Είναι τα αυτοκίνητα υδρογόνου ο εφιάλτης του Elon Musk;

Τώρα που έμαθες τα πάντα για τα ηλεκτρικά πάμε και στα αυτοκίνητα υδρογόνου, που κάποιοι λένε ότι είναι το μέλλον και κάποιοι άλλοι λένε ότι είναι χαζά.

Είναι τα αυτοκίνητα υδρογόνου ο εφιάλτης του Elon Musk;

Μετά τον οδηγό της ηλεκτροκίνησης δεν έχει μείνει τίποτα που να μην ξέρεις για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα που κυκλοφορούν. Αμιγώς ηλεκτρικά, υβριδικά plug-in, όλα τα παίζεις στα δάχτυλα. Το επόμενο βήμα είναι να ξεμπερδέψεις και με τα αυτοκίνητα υδρογόνου που όλο και σε κάποια κουβέντα θα έχεις κάποιον να λέει ''Μόνο υδρογόνο ρε''. Έχει δίκιο αυτός ο τύπος άραγε ή είναι τίποτα ψεκασμένος;
Επίσης έχεις δει να κυκλοφορεί κανένα ή μπα;


Για αρχή, πώς λειτουργούν τα αυτοκίνητα υδρογόνου;

Τα αυτοκίνητα υδρογόνου είναι μια ακόμα μορφή ηλεκτροκίνησης –ανάλογα με τον κινητήρα που διαθέτουν. Αυτό που αλλάζει είναι η πηγή της ενέργειας που χρησιμοποιούν για να κινηθούν. Αυτά τα οχήματα έχουν ως καύσιμο το υδρογόνο.

Τα αυτοκίνητα υδρογόνου έχουν ειδικές δεξαμενές για τα καύσιμά τους, τις ενεργειακές κυψελίδες οι οποίες βρίσκονται στο μπροστινό μέρος του αυτοκινήτου, ενώ το υδρογόνο αποθηκεύεται στο πίσω μέρος. Στις κυψελίδες λοιπόν υδρογόνο και οξυγόνο (από τον αέρα που εισέρχεται) αντιδρούν και παράγεται ηλεκτρική ενέργεια και νερό. Πρόκειται ουσιαστικά για την αντίστροφη διαδικασία της ηλεκτρόλυσης η οποία χρησιμοποιείται για να παραχθεί το υδρογόνο. Κατά κύριο λόγο βέβαια το υδρογόνο παράγεται από τη διάσπαση του φυσικού αερίου.

Το υδρογόνο βρίσκεται παντού στη φύση. Οπότε από αυτήν τη σκοπιά είναι τουλάχιστον χαζό να μην έχουμε αυτοκίνητα υδρογόνου ε; Το θέμα είναι ότι οι διαδικασίες παραγωγής του είναι κάπως κοστοβόρες: τόσο η ηλεκτρόλυση όσο και η παραγωγή του από το φυσικό αέριο κοστίζουν αρκετά. Μέχρι εδώ καλά;

Γιατί δεν τα βλέπεις και στους δρόμους;

Ηλεκτρικό αυτοκίνητο σίγουρα θα έχεις δει. Και υβριδικό επίσης. Τώρα πολλά λίγα δεν έχει σημασία, σίγουρα δεν είναι τόσο δυσεύρετα όσο τα αυτοκίνητα υδρογόνου. Και ο λόγος;

  • κόστος αγοράς
  • κόστος παραγωγής υδρογόνου
  • καύσιμο
  • ελάχιστοι σταθμοί φόρτισης
  • μικρό ενδιαφέρον των αυτοκινητοβιομηχανιών

Δηλαδή, και τα ηλεκτρικά είναι ακριβά αλλά τα υδρογόνου τα τσιμπάνε λίγο παραπάνω καθώς η διαδικασία παραγωγής του υδρογόνου είναι δαπανηρή. Επίσης, δεν υπάρχει επαρκές δίκτυο φόρτισης ακόμα. Βασικά υπάρχουν ελάχιστοι σταθμοί φόρτισης παγκοσμίως, ενώ και οι αυτοκινητοβιομηχανίες δεν έχουν δείξει μεγάλο ενδιαφέρον για την παραγωγή μοντέλων υδρογόνου –με ελάχιστες εξαιρέσεις. Όχι πολύ καλό combo.

