Hello, Δακτύλιε, my old friend: Ώρες, χάρτες, κάρτες, πρόστιμα

Όλα όσα χρειάζεται να ξέρεις είναι εδώ!

Ασπρόμαυρη εικόνα, πινακίδα με το «Δ» ου δακτυλίου στην Αθήνα με φόντο σπίτια και μια ελιά

Δεν νιώθεις φθινόπωρο αν δεν ανοίξουν τα σχολεία και δεν αρχίσει η εναλλάξ κυκλοφορία μονών ζυγών στο κέντρο της Αθήνας.

Οπότε, ναι, ναι, ήρθε και φέτος αυτή η εποχή του χρόνου. Όπως το άνοιγμα των σχολείων έστειλε κάθε -καλοκαιρινό- κατεργάρη στον πάγκο του, έτσι και η επιστροφή του Δακτυλίου στέλνει κάθε οδηγό στο τσεκάρισμα του ημερολογίου: Μονές ημερομηνίες μπαίνουν στο κέντρο της Αθήνας τα μονά, ζυγές τα ζυγά. Απλό.

Δακτύλιος από 16 Οκτωβρίου στο κέντρο της Αθήνας

Φέτος το θέμα έμεινε λίγο στα αζήτητα. Λίγο που δεν άλλαξε και τίποτα από πέρσι, λίγο που οι δημοτικές και περιφερειακές εκλογές γέμισαν δελτία ειδήσεων και timelines, λίγο που μας αφήνουν βουβούς οι τρομακτικές ειδήσεις από το εξωτερικό. Λίγο απ' όλα.

Κι έτσι προσγειωθήκαμε και λίγο απότομα στον Δακτύλιο, που ανακοινώθηκε Παρασκευή 13 Οκτωβρίου με Κοινή Υπουργική Απόφαση πως θα ισχύει από Δευτέρα 16 Οκτωβρίου.

Δακτύλιος 2023: Η επιστροφή

Με δυο λόγια, έως τις 19 Ιουλίου στο κέντρο της Αθήνας μπαίνουν εναλλάξ οχήματα με πινακίδα που λήγει σε μονό ή ζυγό αριθμό. Τις μονές ημερομηνίες οι μονοί, τις ζυγές οι ζυγοί. Το μέτρο εφαρμόζεται Δευτέρα έως και Πέμπτη 7 το πρωί με 8 το βράδυ και την Παρασκευή 7 το πρωί με 3 το μεσημέρι. Δεν ισχύει Σαββατοκύριακα, τις επίσημες αργίες και σε ημέρες με απεργία όλων των μέσων μεταφοράς.

Πες μου κάτι που δεν ξέρω, θα πεις. Να σου πω κάτι που ίσως δεν θυμάσαι; Το πρόστιμο είναι 100 ευρώ. Έχω τώρα την προσοχή σου; Ευχαριστώ.

Δακτύλιος 2023: Ο χάρτης

Ο περιορισμός της κυκλοφορίας οχημάτων ανάλογα με τον τελευταίο αριθμό της πινακίδας του ισχύει στην περιοχή που σχηματίζουν οι λεωφόροι και οδοί: Λ. Αλεξάνδρας-Ζαχάρωφ-Λ. Μεσογείων- Φειδιππίδου -Μιχαλακοπούλου-Σπύρου Μερκούρη- Βρυάξιδος-Υμηττού-Ηλ. Ηλιού-Ανδρ. Φραντζή-Λ. Ανδρ. Συγγρού -Χαμοστέρνας-Πειραιώς- Ιερά Οδός - Λ. Κωνσταντινουπόλεως - Αχιλλέως - Πλατεία Καραϊσκάκη - Καρόλου - Μάρνη-28ης Οκτωβρίου (Πατησίων)-Λ. Αλεξάνδρας. Το μέτρο δεν ισχύει στις οριακές λεωφόρους και οδούς του δακτυλίου.

