στη ζωή. Είναι θέμα τύχης – και ζήτησης του συγκεκριμένου μοντέλου.

Για παράδειγμα, θα περίμενες ότι αυτό εδώ το κουκλί, μία Saleen S281 Mustang, που έχει σφηνώσει στις ρόδες ενός γιγάντιου 18τροχου τρακτέρ, σε σκηνή του 2 Fast 2 Furious, έχει καταλήξει στην ανακύκλωση (στην καλύτερη), σωστά;

Μία Mustang σφηνωμένη κάτω από μία 18τροχη νταλίκα


Αμ, δε! Για τη συγκεκριμένη σκηνή, χρησιμοποιήθηκε μία 2002 Mustang GT –και παρεμπιπτόντως, για προφανείς λόγους, το αυτοκίνητο ήταν άδειο στα γυρίσματα, οι ηθοποιοί προστέθηκαν με επεξεργασία CGI. Ό,τι απέμεινε, λοιπόν από τη Mustang, δόθηκε σε δημοπρασία το 2004. Το διεκδίκησε ένας ιδιοκτήτης συνεργείου, ο οποίος τελικά κατάφερε να επισκευάσει τη Mustang και να της δώσει ζωή!

Brian (Paul Walker) και Don (Van Diesel) ετοιμάζονται να πηδήξουν έξω από ένα αυτοκίνητο που βρίσκεται εν κινήσει


20 χρόνια Fast & Furious

Έχουν περάσει 20 χρόνια από τότε που βγήκε το πρώτο πρώτο "Fast & Furious" και όπου να 'ναι βγαίνει το 9ο της σειράς. Οι ταινίες διαφέρουν πολύ μεταξύ τους. Τα πρώτα Fast & Furious, ήταν καθαρά ταινίες street racing. Οπότε τα αυτοκίνητα ήταν κατά βάση αγωνιστικά. Μετά το reboot του 2009, και το άνοιγμα προς ένα νέο ύφος, με στοιχεία εγκλήματος, κατασκοπείας και στοιχεία James Bond ταινιών, διευρύνεται η γκάμα. Υπερσύγχρονα, παλιά, κλασικά, πειραγμένα, αυτοκίνητα που σήμερα θα άξιζαν πολλά.

Περιμένουμε, λοιπόν, να δούμε τη σφαγή που θα γίνει στο επόμενο "Fast & Furious". Όπου και να το πάει η ταινία, πάντως, το σίγουρο είναι ότι θα το αγαπήσουν κι αυτό οι fans του. Γιατί πέρα από αυτοκίνητα, ένα βασικό μοτίβο στο franchise είναι η φιλία και τελικά μπορεί αυτό να κερδίζει τους fans όλα αυτά τα χρόνια. Με μοναδική τη σχέση που έχτισαν on camera αλλά και στην πραγματική ζωή ο Vin Diesel (Toretto) και ο Paul Walker (Brian), μέχρι και την τελευταία ταινία που έκαναν μαζί, πριν σκοτωθεί σε αυτοκινητιστικό ο Paul Walker, σε ηλικία μόλις 40 ετών.

Δες κι αυτά