Δες δίπλα δίπλα τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα με μπαταρίες και τα ηλεκτρικά με καύσιμο το υδρογόνο για να αποκτήσεις μια πιο καλή εικόνα:

Ποια μοντέλα υδρογόνου κυκλοφορούν;

Όταν λέμε ότι είναι δυσεύρετα, το εννοούμε. Συνολικά, τώρα είναι διαθέσιμα για τους καταναλωτές 3 μοντέλα που χρησιμοποιούν ως καύσιμο το υδρογόνο. Και φυσικά δεν είναι διαθέσιμα όλα σε όλες τις περιοχές του κόσμου.

Toyota Mirai

Είναι το πρώτο αυτοκίνητο υδρογόνου που κυκλοφόρησε η Toyota το μακρινό 2015, ενώ το 2021 λάνσαρε και μια νέα έκδοση αυτού. Η αυτονομία του αγγίζει περίπου τα 502 χλμ. με 155 ίππους και έχει δύο δεξαμενές καυσίμου με χωρητικότητα 5 λίτρα περίπου.

μπλε toyta mirai σε κίνηση

Έχει μηδενικές εκπομπές ρύπων και κάθε 100 χλμ. αποβάλλει περί τα 7 λίτρα νερό. Η τιμή του ξεκινά από τα €60.000 περίπου στην Ευρώπη και μέχρι το 2019 είχαν πουληθεί 640. Τυχαίο; Μπορεί.

Honda Clarity

Μια ακόμα γιαπωνέζικη εταιρία κι ένα ακόμα μοντέλο υδρογόνου. Μια χρονιά μετά την Toyota, το 2016 η Honda λάνσαρε το Honda Clarity που χρησιμοποιεί ως καύσιμο το υδρογόνο –βέβαια πριν από αυτό είχε και το Honda FCX Clarity. Βγαίνει και σε plug-in υβριδική έκδοση αν σου γυάλισε.

λευκό Honda Clarity παρκαρισμένο

Το αυτοκινητάκι αυτό έχει αυτονομία που φτάνει περίπου τα 620 χλμ. και με 177 ίππους. Δεν είναι και λίγα –ούτε τα χιλιόμετρα ούτε τα άλογα. Οι εκπομπές ρύπων κι εδώ είναι μηδενικές. Ακόμα δεν ξέρουμε ακριβώς την τιμή στην Ευρώπη αλλά στην Αμερική κοστίζει $59.485 –πάντα μιλάμε για την έκδοση του υδρογόνου.

Hyundai Nexo

Στην κατηγορία των SUV έχουμε αυτό το αυτοκινητάκι. Το Hyundai Nexo έχει αυτονομία που φτάνει τα 756 χλμ. με 163 ίππους.

λευκό Hyundia Nexo

Οι εκπομπές ρύπων είναι μηδενικές και η τιμή που έχει στη Γερμανία είναι περίπου €77.000.

Εκτός από αυτά τα τρία μοντέλα που μπορείς να βρεις τώρα στην αγορά, το 2022 αναμένουμε να κυκλοφορήσει ένα ακόμα μοντέλο υδρογόνου από την BMW. Και αν έχεις αγωνία, να σου πούμε πως το υδρογονοκίνητο της BMW –το i Hydrogen Next FCEV– θα βασιστεί στο πρωτότυπο που παρουσιάστηκε στη Φρανκφούρτη αν θες να ρίξεις μαι ματιά για αν δεις πώς θα μοιάζει.

Πάμε τώρα και στη φόρτιση

Σίγουρα θα έχεις απορίες σχετικά με το πού, πώς και για πόσο θα το φορτίζεις. Ή πόσο θα πληρώνεις το υδρογόνο, το καινούριο σου καύσιμο. Πάμε να δούμε ό,τι ξέρουμε μέχρι τώρα για τα αυτοκίνητα υδρογόνου γιατί ποιος ξέρει, ίσως να κάνεις ένα τέτοιο δώρο στο εγγονάκι σου!

Πώς γίνεται η φόρτιση για ένα αυτοκίνητο υδρογόνου;

Αρχικά θα πρέπει να βρεις έναν σταθμό φόρτισης, δεν το φορτίζεις στο σπίτι σου δηλαδή. Το υδρογόνο είναι πολύ εύφλεκτο και θα πρέπει να φυλάσσεται σε ειδικές δεξαμενές. Ίσως στο επόμενο Εξοικονομώ να βγει επιδότηση και γι' αυτό –ή μάλλον στο δέκατο Εξοικονομώ είναι πιο πιθανό.

Η διαδικασία πάντως θυμίζει πολύ αυτό που κάνεις τώρα για να φουλάρεις το κάρο –εκτός κι αν έχεις ηλεκτρικό που τότε είσαι στην πρίζα. Η κυρία εδώ τα εξηγεί πάντως πολύ καλά με αυτήν την υπέροχη βρετανική προφορά:

Πόσο γρήγορα φορτίζει;

Κατά μέσο όρο η φόρτιση για ένα τέτοιο αυτοκίνητο διαρκεί 5 λεπτά, όσο περίπου και για ένα αυτοκίνητο με κινητήρα εσωτερικής καύσης.