Με μια ματιά:

ασπρόμαυρος χάρτης της Αθήνας με βαμμένη γαλάζια την περιοχή που ισχύει ο δακτύλιος

Ποιοι μπαίνουν ελεύθερα

Δεν κοιτάνε μονή ή ζυγή ημερομηνία:

Τα εκ κατασκευής ηλεκτρικά οχήματα, υβριδικά ηλεκτρικά οχήματα, οχήματα φυσικού αερίου και υγραερίου.
Τα αυτοκίνητα EURO 6, εφόσον εκπέμπουν διοξείδιο του άνθρακα λιγότερο από 120 γρ./χλμ. και τα οποία έχουν ταξινομηθεί για πρώτη φορά σε κράτος – μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης έως και την 31/12/2020.
Τα αυτοκίνητα EURO 6 εφόσον εκπέμπουν διοξείδιο του άνθρακα λιγότερο από 145 γρ./χλμ., τα οποία ταξινομούνται για πρώτη φορά σε κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την 01/01/2021 και εφεξής.
Όσοι έχουν άδεια δακτυλίου (είτε ως μόνιμοι κάτοικοι είτε ως οι περίφημες «εξαιρέσεις», μισό να ξετυλίξω τον πάπυρο παρακάτω)


Πώς βγάζεις ειδική κάρτα εισόδου

Θα θυμήσω πρώτα απ' όλα πως από τη στιγμή που αρχίζει η διαδικασία έκδοσης νέων καρτών εισόδου στον Δακτύλιο, παύουν να ισχύουν οι περσινές. Οπότε, αν σε αφορά, μην ξεχαστείς.

Τα εξαιρούμενα οχήματα

Αν δικαιούσαι να μπαίνεις ελεύθερα στο κέντρο της Αθήνας, ανεξάρτητα από την πινακίδα του αυτοκινήτου σου, επειδή έχεις αυτοκίνητο που ανήκει στις παραπάνω κατηγορίες, δεν έχεις παρά να βγάλεις κάρτα εισόδου.

Μπορείς να το κάνεις και τώρα, η διαδικασία έχει ήδη αρχίσει, κι ευτυχώς για όλους μας τέτοια πράγματα γίνονται πια ηλεκτρονικά μέσω του gov.gr. Έχε πρόχειρους κωδικούς TAXISnet, πινακίδα και ΑΦΜ.

Οι μόνιμοι κάτοικοι της Αθήνας

Φυσικά βγάζεις κάρτα εισόδου στον Δακτύλιο εάν είσαι και μόνιμος κάτοικος της Αθήνας. Μπορείς να υποβάλεις αίτηση ηλεκτρονικά στις αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου, θα χρειαστείς την άδεια κυκλοφορίας του οχήματος, την ταυτότητά σου και το Ε1. Τώρα αν φιλοξενείσαι ή δεν σου ανήκει το αυτοκίνητο κτλ περισσότερες πληροφορίες και πάλι στον Δήμο. Εναλλακτικά, μπορείς να κλείσεις ραντεβού και να πας τα απαραίτητα έγγραφα από κοντά, Αγίου Κωνσταντίνου 14, Αθήνα, 1ος όροφος (τηλέφωνο: 2144114000, εσωτ. 4048).

Θυμίζουμε πως εδώ η κάρτα δεν σημαίνει ελευθέρας παντού αλλά σε συγκεκριμένη ζώνη κυκλοφορίας, ανάλογα με τη διεύθυνση κατοικίας. Και αν σε τσακώσει έλεγχος σε άλλη ζώνη προβλέπεται και για σένα η λυπητερή των 100 ευρώ.