Υπάρχουν σταθμοί φόρτισης υδρογόνου;

Ναι, αλλά όχι παντού μιας και δεν είναι καθόλου διαδεδομένο –τουλάχιστον όχι ακόμα. Στη Γερμανία για παράδειγμα υπάρχουν λίγοι περισσότεροι από 100 σταθμοί φόρτισης για αυτοκίνητα υδρογόνου ενώ στην Αγγλία 3.

Πόσο κοστίζει μια φόρτιση;

Είναι ακριβούτσικη αλλά αυτό εξαρτάται και από τη χώρα που βρίσκεται κανείς. Για παράδειγμα, για ένα Toyota Mirai θα πληρώσεις $85 για 480 χλμ., περίπου $0,18 το χιλιόμετρο –αντιλαμβάνεσαι ότι δεν μιλάμε για Ελλάδα. Ανάλογα τώρα με την κατανάλωση του μοντέλου και τη χώρα που βρίσκεσαι θα διαμορφωθεί το συνολικό κόστος για τη φόρτισή του.

Υπάρχουν απώλειες κατά τη φόρτιση;

Ενώ σε μια μπαταρία ηλεκτρικού οι απώλειες είναι περίπου 6%, στα αυτοκίνητα υδρογόνου οι απώλειες κατά μέσο όρο φτάνουν το 40%. Και πάλι βέβαια, σε σχέση με έναν συμβατικό κινητήρα η απόδοση είναι καλύτερη.

Εδώ ο φίλος είναι πολύ αισιόδοξος για τα αυτοκίνητα υδρογόνου και εξηγεί γιατί o Tesla θα πρέπει να τρέμει:

Και πόσο μακριά μπορώ να φτάσω με ένα αυτοκίνητο υδρογόνου;

Κοινώς με την αυτονομία τι κάνουν αυτά τα αυτοκινητάκια; Καλά νέα έχουμε εδώ αν σκεφτείς πως ένας μέσος όρος αυτονομίας είναι τα 600χλμ. Δεν είναι και λίγα. Σε 5 περίπου λεπτά έχεις φορτίσει πλήρως το όχημά σου και μπορείς να καλύψεις περί τα 600 χλμ. –ή αλλιώς μπορείς να κάνεις ένα πολύ τίμιο road trip.

Παράλληλα, συνεχίζουν οι μηχανικοί να δουλεύουν πάνω στο θέμα της αυτονομίας ενώ η μεγαλύτερη απόσταση που έχει καλυφθεί μέχρι τώρα με ένα υδρογονοκίνητο όχημα είναι τα 887,5 χλμ.
Πού; Στην Αυστραλία.
Με ποιο μοντέλο; Με ένα Hyundai Nexo.
Καλά πάμε, δεν μπορείς να πεις.

Τελικά θα έχουμε αυτοκίνητα υδρογόνου το 2045 or not?

Μάλλον όχι. Κάποιοι είναι υπέρ της παραγωγής αυτοκινήτων υδρογόνου κάποιοι άλλοι κατά. Εκεί που κάποιοι βλέπουν ευκαιρίες ανάπτυξης και φιλικές προς το περιβάλλον πρακτικές, κάποιοι άλλοι έχουν κάπως διαφορετική άποψη. Τα αυτοκίνητα υδρογόνου μπορούν να έχουν όντως πολλά πλεονεκτήματα αλλά υπό συγκεκριμένες συνθήκες όπως για παράδειγμα η σωστή διαχείριση του περισσεύματος διοξειδίου του άνθρακα που προκύπτει κατά την παραγωγή του από το φυσικό αέριο. Δεν μένει τίποτα άλλο από το να περιμένουμε να δούμε πώς θα εξελιχθεί η ηλεκτροκίνηση τα επόμενα χρόνια. Μέχρι τότε ας δούμε πώς τα εξηγεί ο φίλος εδώ:


Προφανώς δεν είναι επιλογή ακόμα η αγορά ενός αυτοκίνητου υδρογόνου, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να ενημερώνεσαι για το τι συμβαίνει στην αγορά. Είπαμε μπορεί να το πάρεις δώρο στο εγγονάκι σου! Ό,τι αυτοκίνητο κι αν έχεις όμως η Hellas Direct θα είναι πάντα δίπλα σου 24/7, με μια ομάδα μόνο για σένα.

Δες κι αυτά