Οι ζώνες είναι:
Α Ζώνη: Η περιοχή που περικλείεται από τις λεωφόρους και οδούς: Λ. Αλεξάνδρας-Ζαχάρωφ- Λ. Μεσογείων-Φειδιππίδου-Μιχαλακοπούλου-Σπ. Μερκούρη-Ριζάρη-Λ. Βασ. Σοφίας-Βασ. Γεωργίου Α’-ΣταδίουΑιόλου-28ης Οκτωβρίου (Πατησίων)-Λ. Αλεξάνδρας.
Β Ζώνη: Η περιοχή που περικλείεται από τις λεωφόρους και οδούς: 28ης Οκτωβρίου (Πατησίων)- Αιόλου- Σταδίου-Ερμού-Πειραιώς-Ιερά Οδός-Λ.Κωνσταντινουπόλεως-Αχιλλέως-Πλ. Καραϊσκάκη-Καρόλου-Μάρνη-28ης Οκτωβρίου (Πατησίων).
Γ Ζώνη: Η περιοχή που περικλείεται από τις λεωφόρους και οδούς: Ερμού-Πλατεία Συντάγματος-Λ. Αμαλίας-Λ. Ανδρ. Συγγρού-Καλλιρρόης-Παναγή Τσαλδάρη-Χαμοστέρνας- Πειραιώς-Ερμού.
Δ Ζώνη: Η περιοχή που περικλείεται από τις λεωφόρους και οδούς: Λ. Βασ. Σοφίας-Ριζάρη-Σπ. Μερκούρη- Υμηττού-Ηλ. Ηλιού-Α. Φραντζή-Καλλιρρόης- Λ. Ανδρ. Συγγρού-Λ. Βασ. Αμαλίας- Λ. Βασ. Σοφίας.

Οι υπόλοιπες εξαιρέσεις

Αν δικαιούσαι κάρτα εισόδου επειδή ανήκεις σε κάποια από τις εξαιρέσεις, δεν έχεις παρά να απευθυνθείς στη Διεύθυνση Τροχαίας Αττικής. Σύμφωνα με ανακοίνωση της Τροχαίας, οι αιτήσεις υποβάλλονται Δευτέρα με Παρασκευή 8 με 2 και Σάββατο 8 με 12 στη Δηλιγιάννη 24-26, Γραφείο Δακτυλίου στο ισόγειο του κτιρίου (τηλ.210-5284142, e–mail: daktylios@astynomia.gr). Εδώ θα χρειαστείς άδεια, δίπλωμα, βεβαίωση ΚΤΕΟ και ασφαλιστήριο συμβόλαιο σε ισχύ.

Προφανώς αν ανήκεις σε κάποια από τις εξαιρέσεις που δικαιούνται να κυκλοφορούν ελεύθερα στον Δακτύλιο, το ξέρεις ήδη. Αν ωστόσο αναρωτιέσαι, ιδού. Μπαίνουν ελεύθερα - με ειδική κάρτα εισόδου:

-Αυτοκίνητα Κρατικών Υπηρεσιών, Ο.Τ.Α, Οργανισμών ή επιχειρήσεων κοινής ωφέλειας
-Αυτοκίνητα Πρεσβειών
-Αυτοκίνητα με ξένες πινακίδες Ελλήνων του εξωτερικού και ξένων επισκεπτών της χώρας για τις πρώτες σαράντα ημέρες της παραμονής τους στην Ελλάδα.
-Αυτοκίνητα μισθωμένα από ξένους επισκέπτες της χώρας και Έλληνες μόνιμους κατοίκους του εξωτερικού για το ίδιο χρονικό διάστημα, με αντίγραφο του αντίστοιχου μισθωτηρίου συμβολαίου.
-Αυτοκίνητα γιατρών, με το ειδικό σήμα του Ιατρικού Συλλόγου με μόνο επιβάτη τον γιατρό, για εξυπηρέτηση επειγόντων περιστατικών.
-Αυτοκίνητα αναπήρων πολέμου
-Οχήματα Ατόμων με Αναπηρία
-Αυτοκίνητα που μεταφέρουν ασθενείς που χρειάζονται συχνή θεραπεία
-Αυτοκίνητα μεταφοράς φαρμάκων
-Συγκεκριμένος αριθμός αυτοκινήτων για εφημερίδες και περιοδικά, το πρακτορείο «Άργος», το Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, την Ένωση Ανταποκριτών Ξένου Τύπου, την Ένωση Ανταποκριτών Ελληνικού Τύπου του Εξωτερικού, την ΕΡΤ, ραδιοφωνικούς και τηλεοπτικούς σταθμούς και τη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας.
-Συγκεκριμένος αριθμός αυτοκινήτων για αεροπορικές εταιρείες.
-Συγκεκριμένος αριθμός αυτοκινήτων για τράπεζες
-Συγκεκριμένος αριθμός αυτοκινήτων για κάθε κοινοβουλευτικό κόμμα, κάθε κόμμα που εκπροσωπείται στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, βουλευτές, Ευρωβουλευτές, υπουργούς, υφυπουργούς, γενικούς και ειδικούς γραμματείς, τέως βουλευτές που δεν εξελέγησαν στις τελευταίες εκλογές, τη Βουλή, την Προεδρία της Δημοκρατίας, πρώην Προέδρους της Δημοκρατίας, πρώην πρωθυπουργούς και πρώην προέδρους της Βουλής.
-Ειδικά αυτοκίνητα χρηματαποστολών
-Συγκεκριμένος αριθμός αυτοκινήτων φυσιοθεραπευτών.
-Συγκεκριμένος αριθμός αυτοκινήτων για ΓΣΕΕ, ΓΣΕΒΕΕ, ΑΔΕΔΥ, Εργατικό Κέντρο Αθηνών, ΤΕΕ, Οικονομικό Επιμελητήριο, ΕΒΕΑ.
-Συγκεκριμένος αριθμός αυτοκινήτων για την Εθνική Ένωση Φωτορεπόρτερ Ελλάδος, για την Ένωση Νέων Ελλήνων Φωτορεπόρτερ, για την Ένωση Φωτοειδησεογράφων Ελλάδος και για την Πανελλαδική Ένωση Φωτοειδησεογράφων.
-Τα εκπαιδευτικά αυτοκίνητα των σχολών οδηγών που είναι μέσα στα όρια του δακτυλίου.
-Συγκεκριμένος αριθμός αυτοκινήτων για την ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ.
-Συγκεκριμένος αριθμός αυτοκινήτων για τη Γενική Γραμματεία και τη Διεύθυνση Οδικών Υποδομών, την περιφέρεια Αττικής, την ΕΜΥ, το υπουργείο Περιβάλλοντος, το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.
-Φορτηγά που μεταφέρουν τρόφιμα ή ποτά, είδη για νοσοκομεία ή κάνουν διανομή τύπου.
-Φορτηγά πωλητών υπαίθριου εμπορίου
-Νεκροφόρες
-Αυτοκίνητα δικαστικών

εικόνα της πλατείας Συντάγματος από ψηλά με αραιή κίνηση στον δρόμο

Δακτύλιος 2023: Μικρός επίλογος

Οπότε, σιγά σιγα, ξαναμπαίνεις στη διαδικασία να τσεκάρεις την ημερομηνία, εφόσον χρειάζεται συχνά ή καθημερινά να κυκλοφορήσεις με το αυτοκίνητό σου στο κέντρο της Αθήνας.

Είτε η πινακίδα σου είναι μονή είτε ζυγή, θυμήσου να έχεις κάνει ασφάλεια αυτοκινήτου. Αυτό δεν είναι υπόθεση του φθινοπώρου ούτε της μονής ή της ζυγής ημερομηνίας. Το να έχεις το κεφάλι σου ήσυχο ό,τι κι αν συμβεί στον δρόμο είναι σημαντικό κάθε μέρα💙.